Motorkap bÀst-i-test

 

Makita EK7651H

 • Bensindriven kapmaskin pĂ„ 3000W
 • 4-taksteknologi för minskad brĂ€nsleförbrukning
 • BrĂ€nsletank pĂ„ 1,1 liter
 • Dekompressionsventil för lĂ€tt start
 • Touch & Stop-drift med reglage
 

Husqvarna K 970

 • Varvtal pĂ„ 4700 rpm
 • Klingdiameter pĂ„ 400 mm
 • Gjord för tyngre kapning av betong, metall, sten och asfalt
 • Bensindriven
 • Anti-vibrationssystem
 • Ergonomiskt anpassad
 

Makita EK6101X1

 • Bensindriven kap pĂ„ 3200W
 • Kapdjup upp till 130 mm
 • LĂ„g vibration
 • BrĂ€nsletank pĂ„ 0,7 liter
 • Ergonomiskt handtag
 • 20% minskad brĂ€nsleförbrukning

Hitta pÄ sidan

Motorkap

En motorkap Àr ett mÄste för dig som behöver sÄga i trÀ, betong, metall, kakel eller sten. Trots att de flesta anvÀnder sig av en bordcirkelsÄg för att kapa trÀplankor, gÄr den inte att anvÀnda för hÄrdare material som t.ex. metall. DÀrför behöver du ett starkare verktyg i din arsenal. Dessutom Àr de flesta motorkapar numera miljövÀnliga pÄ grund av att motorerna har reducerat utslÀppet med upp till 70 procent. SÄledes har de lÄg brÀnslekonsumtion vilket Àr bra för miljön. Oavsett om du renoverar huset och ska lÀgga sten, eller om du helt enkelt behöver göra ett snitt i en betongplatta, kommer motorkapen vÀl till hands. DÀremot ska du vara vÀl medveten om att det lÄngt ifrÄn Àr ett riskfritt verktyg att anvÀnda. DÀrför har vi, förutom att ha utsett den bÀsta motorkapen, Àven skrivit en köpguide om allt du ska tÀnka pÄ innan du genomför ditt köp. Dessutom hittar du sÀkerhetstips sÄ du anvÀnder den pÄ ett sÀkert sÀtt.

Börja alltsÄ med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter göra ett sÄ genomtÀnkt köp som möjligt.

ProduktPrisklass
1. Makita EK7651HBĂ€sta modellen
2. Husqvarna K 970BĂ€sta budgetvarianten
3. Makita EK6101X1BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du motorkap

Innan du köper en motorkap finns det nÄgra saker vi vill informera om. För det första Àr motorkraften den viktigaste faktorn. För det andra Àr det bra om du tÀnker pÄ miljön och vÀljer en modell med sÄ lÄgt utslÀpp som möjligt. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tÀnka pÄ innan ditt köp.

 1. Motorkraft
  Det primÀra kriterium som dels bör bestÀmma ditt val Àr motorkraften. Orsaken Àr att ju hÄrdare materialet Àr som du vill sÄga igenom, desto mer motorkraft krÀvs. SÄledes ska du vÀlja en modell med sÄ hög motorkraft som möjligt om du planerar att sÄga i sten eller metall, och en lÀgre kraft om du ska sÄga i trÀ. PÄ sÄ vis kan du komma billigare undan om du pÄ förhand vet vilket typ av material du ska sÄga itu.
 2. UtslÀpp
  I och med att motorkraft gÄr hand i hand med utslÀppet ska du försöka hitta en gyllene medelvÀg mellan kraft och negativ miljöpÄverkan. SÀrskilda modeller Àr utrustade med s.k. 2-taktsteknologi vilket innebÀr att brÀnsleförbrukningen reduceras och följaktligen Àven utslÀppet. Givetvis mÄste du vÀlja en motorkap som klarar av dina behov, men försök ha miljöpÄverkan i Ätanke.
 3. Drifttid
  Vissa motorkapar Àr eldrivna medans andra Àr bensindrivna. DÀrtill finns det varianter som enbart drivs av batterier; antingen uppladdningbara eller alkaliska. SÄlunda ska du vÀlja en eldriven modell om du tÀnker jobba i garaget hemma dÀr avstÄndet mellan eluttaget och arbetsbÀnken Àr kort. Följaktligen Àr det bÀst med en el- eller bensindriven kapmaskin om du jobbar pÄ ett bygge sÄ du enkelt kan förflytta dig utan att trilskas med sladdar.
 4. Vibrationer
  Tidigare vibrerade motorkapar enormt mycket vilket försvÄrade precisionen. Trots att det blivit bÀttre med Ären vibrerar de en smula fortfarande. DÀrför ska du titta se om modellen du Àr intresserad av Àr utrustat med anti-vibrationssystem.
 5. Pris
  PĂ„ grund av att en motorkap Ă€r ett dyrt köp, inte sĂ€llan mellan 2 000 – 25 000 kronor, vill vi poĂ€ngtera hur viktigt det Ă€r att utgĂ„ frĂ„n dina behov. SĂ„lunda kommer du inte impulsköpa den kapmaskin med flest funktioner eller som Ă€r snyggast, utan försök vĂ€lja den modell som till bĂ€st pris tillfredsstĂ€ller dina krav. Med det i Ă„tanke finns det sĂ„klart professionella byggarbetare som behöver exceptionell kvalitet, och sĂ„lunda behöver en exklusiv modell till hög kostnad.
 6. Vikt
  Vikten kanske pÄ förhand inte Àr nÄgot som du tÀnkt pÄ. Men faktum Àr att vikten pÄ en motorkap varierar frÄn 1 kg till uppÄt 8 kg. DÀrför Àr det smart att redan nu fundera pÄ om du vill ha en lÀttare modell med svagare motor, eller en tung pjÀs med ordentlig kraft som t.o.m. kan sÄga igenom armerad betong.
 7. Garanti
  I likhet med andra dyra verktyg ska du alltid sÀkerstÀlla att garanti ingÄr i köpet. Vidare ska garantin inte understiga 1 Är. Det Àr helt enkelt för dÄligt. Du ska inte nöja dig med annat Àn 3 Ärs garanti. I synnerhet nÀr det Àr sÄ pass kraftfulla verktyg som anstrÀngs hÄrt.

