BordcirkelsÄg bÀst-i-test

 

DEWALT DWE7492

 • Kraftfull motor pĂ„ 2000 W
 • Klingdiameter pĂ„ 250 mm
 • Anslag med kugghjulsjustering för extra precision
 • PlanfrĂ€st aluminimbord
 • StĂ„lbur som skyddar mot stötar och slag
 • Greringsanslag medföljer
 • ÖmtĂ„ligt klingskydd i plast
 

Milwaukee M18 FTS210-121B

 • Paralellanslag med kugghjulsjustering
 • Klyvbredd upp till 633 mm
 • Samma resultat som nĂ€tdriven bordssĂ„g
 • 210 mm klinga möjliggör 63 mm djupa snitt i 90 grader
 • Snabbt byte av skydd och klyvkniv
 • Integrerat bĂ€rhandtag
 • Dyr investering
 • Borsstativ mĂ„ste köpas till
 

BOSCH GTS 10 XC

 • 2100W med motorbroms
 • StartströmsbegrĂ€nsning
 • Överlastskydd
 • Konstantelektronik
 • SjĂ€lvinstallerade paralellanslag
 • Inbyggd skjutslid med bordsbreddning
 • SĂ€nkbar spaltkil för smygsĂ„gning
 • Pre-Cut-Locator ger exakt markerad sĂ„glinje
 • Bordstativ ingĂ„r tyvĂ€rr inte

Hitta pÄ sidan

BordcirkelsÄg

Är du pĂ„ jakt efter en bordcirkelsĂ„g har du kommit rĂ€tt. Kort sagt Ă€r det en klyvsĂ„g försedd med en roterande klinga som sitter i bordet pĂ„ sĂ„gen, dĂ€rav ordet “bord” i titeln. PĂ„ sĂ„ vis förenklas sĂ„gningen av raka snitt med hög precision. Orsaken Ă€r att bordet pĂ„ sĂ„gen stabiliserar sĂ„gningen sĂ„ det blir sĂ„ rakt som möjligt. SĂ„ledes slipper du skakningar och vibrationer som leder till felaktiga snitt i trĂ€materialet. Dessutom Ă€r det ett virtuost verktyg dĂ„ du – för ytterligare stabilitet – kan fĂ€sta anhĂ„ll som hĂ„ller trĂ€biten du sĂ„gar pĂ„ plats. Vidare har den mĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den, sĂ„ ska du t.ex. sĂ„ga itu en stor planka till mindre skivor för att bygga en hylla – bĂ„de snabbt och smidigt – sĂ„ Ă€r en bordcirkelsĂ„g det optimala alternativet.

DÀremot Àr utbudet sÄ pass brett att det Àr svÄrt att veta vilken man ska vÀlja. DÀrför har vi, baserat pÄ olika kundrecensioner, sammanstÀllt en bÀst-i-test över de bÀsta bordcirkelsÄgarna pÄ marknaden. SÄlunda slipper du lÀsa enskilda recensioner om varje produkt, utan kan istÀllet vÀlja en beprövad produkt frÄn vÄr topplista. DÀrtill har vi författat en köpguide om allt du ska tÀnka pÄ innan du genomför ditt köp; till exempel ska du verifiera att sÄgen har minst tvÄ Ärs garanti. Börja dÀrför med att förkovra dig nedan för att dÀrefter slÄ slag i saken och vÀlja den modell som passar dina behov bÀst.

ProduktPrisklass
1. DEWALT DWE7492BĂ€sta modellen
2. Milwaukee M18 FTS210-121BBĂ€sta budgetvarianten
3. BOSCH GTS 10 XCBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du bordcirkelsÄg

NÀr du stÄr inför att vÀlja en bordcirkelsÄg finns det nÄgra sÀrskilda faktorer du ska ta i beaktande. Till en början ska du fundera pÄ om det passar dig bÀttre med en bÀrbar cirkelsÄg Àn en större, mer robust variant. DÀrutöver ska du grunna pÄ hur viktigt ergonomi Àr för dig, d.v.s. det finns billiga modeller som du kan fynda men dÄ fÄr du vara beredd pÄ att de i vÀrsta fall Àr en bidragande faktor till framtida förslitningsskador. Vidare ingÄr en bordsÄg inte sÀllan i ett verktygspaket, sÄ kolla vÄr artikel om det innan du genomför bestÀllningen. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat vad du ska tÀnka pÄ innan du köper en bordcirkelsÄg.

