Elverk bÀst-i-test

 

Honda EU 70is

 • Antivibrationssystem
 • 19L brĂ€nsletank
 • Maxeffekt pĂ„ 7000 W
 • Kontinuerlig effekt pĂ„ 5500 W
 • LjudnivĂ„ pĂ„ 91 dB
 • VĂ€ger 118 kg
 • Elektronisk styrd brĂ€nsleinsprutning
 • Hjulsats ingĂ„r
 • Snör- och elstart
 • VĂ€ger mycket (118 kg)
 

Inverterelverk Champion 2000W

 • Endast 53 dB
 • 11 timmars drifttid
 • Stapelbar parallellkoppling möjlig
 • Portabelt inverterelverk
 • VĂ€ger endast 20 kg
 • Ger mindre Ă€n 3% THD
 • Digital LED-display
 • 3 Ă„rs garanti
 

Mosa GE 3500 KBM

 • Portabelt elverk med brett anvĂ€ndningsomrĂ„de
 • Kohler CH270 motor med inbyggd oljevakt som bryter vid lĂ„g oljenivĂ„
 • Överbelastningsskydd med termisk avstĂ€ngning
 • Batteriladdare med automatsĂ€kring
 • Skyddsram
 • BĂ€rbar
 • Manuell start
 • Uppfyller EG-direktiv för sĂ€kerhet och ljudnivĂ„
 • VĂ€ger 45 kilo

Hitta pÄ sidan

Elverk

Är du pĂ„ jakt efter ett elverk har du kommit rĂ€tt. Oavsett om du behöver vĂ€rma upp bĂ„ten, husvagnen eller husbilen pĂ„ campingplatsen, Ă€r det en utmĂ€rkt kĂ€lla till elektricitet. PĂ„ grund av att ett elverk de facto genererar el sĂ„ kallas de följaktligen för generatorer. PĂ„ sĂ„ vis Ă€r det möjligt att ta med sig el i ett portabelt format. SĂ„ledes fĂ„r du ström utan att vara beroende av det lokala elnĂ€tet. Mot den bakgrunden förstĂ„r du nog varför det Ă€r en populĂ€r hos barnfamiljer dĂ„ barnen kan ladda sina mobila enheter – trots att de befinner sig mitt i skogen – och dĂ€rmed bevara husfriden. DĂ€remot finns det olika varianter som t.ex. drivs av diesel och bensin. Vidare skiljer sig funktionaliteten frĂ„n modell till modell. DĂ€rför har vi utsett de bĂ€sta elverken pĂ„ marknaden i en bĂ€st-i-test lista sĂ„ du pĂ„ ett smidigt sĂ€tt fĂ„r en överblick över varje variants egenskaper, fördelar och nackdelar. Dessutom har vi skrivit en kompletterande köpguide som informerar dig om allt du behöver veta innan du gör ditt köp.

Börja sÄlunda med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter köpa det elverk som passar dina individuella behov bÀst.

ProduktPrisklass
1. Honda EU 70isBĂ€sta modellen
2. Inverterelverk Champion 2000WBĂ€sta budgetvarianten
3. Mosa GE 3500 KBMBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du elverk

NÀr du ska köpa ett elverk kan det vara svÄrt att veta vad du ska titta efter. DÀrför har vi listat de faktorer som har störst inverkan för de flesta konsumenter. För det första ska du tÀnka pÄ att köpa ett tystgÄende elverk sÄ du varken stör grannarna pÄ campingen eller dig sjÀlv. För det andra fÄr det inte vÀga för mycket dÄ det dÄ blir osmidigt att ta med sig. Utöver detta har vi nedan listat vad du ska tÀnka pÄ innan du genomför ditt köp.

