Fogpistol bäst-i-test

 

Milwaukee M12 PCG/310C-0

  • 12 V med tubhållare på 310 ml
  • Hastighetsreglering i 6 steg
  • Tryckkraft på 1780 N
  • Överbelastningsskydd
  • Reducerar eftertryck
  • LED-ljus
  • Individuell cellövervakning
 

Makita DCG180Z

  • 18 V med tubhållare på 310 ml
  • Variabel hastighetskontroll
  • Tryckkraft upp till 5000 N
  • Droppspärr
  • Överbelastningsindikator
  • Elektronisk strömbegränsare med varningslampa
  • LED-belysning
 

Bosch GCG 18V-600

  • Sladdlös fogpistol
  • Effekt på 18 V
  • Kapacitet på 600 ml
  • Skruvlock för enkelt patronbyte
  • Variabel hastighetskontroll
  • Droppspärr

Hitta på sidan

Fogpistol → Bäst-i-test (2024) → Batteridriven, elektrisk eller tryckluft?

Behöver du syssla med antingen fogning, glasning eller kittning är en fogpistol ett måste att ha i verktygslådan. För det första kan du trycka ut fogmassan med hög precision, tack vare att de antingen är batteridrivna, elektriska eller tryckluftsdrivna. För det andra finns det mängder av användningsområden som t.ex. kittning i badrum eller glasning av speglar. Således kan du med lätthet täppa till ytor runt fönster eller i badrummet – helt själv!

Därtill är en fogspruta, som det också kallas, ett enkelt verktyg att använda. Speciellt med tanke på alla nya funktioner som tillkommit de senaste åren som t.ex. elektriska modeller med droppspärr och LED-belysning.

Däremot finns det myriader av modeller att välja mellan vilket är orsaken till varför vi har sammanställt de bästa fogpistolerna på marknaden i en bäst-i-test lista. Dessutom har vi författat en komplett köpguide som delvis innehåller vad du ska tänka på innan ditt köp, för- och nackdelar samt hur du använder olika typer av fogmassor.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja den variant som passar dig bäst från topplistan.

ProduktPrisklass
1. Milwaukee M12 PCG/310C-0Bästa modellen
2. Makita DCG180ZBästa budgetvarianten
3. Bosch GCG 18V-600Bästa premiumvarianten

Så väljer du fogpistol — 9 saker att tänka på innan du köper

När du ska köpa en fogpistol kommer du märka hur brett utbudet är. Detta innebär att det är svårt för konsumenter att veta vilka faktorer som är viktiga. Därför har vi nedan sammanställt de saker du ska ha i åtanke innan du gör ditt köp.

1. Elektrisk fogpistol

elektrisk fogpistol

Genom en elektrisk fogpistol kan du kontrollera hur snabbt fogmassan ska komma ut från pistolen. Dessutom går det att skräddarsy hur mycket som ska doseras vilket är perfekt för dig som på förhand vet hur mycket fogmassa du behöver. Vidare är det bekvämare med en elektrisk variant på grund av att du slipper att manuellt trycka ner handtaget. Dock kostar dessa betydligt mer än andra modeller.

En elektrisk fogpistol drivs av en strömkälla, vanligtvis är ett eluttag. Och typ av fogpistol fungerar som sagt genom att en motor driver en mekanism som pressar ut fogmassan från patronen eller tuben, vilket gör det lättare för användaren att applicera fogmassan på önskade ytor.

Fördelar med elektriska fogpistoler:

  • Stark och konstant tryck vid applicering av fogmassa.
  • Kan hantera stora mängder fogmassa.
  • Lämplig för stora projekt.

Nackdelar med elektriska fogpistoler:

  • Begränsad till platser med eluttag.
  • Inte lika bärbar som batteridrivna fogpistoler.
  • Ofta dyrare än batteridrivna modeller.

2. Batteridriven fogpistol

fogpistol batteridriven

En batteridriven fogpistol drivs av batterier och är följaktligen mer portabel än en elektrisk fogpistol. Den fungerar dock på samma sätt, nämligen att batterierna driver en mekanism som pressar ut fogmassan från patronen eller tuben. Batteridrivna fogpistoler är vanligtvis mindre och lättare än de elektriska och kan således användas på platser där det inte finns tillgång till eluttag.

