Borrhammare bÀst-i-test

 

Milwaukee M18 CHX-502X

 • Kolborstfri motor pĂ„ 18V med SDS-plus fĂ€ste
 • Slagstyrka pĂ„ 2,5J
 • Borrkapacitet pĂ„ 26 mm
 • Överbelastningsskydd
 • VibrationsnivĂ„ pĂ„ 8,9 m/s
 • 4 funktioner: hammarborrning, mejsling, utan slag och rotationsstopp
 

Bosch GBH 18V-45 C

 • Sladdlös med KickBack Control som minimerar risken för ovĂ€ntade rörelser
 • Extremt kvalitativ med BITURBO-teknik
 • Borrning i betong och bilning
 • Slagkraft pĂ„ 12,5 J
 • Slaghastighet pĂ„ 0-305 varv/min
 • 18 V med SDS max-fĂ€ste
 

Dewalt DCH133M1

 • Klarar betongborrning pĂ„ 26 mm
 • Slagstyrka pĂ„ 2,6J
 • Slaghastighet pĂ„ 5680 slag/min
 • 18V med SDS-plus fĂ€ste
 • Mejsla i kakel och gips
 • Ergonomisk design med lĂ„g vikt
 • Perfekt för att borra hĂ„l för ankarfĂ€stning

Hitta pÄ sidan

Borrhammare

Behöver du borra i betong, sten eller tegel sÄ Àr en borrhammare det ultimata verktyget. Orsaken Àr att dessa borrar har sÄ pass stark motor att de inte saktar ner nÀr du borrar. Trots att mÄnga konsumenter försöker anvÀnda en slagborr för att ta sig igenom betong, kommer de snart mÀrka att den bÄde har lÀgre varvtal och svagare motor. SÄledes Àr borrhammaren det enda alternativet om du vill ha kraft och precision i utförandet. Dock Àr utbudet brett vilket försvÄrar ditt val. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista pÄ de bÀsta borrhammarna pÄ marknaden. Dessutom har vi författat en köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan ditt val. Börja med att lÀra dig mer om detta eminenta verktyg nedan, för att dÀrefter göra ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

ProduktPrisklass
Milwaukee M18 CHX-502XBĂ€sta modellen
Bosch GBH 18V-45 CBĂ€sta budgetvarianten
Dewalt DCH133M1BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du rÀtt borrhammare

För att vÀlja rÀtt borrhammare för dina behov mÄste du kolla pÄ funktioner, priset och varumÀrke. DÀrför har vi nedan listat de faktorer du behöver veta mer om för att ta ett sÄ genomtÀnkt beslut som möjligt.

