Avloppsrensare bäst-i-test

 

Milwaukee M18 FDCPF10-0C

 • Överlägsen batterikonstruktion, elektronik och prestanda som levererar längre driftstid och livslängd
 • Flexibelt batterisystem: fungerar med alla Milwaukee M18 batterier
 • Kapacitet: 32-75 mm
 • Hinkkapacitet: 23 l
 • Kabellängd: 10.6 m
 • Max. dräneringsdiameter: 75 mm
 • Obelastad hastighet: 0-600 varv/min
 • Spiraldiameter: 10 mm
 • Spirallängd: 10.6 m
 

Milwaukee M12 BDC8-0

 • Avloppsrensare på 12V med 8mm rensspiral
 • Den lättaste modellen på marknaden
 • Mångsidig design, ger fördelar från både handhållna och golvbaserade modeller
 • Flexibel och oberoende användning med batteridriven frihet
 • En flexibel rensspiral med 8 mm i diametern för smidig åtkomst i dräneringsrör upp till 60 mm
 • Robust trumma skyddar användaren under indragning av kabel
 • Avtagbar inre trumma underlättar rengöring och förhindrar spiralbildningar
 

Milwaukee M18 FDCPF10-201C

 • Fullt sluten trumma för bästa skydd och smutshantering
 • LED-ljus underlättar arbete i trånga och mörka utrymmen
 • Kapacitet: 32-75 mm
 • Hinkkapacitet: 23 l
 • Kabellängd: 10.6 m
 • Max. dräneringsdiameter: 75 mm
 • Obelastad hastighet: 0-600 varv/min
 • Spiraldiameter: 10 mm
 • Spirallängd: 10.6 m

Hitta på sidan

Bästa avloppsrensare 2024

En avloppsrensare är ett eldrivet verktyg som rensar rör i kök, badkar, handfat, duschavlopp och till och med stuprör. När en traditionell avloppspump inte räcker till så är detta ditt enda alternativ om du vill slippa anlita en rörmokare.

En avloppsrensare består av en smart slang som du lätt för in i röret varpå den roterar kraftigt och löser upp det som ansamlats. På så vis slipper du använda medel, bikarbonat, högtryckstvätt och alla andra paniklösningar som så många tar sin tillflykt till. Därtill utför den jobbet betydligt fortare.

På denna sida kommer du hitta de tre bästa avloppsrensarna under 2024. Som alltid har vi även en ackompanjerande köpguide som lär dig allt du behöver veta innan köpet. Och givetvis finner du även för- och nackdelar.

bästa avloppsrensare

Så hittar du bäst avloppsrensare – Köpguide

Innan du köper en rensare som löser upp stoppet i t.ex. dräneringsröret så måste du ta några saker i beaktande. Den maximala dräneringsdiametern är viktig, men även hur långt ner i röret som den kan rensa. Därutöver ska du kontrollera om den kan nyttjas på både S- och L-rör så du inte är begränsad till endera.

 • Maximal dräneringsdiameter
 • Hur långt ner i röret den kan rensa
 • Automatisk spiralmatare för enhandsarbete
 • Handhållna och golvbaserade avloppsrensare
 • Huruvida den kan användas på både S- och L-rör
 • Låsfunktion vid önskat djup
 • Dräneringslucka så vatten kan rinna ut
 • Inbyggt LED-ljus
 • Överbelastningsskydd

Maximal dräneringsdiameter

De flesta avloppsrensarna på marknaden idag har en maximal dräneringsdiameter på 5 cm. Men det finns modeller som är avsedda för rördiametrar upp till 10 cm. Om du har ett stort avlopp hemma så behöver du givetvis en med en större maximal dräneringsdiameter för att den ska kunna arbeta effektivt. Men har du rör med en mindre diameter finns det ingen anledning att köpa en modell som har en större maximal dräneringsdiameter än detta. Så utgår från ditt personliga behov.

Hur långt ner i röret den kan rensa

Många av de avloppsrensare som säljs på marknaden idag har oftast vid en gräns vid 20 meter, d.v.s. slangen kan bara jobba 20 meter in i röret. Så sitter proppen 21 meter in så kommer du inte kunna lösa upp den.

Men det finns även modeller som kan rengöra avloppsrör som är upp till 50 meter långa. Detta är av stor vikt att ta ställning till innan köpet, eftersom du inte vill hamna i en situation där rengöringen av avloppsröret står och faller på att du råkat köpa en variant som har för kort spiral. Å andra sidan går priset upp ju längre spiralen är, varför du måste ta en funderare och först mäta röret du ämnar använda den i.

köpguide för avloppsrensare

Automatisk spiralmatare för enhandsarbete

När proppen väl sitter djupt inne i röret är det inte alltid enkelt att få slangen att penetrera proppen ordentligt. Detta försvårar avloppsrengöringen avsevärt och förlänger processen.

Men genom att välja en avloppsrensare med automatisk spiralmatare kan du hålla i verktyget med ena handen, och trycka in spiralen med den andra handen. På så vis blir det betydligt lättare att arbeta.

Hos några av tillverkarna finns det även modeller som fräser av proppen, varpå den samlas upp i en behållare/hink. Men det är endast nödvändigt om du rengör större rör där en propp ackumulerats under väldigt lång tid.

Handhållna och golvbaserade avloppsrensare

En angelägen sak att ha kännedom om är att det finns två typer av avloppsrensare: handhållna och golvbaserade.