 1. LjudnivÄ
  Orsaken till varför ljudnivÄn Àr en sÄ högt vÀrderad faktor i denna köpguide, Àr för att de flesta konsumenter letar efter ett tystgÄende elverk. Anledningen Àr att det lÄgfrekventa surret som emanerar frÄn generatorn lÀtt kan uppfattas irriterande. DÀrför Àr en decibelnivÄ mellan 50-55 att rekommendera om du Àr kÀnslig för ljud. En tumregel Àr att det lÄter högre desto kraftfullare motor.
 2. Vikt
  FastÀn de flesta bÀrbara elverk i regel inte vÀger mer Àn 20 kilo, ska du Àndock fundera pÄ den optimala vikten för dig. Anledningen till detta Àr att du kanske fÄr för dig att ta med dig generatorn till en bÄtutflykt, och dÄ Àr det viktigt att den inte Àr för tung och osmidig att bÀra för alla familjemedlemmar. DÀrför ska du grunna pÄ hur mycket den fÄr vÀga innan verktyget blir för tungt, för vi alla vet hur snabbt glÀdjen försvinner nÀr verktyget blir jobbigt att anvÀnda.
 3. Antivibrationssystem
  Som tidigare nÀmnts i denna guide Àr ljudnivÄn en negativ egenskap. DÀrför har mÄnga tillverkare börjat producera elverk med antivibrationssystem som minimerar ljudnivÄn. DÀrtill minskas slittaget ju mindre verket vibrerar. Dock finns denna funktion oftast i de dyraste modellerna, sÄ du fÄr vara beredd att punga ut nÄgra extra hundralappar för en harmonisk ljudbild i husvagnen.
 4. Motorkraft
  Hur stark motor som finns i elverket bestĂ€mmer hur mycket el du fĂ„r. Kort sagt kan du med de flesta modeller ladda en mobiltelefon eller surfplatta, men sĂ„ fort du funderar pĂ„ att börja ladda större enheter som t.ex. en torktumlare, diskmaskin – eller en hel bostad, ja, dĂ„ behövs en starkare motor. DĂ€rför ska du vĂ€lja en variant med tillrĂ€ckligt antal Watt för att tillfredsstĂ€lla dina behov.
 5. DriftlÀngd
  Hur lÀnge ett elverk kan generera ström beror pÄ hur stor brÀnsletank de har. DÀrför ska du alltsÄ leta efter en modell med stor brÀnsletank om du vill anvÀnda den regelbundet i flera dagar i strÀck. DessvÀrre gÄr priset upp i takt med brÀnsletankens kapacitet, sÄ fundera pÄ hur lÀnge det ska kunna anvÀndas.
 6. FjÀrrstart
  Vill du kunna sitta i lÀsfÄtöljen och bekvÀmt styra enheten frÄn distans, ska du köpa ett elverk med fjÀrrstart (Àven kallad elstart). PÄ sÄ sÀtt blir det bÄde roligare och smidigare dÄ du kan starta och stoppa enheten frÄn 15-20 meters avstÄnd.
 7. Garanti
  PÄ grund av att detta Àr en dyr investering Àr det otroligt viktigt att du dubbelkollar att du fÄr minst 3 Ärs garanti för ditt elverk. Anledningen Àr att du ska kÀnna dig trygg att anvÀnda produkten utan att oroa dig för att du kommer förlora massor av pengar om det skulle gÄ sönder.

Fördelar med elverk

Fördelarna med elverk Àr mÄnga. Till en början kan det vara rÀddningen pÄ semestern om ett strömavbrott ovÀntat intrÀffar. För det andra Àr det ett perfekt sÀtt för barnen att ladda sina iPads och andra mobila enheter. Utöver semesterinriktade fördelar Àr det givetvis ocksÄ en utmÀrkt reservplan om elen slutar fungera i din bostad. Förutom nÀmnda nyttoomrÄden har vi nedan listat samtliga fördelar.