 1. Slagstyrka och slaghastighet
  Det som huvudsakligen definierar kraften hos en borrhammare Àr slagstyrkan och dess hastighet. DÀrför ska du försöka hitta en variant som har sÄ hög slagstyrka som möjligt, vilket benÀmns i Joule, samt sÄ snabb slaghastighet som möjligt, som benÀmns i slag per minut.
 2. UthÄllighet
  Det Àr en sak att borra i nÄgra sekunder i full kraft, det kan mÄnga borrar, men hur lÀnge borrhammaren bibehÄller kraften Àr vad vi hÀr kallar för uthÄllighet. LÄt oss sÀga att du ska borra in ett trettiotal skruvar i en betong- eller tegelvÀgg, dÄ mÄste den sista skruven skruvas i med samma kraft (Joule) som den första. Annars kommer resultatet bli olika. DÀrför Àr det extremt viktigt att borren har en jÀmn slagstyrka vilket endast de bÀsta modellerna har.
 3. Antal borrningslÀgen
  FastÀn du förmodligen vill ha en borrhammare för att borra i betong eller sten, ska du se till att borren har flera lÀgen. PÄ sÄ sÀtt kan du skifta mellan lÀget dÄ du borrar i hÄrda material, och lÀget dÄ du behöver borra utan slag i mjukare material som t.ex. trÀ, metall och plast. SÄledes fÄr du tvÄ borrar i en.
 4. Med sladd eller utan
  Huruvida du vill ha en borrhammare med eller utan sladd Ă€r vĂ€rt att fundera över. Modellerna med sladd Ă€r lĂ€mpade för dig som under lĂ„ng tid behöver borra och inte vill byta ut batterier stup i kvarten. Dessutom har de högre slagstyrka och slaghastighet. Å andra sidan sĂ„ Ă€r batteridrivna borrhammare förtrĂ€ffliga för dig som Ă€r hemmasnickare om endast vill utföra smĂ„jobb lite dĂ„ och dĂ„. Men tĂ€nk pĂ„ att slaghastigheten minskas i takt med att batteriet tar slut. Vidare vĂ€ger batteridrivna modeller mindre, sĂ„ vill du ha en smidig, liten och kompakt borr ska du vĂ€lja en utan sladd. Dock mĂ„ste du sĂ„klart se till att du köper laddningsbara batterier för att slippa spendera pengar pĂ„ att köpa nya.
 5. Pris
  Du fĂ„r rĂ€kna att betala mellan 1000 – 8000 kronor för en borrhammare. Trots att det kan vara svidande för plĂ„nboken att köpa en dyrare variant, Ă€r detta Ă€ndĂ„ nĂ„got vi rekommenderar. Anledningen Ă€r att den dels hĂ„ller lĂ€ngre, dels ger bĂ€ttre resultat. SĂ„ledes Ă€r det bĂ€ttre att lĂ€gga nĂ„gra extra hundralappar pĂ„ en variant med högre varvtal, Ă€n den första billiga modell du hittar.
 6. VarumÀrke
  Vilket varumĂ€rke borrhammaren har definierar till stor del hur bra den Ă€r. Med andra ord fĂ„r du garanterad kvalitet förutsatt att du vĂ€ljer en modell frĂ„n t.ex. Bosch eller Dewalt. Orsaken Ă€r att de under flera Ă„rs tid har tillverkat verktyg i toppkvalitet – annars hade konsumenterna med tiden slutat köpa dem. DĂ€rför Ă€r varumĂ€rket en perfekt faktor att utgĂ„ ifrĂ„n om du saknar djupgĂ„ende kunskap.
 7. VibrationsnivÄ
  För att kunna borra igenom sten och tegel mĂ„ste borren anvĂ€nda sig av slagmekanik, d.v.s. att med hjĂ€lp av stötar borra sig in i materialet. Följaktligen uppstĂ„r grova vibrationer vid varje slag. DĂ€rför Ă€r de bĂ€sta borrhammarna i regel utrustade med anti-vibrations handtag. PĂ„ sĂ„ vis pareras vibrationerna sĂ„ det blir lĂ€ttare att borra. Dock mĂ„ste du lĂ€sa produktbeskrivningarna noga för att hitta ett sĂ„ lĂ„gt vibrationsemissionsvĂ€rde (m/sÂČ) som möjligt.
 8. LjudnivÄ
  Vi har alla varit dĂ€r: du vaknar upp en lördagmorgon efter en intensiv jobbvecka och ska precis hugga in i den Ă„trĂ„vĂ€rda frukostbrickan nĂ€r – ja, just det – grannen börjar borra pĂ„ andra sidan vĂ€ggen. Plötsligt Ă€r morgonen förstörd. DĂ€rför ska du verkligen ta ljudnivĂ„n i beaktande nĂ€r du vĂ€ljer en borrhammare. Genom att vĂ€lja en borr med lĂ„g decibel kan du bĂ„de borra lĂ€ngre och tidigare pĂ„ morgonen. Av den orsaken rekommenderar vi att du testar borren i affĂ€ren sĂ„ du fĂ„r en egen uppfattning om ljudnivĂ„n.
 9. Ergonomi
  En ofta underskattande faktor nÀr det handlar om elverktyg Àr ergonomin. Kort sagt betyder det hur bekvÀmt det Àr att anvÀnda ett verktyg under lÀngre tid. Orsaken till varför vi vill lyfta upp detta Àr pÄ grund av vibrationsnivÄerna hos dessa borrar, som tenderar att vibrera vÀldigt mycket. PÄ grund av vibrationerna Àr det Ànnu viktigare att vÀlja en borrhammare som Àr stabil, lÀtt och bekvÀm att hÄlla i.

Borrhammare vs slagborr

De flesta förvÀxlar borrhammaren med slagborrmaskinen pÄ grund av att de egentligen utför samma arbete. NÀmligen att med hjÀlp av slagmekanik penetrera vÀldigt hÄrda material. DÀremot Àr den förra betydligt starkare, vilket gör den utmÀrkt för tyngre material som sten och betong. Det som bÄdadera har gemensamt Àr att du kan inaktivera slagmekaniken för att anvÀnda den som en vanlig borr. Men i korthet Àr alltsÄ den primÀra skillnaden att borrhammaren Àr överlÀgsen i motorkraft och sÄledes bÀttre.

Kombinera borrhammare med regelsökare

NÀr du ska borra i betongvÀggar Àr det hög risk att du rÄkar borra hÄl i reglar eller elledningar bakom vÀggen. DÀrför rekommenderar vi starkt att anvÀnda en regelsökare som tydligt indikerar var reglarna Àr, varpÄ du kan borra i lugn och ro. Allt du behöver göra Àr att lÄngsamt svepa med regelsökaren över vÀggen, och lÄta den indikera pÄ displayen var strömförande kablar och vattenledningar befinner sig. Alternativt kan du titta pÄ YouTube-recensioner

Slutsats

Slutligen gĂ„r det ocksĂ„ att borra i metall med en borrhammare, men dĂ„ mĂ„ste du ha en diamantspets pĂ„ borren. Förutom detta hoppas vi att du nu fĂ„tt en hel del matnyttig information om detta utmĂ€rkta verktyg. TĂ€nk pĂ„ att det bĂ€sta du kan göra Ă€r att testa borrarna i butiken innan du köper. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r du en hum om ljudnivĂ„n och vibrationsnivĂ„n – nĂ„got du inte kan fĂ„ genom att lĂ€sa produktbeskrivningar pĂ„ nĂ€tet. Alternativt titta pĂ„ YouTube-recensioner dĂ€r du ser nĂ„gon annan testa produkten.

borrhammare borrhammare test bästa borrhammaren