Fördelar med batteridriven fogpistol:

  • Bärbar och kan användas på platser utan eluttag.
  • Lätt och enkel att hantera.
  • I regel billigare än elektriska modeller.

Fördelar med batteridriven fogpistol:

  • Har mindre kraft än elektriska modeller.
  • Begränsad batteritid.
  • Har svårt att hantera stora mängder fogmassa.

Summa summarum: För stora projekt som kräver stora mängder fogmassa kan en elektrisk fogpistol vara lämpligare. För mindre projekt eller arbete på platser utan eluttag är en batteridriven fogpistol mer praktisk.

3. Fogpistol med tryckluft

Fogpistol tryckluft

Om du varken vill ha en manuell, battridriven eller elektrisk fogpistol så kan en variant med tryckluft vara för dig.  Trots att det är svårare att lära sig hur denna variant fungerar, är den likväl kraftfull med hög användarvänlighet.

Fogpistoler med tryckluft är vanligtvis kopplade till en luftkompressor som genererar det nödvändiga trycket för att driva fogmassan genom pistolen. För att använda en med tryckluft behöver användaren ladda patronen eller tuben med fogmassa och sedan ansluta den till luftkompressorn.

En fördel med fogpistoler med tryckluft är att de är mycket kraftfulla och effektiva. Denna typ av fogpistol är också perfekt  att använda för stora projekt där stora mängder fogmassa krävs. En annan fördel är att de är mer konsekventa i sin applicering av fogmassan jämfört med både elektriska och batteridrivna modeller. Detta beror på att tryckluften säkerställer att mängden fogmassa som appliceras är jämn och konsistent.

En nackdel med fogpistoler med tryckluft är att de kräver en luftkompressor för att fungera. Detta gör dem mindre portabla än elektriska varianter som kräver eluttag. Dessutom kräver de mer underhåll och kunskap om luftkompressorerna för att fungera korrekt.

4. Hastighetsreglering

En fogpistol med variabel hastighetsreglering innebär att du får ett jämnt flöde av fogmassa. Således kan du fokusera på precisionen istället för mängden massa som kommer ur patronen. Med det sagt är det dock en dyr funktion, så fundera på om du verkligen behöver detta eller om du bara tänker foga en eller två gånger hemma.

5. Patronhållare

Vissa patronhållare är gjorda i plast och är integrerade med själva fogpistolen. Därmed måste du köpa en helt ny pistol om den skulle gå sönder. Därför är det smart att på förhand säkerställa att den har en utbytbar patronhållare. På så vis kan du enkelt köpa en ny patronhållare om den skulle råka gå sönder. Vidare finns det olika storlekar på patronbehållaren (mellan 300 ml – 800 ml).

6. Droppspärr

Det vanligaste problemet som uppstår när man använder en fogpistol är att det lätt droppar fogmassa. Detta leder till att arbetsstationen blir klibbig och fogningen ojämn. Därtill måste du lägga till på att torka efteråt. Därför ska du välja en modell som är utrustad med en droppspärr-funktionalitet.

7. LED-belysning

Jobbar du tidig morgon eller sen kväll och saknar belysning så ska du köpa en fogpistol försedd med LED-belysning. På så sätt kan du foga noggrant även i ett mörkt rum.

8. Grepp

Fogar du länge under intensiv koncentration behöver fogpistolen ha ett grepp som är stabilt. Därför rekommenderar vi att välja en modell som har ett räfflat grepp av något slag, antingen i gummi eller i hårdplast, men det måste vara räfflat.

9. Vikt

Denna faktor sammansmälter delvis med greppet ovan, men vikten är viktig ur ett annat hänseende. Nämligen att du får mjölksyra i armarna om du arbetar för länge med en modell som väger för mycket. Se därför till att välja en lättviktare om du vet med dig att du kommer arbeta länge.

10. Pris

Köper du en billig fogpistol kommer du snabbt märka några tydliga nackdelar. För det första kommer inte mängden fogmassa rinna ut jämnt. Därtill saknar de det omedelbara stopp som krävs när du släpper på trycket. Därför ska du inte köpa en budgetmodell om du vill har ett slutresultat som ser professionellt ut.

