Rotationslaser bÀst-i-test

 

Bosch GRL 400 H

 • SjĂ€lvnivellerande rotationslaser
 • UtmĂ€rkt kvalitet
 • RĂ€ckvidd pĂ„ 400 meter
 • LĂ€ttanvĂ€nd
 • Automatisk stötvarning
 • IP56-klassificerad
 • Levereras med lasermottagare och vĂ€ska
 • GĂ„r ej att ladda under anvĂ€ndning
 

Leica Rugby 640

 • SjĂ€lvnivellerande laser med röd laserstrĂ„le
 • InstĂ€llbar rotationshastighet
 • Valbara scanningslĂ€gen
 • RĂ€ckvidd pĂ„ 1100 meter
 • Manuell lutning i X- och Y-led
 • Levereras med icke laddningsbara batterier
 

Topcon RL-SV2S

 • SjĂ€lvnivellerande bygglaser
 • Digital inmatning av fall upp till 15%
 • Styr via fjĂ€rrkontroll
 • RĂ€ckvidd pĂ„ 800 meter
 • Robust konstruktion
 • Laddbart batteri

Hitta pÄ sidan

Rotationslaser

Är du i behov av att antingen jĂ€mna ut en ojĂ€mn yta eller bestĂ€mma vilken lutning en yta ska ha, ja, dĂ„ ska du anvĂ€nda en rotationslaser. Förutom att den hjĂ€lper att markera ut exakta vinklar Ă€r den ocksĂ„ ett utmĂ€rkt verktyg för att matcha en motsvarande punkt pĂ„ en vĂ€gg med vĂ€ggen mittemot. PĂ„ sĂ„ vis kan du hĂ€nga upp t.ex. tavlor pĂ„ exakt samma höjd trots att de hĂ€nger pĂ„ olika vĂ€ggar. Dessutom gĂ„r den att anvĂ€nda bĂ„de inom- och utomhus. Vidare finns det tvĂ„ modeller att vĂ€lja mellan: fallaser eller planlaser; fallaser Ă€r ett laserverktyg som per automatik anpassar laserstrĂ„len genom nivellering, medan en planlaser ger en roterande horisontell laserlinje. FastĂ€n detta laserverktyg inte blivit jĂ€ttepopulĂ€rt Ă€nnu, Ă€r konkurrensen mellan olika varumĂ€rken stor, vilket Ă€r anledningen till varför vi har sammanstĂ€llt en bĂ€st-i-test listan för att utse den bĂ€sta rotationslasern. DĂ€rtill har vi  skrivit en köpguide med allt du behöver veta innan du gör ditt val.

Börja dÀrför med att lÀsa nedan om om allt frÄn hur en rotationslaser de facto fungerar, till hur du vÀljer en habil modell, och slutligen för-och nackdelar.

ProduktPrisklass
1. Bosch GRL 400 HBĂ€sta modellen
2. Leica Rugby 640BĂ€sta budgetvarianten
3. Topcon RL-SV2SBĂ€sta premiumvarianten

SĂ„ fungerar en rotationslaser

NÀr man ska förklara hur en rotationslaser fungerar Àr det hög tid att poÀngtera att det som sagt finns tvÄ olika varianter. DÀrför skiljer sig punkt 2 i nedanstÄende lista för respektive modell. Kort sagt skjuter en roterande laserstrÄle ut frÄn verktyget sÄ pass snabbt att det uppfattas som en statisk linje. SÄledes Àr skillnaden att en planlaser krÀver manuell kalibrering av laserstrÄlen, medan en fallaser sköter detta automatiskt genom s.k. nivellering.

Hur planlaser fungerar:

 1. FÀst verktyget pÄ ett stabilt stativ.
 2. StÀll in höjdlÀge.
 3. Rikta lasern mot vÀggen du vill jobba mot.
 4. Kalibrera manuellt.
 5. SÀtt igÄng den roterande lasern.
 6. Börja jobba.

Hur fallaser fungerar:

 1. Placera rotationslasern pÄ ett stativ som i sin tur Àr positionerad pÄ en förhöjd plan yta.
 2. StÀll in X och Y-led om du vill ha en diagonal laserstrÄle.
 3. Rikta den roterande lasern antingen mot en vÀgg eller nÄgon annan yta för att se nivÄn.
 4. PÄ grund av att en fallaser automatiskt anpassar nivÄn om strÄlen Àr sned, sÄ mÄste du lÄta den nivellera under cirka en minut.
 5. Markera med en markeringspenna eller liknande.
 6. PÄbörja arbetet.

SÄ vÀljer du bÀst rotationslaser

NÀr du ska köpa en rotationslaser finns det nÄgra saker du ska hÄlla extra koll pÄ. Till en början ska du fundera pÄ om du ska vÀlja en plan- eller fallaser. DÀrefter ska du tÀnka pÄ hur lÄng rÀckvidd den mÄste ha för att tÀcka dina behov. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste kriterierna sÄ ditt köp blir sÄ genomtÀnkt som möjligt.

