Dörrstopp till ytterdörr: Typer, Fördelar & Vanliga misstag (Guide)

En ytterdörr är den viktigaste ingången till ditt hem, och det är viktigt att hålla den säker och välisolerad. Ett dörrstopp är en enkel och praktisk lösning för att förhindra att din ytterdörr slår igen och skadar dörren eller väggen, och för att förhindra drag och kyla från att komma in i huset.

Det finns många olika typer av dörrstopp att välja mellan, inklusive gummistopp, tyngdstopp, golvmonterade stopp, väggmonterade stopp och elektroniska stopp. I denna artikel kommer vi att diskutera fördelarna med att använda ett dörrstopp till ytterdörren, olika typer samt vad man ska tänka på när man köper ett dörrstopp till ytterdörren.

Fördelar med dörrstopp till ytterdörr

Att använda ett dörrstopp till ytterdörren har flera fördelar. Här är några av de främsta fördelarna:

 • Minska risken för inbrott: Ett dörrstopp till ytterdörren kan hjälpa till att minska risken för inbrott. När du använder ett dörrstopp är det svårare för inkräktare att bryta upp dörren eller bryta upp låset. Detta beror på att dörrstoppet helt enkelt gör det svårare att öppna dörren utifrån.
 • Förhindra drag och kyla: Ett dörrstopp till ytterdörren kan också hjälpa till att förhindra drag och kyla. När det är kallt ute kan kalluft tränga in i ditt hem genom springor runt ytterdörren. Genom att använda denna produkt kan du förhindra att kalluft tränger in i ditt hem och hålla inomhusvärmen på en stabil nivå.
 • Skydda dörrhandtag och vägg: Dörrhandtaget på din ytterdörr kan repa eller skada väggen när dörren slår igen. Detta kan leda till oönskade reparationskostnader. Ett dörrstopp till ytterdörren kan skydda både dörrhandtaget och väggen genom att förhindra att dörren slår igen på ett våldsamt sätt.
 • Öka energieffektiviteten: Ett dörrstopp kan också bidra till att öka energieffektiviteten i ditt hem. Genom att förhindra kalluft att tränga in i ditt hem minskar du behovet av att värma upp ditt hem och kan på så sätt spara pengar på dina energikostnader. Dessutom kan ett dörrstopp bidra till att minska luftläckage genom ytterdörren och på så sätt minska belastningen på ditt uppvärmningssystem.
dörrstopp ytterdörr

Typer av dörrstopp till ytterdörr

Det finns flera olika typer av dörrstopp till ytterdörrar. Här är en kort beskrivning av några av de vanligaste typerna, tillsammans med deras för- och nackdelar.

Gummistopp

Gummistopp är en av de enklaste och billigaste typerna av dörrstopp. De är gjorda av gummi eller plast och är vanligtvis formade som en kil. De placeras på golvet framför dörren för att förhindra att dörren slår igen på ett våldsamt sätt.

Fördelar:

 • Billig
 • Enkel att installera
 • Lätt att flytta mellan dörrar

Nackdelar:

 • Kan glida på hårda golv och inte hålla dörren ordentligt på plats
 • Kan inte stödja tyngre dörrar

Tyngdstopp

Tyngdstopp är en annan typ av enkel dörrstopp. De är vanligtvis gjorda av metall och är formade som en cylinder eller kon. De placeras på golvet framför dörren och fungerar som en tyngd för att hålla dörren på plats.

Fördelar:

 • Enkel att använda
 • Kan användas på de flesta dörrar
 • Inga permanenta installationer krävs

Nackdelar:

 • Kan vara svårt att flytta om de är för tunga
 • Kan repa eller skada golvet

Golvmonterade stopp

Golvmonterade stopp är permanenta lösningar som monteras på golvet framför dörren. De är vanligtvis gjorda av metall och kan vara antingen manuella eller fjäderdrivna. De är idealiska för tunga dörrar eller dörrar som används mycket.

Fördelar:

 • Håller dörren på plats
 • Inga permanenta installationer på väggen eller dörrkarmen krävs, endast på golvet

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare än andra typer av dörrstopp
 • Kräver en permanent installation i golvet

Väggmonterade stopp

Väggmonterade varianter är även de permanenta dörrstopp som monteras på väggen eller dörrkarmen. De kan vara gjorda av metall eller plast och är vanligtvis fjäderdrivna. De är idealiska för dörrar som öppnas mot en vägg.