En handhållen är avsedd att tas med in i huset och användas i t.ex. handfat, badkar, toalett eller duschavlopp. De är ofta smidiga och lätta av använda för de som inte använt detta rengöringsverktyg tidigare.

Golvbaserade varianter är avsedda för användning där avloppsröret går genom golvet. De klarar av rör med betydligt större diameter, och är avsedda för långvarig och tuff användning, inte sällan i industrin.

På så vis bör du välja en handhållen rensare om du endast ska använda den för hemmabruk, och en golvbaserad om du jobbar professionellt och dagligen med verktyget.

avloppsrensare bäst i test

Huruvida den kan användas på både S- och L-rör

De bästa avloppsrensare går undantagslöst att använda på både S- och L-rör. För dig som inte vet vad detta är för rör så är ett S-rör avsedda för avlopp av vatten i kök och badrum. Därmed skiljer det sig från ett L-rör som är avsett för avlopp av t.ex. vatten från en diskmaskin, tvättmaskin eller kran. I korthet är det helt enkelt formen på röret – är den formad som ett S eller som ett L? Är den formad som ett S så är vinklarna inte lika snäva varpå spiralen lättare kan nå in till proppen. Det är därför detta är en viktig faktor.

De avloppsrensare som är avsedda för både S- och L-rör har ofta två olika spiraler, varav den ena är avsedd för S-rör medan den andra passar L-rör. Dock finns det somliga som har en spiral som fungerar för båda och då slipper du såklart byta när du ska rensa i olika typer av rör.

Låsfunktion vid önskat djup

För att en avloppsrengöring ska bli framgångsrik är det givetvis av yttersta vikt att spiralen når hela vägen in till proppen – men den måste även stanna där. Som tidigare nämnts är det inte alltid enkelt att hålla slangen på plats, särskilt om röret är väldigt långt.

Men genom att verktyget är försedd med en låsfunktion kan du enkelt låsa fast spiralen på önskat djup, varpå rengöringen blir mer effektiv och precisionsinriktad.

Dräneringslucka så vatten kan rinna ut

Varje avloppsrensare ska ha en dräneringslucka eftersom det annars kan ansamlas avfall i maskinen och orsaka stopp. Därför är det av stor vikt att se till att den modell som du köper har detta, trots att det kostar lite extra. Genom denna kan avloppsvattnet rinna utan avbrott, varpå avfall inte ackumuleras i verktyget utan i förslagsvis en hink bredvid.

Inbyggt LED-ljus

Eftersom rör av olika typer inte sällan är gömda under vasken i köket, handfatet i badrummet eller i källaren, innebär det att det ofta är mörkt. Därför har vissa avloppsrensare ett inbyggt LED-ljus som lyser upp arbetsområdet.

Trots att detta inte är en lika nödvändig funktion som de ovan nämnda, är det något som verkligen underlättar rengöringen, varför vi vill tipsa dig om detta.

Överbelastningsskydd

Sist men inte minst, som är fallet med de flesta elverktyg, ska även detta verktyg ha ett överbelastningsskydd. Vi på Verktygslandet.se är väldigt måna om säkerheten hos de som använder verktygen vi rekommenderar, varför vi tenderar att alltid upprepa denna faktor i varje artikel. Men det är för din säkerhets skull, och som du kanske vet vid det här laget är ett överbelastningsskydd en inbyggd funktion som stänger av avloppsrensaren om den blir överbelastad. Således hindras den från att gå sönder och orsaka skada.

Fördelar med avloppsrensare

 • Slipp anlita en rörmokare för dyra pengar: Att anlita en rörmokare så fort det uppstått en propp i röret är inte bara dyrt, det är heller inte så värst smart. Numera finns det ju så pass effektiva verktyg för denna typ av rengöring att det är pengar som är kastade i sjön. Har du en avloppsrensare hemma behöver du aldrig mer betala dyra pengar för en rörmokare, utan kan fixa problemet själv.
 • Den är betydligt effektivare än en avloppspump: Avloppspumpar i all ära, men de är inte lika effektiva. Dessutom är de långt ifrån lika hygieniska. Däremot är de avsevärt billigare än en avloppsrensare. Men en avloppspump funkar endast i handfat och i toaletter – inte i rör där pumpen inte kan uppbåda ett tryck för att lösgöra proppen.

Nackdelar med avloppsrensare

 • Batteri och laddare måste köpas separat: Hos de nio avloppsrensare vi testade för att komma fram till vilken som var bäst, var det bara en där batteri och laddare ingick i köpet. Detta är enligt oss under all kritik då du måste köpa det som tillbehör – något som många glömmer. Således är detta en helt klart påtaglig nackdel.

nackdelar med avloppsrensare

Sammanfattning

En avloppsrensare är ett elverktyg som används för att rensa avloppsrör. Detta inkluderar alltifrån rör i köket, badrummet, toaletten och handfatet till stuprör och dräneringsrör. Avloppspumpar räcker oftast inte till, vilket gör avloppsrensaren till det enda alternativet för att slippa anlita en rörmokare när proppen sitter långt in i ett S- eller L-format rör.

Innan du köper måste du dock tänka på en del faktorer. Detta inkluderar bland annat maximala dräneringsdiametern, huruvida du behöver en handhållen eller golvbaserad modell, samt hur långt ner i röret den kan rengöra. Dessutom ska du vara medveten om att det varken ingår ett batteri eller en laddare i köpet av de flesta avloppsrensare – något som är en av de nackdelar vi listat ovan.

Så glöm inte att läsa hela köpguiden ovan för att veta vad du måste tänka på.