Bultsax bäst-i-test

 

Bultsax Fiskars PowerGear

 • Klippkapacitet, mjuka material upp till 7,9 mm (<19 HRC)
 • Klippkapacitet, hårda material upp till 4,8 mm (<40 HRC)
 • Längd 36 cm
 • För en mängd olika extra kraftiga material som hänglås, kedjor, armeringsjärn, metallstavar, gängade stänger m.m.
 • Justerbara excentriska bultar möjliggör optimeringen av gapet för att bevara snittprestandan över tid
 • Smidda, härdade blad behåller skärpan trots krävande användning
 • Robust stålkonstruktion med nitade handtag ger lång hållbarhet
 • Ergonomiska handtag med SoftGrip för bättre komfort och kontroll
 

Ironside 126003

 • Klippkapacitet: 7 mm
 • Total längd: 350 mm
 • Färg: Röd
 • Härdade skär
 • Gummigrepp
 • Klarar inte av att klippa i fjäderstål
 

Ridgid S-series

 • Härdade stålkäftar
 • Invändig enstegs kammekanism
 • Handtag och grepp är utformade för större mekanisk hävstångsverka
 • Extremt kraftfull

Hitta på sidan

Bästa bultsax 2024

En bultsax används för att klippa allt från häng- och cykellås, kedjor, bultar, vajrar och armeringsjärn. Men användningsområdet är endast begränsat av dina behov. Det bästa med detta verktyg är att du kan klippa upp väldigt tjocka material utan att behöva applicera en väldans kraft. Därmed kan i princip alla använda den oavsett styrka.

På denna sida kommer du hitta de 3 bästa bultsaxarna under 2024. I vår köpguide lär du dig allt du behöver tänka på innan köp. Och givetvis finner du även fördelar och nackdelar.

bultsax bäst i test

Så väljer du bäst bultsax – Köpguide

Det första du måste tänka på när du står i akt att köpa en bultsax är dess klippkapacitet, även kallat skärstyrka, samt huruvida den ska vara hydraulisk eller manuell. Men då det finns väldigt många flera saker att tänka på har vi nedan listat samtliga aspekter du behöver ta i beaktande.

 • Hydraulisk eller manuell bultsax – vad är att föredra?
 • Klippkapacitet HRC – hur tjockt material den kan kapa
 • Justerbara skär
 • Ergonomiskt handtag med bra grepp
 • Ju längre skänklar desto mer klippkraft
 • Påsmitt anslag med komfortabel dämpare
 • Platt huvud för åtkomlighet i trånga utrymmen
 • Härdade skär behåller skärpan längre

Hydraulisk eller manuell bultsax – vad är att föredra?

Fördelen med en hydraulisk bultsax är att den med hjälp av hydraulik producerar upp en tryckkraft upp till max 45 kN. Detta innebär att du knappt behöver anstränga dig för att klippa igenom material – allt du behöver göra är att trycka ner ett handtag varpå hänglåset eller cykellåset klipps itu. Nackdelen är att de är avsevärt dyrare än de manuella varianterna och ibland överflödiga för enstaka användningar.

En manuell bultsax å andra sidan, är den typ de flesta får upp i huvudet när de drar sig till minnes vad detta egentligen är för verktyg. Det är alltså enkelt uttryckt en större version av en sax, med avsevärt längre skänklar och större skär. Fördelen är att de är billigare än de hydrauliska modellerna. Dessutom är de enklare att använda.

Så vilken av de hydrauliska och manuella varianterna är bäst? Enligt oss är de hydrauliska bättre om du tänker använda den frekvent och systematiskt, medan de manuella är bättre för dig som bara tänker använda den vid enstaka tillfällen.

hydraulisk bultsax

Klippkapacitet HRC – hur tjockt material den kan kapa

De bästa bultsaxarna kan kapa genom härdat stål med en tjocklek på upp till 13 mm. Detta är med andra ord bultar, vajrar och annat smidesjärn. Klippkapaciteten mäts i HRC (Hardness Rockwell C) och bör ligga mellan 60-70. De bästa modellerna på marknaden har en kapacitet på upp till 70 HRC.