11. Tillbehör

När du köper någon av de bästa fogpistolerna ingår det i regel några tillbehör. Exempelvis finns det flera modeller där du även får en multiladdare för att ladda batterierna, samt en verktygslåda för förvaring. Men behöver du inget av dessa så kanske det passar dig bättre med en budgetmodell.

12. Drivkraft

Beroende på vilken tätningsmassa du använder behöver du starkare eller svagare drivkraft. Orsaken är att massorna är olika tjocka vilket tarvar en viss kraft för att få ur tuben. Därför är fogpistoler specificerade med en särskild drivkraft som indikerar om de är tillräckligt kraftfulla för att få ett jämnt flöde från en tjock fogmassa. Således ska du välja en variant med så hög drivkraft som möjligt om du avser foga under lång tid.

För- och nackdelar med fogpistoler

Förldelar

  • Gör arbetet själv – Tack vare att fogpistolen är så pass lätt att använda är det ett utmärkt verktyg för hemmasnickare som vill slippa anlita en dyr hantverkare.
  • Hög precision – Med de bästa modellerna kan du fördela tätningsmassan på ett exakt sätt.
  • Inget spill – Undvik att droppa på området du fogar genom att välja en variant som har en droppspärr-funktion.
  • Användningsområden – En fogpistol kan som sagt användas till allt från badrum, fönster, speglar, båt, bil, och trösklar.

Nackdelar

  • Kostnad: De kan vara relativt dyr. Detta kan göra det mindre ekonomiskt fördelaktigt för mindre projekt eller för dem som inte använder verktyget ofta.
  • Underhåll: En fogpistol kräver regelbundet underhåll för att fungera korrekt. Detta inkluderar rengöring och smörjning av verktyget, samt byte av delar som slitits ut.
  • Städning: Efter användning av en fogpistol finns det ofta en betydande mängd spill eller överbliven fogmassa som behöver rengöras. Detta kan vara tidskrävande att fåb ort och kräver således extra arbete.
  • Kräver träning: Även om en det är relativt enkel att använda, kräver det fortfarande träning för att använda den på ett säkert och effektivt sätt. Detta kräver extra tid och resurser för användare som inte har erfarenhet av verktyget sen tidigare.

5 vanliga misstag att undvika

Det finns några vanliga misstag som många gör när de använder en fogpistol, oavsett om den är batteridriven, elektrisk eller drivs med tryckluft. Nedan följer en lista över de 5 vanligaste misstagen.

  1. Inte skära öppningen på tuben korrekt: Innan du börjar använda en fogpistol är det viktigt att skära öppningen på tuben korrekt. Om öppningen inte är skuren tillräckligt stor kan det leda till att fogmassan inte kan flöda ut ordentligt.
  2. För högt tryck: Om trycket är för högt kan det orsaka att fogmassan sprutar ut för snabbt och skapar ojämna linjer. Det är viktigt att anpassa trycket till den aktuella applikationen.
  3. För hög hastighet: Applicerar du fogmassan för snabbt kan det orsaka att fogmassan sprutar ut ojämnt och bildar bubblor eller sprickor i foglinjen.
  4. Använda fel typ av fogmassa: Var noga med att använda rätt typ av fogmassa för den aktuella applikationen. Om du använder fel typ av fogmassa kan det orsaka att foglinjen inte håller eller att den inte ser ut som du vill.
  5. Inte rengöra fogpistolen efter användning: Efter att du har använt fogpistolen är det otroligt viktigt att rengöra den noggrant. Om du inte rengör den kan det leda till att den inte fungerar ordentligt nästa gång du använder den.

Genom att undvika dessa 5 vanliga misstag kan du säkerställa att du använder den på ett säkert och effektivt sätt och uppnår bästa möjliga resultat.

Så fungerar en fogpistol

Fogpistolen består av en mekanisk anordning som sprutar ut fogmassa från en patron eller en tub. När man trycker på avtryckaren på fogpistolen, appliceras tryck på patronen eller tuben, vilket tvingar ut fogmassan genom spetsen på pistolen.