 1. RĂ€ckvidd
  Ju dyrare rotationslaser du köper desto lÀngre Àr rÀckvidden. Följden av detta Àr att du med en lÄng rÀckvidd kan anvÀnda lasern pÄ stora byggen, medan en kortare rÀckvidd ofta Àr tillrÀckligt för hemmabygget. Med det i Ätanke ska du alltsÄ mÀta ut hur stort rummet eller trÀdgÄrden Àr dÀr du vill mÀta upp de rÀta vinklarna. Baserat pÄ mÀtvÀrdet kan du sedan vÀlja den laser som passar dina individuella behov bÀst.
 2. Lasermottagare
  NÀr du anvÀnder en rotationslaser utomhus pÄverkar solljuset hur mycket du ser av laserstrÄlen. DÀrför Àr det en fördel om du köper en lasermottagare som förstÀrker laserfÀrgen och garanterar att du kan jobba utomhus. Antingen köper du ett komplett laserkit dÀr det ingÄr en mottagare, eller sÄ kompletterar du ditt köp genom att bestÀlla en vid sidan av.
 3. Digital mÀtare
  Trots att en rotationslaser i regel Àr ett verktyg med hög precision, finns det likvÀl sÀtt att förhöja precisionen ytterligare. Ett exempel pÄ hur du kan göra detta Àr att anvÀnda en digital mÀtare. PÄ sÄ sÀtt kan du se differensen mellan mottagarens referenspunkt och den faktiska strÄlen.
 4. Display
  Vill du ha full kontroll pÄ vad lasern mÀter och allt annat smÄtt och gott, sÄ ska se till att vÀlja en modell som har en stor display. SÄledes ser du exakt hur lÄng batteritid som Àr kvar samt vilka instÀllningar som du stÀllt in. Vidare kan du via displayen öka eller minska den vertikala och horisontella lutningen, för att stegvis uppnÄ den exakthet du vill ha.
 5. Damm- och vattenskydd
  Planerar du att anvÀnda rotationslasern utomhus Àr det extremt viktigt att du ser till att den Àr IP67-klassificerad. I sÄ fall kan du med trygghet anvÀnda den trots att det regnar utomhus eller om massor av damm far och flyger runt. Dock kostar dessa modellerna nÄgot extra, sÄ ha gÀrna det i Ätanke nÀr du vÀljer.
 6. Laddningsbara batterier
  En faktor som sÀllas lyfts upp till ytan i köpguider för rotationslaser Àr vikten av att vÀlja batterier som Àr laddningsbara. Orsaken till detta Àr att flera modeller levereras med alkaliska batterier vars livslÀngd Àr cirka 55 timmar. DÀrefter mÄste du köpa nya. Men om du istÀllet vÀljer en variant med laddningsbara batterier sparar du mycket pengar pÄ sikt.
 7. Driftstemperatur
  Viktigt att inse med verktyg i allmÀnhet, men bygglaser i synnerhet, Àr att de endast gÄr att anvÀnda om temperaturen varken understiger eller överstiger en viss temperatur. Trots att detta sÄklart inte har stor betydelse i Sverige dÀr klimatet Àr jÀmnt, Àr det Àndock nÄgot att ha i Ätanke inför ditt köp. DÀrför ska du lÀsa pÄ varje produktbeskrivning avlÀsa hur kallt det kan vara ute för att den ska fungera.
 8. Stöldskydd
  Som en konsekvens av att rotationslasern Ă€r en dyr investering, Ă€r att mĂ„nga av de bĂ€sta varianterna Ă€r försedda med stöldskydd. Detta innebĂ€r att om bygglasern förflyttas tjuter larmet – Ă€ven om lasern Ă€r i vilolĂ€ge. HĂ€rav följer att om du bor i ett brottsutsatt omrĂ„de, sĂ„ ska du köpa en modell med stöldskydd för att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan.
 9. Pris
  DĂ„ en rotationslaser kostar allt frĂ„n tusenlappen till över 10,000 kronor, Ă€r det vĂ€rt att tĂ€nka pĂ„ kostnaden ett slag. Orsaken Ă€r att mĂ„nga hobbysnickare sĂ€llan anvĂ€nder bygglasern och stĂ„r istĂ€llet och samlar damm i förrĂ„det. DĂ€rmed ska du endast köpa en laser om du vet att du kommer ha nytta av den – upprepade gĂ„nger.
 10. VarumÀrke
  Ett utmÀrkt sÀtt för att garantera kvalitet Àr att titta pÄ varumÀrket. Ser du att lasern Àr tillverkad frÄn Topcon, Leica eller Bosch, kan du vara 100% sÀker att det Àr ett tryggt köp med hög kvalitet. Orsaken Àr att produkterna frÄn dessa varumÀrken har stÄtt pall mot tidens tand och sÄlunda har bÄde lÄng livslÀngd och excellent kvalitet.

Gör det enklare med ett startkit

KÀnner du dig osÀker pÄ vad du ska köpa sÄ hÀr lÄngt i köpguiden kan det vara ett bra alternativ att köpa ett komplett startkit istÀllet. PÄ sÄ vis fÄr du alla de vanligaste tillbehören som t.ex. lasermottagare, mottagarfÀste, stativ, batterier, fjÀrrkontroll, teleskopstativ, grusring, gjutplatta samt en laddare. DÀrtill ingÄr i vissa fall en robust bÀrvÀska vars insida Àr försedd med skum som skyddar alla komponenter.

rotationslaser test bäst rotationslaser billig rotationslaser