Fogpistol bÀst-i-test

 

Milwaukee M12 PCG/310C-0

 • 12 V med tubhĂ„llare pĂ„ 310 ml
 • Hastighetsreglering i 6 steg
 • Tryckkraft pĂ„ 1780 N
 • Överbelastningsskydd
 • Reducerar eftertryck
 • LED-ljus
 • Individuell cellövervakning
 

Makita DCG180Z

 • 18 V med tubhĂ„llare pĂ„ 310 ml
 • Variabel hastighetskontroll
 • Tryckkraft upp till 5000 N
 • DroppspĂ€rr
 • Överbelastningsindikator
 • Elektronisk strömbegrĂ€nsare med varningslampa
 • LED-belysning
 

Bosch GCG 18V-600

 • Sladdlös fogpistol
 • Effekt pĂ„ 18 V
 • Kapacitet pĂ„ 600 ml
 • Skruvlock för enkelt patronbyte
 • Variabel hastighetskontroll
 • DroppspĂ€rr

Hitta pÄ sidan

Fogpistol

Behöver du syssla med antingen fogning, glasning eller kittning Ă€r en fogpistol ett mĂ„ste att ha i verktygslĂ„dan. För det första kan du trycka ut fogmassan med hög precision. För det andra finns det mĂ€ngder av anvĂ€ndningsomrĂ„den som t.ex. kittning i badrum eller glasning av speglar. SĂ„ledes kan du med lĂ€tthet tĂ€ppa till ytor runt fönster eller i badrummet – helt sjĂ€lv! DĂ€rtill Ă€r det ett enkelt verktyg att anvĂ€nda. Speciellt med tanke pĂ„ alla nya funktioner som tillkommit de senaste Ă„ren som t.ex. elektriska modeller med droppspĂ€rr och LED-belysning. DĂ€remot finns det myriader av modeller att vĂ€lja mellan vilket Ă€r orsaken till varför vi har sammanstĂ€llt de bĂ€sta fogpistolerna pĂ„ marknaden i en bĂ€st-i-test lista. Dessutom har vi författat en komplett köpguide som delvis innehĂ„ller vad du ska tĂ€nka pĂ„ innan ditt köp, för- och nackdelar samt hur du anvĂ€nder olika typer av fogmassor.

Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter vÀlja den variant som passar dig bÀst frÄn topplistan.

ProduktPrisklass
1. Milwaukee M12 PCG/310C-0BĂ€sta modellen
2. Makita DCG180ZBĂ€sta budgetvarianten
3. Bosch GCG 18V-600BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du fogpistol

NÀr du ska köpa en fogpistol kommer du mÀrka hur brett utbudet Àr. Detta innebÀr att det Àr svÄrt för konsumenter att veta vilka faktorer som Àr viktiga. DÀrför har vi nedan sammanstÀllt de saker du ska ha i Ätanke innan du gör ditt köp.

