Domkraft bÀst-i-test

 

Bahco BH110000A

 • LĂ„ng garagedomkraft
 • Max belastning pĂ„ 10 ton
 • Maximal höjd pĂ„ 565 mm
 • IngĂ„ngshöjd pĂ„ 170 mm
 • SĂ€kerhetsventil mot överbelastning
 • Handtag som isolerar mot kyla
 • Kontrollera hastigheten via handtaget
 • Robusta stĂ„lhjul
 

Bahco BH1EU3000

 • Maximal belastning pĂ„ 3 ton
 • IngĂ„ngshöjd pĂ„ 130 mm
 • Lyfthöjd pĂ„ 462 mm
 • VĂ€ger 31 kg
 • Domkraft med hjul
 • SĂ€kerhetsventiler mot överbelastning
 • Dammskyddad
 • Stor rund fotpedal för bra Ă„tkomlighet
 • Dubbla kolvar som möjliggör 7 pumpningar i följd
 

Cattini Yak 135

 • Maxkapacitet pĂ„ 30 ton
 • Maxhöjd pĂ„ 580 mm
 • Minhöjd pĂ„ 350 mm
 • VĂ€ger 57 kg
 • Lufthydraulisk domkraft
 • Inbyggda ventiler som gör att fordonet inte sjunker Ă€ven om oavsiktligt avbrott sker
 • Extremt bra kvalitet

Hitta pÄ sidan

Domkraft

Är du pĂ„ jakt efter en domkraft har du kommit till rĂ€tt plats. Oavsett om du har en bil, husvagn, lastbil, slĂ€p eller traktor sĂ„ Ă€r det ett mĂ„ste att ha en domkraft. Annars kan du varken byta till vinterdĂ€ck eller ersĂ€tta ett punkterat dĂ€ck nĂ€r olyckan Ă€r framme. Vidare Ă€r det ett utmĂ€rkt verktyg att ha liggandes i garaget om du behöver ta en titt pĂ„ underredet för att laga nĂ„got fel. Trots att det alltid ingĂ„r en domkraft nĂ€r du köper en bil sĂ„ Ă€r den i regel undermĂ„lig och hĂ„ller inte mĂ„ttet pĂ„ lĂ„ng sikt. Av den anledningen Ă€r det bra att investera i en kvalitativ modell som Ă€r robust, stabil och enkel att anvĂ€nda.

DessvÀrre Àr utbudet vÀldigt brett vilket komplicerar valet för mÄnga konsumenter. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta domkrafterna pÄ marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehÄllandes det viktigaste du ska tÀnka pÄ innan ditt köp.

ProduktPrisklass
1. Bahco BH110000ABĂ€sta modellen
2. Bahco BH1EU3000BĂ€sta budgetvarianten
3. Cattini Yak 135BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du domkraft

Innan du vÀljer en domkraft finns det en hel del du behöver veta för att göra det bÀsta valet. För det första mÄste du vÀlja mellan hydraulisk, mekanisk och pneumatisk domkraft. För det andra fÄr du inte glömma att hitta en modell med tillrÀckligt stor lyftkapacitet. För det tredje ska du dubbelkolla att garanti ingÄr. Förutom nÀmnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver veta innan du genomför ditt köp.

1. Typer av domkraft

Det första du mÄste fundera pÄ nÀr du ska vÀlja en domkraft Àr vilken typ som passar dina behov bÀst. Det finns tre olika typer och var och en Àr lÀmpad för olika syften. DÀrför förklarar vi nedan skillnaderna mellan t.ex. en hydraulisk och en mekanisk domkraft.

 • Hydraulisk
  Den hydrauliska domkraften Ă€r tveklöst den mest populĂ€ra varianten. Orsaken Ă€r att vem som helst kan anvĂ€nda den utan problem, samt att den ofta Ă€r förhĂ„llandevis billig att köpa – tvĂ„ egenskaper som attraherar de flesta konsumenter. Dessutom Ă€r den perfekt för att lyfta tungt som t.ex ett timmerhus som vĂ€ger 2 -3 ton. Men det finns tvĂ„ olika typer av hydraulisk domkraft du mĂ„ste vĂ€lja mellan, vilka Ă€r följande:

