Kabelvinda bÀst-i-test

 

MAVEL 880800

 • Vinda pĂ„ 25 meter
 • Automatisk fjĂ€derreturspolning
 • KĂ„pa av slagtĂ„lig plast
 • SvĂ€ngbart vĂ€ggfĂ€ste i lackerat stĂ„l
 • CE- och TUV-godkĂ€nd
 

GELIA 4001092101

 • Jordad 4-vĂ€gs vinda 1
 • 0 meters sladd
 • Hölje med bĂ€rhandtag
 • TermosĂ€kring
 • Skyddad enligt IP20
 • UtmĂ€rkt budgetvariant
 

GELIA 4021594401

 • Jordad vinda pĂ„ 40 meter
 • SjĂ€lvstĂ€ngande lock
 • Oljeresistent kabel
 • GodkĂ€nd för utomhusbruk
 • Klarar -25°C

Hitta pÄ sidan

Kabelvinda

Letar du efter en kabelvinda för att underlĂ€tta ditt liv har du hittat rĂ€tt. De flesta anvĂ€nder idag förlĂ€ngningskablar av nĂ„got slag, antingen för att dra kablar över grĂ€smattan in till garaget, eller för att hĂ„lla infravĂ€rmen igĂ„ng pĂ„ altanen. Oavsett vad du anvĂ€nder kablarna till mĂ„ste de till slut dras tillbaka – varje gĂ„ng de anvĂ€nds. DĂ€remot kan du med hjĂ€lp av en kabelvinda dra ut sĂ„ mycket kabellĂ€ngd som du behöver, och nĂ€r det Ă€r dags att packa ihop sĂ„ trycker du pĂ„ en knapp varpĂ„ sladden automatiskt gĂ„r tillbaka i ursprungslĂ€get. Kort sagt Ă€r det alltsĂ„ en infĂ€llbar förlĂ€ngningskabel.

Dessutom Àr en kabelvinda försedd med mÄnga jordade eluttag med strömbrytare. Detta innebÀr att du kan koppla in flera verktyg som t.ex. elverk eller krysslaser. Vidare Àr en upprullningsvinda lösningen för dig som idag sammankopplar flera förlÀngningssladdar för att nÄ den önskade lÀngden. DÀremot Àr utbudet vÀldigt omfattande vilket betyder att det blir svÄrt för konsumenten att vilken variant som Àr bÀst. DÀrför har vi utsett den bÀsta kabelvindan i en bÀst-i-test lista. DÀrtill har vi skrivit en komplett guide i vad du ska tÀnka pÄ innan ditt köp.

Börja dÀrför med att förkovra dig i all tÀnkbar information nedan, för att dÀrefter vÀlja den modell som passar dina individuella behov bÀst.

ProduktPrisklass
1. MAVEL 880800BĂ€sta modellen
2. GELIA 4001092101BĂ€sta budgetvarianten
3. GELIA 4021594401BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du bÀst kabelvinda

NÀr du ska köpa en kabelvinda finns det nÄgra saker du ska vara varse. Till en början ska du fundera pÄ hur lÄng kabeln ska vara. Dessutom ska du tÀnka pÄ om du vill ha en kabelvinda med jordfelsbrytare, honkontakt eller CEE-don. Utöver detta har vi nedan listat de faktorer som du ska ta i beaktande innan du genomför ditt köp.