SÀkerhetstips för motorkap

Som vi tidigare nĂ€mnt i denna artikel Ă€r en motorkap förenade med enorma risker om du inte vet hur den ska anvĂ€ndas. DĂ€rför finns det idag massor av kurser dĂ€r du lĂ€r dig hantera en kapmaskin pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Till exempel lĂ€r du dig om motorkapens konstruktion och hur du underhĂ„ller den. Dessutom fĂ„r du plocka isĂ€r maskinen sĂ„ du lĂ€r dig varje komponents funktion. Slutligen fĂ„r du givetvis praktisk erfarenhet ocksĂ„ innan du börjar anvĂ€nda den sjĂ€lv. Vidare lĂ€r du dig vad lagen sĂ€ger samt arbetarskydd och interna regler. Av den anledningen rekommenderar vi att först gĂ„ en kort praktisk utbildning – oavsett om du Ă€r anstĂ€lld eller privatperson – innan du börjar sĂ„ga i tunga metaller.

VÀljer du att trotsa rekommendationerna och inte gÄ en utbildning, föreslÄr vi att du Ätminstone följer nedanstÄende sÀkerhetstips:

 • MĂ„nga motorkapar har en knapp som bromsar sĂ„gklingan med omedelbar respons. Detta innebĂ€r att du snabbt kan stĂ€nga av maskinen innan olyckan Ă€r framme.
 • Kontrollera om modellen du köpt har förmĂ„ga att sĂ„ga i t.ex. betong. Orsaken Ă€r att mĂ„nga sĂ„gar i material som inte motorn klarar av, varpĂ„ risken för olycka höjs markant.
 • Gör en snabb besiktning av motorkapen inför varje anvĂ€ndning, titta efter skavanker i höljet eller sprickor i sĂ„gklingan.
 • AnvĂ€nd skyddsutrustning – handskar, svetshjĂ€lm, hörselskydd och andningsskydd Ă€r en bra start. I synnerhet nĂ€r du ska sĂ„ga i betong.
 • Ta bort eventuella smycken sĂ„ de inte rĂ„ka fastna i sĂ„gen.

SÄ anvÀnder du en motorkap för betong

Har du aldrig tidigare anvÀnt en motorkap kan det vara svÄrt att veta hur man ska gÄ tillvÀga. DÀrför har vi nedan gjort en liten lathund i nÄgra enkla steg sÄ du gör rÀtt frÄn början.

 1. Är betongen alltför hĂ€rdad kommer den spricka, och Ă€r den pĂ„ tok för vĂ„t Ă€r det omöjligt att skĂ€ra. DĂ€rför ska du helst sĂ„ga betongen itu nĂ€r den börjat hĂ„rdna en kortare tid.
 2. AnvÀnd en diamantklinga för bÀst resultat. Dock finns det olika klingor som funkar olika bra beroende pÄ om du ska vÄtkapa eller torrkapa betongen.
 3. Gör en markering med oljekrita sÄ den inte sköljs bort.
 4. HÄll motorkapen stadigt och stilla med bÄda hÀnderna.
 5. Pressa sÄgen sakta mot betongen och hÄll ett lugnt gemak.
 6. Tryck inte ner klingan i materialet allt för hÄrt för dÄ riskerar du att för evigt försvaga klingan.

motorkap test bäst motorkap motorkap bäst i test