 • Reserv vid strömavbrott
  FÄr du strömavbrott i huset, sommartorpet eller husvagnen Àr det otroligt skönt att veta att du har en reservplan. IstÀllet för att tÀnda hundratals vÀrmeljus som förr i tiden, kan du helt enkelt bÀra upp ditt elverk frÄn kÀllaren och rÀdda dagen.
 • HĂ„ll barnen lugna i bĂ„ten pĂ„ semestern
  De flesta som har barn vet att kaos intrÀffar sÄ fort batteriet tar slut till paddan eller telefonen. DÀrför Àr ett elverk rÀddaren i nöden om strömavbrottet kommer och knackar ovÀntat pÄ dörren, i.o.m att du kan anvÀnda den genererande elektriciteten för att ladda barnens mobiler, datorer och surfplattor och sÄlunda behÄlla husfriden.
 • SĂ€kerheten
  Tidigare var det inte ovanligt att generatorer av olika varianter överhettades och följaktligen var en direkt fara. DÀremot har elverk pÄ senare tid blivit utrustade med överbelastningsskydd som per automatik stÀnger av ett visst uttag nÀr det blir för varmt. OBS: Köper du dÀremot ett billigt elverk frÄn en obskyr ÄterförsÀljare utan recensioner, riskerar du att fÄ ett elverk som saknar överbelastningsskydd.
 • Ingen förhöjd vikt pĂ„ husvagnen
  Att fÀsta en solfÄngare pÄ taket gör att fordonet vÀger ett antal kilo mer, och mÄnga kan inte göra detta dÄ den totala vikten blir för hög. Tack vare att elverket gÄr att stuva in i dragbilen slipper du förhöjd vikt pÄ husvagnen.
 • MĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den
  Ett elverk gÄr att anvÀnda pÄ sÄ mÄnga olika sÀtt. Till exempel kan du anvÀnda det för bÄten, husvagnen eller husbilen.
 • AnvĂ€nd för fricamping
  För dig som fricampar och vill vara oberoende av elstolpar, Ă€r elverk – antingen gasoldrivna eller dieseldrivna – perfekt för att dels vĂ€rma upp husvagnen, dels för att möjliggöra kaffekokning och TV-tittande. Till exempel sĂ€ger en fricampare följande i en trĂ„d om just fricamping:

“NĂ€r jag fricampar startar jag upp elverket 30 minuter pĂ„ morgonen. 220V anvĂ€nds för kaffebryggare, snabbladdare och Ă€ggkokare. Batteriet hĂ„ller tills nĂ€sta morgon.

Nackdelar med elverk

Fast fördelarna trumfar nackdelarna finns det likvÀl nÄgra saker du ska veta innan du köper ett elverk. DÀrför har vi nedan listat samtliga negativa aspekter av elgeneratorer nedan.

 • Högljutt
  MÄnga elverk lÄter mycket och gör att det blir svÄrt att slappa av och lÀsa en bok eller titta pÄ TV. Av den anledningen mÄste du titta pÄ decibelnivÄn om du vill ha en tystgÄende variant. Dessutom kostar tysta elverk betydligt mer.
 • Inte miljövĂ€nligt
  Ett argument som ofta lyfts fram i diskussionen kring elverk Àr huruvida det Àr skadligt för miljön eller inte. I synnerhet i dagens lÀge dÀr miljöaktivister proklamerar för solceller. Men vad hÀnder om du bor i norra Sverige dÀr du under flera mÄnader per Är saknar solljus? FrÄgan Àr komplicerad i.o.m. att solceller fortfarande Àr dyrare Àn mer miljövÀnliga alternativ, sÄ det Àr inte sÄ svart och vitt som mÄnga vill att det ska framstÄs som. DÀremot gÄr det inte att undvika faktumet att det inte Àr det mest miljövÀnliga alternativet.
 • Livsfara om du anvĂ€nder pĂ„ fel sĂ€tt
  Har du ett bensinelverk ska du tĂ€nka pĂ„ att aldrig – under nĂ„gra som helst omstĂ€ndigheter – anvĂ€nda det inomhus. Orsaken Ă€r att elverk producerar kolmonoxid. Med det i Ă„tanke ska den alltsĂ„ stĂ„ utomhus.

Är solceller bĂ€ttre Ă€n elverk?

En vanligt förekommande diskussion pĂ„ olika campingforum pĂ„ nĂ€tet, Ă€r den eviga frĂ„gan gĂ€llande om solceller Ă€r att föredra framför elverk. I och med att solceller Ă€r mer miljövĂ€nligt Ă€r det mĂ„nga som vĂ€ljer det istĂ€llet. Å andra sidan kan du anvĂ€nda elverk för fler syften Ă€n solceller, som ofta Ă€r stationĂ€ra och inte gĂ„r att ta med sig pĂ„ ett enkelt sĂ€tt. Vidare Ă€r det mĂ„nga som vittnar om att Ă€ven om solceller Ă€r förtrĂ€ffligt, genererar de bara vĂ€rme under sommaren nĂ€r solen skiner; pĂ„ hösten, vĂ„ren och vintern förbrukas i regel mer ström samtidigt som solcellerna genererar mindre Ă€n pĂ„ sommaren. Med hĂ€nsyn till detta Ă€r ett elverk fortfarande att rĂ€kna med – antingen som komplement till solcellerna eller som en enskild lösning för att generera el.

Solceller Àr dyrare Àn elverk, men Àr samtidigt avsevÀrt dyrare och Àr lÄngt ifrÄn lika effektiva annat Àn under sommaren.