 1. Motorkraft
  Hur tjockt trÀ du kan sÄga igenom bestÀms av motorkraften vilket i sin tur anges i hk (hÀstkrafter). För att sÄga igenom trÀbitar pÄ 2 tum behöver du minst en motor pÄ 1-2 hk. Vidare krÀvs 4-5 hk om du vill sÄga i ark som Àr 3 tum eller tjockare. Ju starkare motorkraft bordsÄgen har, desto lÀttare sÄgar klingan genom trÀet. SÄ om du vill ha en sÄg som skÀr en trÀbit lika enkelt som en varm kniv genom smör, ska du vÀlja en med sÄ höga hÀstkrafter som möjligt.
 2. IngÄr bordstativ
  DÄ lÄngt ifrÄn alla bordcirkelsÄgar levereras med ett bordstativ mÄste du dubbelkolla produktbeskrivningen, förutsatt att du vill ha ett stativ förstÄs. MÄnga anvÀnder sin bordsÄg pÄ en helt vanlig arbetsbÀnk, men dÄ Àr förutsÀttningen att du har en bÀrbar sÄg och inte en stationÀr (mer om detta nedan).
 3. BĂ€rbar
  Tidigare var bordcirkelsÄgar otympliga, klumpiga och tunga. Men tack vare de senaste Ärens innovationer finns det numera bÀrbara bordcirkelsÄgar som vÀger sÄ pass lite att det Àr en fröjd att ta med sig till olika byggen eller liknande. Orsaken Àr att varje komponent i sÄgen anvÀnder lÀtta men starka material. Dessutom Àr de smÄ vilket betyder att det Àr lÀtt att förvara den i ett skÄp sÄ den inte tar mycket plats.
 4. StationÀr
  Innan det fanns bĂ€rbara varianter att vĂ€lja mellan fanns det endast stationĂ€ra bordcirkelsĂ„gar. I jĂ€mförelse med de bĂ€rbara modellerna Ă€r de stationĂ€ra Ă€mnade för att arbeta pĂ„ samma stĂ€lle under lĂ€ngre tid – med en högre grad av effektivitet och snabbhet. PĂ„ grund av att de Ă€r tunga och inte gĂ„r att bĂ€ra, Ă€r de försedda med hjul undertill sĂ„ det gĂ„r att rulla den till rĂ€tt arbetsbĂ€nk. Av den orsaken lĂ€mpar sig denna variant bĂ€st för byggarbetsplatser och inte för hobbysnickeriet i garaget.
 5. Hur jÀmt bordet Àr
  MÄnga konsumenter undrar vad det Àr för nackdelar med att köpa en billig bordcirkelsÄg. I synnerhet nÀr en billig modell fortfarande Àr dyr i relation till t.ex. VERKTYG #1 och VERKTYG #2. Anledningen till varför vi avrÄder att köpa en budgetmodell Àr för att bordet sÀllan har en exakt jÀmn yta. Följaktligen blir snittet inte rakt. Trots att det resultatet Àr bra nog för mÄnga hemmasnickare, Àr det inte vad du vill ha om du ska bygga nÄgot av kvalitet. Av den orsaken har vi valt att inte lista nÄgra bordcirkelsÄgar vars bord inte Àr plant, sÄ du inte rÄkar köpa grisen i sÀcken.
 6. Dammuppsamling
  En stor charm med att sĂ„ga och snickra Ă€r de underbart doftande sĂ„gspĂ„nen som flyger runt i luften. FastĂ€n de doftar fantastiskt och bidrar till en skön atmosfĂ€r Ă€r de ocksĂ„ en kĂ€lla till oreda. DĂ€rför Ă€r bordcirkelsĂ„gar utrustade med olika system för att samla upp damm och sĂ„gspĂ„n automatiskt – innan det hamnar pĂ„ marken. DĂ€remot skiljer sig dessa uppsamlingssystem frĂ„n modell till modell. Till exempel kan du antingen fĂ€sta en dammpĂ„se till dammporten, eller koppla in den till ett industriellt dammuppsamlingssystem pĂ„ en byggplats. Oavsett vilket alternativ du vĂ€ljer ska du se till att det ingĂ„r en dammpĂ„se i ditt köp sĂ„ du kan anvĂ€nda sĂ„gen inomhus. Dessutom Ă€r alla portar olika stora, sĂ„ om du redan har en dammpĂ„se med fel storlek kan du köpa en omvandlare. Avslutningsvis finns det sĂ„klart modeller med inbyggd dammuppsamling, men dĂ„ mĂ„ste du vara förberedd pĂ„ att tömma den i tid och otid – nĂ„got som för mĂ„nga Ă€r enkom irriterande.