Däremot är det inte nödvändigt att du köper den som har högst tänkbar klippkapacitet om du inte behöver klippa igenom så pass tjocka material. Så utgå alltid från vad du ämnar använda den till så du inte köper ett dyrare verktyg än du behöver.

Justerbara skär

En annan viktig faktor att tänka på är bultsaxens skär. Du bör alltid köpa en som har justerbara skär. Det gör att du kan ställa in gapet utefter hur tjockt materialet är. De bästa modellerna har justerbara skär till en viss gräns så du kan anpassa gapet beroende på om du ska klippa igenom ett tunt hänglås eller tjockare armeringsjärn.

Ergonomiskt handtag med bra grepp

Det är också viktigt att bultsaxens handtag har ett bra grepp. Det gör det både lättare och bekvämare att arbeta med den över tid. Vissa har exempelvis tjockare handtag som ger bättre grepp, ofta omslutna av gummi. Andra har ergonomiskt utformade handtag för bättre komfort. Det ultimata är såklart att välja en som har bådadera – bra grepp samt en form som är anpassad efter handen.

Ju längre skänklar desto mer klippkraft

Vidare bör du tänka på bultsaxens skänklar. De absolut bästa varianterna har långa skänklar som ger mer klippkraft. En modell med långa skänklar är också bättre för bultar och vajrar som sitter långt bort från där du står. Det gör det nämligen möjligt att bättre nå bort till bultarna samtidigt som du får mer klippkraft.

Således är långa skänklar både bra för att du kan komma åt ytor längre ifrån dig, samtidigt som du kan applicera mer kraft utan större ansträngning. Detta kan verka motsägelsefullt men är alltså helt sant.

Påsmitt anslag med komfortabel dämpare

För bättre komfort bör bultsaxen ha ett påsmitt anslag med en dämpare. Då undviker du att skären slår ihop med för stor kraft efter klippningen. Detta gör att du slipper den kraft med vilket gapet går ihop, vilket även är skönare för armarna och händerna då vibrationen minskas markant.

Platt huvud för åtkomlighet i trånga utrymmen

Det finns bultsaxar med antingen ett runt och platt huvud. De flesta modellerna på marknaden har ett runt huvud. Det är inget fel med ett runt huvud överhuvudtaget, däremot blir det svårt att komma åt trångare utrymmen. Låt oss säga att du behöver klippa av nånting som sitter mellan två väggar med ett utrymme på endast 10 cm – då kommer du inte ens få in en bultsax med runt huvud. Den tar helt enkelt för mycket plats. Men det finns varianter med ett platt huvud som just är avsedda för detta syfte.

Så vill du även kunna komma åt trängre utrymmen så kom ihåg att den ska ha ett platt huvud!

köpguide för bultsax

Härdade skär behåller skärpan längre

Det som skiljer de billiga bultsaxarna från de dyrare är både materialvalet och kvaliteten på skären. De bästa ha härdade skär i höghållfast stål. Detta betyder att de bibehåller skärpan längre och inte blir slöa trots upprepad användning.

Detta i kontrast med de billigare vars skär inte är härdade, och följaktligen tar betydligt större skada efter varje klippning. Därmed kommer de inte ha lika lång livslängd som saxarna av bättre material.

Sammanfattning

En bultsax är något som de flesta hushåll måste ha. De håller vanligtvis hela livet ut så ytterst få behöver en mer än en gång. Detta gör valet avsevärt viktigare då det såklart är bättre att köpa en kvalitativ variant med härdat stål som håller längre, än en billig variant som går sönder lättare.

Däremot får du inte glömma att kontrollera dess klippkraft samt att dubbelkolla att den har justerbara skär. Utöver det ska du läsa vår köpguide ovan så du vet exakt vad du behöver ha i åtanke innan köpet.