  • LĂ„g domkraft
   En lÄg domkraft, Àven kallad garagedomkraft, Àr vÀldigt smidig dÄ den via dess hjul kan föras in under bilen trots lÄg markfrigÄng. Dock mÄste du tÀnka pÄ att du vÀljer rÀtt sadelhöjd (minimihöjd och maxhöjd) sÄ du inte rÄkar köpa en modell som inte lÀmpar sig för din bilmodell. SÄledes ska du innan ditt köp frÄga ÄterförsÀljaren om du Àr osÀker, för att vara pÄ sÀkra sidan.
  • Pelardomkraft
   Har du ett fordon med hög markfrigĂ„ng Ă€r pelardomkraften ditt bĂ€sta val. Anledningen Ă€r att denna variant vanligtvis Ă€r hög och sĂ„ledes omöjlig att skjuta in under en vanlig familjebil. Å andra sidan Ă€r pelardomkraften försedd med en hög lyfthöjd, vilket Ă€r perfekt för dig som behöver lyfta tyngre fordon som t.ex. en SUV som vĂ€ger uppĂ„t 2, 3 eller 5 ton. Vidare finns det pelardomkrafter som kan lyfta uppĂ„t 250 ton, men dessa Ă€r betydligt dyrare och anvĂ€nds oftast för att lyfta t.ex. timmerhus. SĂ„ledes Ă€r denna variant förhĂ„llandevis billig, har en hög lyftkapacitet och Ă€r superenkel att anvĂ€nda.
 • Mekanisk
  En mekanisk domkraft Àr utformad pÄ ett betydligt enklare sÀtt Àn den hydrauliska dÄ den hanteras manuellt. Det finns mÄnga olika mekaniska modeller som t.ex. saxdomkraft, skruvdomkraft, höglyftande och farmardomkraft. SÄledes mÄste du fundera pÄ vilken modell som passar dina behov bÀst; vill du lyfta högt ska du vÀlja den höglyftande domkraften, men om det inte Àr ett krav för dig sÄ ska du vÀlja en annan. Vidare Àr den billigare, lÀttare och mindre otymplig. SÄledes Àr det den mekaniska varianten som de flesta personbilar har i sin bakluckan, och Àven den modell som oftast ingÄr nÀr du köper en ny bil. Nackdelen Àr att det krÀver större fysisk anstrÀngning samt en plan yta för att den ska vara sÀker att anvÀnda. Men den Àr tillrÀckligt bra för dig som vill ha billig domkraft som gör jobbet. Obs: glöm inte att anvÀnda ett pallbock sÄ du fÄr upp bilen till önskad höjd.
 • Pneumatiska
  Den pneumatiska domkraften Àr utan tvivel den lÀttaste varianten att anvÀnda. Orsaken Àr att den genom tryckluft lyfter upp bilen. Detta innebÀr att du inte behöver anstrÀnga dig fysiskt överhuvudtaget. SÄlunda Àr denna modell förtrÀfflig för dig som Àr till Ären kommen, men som ÀndÄ vill mecka med bilen i garaget pÄ ett sÀkert och tryggt sÀtt. Tack vare dess konstruktion finns det ingen risk för repor pÄ lacken eller underredet, vilket Àr en stor fördel. Obs: precis som med den mekaniska varianten mÄste du Àven hÀr anvÀnda pallbock för bÀsta sÀkerhet.
 • Elektrisk
  Ytterligare ett alternativ du har att vÀlja mellan Àr den elektriska domkraften. Fördelarna Àr bland annat att du enkelt kan koppla in den i antingen cigarettuttaget eller pÄ bilbatteriet (genom medföljande klÀmmor). DÀrtill kan du manövrera den med en liten fjÀrrkontroll som Àr vÀldigt smidigt.

2. Lyftkapacitet

En annan viktig faktor i ditt val av domkraft Ă€r hur stor lyftkapacitet den har. D.v.s. hur mĂ„nga ton du kan lyfta utan att den gĂ„r sönder. Men i och med att du endast lyften ena sina av fordonet, sĂ„ behöver du inte leta efter en domkraft vars lyftkapacitet överstiger bilens totalvikt. IstĂ€llet kan du dela bilen vikt med tvĂ„, och dĂ€refter vĂ€lja en modell som klarar av denna vikt. FastĂ€n den genomsnittliga domkraften klarar av att lyfta mer Ă€n som anges, ska du aldrig – under nĂ„gra som helst omstĂ€ndigheter – chansa och försöka lyfta Ă€nnu tyngre fordon. Orsaken Ă€r sĂ„klart de förödande konsekvenser som uppstĂ„r om den inte stĂ„r pall för trycket, varpĂ„ den faller i hisklig fart mot marken. DĂ€rför ska du dubbelkolla hur mycket du de facto kan lyfta för att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan.