 1. Hastighetsreglering
  En fogpistol med variabel hastighetsreglering innebÀr att du fÄr ett jÀmnt flöde av fogmassa. SÄledes kan du fokusera pÄ precisionen istÀllet för mÀngden massa som kommer ur patronen. Med det sagt Àr det dock en dyr funktion, sÄ fundera pÄ om du verkligen behöver detta eller om du bara tÀnker foga en eller tvÄ gÄnger hemma.
 2. PatronhÄllare
  Vissa patronhĂ„llare Ă€r gjorda i plast och Ă€r integrerade med sjĂ€lva fogpistolen. DĂ€rmed mĂ„ste du köpa en helt ny pistol om den skulle gĂ„ sönder. DĂ€rför Ă€r det smart att pĂ„ förhand sĂ€kerstĂ€lla att den har en utbytbar patronhĂ„llare. PĂ„ sĂ„ vis kan du enkelt köpa en ny patronhĂ„llare om den skulle rĂ„ka gĂ„ sönder. Vidare finns det olika storlekar pĂ„ patronbehĂ„llaren (mellan 300 ml – 800 ml).
 3. Elektrisk fogpistol
  Genom en elektrisk fogpistol kan du kontrollera hur snabbt fogmassan ska komma ut frÄn pistolen. Dessutom gÄr det att skrÀddarsy hur mycket som ska doseras vilket Àr perfekt för dig som pÄ förhand vet hur mycket fogmassa du behöver. Vidare Àr det bekvÀmare med en elektrisk variant pÄ grund av att du slipper att manuellt trycka ner handtaget. DÀrtill mÄste du köpa batterier med jÀmna mellanrum som Àven mÄste laddas. Dock kostar dessa betydligt mer Àn andra modeller.
 4. DroppspÀrr
  Det vanligaste problemet som uppstÄr nÀr man anvÀnder en fogpistol Àr att det lÀtt droppar fogmassa. Detta leder till att arbetsstationen blir klibbig och fogningen ojÀmn. DÀrtill mÄste du lÀgga till pÄ att torka efterÄt. DÀrför ska du vÀlja en modell som Àr utrustad med en droppspÀrr-funktionalitet.
 5. LED-belysning
  Jobbar du tidig morgon eller sen kvÀll och saknar belysning sÄ ska du köpa en fogpistol försedd med LED-belysning. PÄ sÄ sÀtt kan du foga noggrant Àven i ett mörkt rum.
 6. Grepp
  Fogar du lÀnge under intensiv koncentration behöver fogpistolen ha ett grepp som Àr stabilt. DÀrför rekommenderar vi att vÀlja en modell som har ett rÀfflat grepp av nÄgot slag, antingen i gummi eller i hÄrdplast, men det mÄste vara rÀfflat.
 7. Vikt
  Denna faktor sammansmÀlter delvis med greppet ovan, men vikten Àr viktig ur ett annat hÀnseende. NÀmligen att du fÄr mjölksyra i armarna om du arbetar för lÀnge med en modell som vÀger för mycket. Se dÀrför till att vÀlja en lÀttviktare om du vet med dig att du kommer arbeta lÀnge.
 8. Med tryckluft
  Om du varken vill ha en manuell eller elektrisk fogpistol sÄ kan en variant med tryckluft vara för dig. Genom att ansluta den till en kompressor sÄ Àr luften dess brÀnsle. Trots att det Àr svÄrare att lÀra sig hur denna variant fungerar, Àr den likvÀl kraftfull med hög anvÀndarvÀnlighet.
 9. Pris
  Köper du en billig fogpistol kommer du snabbt mÀrka nÄgra tydliga nackdelar. För det första kommer inte mÀngden fogmassa rinna ut jÀmnt. DÀrtill saknar de det omedelbara stopp som krÀvs nÀr du slÀpper pÄ trycket. DÀrför ska du inte köpa en budgetmodell om du vill har ett slutresultat som ser professionellt ut.
 10. Tillbehör
  NÀr du köper nÄgon av de bÀsta fogpistolerna ingÄr det i regel nÄgra tillbehör. Exempelvis finns det flera modeller dÀr du Àven fÄr en multiladdare för att ladda batterierna, samt en verktygslÄda för förvaring. Men behöver du inget av dessa sÄ kanske det passar dig bÀttre med en budgetmodell.
 11. Drivkraft
  Beroende pÄ vilken tÀtningsmassa du anvÀnder behöver du starkare eller svagare drivkraft. Orsaken Àr att massorna Àr olika tjocka vilket tarvar en viss kraft för att fÄ ur tuben. DÀrför Àr fogpistoler specificerade med en sÀrskild drivkraft som indikerar om de Àr tillrÀckligt kraftfulla för att fÄ ett jÀmnt flöde frÄn en tjock fogmassa. SÄledes ska du vÀlja en variant med sÄ hög drivkraft som möjligt om du avser foga under lÄng tid.

Fördelar med fogpistoler

 • Gör arbetet sjĂ€lv – Tack vare att fogpistolen Ă€r sĂ„ pass lĂ€tt att anvĂ€nda Ă€r det ett utmĂ€rkt verktyg för hemmasnickare som vill slippa anlita en dyr hantverkare.
 • Hög precision – Med de bĂ€sta modellerna kan du fördela tĂ€tningsmassan pĂ„ ett exakt sĂ€tt.
 • Inget spill – Undvik att droppa pĂ„ omrĂ„det du fogar genom att vĂ€lja en variant som har en droppspĂ€rr-funktion.
 • AnvĂ€ndningsomrĂ„den – En fogpistol kan som sagt anvĂ€ndas till allt frĂ„n badrum, fönster, speglar, bĂ„t, bil, och trösklar.

SĂ„ fungerar en fogpistol

Att anvÀnda en fogpistol Àr busenkelt. SÄ lÀnge du följer sÀkerhetsanvisningarna har du inget att oroa dig över. DÀremot mÄste du hÄlla utkik för att du inte stÀllt in en för snabb hastighet sÄ du fÄr en chock nÀr du börjar spruta.

