Krysslaser bÀst-i-test

 

Leica Lino ML180

 • Multikorslaser med 180° horisontal linje och tre vertikala linjer
 • Lodpunkt rakt ned under instrumentet
 • Automatiskt inriktning genom Smart Targeting
 • Perfekt för inom- och utomhusjobb
 • Inbyggd fjĂ€rrkontroll
 • Funkar bĂ„de med alkaliska och laddningsbara batterier
 

Bosch GCL 2-15 G

 • Grön laserstrĂ„le med nivellering
 • TvĂ„ röda lodpunkter
 • Arbetsintervall upp till 15 m
 • Stort och litet gĂ€ngfĂ€ste (kompatibel med mĂ„nga stativ)
 • Vridbad multifunktionshĂ„llare
 • Intuitivt grĂ€nssnitt
 • PendellĂ„sning för smidig förflyttning
 

Dewalt DW088CG

 • Automatisk gyrolarm som indikerar om linjen Ă€r sned
 • Grön laserstrĂ„le för utomhusanvĂ€ndning
 • SjĂ€lvnivelleringsintervall upp till 4°
 • Litet gĂ€ngfĂ€ste medföljer
 • IP54-klassat hölje med skyddande kĂ„pa
 • Indikator för lĂ„gt batteri

Hitta pÄ sidan

Krysslaser

Genom att anvĂ€nda en krysslaser fĂ„r du exakta linjer – bĂ„de lod- och vĂ„grĂ€ta – tydligt projicerade pĂ„ vĂ€ggen. PĂ„ sĂ„ vis kan du hĂ€nga tavlor, placera hyllor eller montera kakel med kirurgisk precision. Tidigare var du tvungen att anvĂ€nda ett vattenpass för att sĂ€kerstĂ€lla att allt blir rakt, men det blir snabbt komplicerat att bĂ„de hĂ„lla i vattenpasset och göra markeringar samtidigt. Tack vare de senaste Ă„rens tekniska innovation finns det nu ett utmĂ€rkt verktyg för att markera exakta vinklar. Till skillnad frĂ„n en rotationslaser som endast skjuter ut en horisontell linjelaserstrĂ„le, projicerar en krysslaser ett kors pĂ„ vĂ€ggen, d.v.s. bĂ„de en horisontell och vertikal linje.. SĂ„ledes har det aldrig varit lĂ€ttare att hĂ€nga ett gĂ€ng tavlor i perfekt symmetri. HĂ€rav följer ocksĂ„ varför detta verktyg ofta benĂ€mns som korslaser. DessvĂ€rre Ă€r utbudet sĂ„ pass stort att det Ă€r svĂ„rt att veta vilken laser du ska vĂ€lja. DĂ€rför har vi sammanstĂ€llt en bĂ€st-i-test lista för att utse den bĂ€sta krysslasern pĂ„ marknaden.

Dessutom har vi skrivit en köpguide som tar upp allt du behöver veta innan du genomför ditt köp. Börja dÀrför med att lÀsa pÄ för att dÀrefter vÀlja den modell som passar dina behov bÀst.

ProduktPrisklass
1. Leica Lino ML180BĂ€sta modellen
2. Bosch GCL 2-15 GBĂ€sta budgetvarianten
3. Dewalt DW088CGBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du krysslaser

Innan du vÀljer en krysslaser finns det nÄgra saker du mÄste veta om. Till en början ska den vara sjÀlvnivellerande. Detta innebÀr att laserstrÄlen anpassar sig automatiskt om underlaget Àr ojÀmnt. DÀrtill mÄste rÀckvidden vara tillrÀckligt lÄng för att anvÀndas bÄde inom- och utomhus. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tÀnka pÄ innan köpet.