3. Lyfthastighet

LÄt oss sÀga att du pÄ vÀg till ett viktigt möte plötsligt fÄr punktering och snabbt mÄste byta dÀck. DÄ kommer du med en hydraulisk domkraft lyfta upp bilen pÄ nÄgra fÄ sekunder varpÄ dÀckbytet kan börja. Men om du istÀllet har en mekanisk domkraft kommer det ta betydligt lÀngre tid. SÄ Àr du en mÀnniska som Àr ute efter snabbhet och effektivitet sÄ ska du vÀlja en variant med snabb lyfthastighet. Med det i Ätanke vill vi understryka att du givetvis aldrig ska stressa dÄ det kan leda till en olycka.

4. Pris

En domkraft kostar allt frÄn nÄgra hundralappar till tiotusentals kronor. Trots att mÄnga letar efter den billigaste modellen sÄ rekommenderar vi att titta pÄ kvalitet före priset. För Àr det nÄgot som du vill sÀkerstÀlla nÀr du anvÀnder en domkraft, Àr att den ska vara extremt sÀker att anvÀnda. Följaktligen mÄste konstruktionen vara robust, stabil och kvalitativ. DÀrför ska du hellre spenderar nÄgra hundralappar extra pÄ en kvalitativ modell med utmÀrkta recensioner, istÀllet för en billig domkraft vars konstruktion Àr för svag.

5. Garanti

FastĂ€n du kanske Ă€r av uppfattningen att du vĂ€ldigt sĂ€llan kommer behöva anvĂ€nda domkraften, Ă€r det Ă€ndock viktigt att tĂ€nka pĂ„ garantin nĂ€r du gör ditt val. Orsaken Ă€r att en domkraft kan bli en dyr historia – i synnerhet om du vĂ€ljer den hydrauliska typen. DĂ€rför ska du alltid sĂ€kerstĂ€lla att du fĂ„r minst 1 Ă„rs garanti sĂ„ du fĂ„r en ny utan kostnad om den slutar fungera.

SÀkerhetstips för domkraft

NĂ€r jag var en liten grabb tyckte jag en domkraft var bĂ„de skrĂ€mmande och fascinerande pĂ„ samma gĂ„ng. Å ena sidan var det intressant hur en sĂ„dan liten apparat kunde bĂ€ra upp nĂ„got sĂ„ tungt som en bil. Å andra sidan var det otĂ€ckt med tanke pĂ„ att bilen kunde ramla ner och skada bilmekanikern om domkraften gav vika. Givetvis har tillverkarna av domkrafter ett stort fokus pĂ„ sĂ€kerheten just pĂ„ grund av riskerna. Men det finns nĂ„gra sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder som du sjĂ€lv kan ta för öka sĂ€kerheten ytterligare, nĂ€mligen följande:

 1. RĂ€tt lyftkapacitet
  AnvÀnd aldrig en domkraft vars lyftkapacitet understiger vikten av det du ska lyfta. Annars kan allvarliga olyckor ske. Speciellt om du ska lyfta hus
 2. Glöm inte pallbock
  Om du inte skjuter in ett pallbock under bilen sÄ finns det en risk att du klÀms ihjÀl om domkraften skulle gÄ sönder eller ge vika. Varje Är sker det flera olyckor som involverar domkraft. DÀrför mÄste du vara extremt noggrann och inte glömma pallbock.
 3. Placering
  Om du placerar domkraften pÄ fel stÀlle under bilen riskerar du att skada lacken eller plÄten. Till exempel Àr det mÄnga anvÀndare som rÄkat placera domkraften pÄ fel stÀlle pÄ sin Volvo V70 vilket inte Àr bra. Av den anledningen ska du leta reda pÄ de starkaste delarna av karossen innan du börjar arbetet.
 4. Plan yta
  Du ska aldrig anvÀnda en domkraft pÄ en yta som inte Àr jÀmn och plan. Annars kommer den inte lyfta fordonet rakt uppÄt, utan det kommer luta nÄgot, vilket ökar risken för olycka.

domkraft bäst i test bäst domkraft höglyftande domkraft