Fördelar:

 • Håller dörren på plats
 • Inga permanenta installationer på golvet krävs

Nackdelar:

 • Kräver en permanent installation i väggen eller dörrkarmen
 • Kan vara svårt att flytta om du vill använda den på en annan dörr

Elektroniska stopp

Elektroniska stopp är den mest avancerade typen av dörrstopp till ytterdörrar. De är vanligtvis batteridrivna och kan styras med en fjärrkontroll. De kan programmeras för att aktiveras eller avaktiveras vid vissa tidpunkter på dagen.

Fördelar:

 • Mycket bekvämt att använda
 • Kan programmeras för att fungera vid specifika tider på dagen
 • Ger extra säkerhet

Nackdelar:

 • Dyrare än andra typer av dörrstopp
 • Kräver batterier, som måste bytas regelbundet
 • Kan kräva installation av en elektriker

Jämförelse över alla typer av dörrstopp

Typ av dörrstoppFördelarNackdelar
GummistoppBillig, enkel att installeraKan glida på hårda golv, kan inte stödja tunga dörrar
TyngdstoppEnkel att använda, kan användas på de flesta dörrarKan repa eller skada golvet, kan vara svårt att flytta
Golvmonterade stoppHåller dörren på plats, inga permanenta installationer på väggen eller dörrkarmen krävsKan vara dyrare än andra typer, kräver en permanent installation i golvet
Väggmonterade stoppHåller dörren på plats, inga permanenta installationer på golvet krävsKräver en permanent installation i väggen eller dörrkarmen, kan vara svårt att flytta
Elektroniska stoppMycket bekvämt att använda, kan programmeras för att fungera vid specifika tider på dagen, ger extra säkerhetDyrare än andra typer av dörrstopp, kräver batterier, som måste bytas regelbundet, kan kräva installation av en elektriker
Jämförelsetabell
guide om dörrstopp till ytterdörr

Ska du köpa dörrstopp måste du tänka på följande faktorer

1. Material

När det gäller material för dörrstopp till ytterdörrar är det viktigt att välja ett robust och tåligt material. En del dörrstopp är gjorda av plast eller gummi, medan andra är gjorda av metall eller trä. Plast- och gummidörrstopp är vanligtvis de billigaste alternativen, men de kan slitas ut snabbare än dörrstopp i metall eller trä. Metall- och trä-dörrstopp är mer tåliga och kan stå emot hög belastning. Det är också viktigt att välja ett material som är lätt att rengöra och som inte skadar varken golvet eller dörren.

2. Design och utseende

Dörrstopp kommer i en mängd olika designer och färger, och det är viktigt att välja en som passar in i din inredning och som du gillar utseendet på. Vissa dörrstopp är utformade för att vara diskreta och i princip osynliga, medan andra har ett mer dekorativt utseende. Det finns också dörrstopp som är tillverkade av transparent material, vilket kan vara ett bra val om du vill att ditt dörrstopp ska synas så lite som möjligt.

3. Typ av dörr

Det är viktigt att välja ett dörrstopp som passar din specifika dörrtyp. Till exempel, om du har en tung ytterdörr, kan ett golvmonterat dörrstopp vara det bästa valet, eftersom det ger extra stabilitet och håller dörren på plats. Om du har en lättare dörr kan ett gummistopp vara tillräckligt för att förhindra att dörren slår igen. För dörrar som öppnas mot en vägg är ett väggmonterat dörrstopp det tveklöst bästa alternativet.

4. Pris och budget

Priserna på dörrstopp till ytterdörrar kan variera mycket. Det finns som sagt billigare alternativ, såsom gummistopp och tyngdstopp, som kan kosta några fåtal hundralappar. Mer avancerade dörrstopp, såsom elektroniska stopp, kan däremot kosta upp till flera tusen kronor. Det är viktigt att välja en variant som passar din budget och har en rimlig balans mellan pris och kvalitet. Tänk på att det kan vara värt att betala lite mer för ett högkvalitativt dörrstopp som kommer att hålla länge och som ger extra säkerhet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ett dörrstopp till ytterdörren kan ha flera fördelar, inklusive att minska risken för inbrott, förhindra drag och kyla, skydda dörrhandtaget och väggen samt öka energieffektiviteten.

Vidare finns det olika typer av dörrstopp att välja mellan, inklusive gummistopp, tyngdstopp, golvmonterade stopp, väggmonterade stopp samt elektroniska stopp, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

När du köper ett dörrstopp till din ytterdörr är det viktigt att tänka på faktorer som material, design, typ av dörr och din budget. Genom att välja rätt dörrstopp kan du förbättra säkerheten, energieffektiviteten och bekvämligheten i ditt hem.

Tips: Vi rekommenderar att du köper dörrstopp hos Byggmax – de har ett enormt utbud.