 1. Nivellering
  Inte sĂ€llan Ă€r underlaget under krysslasern ojĂ€mnt, t.o.m. vissa golv i gamla sommartorp har en minimal lutning. DĂ€rför Ă€r de flesta kvalitativa modeller försedda med s.k. sjĂ€lvnivellering. Detta innebĂ€r att lasern kalibreras automatiskt tills den identifierar exakta horisontella och vertikala lĂ€gen. PĂ„ sĂ„ vis gĂ„r det att anvĂ€nda verktyget utomhus trots kuperad terrĂ€ng. PĂ„ liknande sĂ€tt byggdes för övrigt Sveriges tidigaste jĂ€rnvĂ€gar under 1800-talet med hjĂ€lp av nivellörer. Dock ska du se till att noggrannheten Ă€r pĂ„ minst + – 3Xm.
 2. RĂ€ckvidd/Arbetsintervall
  RÀckvidden, Àven kallat arbetsintervall, Àr den lÀngd som laserstrÄlen kan nÄ. Till exempel finns det krysslaser vars laserstrÄle nÄr 10 meter, medan rÀckvidden utomhus brukar vara lÀgre pÄ grund av att solljuset döljer laserstrÄlen nÄgot. DÀrför Àr det vÀldigt viktigt att du funderar pÄ hur stort arbetsomrÄde du brukar ha. En bra tumregel Àr att köpa en modell med lÀngre rÀckvidd Àn vad du kan tÀnkas behöva, för det finns inget vÀrre Àn den dagen nÀr du behöver nÄ en viss vÀgg men laserstrÄlen bryts av halvvÀgs.
 3. Gyrolarm
  Trots att en krysslaser Àr utrustad med sjÀlvnivellering finns det sÄklart sÄ pass ojÀmna underlag att Àven detta systemet fallerar. DÀrför Àr de bÀsta modellerna vanligtvis försedda med ett gyrolarm som ljuder nÀr nivelleringen misslyckas. DÀrmed fÄr du snabbt veta om du behöver flytta lasern nÄgra centimeter Ät sidan.
 4. Laserlinje
  För det första ska laserstrÄlen vara tillrÀckligt kraftig för att tydligt synas pÄ avstÄnd. Speciellt om du anvÀnder den utomhus. DÀrför ska du dubbelkolla recensionerna för att se om nÄgon kommenterat denna egenskap. Vidare Àr fÀrgen pÄ linjen viktig dÄ grön laser syns tydligare utomhus. SÄledes ska du fundera om du primÀrt tÀnker anvÀnda en krysslaser inomhus eller utomhus.
 5. HĂ„llbar konstruktion
  Höljet som omsluter en krysslaser Àr minst lika viktigt som innehÄllet. Orsaken Àr att verktyget ska vara sÀkert och transportera och dÄ mÄste det vara tillverkat av plast eller gummi. DÀrtill mÄste den vara vatten- och dammsÀker och sÄlunda IP54-klassificerad. NÀr allt kommer omkring sÄ Àr det i slutÀndan en lÄng livslÀngd som Àr viktigt, sÄ verktyget hÄller i flera Är. DÀrför mÄste den omslutande lÄdan vara av excellent kvalitet.
 6. FjÀrrkontroll
  Arbetar du sjÀlv blir det svÄrt att springa fram och tillbaka till krysslasern för att göra instÀllningar. DÀrför finns det flera varianter som du kan styra med hjÀlp av en fjÀrrkontroll. Som jag tidigare antytt ovan Àr rÀckvidden viktig för laserstrÄlen, men ocksÄ för fjÀrrkontrollen. Orsaken Àr att det alltid finns ett begrÀnsad avstÄnd inom vilket fjÀrrkontrollen fungerar, sÄ kontrollera frÄn hur mÄnga meter som sensorn fungerar.
 7. Pris
  Tidigare var det en extremt dyr investering att köpa en krysslaser. Men tack vare att konkurrensen ökat har priserna pressats vilket nu möjliggör för hobbysnickare att ocksÄ fÄ vinklar med bÀst möjlig precision. DÀremot finns det fortfarande modeller som kostar flera tusentals kronor, men dessa köps oftast av professionella hantverkare och byggnadsarbetare.
 8. Garanti
  I likhet med andra dyra köp som t.ex. bordcirkelsÄg eller elverk, sÄ ska du vara vÀldigt försiktig för ÄterförsÀljare som inte erbjuder garanti. I synnerhet om garantin Àr lÀgre Àn 1 Är. Anledningen Àr sjÀlvfallet att ju dyrare verktyg du köper, desto dyrare blir det att ersÀtta det vid eventuell skada. DÀrför ska du alltid dubbelkolla hur lÄng garantin Àr.

Fördelar med krysslaser

Det finns mÄnga fördelar med en krysslaser. För det första gÄr det att montera kakel, klinkers, tavlor, lÀgga stenplattor och mycket mer. DÀrutöver Àr det en produkt som i regel hÄller lÀnge. Nedan har vi listat samtliga fördelar.

 • Montera kakel
  Genom att anvÀnda en kaklingslaser som projicerar tvÄ rÀta laserlinjer samt en tredje pÄ 45°, fÄr du utmÀrkta förutsÀttningar för sÀker sÀttning av klinker och kakel. Tack vare den 45-gradiga vinkeln kan du alltsÄ göra kakelplattorna lutande pÄ ett snyggt sÀtt.
 • HĂ€nga upp tavlor
  Det Àr otroligt enerverande att försöka hÀnga upp tavlor pÄ vÀggen pÄ ett symmetriskt sÀtt. Trots att du fÄr hjÀlp av en vÀn blir det aldrig riktigt bra. Speciellt om du ska sÀtta upp parallella tavlor. Som en följd av att anvÀnda en krysslaser fÄr du istÀllet exakta vinkar och slipper besvÀras av snett hÀngande tavlor som endast Àr en kÀlla till irritation.
 • LĂ€gga stenplattor
  Har du för avsikt att anlÀgga en garageuppfart med hjÀlp av stenplattor kommer en krysslaser vÀl till hands.