 1. Tillverkare
  StÄr du i affÀren och Àr osÀker vilken vinda som Àr habil till ett rimligt pris, kan du alltid luta dig mot varumÀrket. Orsaken Àr att de största, mest vÀlrenommerade företagen, har funnits lÀnge av en anledning; nÀmligen att de tillverkar kvalitativa produkter. DÀrmed kan du alltid vara sÀker pÄ att du fÄr bra kvalitet och garanti om du vÀljer nÄgot av de mest uppskattade varumÀrkena som t.ex. Gelia eller Mavel.
 2. LedningslÀngd
  LedningslÀngden indikerar lÀngden pÄ den sladd som du kopplar in till eluttaget och som förser vindan med strömförsörjning. DÀrför ska inte denna faktor underskattas dÄ du kan komma att byta placering pÄ vindan i tid och otid. SÄ vÀljer hellre en lÀngre modell Àn en kortare.
 3. Hölje
  Det som delvis utmÀrker en billig kabelvinda i jÀmförelse med en dyr variant, Àr höljet. Anledningen Àr att tillverkarna försöker spara in pÄ produktionskostnader genom att ge dig en bra sladd men ett undermÄligt skyddshölje. DÀrmed fÄr du inte det optimala skyddet för din vinda som ser till att livslÀngden förlÀngs. DÀrför ska du vÀlja ett hölje som Àr tillverkat i antingen metall eller slitstarkt plast. Vidare finns det höljen som Àr försedda med bÀrhandtag sÄ du enkelt kan förflytta det.
 4. Material pÄ sladden
  För att en sladd ska vara vÀrd namnet mÄste den kunna motstÄ de Àmnen som Àr vanligt förekommande i verkstÀder eller i garage. DÀrmed mÄste de vara vatten- och oljeavstötande. Vidare ska det utan problem utstÄ de vanligaste kemikalierna utan att ta skada. Sist men inte minst mÄste sladden ha skydd mot UV-ljus och ozonexponering. Dubbelkolla dÀrför dessa faktorer i produktbeskrivningen.
 5. Antal eluttag
  NĂ€r du ska köpa en kabelvinda kan du vĂ€lja mellan 1-4 uttag pĂ„ trumman. För dig som tĂ€nker anvĂ€nda den i hemmet kanske ett eller tvĂ„ uttag rĂ€cker, medan byggarbetare ofta krĂ€ver fyra st uttag. Dessutom ska du vĂ€lja rĂ€tt kopplingsschema – nĂ„got vi skriver mer om nedan.
 6. Indikator
  De bÀsta kabelvindorna Àr i regel försedda med en lysdiod som indikerar om elen transporteras felfritt till vindan. Dessutom finns det flera modeller som indikerar detta för varje eluttag pÄ trumman.
 7. MonteringsfÀste
  Behöver du fÀsta vindan pÄ vÀggen eller taket mÄste du se till att det ingÄr ett monteringsfÀste pÄ köpet.
 8. Inomhus eller utomhus
  Du ska aldrig anvÀnda en kabelvinda utomhus om den Àr avsedd för inomhusbruk, och vice versa. Anledningen till detta Àr för att eluttagen inte Àr skyddade pÄ samma sÀtt, och dÄ Àr risken för strömolyckor markant högre.
 9. Kabelvinda utan kabel
  Har du redan en lÄng sladd som bara ligger och skrÀpar? DÄ kan du köpa en kabelvinda utan kabel och pÄ sÄ vis slippa köpa en komplett vinda för en dyrare peng.

VÀlj rÀtt kopplingsschema

Det finns tre kopplingsschema du kan vÀlja mellan beroende pÄ vad du tÀnker koppla in för verktyg in din kabelvinda.

 • CEE-don
  En kabelvinda med CEE-don Àr ett mÄste för dig som Àmnar ansluta verkstadsmaskiner. Orsaken Àr att risken för strömavbrott ökar i takt med att strömmen som krÀvs ökar. DÀrför behöver du ett CEE-don med 3- eller 1 fas-uttag som minimerar riskerna för strömavbrott. Dessutom minskar risken avsevÀrt för olyckor pÄ arbetsplatser.
 • Honkontakt
  Genom att vÀlja en kabelvinda med honkontakt kan du koppla in maskinkontakten i den lÄnga sladden istÀllet för uttagen pÄ vindan. För att koppla in en vinda med honkontakt till vÀgguttaget anvÀnds en istÀllet en skarvsladd som oftast medföljer, men dubbelkolla gÀrna produktbeskrivningen hÀr.
 • Jordfelsbrytare
  AnvÀnder du en kabelvinda för att koppla in maskiner sÄ behöver du en jordfelsbrytare som förhindrar överhettning.