OvanstÄende omdöme verkar alltsÄ delas sinsemellan mÄnga konsumenter. FortsÀttningsvis vittnar mÄnga om just sÀkerheten som ett elverk ger dig om batteriet i husvagnen eller husbilen skulle ta slut:

I och med att jag fricampar sÄ kÀnns det tryggt att ha ett elverk som backup om man kör slut pÄ batteriet, vilket kan vara livsfarligt mitt ute i skogen under en iskall vinter.

(Notera att citaten ovan Àr frÄn individuella anvÀndare frÄn det populÀra forumet Husvagnochcamping.se, och varje konsuments situation och erfarenheten skiljer sig.)

Inverterelverk

FastÀn stora och stationÀra elverk Àr mest vanligt förekommande, finns det Àven portabla varianter, sÄ kallade inverterelverk, som du kan anvÀnda för att ladda hemelektronik sÄ som tv-apparater, kylskÄp och datorer. Dock mÄste du sÀkerstÀlla att det Àr utrustat med en digital inverter dÄ det annars inte skyddar mot strömsvÀngningar. PÄ grund av att de vÀger lite och Àr lÀtt att bÀra genom det integrerade bÀrhandtaget, Àr det den ultimata lösningen för dig som enkelt vill kunna bÀra ut det till husvagnen, husbilen, bÄten, festivalen eller campingen. DÀrtill Àr de perfekta runt lÀgerelden dÄ gitarristen enkelt kan koppla in gitarren med tillhörande förstÀrkare. Trots att inverterelverk Àr mycket populÀrt ska du tÀnka pÄ att det inte ska vÀga för mycket, annars blir det otympligt och för tungt att bÀra med sig. Vidare ska du se till att det gÄr att parallellkopplas med andra elverk vid behov, samt att det Àr tystgÄende.

Att vÀlja ett inverterelverk

 • Kontrollera tyngden – VĂ€ger det mer Ă€n 20 kilo ska du ta en extra funderare sĂ„ det inte blir jobbigt att anvĂ€nda.
 • Parallellkoppling – Se till att modellen i frĂ„ga gĂ„r att parallellkopplas sĂ„ att du, vid behov, kan koppla ihop fler elverk samtidigt.
 • Stapla – MĂ„nga elverk Ă€r designade för att staplas pĂ„ varandra, speciellt inverterelverk dĂ„ dessa Ă€r mindre och anvĂ€nds inte sĂ€llan med andra elverk.

Elverk med diesel

Elverk drivs i regel av tvĂ„ olika drivmedel – antingen diesel eller bensin. PĂ„ grund av att driftkostnaden med dieselelverk Ă€r lĂ€gre Ă€n bensindrivna varianter, Ă€r det vĂ€ldigt mĂ„nga som vĂ€ljer att köpa det alternativet. Vidare slipper du addera smörjmedel dĂ„ dieselelverk Ă€r försedda med fĂ„ rörliga delar och dĂ€rmed inte behöver smöras. Följden av detta Ă€r att livslĂ€ngden förlĂ€ngs. DĂ€rutöver fĂ„r du Ă€ven mer motorkraft gentemot bensin. I kontrast till bensindrivna varianter framstĂ„r elverk med diesel som det enda valet, men det finns trots allt Ă€ven nackdelar med diesel:

 • Bedrövligt för miljön
  Som en konsekvens av lÀgre brÀnsleÄtgÄng blir utslÀppet av CO2/liter desto högre.
 • Mer kostsamt för stunden – men billigare i lĂ€ngden
  Även om ett dieselelverk kostar mer Ă€n en bensindrivet modell, Ă€r det billigare i lĂ€ngden. Orsaken Ă€r att köppriset Ă€r högt medan driftkostnaden blir lĂ€gre.
 • Dyrt att reparera
  PÄ grund av att elverk med diesel i regel behöver underhÄllas oftare, behöver du ocksÄ stÄlsÀtta dig mentalt inför att du kan komma att behöva reparera det med jÀmna mellanrum, vilket sÄklart Àr dyrt i lÀngden.

Summa summarum: Bensinelverk Àr billigare i inköpskostnad men Àr mer kostsammare i drift, medan elverk med diesel Àr dyrare i inköpskostnad men mer kostsammare i drift.

elverk test elverk inverter elverk bäst i test