Teleskopstege bÀst-i-test

 

Xtend Climb Xtend 13

 • 3,7 meter lĂ„ng
 • 82 cm i hopfĂ€llt lĂ€ge
 • Arbetshöjd pĂ„ 4,5 meter
 • VĂ€ger 15 kg
 • Max belastning pĂ„ 150 kg
 • Anodiserad yta
 • Typkontrollerad enligt Arbetsmiljöverkets krav
 

Telesteps Classico Line

 • 2,6 meter lĂ„ng
 • Arbetshöjd pĂ„ 3,8 meter
 • Hopskjuten lĂ€ngd pĂ„ endast 72 cm
 • VĂ€ger 8,1 kg
 • RĂ€fflad yta
 • Ryms i alla tĂ€nkbara bilar
 • Breda steg
 • SP & EN 131 certifierad
 

TELESTEPS Prime

 • 3,5 meter lĂ„ng
 • UtfĂ€llbar stabilisator
 • TriangulĂ€r rörform gör stegen vridstyv
 • Utvecklad för 75 graders anvĂ€ndning
 • RĂ€fflade steg
 • KlĂ€mskydd
 • Toppstöd i gummi

Hitta pÄ sidan

Teleskopstege

Vill du ha en hopfĂ€llbar stege med kvalitet ska du köpa en teleskopstege. Oavsett om du behöver komma Ă„t takrĂ€nnorna eller byta ut en glödlampa i garaget, behöver du en stege – sĂ„ varför inte köpa en som gĂ„r att skjuta ihop. För det första kan du fĂ€lla ihop den och förvara den i ett förrĂ„d sĂ„ den inte upptar nĂ„gon plats. För det andra Ă€r den mer stabil Ă€n en vanlig stege pĂ„ grund av stabilisatorn lĂ€ngst ner pĂ„ stegen som hĂ„ller den pĂ„ plats. För det tredje Ă€r den extremt enkel att förflytta frĂ„n plats A till plats B. SĂ„ledes Ă€r det den ultimata stegen för bĂ„de professionella byggarbetare och hobbysnickare. DĂ€remot Ă€r utbudet brett vilket försvĂ„rar valet för konsumenter. DĂ€rför har vi sammanstĂ€llt en bĂ€st-i-test lista för att utse den bĂ€sta teleskopstegen pĂ„ marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide om allt du behöver veta innan ditt köp.

Börja dÀrför med att förkovra dig nedan för att dÀrefter köpa den bÀsta modellen utifrÄn dina individuella behov.

ProduktPrisklass
1. Xtend Climb Xtend 13BĂ€sta modellen
2. Telesteps Classico LineBĂ€sta budgetvarianten
3. TELESTEPS PrimeBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du teleskopstege

Innan du köper en teleskopstege sÄ finns det nÄgra saker du mÄste veta. Till en början ska du veta att det finns modeller med och utan en s.k. stabilisator. Vidare vÀger de olika beroende pÄ hur lÄng stegen Àr. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat de viktigaste kriterierna som bör avgöra ditt val.