Kabelvindans kabellÀngd

Det finns som sagt olika lÀngd pÄ varje kabel, och hur lÄng du ska vÀlja baseras pÄ dina behov. Har du exempelvis en stor trÀdgÄrd med flera olika maskinverktyg, eller en liten byggarbetsplats med fÄ verktyg, ser dina behov annorlunda ut. DÀrför har vi nedan skrivit mer om skillnaden pÄ korta och lÄnga kablar, samt hur du mÀter hur lÄng kabel du behöver.

 • 10 meter
  Den minsta lÀngden som erbjuds brukar vara runt 10 meter. Det Àr tillrÀckligt för dig som har en altan eller paviljong och vill strömförsörja infravÀrmen. DÀremot kan det vara sÄ att du i framtiden behöver nÄ en maskin lÀngre bort, och dÄ behöver du köpa en ny kabelvinda. DÀrför kan det vara ekonomiskt att köpa en vinda med lÀngre sladd frÄn början, du fÄr helt enkelt ponera om du planerar att flytta till en större bostad.
 • 25 meter
  En kabelvinda pÄ 25 meter Àr ocksÄ ett populÀrt val. I synnerhet för bostadsÀgare. DessvÀrre Àr 25 meter för kort för byggarbetare dÄ man inte sÀllan behöver nÄ runt stora byggnader.
 • 50 meter
  VÀljer du istÀllet en kabelvinda pÄ 50 meter har du en gyllene mellanvÀg, nÀmligen tillrÀckligt lÄngt för diverseanvÀndning i trÀdgÄrden, samt kompakta byggarbetsplatser.
 • 100 meter
  Vill du ha en sladdlÀngd som gör att du aldrig behöver oroa dig huruvida den rÀcker runt husknuten eller inte, ja, dÄ ska du köpa en kabelvinda med 100 meters sladd. PÄ sÄ vis behöver du aldrig mer koppla ihop flera förlÀngningssladdar för att nÄ den önskade lÀngden. DÀremot Àr detta sÄklart det dyraste alternativet, sÄ köp endast om du verkligen behöver en lÄng sladdlÀngd och inte bara för att det kÀnns bra för att sÀkra upp för framtiden.

RÀkna ut hur lÄng kabel du behöver

 1. Fundera pÄ var du vill placera kabelvindan och stÀll dig dÀr.
 2. Börja ta stora enmeterskliv i riktning mot de enheter eller verktyg du vill besörja med ström.
 3. RÀkna varje steg högt för dig sjÀlv sÄ du inte tappar rÀkningen.
 4. Addera 10 meter pÄ siffran du kom fram till för att tÀcka för eventuella dragningar runt möbler.
 5. Klart!

Automatisk eller manuell sladdindragning

Huruvida du vill kunna spola tillbaka sladden till rullen automatiskt eller manuellt Ă€r en viktig frĂ„ga. Genom automatisk indragning kan du helt enkelt trycka pĂ„ en knapp varpĂ„ sladden rullas tillbaka. SĂ„lunda Ă€r det extremt bekvĂ€mt om du anvĂ€nder den ofta. Dessutom blir inrullningen jĂ€mn varje gĂ„ng, vilket sĂ€llan sker nĂ€r du manuellt drar sladden dĂ„ den tenderar att vara hĂ„rdare – sĂ€rskilt under vintern. DĂ€remot Ă€r det betydligt dyrare, sĂ„ fundera ordentligt pĂ„ om du vill ha det bekvĂ€mt eller spara pengar.