För att använda en fogpistol behöver man först ladda patronen eller tuben med fogmassa. Patroner och tuber kan innehålla olika typer av fogmassor, så det är viktigt att välja rätt typ av fogmassa för den specifika användningen. När fogmassan är på plats och fogpistolen är laddad kan man enkelt applicera fogmassan på önskad yta genom att trycka på avtryckaren på den.

Det är dock viktigt att använda en korrekt teknik och att välja rätt typ av fogmassa för att uppnå de bästa resultaten.

  1. Ladda den med valfri fogpatron.
  2. Tryck långsamt på handtaget.
  3. Kolven pressas in i patronen som i sin tur trycker ur fogmassan.
  4. Låt fogmassan komma ut i ett jämnt flöde.
  5. Släpp handtaget när du vill pausa.

Så kittar du fönster med fogpistol

fogpistol hur fungerar

En av de vanligaste användningsområdena för en fogpistol är att kitta fönster. Därför har vi nedan gjort en liten lathund för dig baserat på Anza Målerivektygs utmärkta YouTube-klipp om kittning.

  1. Snitta munstycket på fogsprutan i 45 grader
  2. Lägg ut kittet på fönstret
  3. Börja i endera hörn och försök hålla ett jämnt flöde
  4. Fyll kittfalsen ordentligt
  5. Jämna till och ta bort överblivet kitt med kittkniven
  6. Har du små sprickor i träet – fyll detta också
  7. Låt kittet torka enligt anvisningarna
  8. Färdigt!

Så använder du silikonfog i badrum

bästa fogpistolen

För att täta fogar och hål i t.ex. badrum, toalett och kök behöver du använda dig av silikon som fogmassa. Orsaken är att denna typ av fog blir elastisk och slät samtidigt som den avvisar vatten. Därtill innehåller silikonfogmassan ett mögelavvisande medel. Utöver en fogpistol behöver du tejp, tvålvatten och fogskrapa; när du har allt detta samlat så följer du nedanstående anvisningar:

  1. Tejpa noggrant där du vill att fogen ska vara
  2. Klipp munstycket i 45 grader. Obs: gör det enklare för dig genom att klippa hålet i samma storlek som bredden på fogytan
  3. Applicera rikligt med fogmassa
  4. Släta till med hjälp av en fogskrapa
  5. Ta bort tejpen i lugnt gemak
  6. Nu kan det finnas små bucklor på fogmassan, så använd ett blött finger för att försöka släta ut
  7. Färdigt!

Fördelar med silikonfogmassa

  • Fäster på emalj, glaserad keramik, klinker och glas – helt utan primning
  • Gör så inte mögel uppstår

Använd olika fogmassor i fogpistolen

För att kunna använda en fogpistol behöver du så kallad fogmassa. Men det finns mängder av varianter som t.ex. polyuretan, silikon, akryl, olja, MS-polymerer m.fl. Orsaken till det breda utbudet är för att du behöver en unik fogmassa beroende på var du använder den. Till exempel måste du använda silikonfogmassa till badrum medan glassilikon främst används för speglar. Därtill måste ditt val av fogmassa baseras på huruvida du ska kunna slipa eller måla på den efteråt. Därför har vi nedan listat samtliga typer av fogmassor med en tillhörande förklaring.

  • Bitumen – Används för att laga shingel- och papptak eller täta till kring en takhuv.
  • Våtrumssilikon – Avvisar vatten och hindrar mögelbindning vilket gör att den lämpar sig utmärkt i badrum, tvättstuga eller kök.
  • Brandfogmassa – Tål extremt varma temperaturer vilket gör att den går att använda i spisen eller kaminen för att täta till hål.
  • Glassilikon – Perfekt för montering av akvarier och speglar.
  • Polyuretanfogmassa – Miljövänlig och hållbar. Dock måste du tänka på att den avger isocyanatgas vilket är giftigt.
  • Byggfog/multifog/marinfog – Alla dessa typer passar in under samlingsbegreppet MS som används för att skarva bänkskivor eller nåta båtdäck.
  • Byggfogmassa – En elastisk fogmassa som tål rörelser varför den används för att foga samman olika delar i ett bygge.
  • Akrylfogmassa – Lämpar sig för inomhusanvändning för dig som behöver täppa till små springor i väggen.

Se även:

fogpistol test