 1. Arbetshöjd
  Hur högt du kan fÀlla ut teleskopstege Àr en faktor som Àr bland de viktigaste i ditt val. Orsaken Àr att varje situation krÀver olika höjd. DÀrför Àr bra att köpa en variant med lÄng arbetshöjd sÄ den passar flera arbetssituationer. Med andra ord Àr det bÀttre att köpa en lÀngre Àn en kortare stege sÄ du inte stÄr framför hustaket med svansen mellan benen.
 2. Hopskjuten storlek
  NÀr en teleskopstege Àr utfÀlld har den av förklarliga skÀl en annan storlek Àn i hopfÀllt lÀge. Orsaken till varför de flesta köper en stege av denna typ Àr för att den Àr sÄ pass liten nÀr den Àr hopfÀlld. Följaktligen skiljer sig stegen i hur mycket plats den upptar nÀr den Àr hopskjuten. DÀrmed ska du tÀnka pÄ om du fÄr plats med stegen i t.ex. koffertutrymmet eller dÀr du planerar att förvara den.
 3. Stabilisator
  Den största risken med en teleskopstege Àr att den inte Àr tillrÀckligt fÀst mot marken, varpÄ stegen ramlar ner och du med den. DÀrför började mÄnga tillverkare producera en sÄ kallad stabilisator som helt enkelt stabiliserar stegen, och gör den tryggare och sÀkrare att anvÀnda. DÀremot Àr det inte alla stegar som Àr försedda med denna sÀkerhetsanordning. Av den anledningen mÄste du dubbelkolla produktbeskrivningen sÄ du sÀkerstÀller att det tydligt att det ingÄr.
 4. Vikt
  I regel vĂ€ger en teleskopstege mellan 10 – 40 kg beroende pĂ„ storleken. SĂ„ har du andra verktyg som t.ex. rotationslaser, bordcirkelsĂ„g eller verktygspaket som du konkar med dig till din arbetsplats, sĂ„ mĂ„ste du berĂ€kna att det med en sĂ„n hĂ€r stege kommer bli betydligt tyngre. Desto mindre stege du vĂ€ljer, desto mindre kommer den vĂ€ga.
 5. Maxkapacitet
  Är du lĂ„ng med kraftig benstomme och stapplar uppför en stege med verktygsbĂ€ltet fullt av verktyg, kan det lĂ€tt bli tungt och svajigt. DĂ€rför Ă€r det enormt viktigt att du tittar pĂ„ hur mĂ„nga kilo som teleskopstege klarar av att belastas med.
 6. Stegens yta
  Det som gör en stege stabil och trygg att anvĂ€nda Ă€r dels stabilisatorn och dels de individuella stegens utformning. Kort sagt finns det vissa stegar med rĂ€fflade aluminiummönster som hĂ„ller fötterna pĂ„ plats, medan andra varianter – ofta de billigaste – saknar detta. Med det i Ă„tanke Ă€r detta en extremt viktig sĂ€kerhetsfaktor som inte ska underskattas.
 7. Automatisk hopskjutning
  De bÀsta teleskopstege Àr i regel försedda med automatisk hopskjutning. Detta innebÀr att du trycker pÄ en knapp varpÄ stegen per automatik fÀlls ut. Dessutom fungerar detta bÄde nÀr den ska fÀllas ut och skjutas ihop. Dock Àr detta en funktion som kostar lite extra, sÄ lÀgg en extra tanke pÄ att fundera om det verkligen Àr ett krav.
 8. SĂ€kerhetsindikator
  Precis som du i en bil ser olika indikatorer för lĂ„g olja och bensin, Ă€r vissa teleskopstege utrustade med sĂ€kerhetsindikatorer som gör samma sak. SĂ„ledes ser du en diod som lyser om stegen Ă€r pĂ„ plats, lĂ„st, sĂ€krad och redo att stiga upp pĂ„. Är det nĂ„got som inte stĂ€mmer sĂ„ kommer inte sĂ€kerhetsindikatorn visa detta. DĂ€rmed Ă€r detta perfekt för dig som kĂ€nner dig skakis pĂ„ stegar.
 9. Justerbar stegfot
  AvstÄndet mellan stegfötterna Àr pÄ vissa stegar justerbart. PÄ sÄ vis kan du sjÀlv bestÀmma vilket som Àr det perfekta avstÄndet baserat pÄ dina kliv.
 10. Materialet
  Materialet som teleskopstege Ă€r tillverkad av Ă€r en viktig faktor för det pĂ„verkar livslĂ€ngden. Dessutom baseras kostnaden i hög grad pĂ„ materialet. Trots att de flesta varianterna Ă€r gjorda av aluminium – bĂ„de ramen och stegfötterna – finns det Ă€nnu bĂ€ttre teleskopstege som Ă€r tillverkade i glasfiber. Skillnaden Ă€r att glasfiber – till skillnad frĂ„n aluminium – inte leder elektricitet. SĂ„lunda Ă€r det sĂ€krare att arbeta med glasfiber.
 11. BĂ€rhandtag
  NÀr du efter en dags idogt arbete Àr fÀrdig med stegen och fÀllt ihop den, Àr det dags att bÀra den till förvaringsplatsen. Med det i Ätanke Àr det bra om du vÀljer en modell som har ett bÀrhandtag. PÄ sÄ sÀtt kan du fördela vikten pÄ ett mer ergonomiskt sÀtt.

Fördelar med teleskopstege

 • Perfekt för bilen
  Har du exempelvis en firmabil dÀr du inte har plats med en klassisk stege, Àr en teleskopstege perfekt att antingen fÀsta pÄ takrÀcket eller hÀnga pÄ bakluckan.
 • Förflytta dig snabbt mellan arbetsplatser
  Ta med din stege till en arbetsplats pÄ morgonen för att snabbt skjuta ihop den och ta med till nÀsta. Aldrig har det varit lÀttare att teleskopstege en stege.
 • Tar lite plats
  Är du husĂ€gare vet du hur viktigt det Ă€r med förvaringsutrymmen, och verktyg som inte upptar alldeles för mycket plats. SĂ„lunda Ă€r teleskopstege det perfekta valet för dig som Ă€r husĂ€gare.
 • AnvĂ€nd Ă€ven i hopskjutet lĂ€ge
  MÄnga tror att det inte gÄr att anvÀnda en teleskopstege i hopskjutet lÀge. TvÀrtom. Det gÄr alldeles utmÀrkt att anvÀnda den som en pall för att nÄ kaffekoppen i skÄpet högst upp i köket.

SÄ anvÀnder du en teleskopstege

NÀr du ska anvÀnda din teleskopstege för första gÄngen ska du absolut inte börja klÀttra upp innan du lÀst instruktionsmanualen. Orsaken Àr att alla stegar fungerar olika. DÀrför mÄste du veta exakt hur din fungerar. För att förenkla det lite för dig har vi nedan skrivit ihop en liten lathund i hur du anvÀnder stegen pÄ sÀkrast sÀtt.

 1. LÀs igenom manualen noggrant innan du börjar anvÀnda stegen.
 2. Kontrollera att stegen inte har nÄgra bucklor eller tecken pÄ skador.
 3. StÀll upp stegen mot en vÀgg pÄ en plan yta.
 4. Stabilisera med hjÀlp av stabilisatorn.
 5. Har du stödkors sÄ anvÀnd detta!
 6. Se till att du har en kompis som hÄller stegen Ät dig om du klÀttrar högt, sÄ du kÀnner dig sÀkrare.

SÄ hÄller du stegen hel och ren

FastÀn teleskopstege Àr en produkt med robust utformning och sÄledes lÄng livslÀngd, krÀvs det Àndock att du underhÄller den pÄ rÀtt sÀtt. DÀrför ska du alltid rengöra stegen efter anvÀndning. Speciellt om det hamnat skrÀp eller olja pÄ ramen eller stegfötterna. DÀrefter ska du torka alla fukt innan den skjuts ihop sÄ inte fukten fÄr gotta in sig i materialet. Avslutningsvis rekommenderar vi att hÀnga upp den pÄ en vÀggkrok i verkstan.

teleskopstege teleskopstege bäst i test bästa teleskopstegen