Sköt om din kabelvinda

FastĂ€n du köper en billig kabelvinda finns det ingen anledning till varför livslĂ€ngden skulle vara kortare Ă€n en dyrare modell. SĂ„ lĂ€nge som du tar hand om vindan och ser till att tvĂ€tta bort smuts lite dĂ„ och dĂ„, sĂ„ kommer du kunna anvĂ€nda den i flera Ă„r framöver utan problem. Ha Ă€ven för vana att kontrollera uttag och hölje sĂ„ allt ser solitt och sĂ€kert ut ur sĂ€kerhetssynpunkt. Vidare rekommenderar vi att du under vintern – förutsatt att vindan Ă€r placerad utomhus utan tak – placerar en liten presenning över i förebyggande syfte.

Fördelar med kabelvinda

 • Slipp myriader av sladdar
  Inget Àr fulare och förstör atmosfÀren lika mycket som snirklande fula sladdar som ligger huller om buller pÄ marken. Genom att anvÀnda en vinda sÄ har du en egen liten hub varifrÄn du kan koppla in alla tÀnkbara enheten i en och samma puck. DÀrjÀmte drar du tillbaka sladdarna runt trumman nÀr anvÀndningen Àr fÀrdig.
 • Dra ut sĂ„ mycket sladd du behöver
  Det fina i krÄksÄngen Àr just att du sjÀlv kan vÀlja hur mycket sladd du behöver. SÄlunda ligger inte massa extrasladd och stör vid sidan av pÄ grund av att du har en för lÄng kabel.
 • MĂ„nga eluttag
  Tack vare att en vinda inte sÀllan Àr försedd med minst 3 eluttag gÄr det att anvÀnda den som en sockel dÀr du kopplar in spabadet, grillen och markisen.
 • Koppla in krĂ€vande elverktyg
  Tack vare styrkan hos en vinda kan du utan problem koppla in allt frĂ„n lĂ€ttare elverktyg till stora verkstadsmaskiner – utan att oroa dig över strömavbrott.
 • HĂ„llbart
  PÄ grund av att sladden skyddar mot UV-strÄlning och skadande kemikalier, hÄller den mycket lÀngre Àn vanliga förlÀngningskablar.

SÀkerhetsrekommendationer för kabelvinda

NÀr du pysslar med ström ska du alltid vara extra försiktig. Varje Är fler flera strömrelaterade olyckor för att mÀnniskor inte veta vad de sysslar med. DÀrför Àr det extremt viktigt att proaktivt tillgripa sÀkerhetsÄtgÀrder sÄ du inte anvÀnder den pÄ ett riskfyllt sÀtt. Mot den bakgrunden har vi nedan sammanfattat de sÀkerhetstips som kommer göra din anvÀndning trygg och sÀker.

 • Koppla ur kontakten
  NÀr vindan inte anvÀnds ska du ha för vana att koppla ur kabeln sÄ fort den inte anvÀnds. För sÀkerhetsskull har mÄnga modeller en lysdiod som indikerar om strömmen Àr avstÀngd, sÄ lÀmna inte den obevakad om den fortfarande lyser.
 • Dubbelkolla watten
  I och med att sÀrskilda maskinverktyg krÀver hög watt för att fungera mÄste du kontrollera att modellen du köpt har önskad effekt.
 • Överbelasta inte med förlĂ€ngningssladdar
  FörvÄnansvÀrt mÄnga kopplar in flera förlÀngningssladdar till vindan Àn vad som Àr tillÄtet. Exempelvis finns det dem som överbelastar vindan genom att koppla in ytterligare uttag som i slutÀndan leder till överbelastning, och i vÀrsta fall livsfara.
 • Flytta lugnt och fint
  Behöver du förflytta kabelvindan frĂ„n plats A till plats B ska du bĂ€ra den med hjĂ€lp av bĂ€rhandtaget – inte slĂ€pa den. Annars riskerar du att skada bĂ„de kabeln och höljet.

kabelvinda bäst i test bäst kabelvinda kabelvinda test