Summa summarum gÄr det alltsÄ att anvÀnda en krysslaser för mÄnga saker, vilket en anvÀndare pÄ Byggahus.se ocksÄ vittnar om:

Jag var av uppfattningen att krysslasern endast kommer anvĂ€ndas ett par gĂ„nger, men det Ă€r ett fantastiskt verktyg som anvĂ€nds ofta – och till mycket!

Hur du hÀnger tavlor med krysslaser

En av de stora fördelarna med en krysslaser Àr att den kastar ut bÄde en horisontell och vertikal linje. PÄ sÄ vis kan du hÀnga upp tavlor, bilder och hyllor med exakt precision. Men hur ska man egentligen gÄ till vÀga pÄ smidigast sÀtt? Nedan har vi gjort en lathund i hur du pÄ snabbast sÀtt hÀnger en tavla rak och fin.

 1. Börja med att visualisera var pÄ vÀggen du vill placera tavlan.
 2. Markera en punkt ovanför bildramen.
 3. Placera krysslasern pÄ golvet.
 4. Projicera laserstrÄlen horisontellt och vertikalt.
 5. Anpassa tavlans vinkel utifrÄn korset pÄ vÀggen.
 6. Klart!

SÄ pass enkelt Àr det alltsÄ att hÀnga saker pÄ vÀggarna med exakta vinklar!

Skillnad mellan grön och röd laserstrÄle

FastÀn vi redan har pratat om skillnaden mellan grön och röd laserstrÄle, Àr det Àndock viktigt att det som sÀrskiljer tydliggörs. Inledningsvis Àr gröna laserstrÄlar hela fyra gÄnger kraftfullare, d.v.s. ljusare, Àn röda. DÀrmed Àr de alltsÄ lÀttare att se dÄ de Àr tydliga. I synnerhet utomhus dÀr ljuset frÄn solljuset gör att laserstrÄlen försvagas. Grön laserlinje Àr dyrare för att de Àr svÄrare att tillverka, vilket i sin tur rÀttfÀrdigar ett högre pris. FortsÀttningsvis vill vi understryka att röd laser definitivt Àr tillrÀckligt bra för hemmasnickare, sÄ lÄt dig inte luras av de guider som pÄstÄr att det inte rÀcker.

Grön laser

 • BĂ€st för att skjuta frĂ„n lĂ„ng distans.
 • LĂ€mpar sig bĂ€st för dig som arbetar utomhus
 • SvĂ„rare att tillverka vilket Ă€r anledningen till sĂ€llsyntheten och följaktligen den höga kostnaden.
 • Absolut inte ett mĂ„ste sĂ„tillvida du inte jobbar utomhus och krĂ€ver lĂ„ng rĂ€ckvidd.

Röd laser

 • RĂ€cker tillrĂ€ckligt bra för att arbeta inomhus.
 • Inte lika lĂ„ng rĂ€ckvidd som grön laser, sĂ„ lĂ€s produktbeskrivningen noggrant.
 • Billigare Ă€n grön, sĂ„ har du en begrĂ€nsad budget Ă€r detta ditt val.

Billig krysslaser

Är du pĂ„ jakt efter en billig krysslaser sĂ„ ska du tĂ€nka om. Anledningen Ă€r att billigare varianter saknar sjĂ€lvnivellering, vilket Ă€r systemet som gör vinklarna raka. DĂ€rmed gĂ„r du miste om den funktion som Ă€r huvudsyftet med verktygen. IstĂ€llet för automatisk kalibrering mĂ„ste du alltsĂ„ manuellt skrĂ€ddarsy vinklarna, och det Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tt att göra det slarvigt vilket sedermera kommer spegla slutresultatet. DĂ€rför ska du verkligen begrunda om det inte Ă€r smartare att lĂ€gga nĂ„gra extra hundralappar pĂ„ en kvalitativ krysslaser istĂ€llet för en budgetvariant. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt hĂ„ller verktyget lĂ€ngre sĂ„ det i bĂ€sta fall kan gĂ„ i arv till nĂ€sta generation.

Slutsats

Avslutningsvis Àr det viktigt att du vet skillnaden pÄ olika laserverktyg. Till exempel mÄste du veta vad som sÀrskiljer en krysslaser frÄn en linjelaser, och alltsÄ vara medveten om att en linjelaser endast skjuter en horisontell linje medan korslasern projicerar tvÄ tvÀra linjer. Vidare ska du som sagt undvika billigare modeller dÄ det blir lÄngt ifrÄn lika exakt som med en sjÀlvnivellerande variant. Dessutom blir laserstrÄlen betydligt svagare ju mer du gÄr ner i pris. Sist men inte minst vill vi understryka att lÀsa recensionerna för varje produkt pÄ ÄterförsÀljarens hemsida. PÄ sÄ vis vet du sjÀlv, efter egna efterforskningar, vilken som har gott betyg och vilka nackdelar de har.

Fler laserverktyg:

krysslaser krysslaser test bäst krysslaser