Mer att tÀnka pÄ

 1. Garanti
  Som en konsekvens av att en bordcirkelsÄg Àr en dyr investering, Àr det extremt viktigt att du ser till att du fÄr garanti. Skulle du rÄka tappa sÄgen i golvet och dÀrmed skada sÄgklingan, Àr det en dyr affÀr att reparera om du inte har garanti. Dessutom ska du inte godta vilken garanti som helst, allt under 1 Är Àr förkastligt. SÄledes ska du köpa en bordcirkelsÄg vars garanti Àr minst 2 Är. PÄ sÄ sÀtt kan du sÄga med en större trygghet.
 2. BordsförlÀngare
  Köper du en mindre portabel bordcirkelsĂ„g Ă€r bordet i regel ganska litet. DĂ€rmed Ă€r det anpassat för att sĂ„ga mindre bitar. Men om du en dag behöver sĂ„ga nĂ„got Ă€nnu större sĂ„ mĂ„ste du – för stabilitetens skull – förlĂ€nga bordet. DĂ€rför ska du antingen se till att en bordsförlĂ€ngare ingĂ„r i köpet, eller köpa en vid sidan av.
 3. Anslag
  För att inte bara sÄga i 90 grader hela tiden behöver du ett sÄ kallat vinkelanslag. Genom ett sÄdant anslag kan du sjÀlv stÀlla in med vilken vinkel och lutning du vill sÄga i. Vidare finns det nÄgot som heter parallelanslag som Àr en justerbar skena och som hjÀlper dig hÄlla trÀbiten pÄ plats. Saknar du dessa anslag kommer du inte kunna sÄga stiliga hörnmöten pÄ 45 grader i fint snitt.
 4. VarumÀrke
  Ett enkelt sÀtt att kontrollera om en bordcirkelsÄg Àr kvalitativ, om du pÄ förhand saknar kunskap, Àr att notera vilket varumÀrke som tillverkat den. Till exempel kan du vara 100% sÀker pÄ att du fÄr sÀkra, habila och trygga sÄgar om du köper en frÄn Atika, Black & Decker, Bosch Professional, DeWalt eller Holzmann Mashinen. Ser du dÀremot en sÄg av ett annat varumÀrke ska du lÀsa recensioner innan du köper.

SÀkerhetstips för bordcirkelsÄg

NÀr jag var en ung grabb hörde jag, mitt i den heta svenska sommaren, ett plötsligt skrik frÄn grannen som varje sommar sÄgade itu olika trÀmaterial. Det visade sig att han hade rÄkat sÄga av en del av fingertoppen. Sedan den erfarenheten har sÀkerhet varit A och O nÀr det ska snickras. DÀrför rekommenderar vi dels att anvÀnda en skyddsskÀrm för att skydda ögonen mot flygande flisor, dels att anvÀnda sÀkerhetsbrytaren pÄ bordcirkelsÄgen. Anledningen till varför sÀkerhetsbrytaren ska vara pÄ Àr för att sÄgen dÄ inte startar per automatik sÄ fort sladden kopplas in i vÀgguttaget. DÀrmed undviker du den skrÀmmande scen som kan utspela sig dÄ sÄgen studsar runt i garaget som ett okontrollerat monster.

Utöver ovannÀmnda sÀkerhetstips ska du Àven tÀnka pÄ att inte ha barn nÀra sÄgningen sÄ de inte tar skada om nÄgot ovÀntat intrÀffar. Sist men inte minst rekommenderar vi starkt att lÀsa instruktionsmanualen 2-3 gÄnger sÄ du anvÀnder den med högst tÀnkbart sjÀlvförtroende.

SĂ€kerhetstips:

 • AnvĂ€nd hörselskydd.
 • Kvalitativa skyddsglasögon Ă€r ett mĂ„ste.
 • Aktivera sĂ€kerhetsbrytaren.
 • FĂ€st en dammpĂ„se pĂ„ spĂ„nsuget för att undvika inandning av damm frĂ„n trĂ€.
 • Undvik att ha barn i nĂ€ra anslutning till sĂ„gbĂ€nken.
 • Genom att anvĂ€nda motorbromsen stannar sĂ„gklingan vanligtvis pĂ„ endast 3 sekunder.
 • Var försiktig vid sĂ„gbladsbyte. TĂ€nk pĂ„ att anvĂ€nda spindellĂ„sningen.

bordcirkelsåg bäst i test bästa bordcirkelsågen bordcirkelsåg test