 1. Ladda den med valfri fogpatron.
 2. Tryck lÄngsamt pÄ handtaget.
 3. Kolven pressas in i patronen som i sin tur trycker ur fogmassan.
 4. LÄt fogmassan komma ut i ett jÀmnt flöde.
 5. SlÀpp handtaget nÀr du vill pausa.

SÄ kittar du fönster med fogpistol

fogpistol hur fungerar

En av de vanligaste anvÀndningsomrÄdena för en fogpistol Àr att kitta fönster. DÀrför har vi nedan gjort en liten lathund för dig baserat pÄ Anza MÄlerivektygs utmÀrkta YouTube-klipp om kittning.

 1. Snitta munstycket pÄ fogsprutan i 45 grader
 2. LÀgg ut kittet pÄ fönstret
 3. Börja i endera hörn och försök hÄlla ett jÀmnt flöde
 4. Fyll kittfalsen ordentligt
 5. JÀmna till och ta bort överblivet kitt med kittkniven
 6. Har du smĂ„ sprickor i trĂ€et – fyll detta ocksĂ„
 7. LĂ„t kittet torka enligt anvisningarna
 8. FĂ€rdigt!

SÄ anvÀnder du silikonfog i badrum

bästa fogpistolen

För att tÀta fogar och hÄl i t.ex. badrum, toalett och kök behöver du anvÀnda dig av silikon som fogmassa. Orsaken Àr att denna typ av fog blir elastisk och slÀt samtidigt som den avvisar vatten. DÀrtill innehÄller silikonfogmassan ett mögelavvisande medel. Utöver en fogpistol behöver du tejp, tvÄlvatten och fogskrapa; nÀr du har allt detta samlat sÄ följer du nedanstÄende anvisningar:

 1. Tejpa noggrant dÀr du vill att fogen ska vara
 2. Klipp munstycket i 45 grader. Obs: gör det enklare för dig genom att klippa hÄlet i samma storlek som bredden pÄ fogytan
 3. Applicera rikligt med fogmassa
 4. SlÀta till med hjÀlp av en fogskrapa
 5. Ta bort tejpen i lugnt gemak
 6. Nu kan det finnas smÄ bucklor pÄ fogmassan, sÄ anvÀnd ett blött finger för att försöka slÀta ut
 7. FĂ€rdigt!

Fördelar med silikonfogmassa

 • FĂ€ster pĂ„ emalj, glaserad keramik, klinker och glas – helt utan primning
 • Gör sĂ„ inte mögel uppstĂ„r

AnvÀnd olika fogmassor i fogpistolen

För att kunna anvÀnda en fogpistol behöver du sÄ kallad fogmassa. Men det finns mÀngder av varianter som t.ex. polyuretan, silikon, akryl, olja, MS-polymerer m.fl. Orsaken till det breda utbudet Àr för att du behöver en unik fogmassa beroende pÄ var du anvÀnder den. Till exempel mÄste du anvÀnda silikonfogmassa till badrum medan glassilikon frÀmst anvÀnds för speglar. DÀrtill mÄste ditt val av fogmassa baseras pÄ huruvida du ska kunna slipa eller mÄla pÄ den efterÄt. DÀrför har vi nedan listat samtliga typer av fogmassor med en tillhörande förklaring.

 • Bitumen – AnvĂ€nds för att laga shingel- och papptak eller tĂ€ta till kring en takhuv.
 • VĂ„trumssilikon – Avvisar vatten och hindrar mögelbindning vilket gör att den lĂ€mpar sig utmĂ€rkt i badrum, tvĂ€ttstuga eller kök.
 • Brandfogmassa – TĂ„l extremt varma temperaturer vilket gör att den gĂ„r att anvĂ€nda i spisen eller kaminen för att tĂ€ta till hĂ„l.
 • Glassilikon – Perfekt för montering av akvarier och speglar.
 • Polyuretanfogmassa – MiljövĂ€nlig och hĂ„llbar. Dock mĂ„ste du tĂ€nka pĂ„ att den avger isocyanatgas vilket Ă€r giftigt.
 • Byggfog/multifog/marinfog – Alla dessa typer passar in under samlingsbegreppet MS som anvĂ€nds för att skarva bĂ€nkskivor eller nĂ„ta bĂ„tdĂ€ck.
 • Byggfogmassa – En elastisk fogmassa som tĂ„l rörelser varför den anvĂ€nds för att foga samman olika delar i ett bygge.
 • Akrylfogmassa – LĂ€mpar sig för inomhusanvĂ€ndning för dig som behöver tĂ€ppa till smĂ„ springor i vĂ€ggen.

Se Àven:

fogpistol batteridriven   fogpistol test