Elektrisk plåtsax bäst-i-test

 

Elektrisk plåtsax Dewalt DCS491N

 • Bästa plåtsaxen 2024
 • Max. skärkapacitet: Mjuk plåt: 1,3 mm / Rostfritt stål: 1,0 mm
 • Hastighet: 0-2450 SPM
 • Handtag med gummiövergjutning för bekväm användning
 • Ljudtryck: 70 dB(A)
 • LED lyser upp arbetsområdet
 • Ljudeffekt: 81 dB(A)
 • Hand/Arm Vibration: 5 m/s²
 • Vikt: 1.8 kg
 • Batteri och laddare medföljer ej
 

Manuell plåtsax

 • Klippkapacitet, kallvalsat stål: Upp till 18 gauge (1,214 mm)
 • Klippkapacitet, rostfritt stål:  Upp till 22 gauge (,7937 mm)
 • Snittlängd 38 mm
 • Rakt skär
 • Ett ergonomiskt fjäderupphängt handtag bidrar till att minska handtrötthet
 • Plåtsaxen kan spärras ovanifrån eller på sidan
 • Endast för tunnare material
 

Bosch GSC 12V-13

 • Upp till 4 gånger snabbare än vanliga plåtsaxar
 • Extremt kraftig: klipper upp till 1,3 mm i metall
 • Oslagbart lätt (väger bara 1,4 kg)
 • Unik litiumjonteknik ger oslagbar batterikapacitet
 • Skyddar batteriet mot överladdning, överhettning och djupurladdning
 • Extremt robust
 • Praktisk laddindikering med 3 LED
 • Klippkapacitet upp till 60 m i stål
 • Vändskär med 4 eggar ger lång livslängd
 • Kostsam

Hitta på sidan

Bästa elektriska plåtsaxen 2024

En elektrisk plåtsax underlättar markant för dig som ska skära eller klippa i stål, aluminium, plåt, tenn eller koppar. Till skillnad från en vanlig manuell plåtsax är den eldrivna betydligt starkare och gör jobbet därmed enklare och snabbare. På så vis sparar du tid samtidigt som det blir ett mer njutningsfullt arbete. Dessutom klarar en elektrisk plåtsax att skära betydligt djupare än en vanlig plåtsax.

På denna sida rangordnar vi de 3 bästa elektriska plåtsaxarna. Därtill hittar du en köpguide som lär dig alla faktorer du behöver tänka på innan köpet. Du kommer också lära dig nackdelarna så du vet vad det är du köper.

 

elektrisk plåtsax bäst i test

Välj den bästa elektriska plåtsaxen – Köpguide

När du ska köpa en elektrisk plåtsax måste du först och främst kontrollera skärdjupet på plåtsaxen i fråga. Därtill ska den i bästa fall ha olika skärhastigheter samt ett justerbart och roterbart huvud för lättare åtkomst i trängre vinklar.

Nedan har vi listat samtliga av de mest brännande aspekterna du måste ha i åtanke.

 • Maximalt skärdjup för stål resp. aluminium
 • För höger- eller vänsterhänta
 • Ergonomiskt handtag
 • Antal skärhastigheter
 • Effekt
 • Justerbart och roterbart huvud
 • Överbelastningsskydd
 • Den ska vara lätt att hålla i handen
 • Sladdlängd
 • Tillbehör – mittskär, sidoskär och verktygsnyckel

Maximalt skärdjup för stål resp. aluminium

Den tveklöst viktigaste faktorn där elektriska plåtsaxar skiljer sig åt är skärdjupet. Om du till exempel köper en billig plåtsax så kommer den med all sannolikhet inte kunna klippa igenom en tjock stålplåt på över 3 mm, utan klarar endast i regel av 1 mm tjocklek – något som är på tok för lite för de flesta. Ju bättre modell desto högre skärdjup.

Men det som du mer specifikt behöver ha kännedom om är att skärdjupet skiljer sig åt för stål respektive aluminium. Därför ska du alltid kontrollera skärdjupet för de materialen du primärt tänkt använda din elektriska plåtsax till.

I produktbeskrivningar framgår det t.ex. att en viss modell klarar av att skära 2 mm djupt i stål och 4 mm djupt i aluminium. På så vis kommer du veta exakt vad plåtsaxen går för.

För höger- eller vänsterhänta

Nästa viktiga faktor är att det finns olika modeller beroende på om du är höger- eller vänsterhänt. Om du tillhör den majoriteten av befolkningen som är högerhänta så kommer utbudet vara betydligt större. Detta innebär att du måste vara ännu noggrannare i ditt val som vänsterhänt, och verkligen säkerställa att den har alla de funktioner du efterfrågar.

Med det sagt får du absolut inte glömma denna faktor så du inte råkar köpa fel modell.

plåtsax höger eller vänster

Ergonomiskt handtag

En ofta underskattad faktor är plåtsaxens handtag. Det är trots allt detta som du kommer att hålla i när du skär, och därför spelar det en viktig roll för hur bekvämt och ergonomiskt det kommer vara att använda plåtsaxen. Speciellt om du har en stor bit du behöver klippa i och således behöver hålla i den längre.

En elektrisk plåtsax som har ett bra handtag kommer i regel ha en mjuk och gummerad yta som är lätt att ta tag i med båda händerna. Dessutom kommer den med all sannolikhet att vara lättviktig, ett faktum som även underlättar när du ska hålla i plåtsaxen under längre perioder.

Således är både handtaget och vikten på själva plåtsaxen en viktig symbios du måste tänka på. Så trots att de flesta modellerna är lättviktiga och har ett ergonomiskt handtag måste du likväl kontrollera detta först, för det finns såklart somliga modeller som inte har dessa.

Antal skärhastigheter

De elektriska plåtsaxarna på marknaden har oftast en, två eller tre olika skärhastigheter. Det är huvudsakligen för att göra det lite enklare för dig, så du inte behöver ändra på plåtsaxens hastighet manuellt för stora eller smala skärningar. Istället kan du trycka på olika knappar för att snabbt reglera hastigheten

En plåtsax med endast en skärhastighet klarar oftast enbart av att skära i tunnare material, medan modellerna med två eller tre olika skärhastigheter klarar av tuffare utmaningar. Så i regel är fler skärhastigheter bättre än få. Med det sagt så har varje plåtsax ett hastighetsintervall, inom vilket du kan reglera hastigheten – så även om en viss modell inte har olika förinställda hastigheter, så betyder inte det nödvändigtvis att den inte kan skära lika snabbt som andra.

Effekt

En faktor som angränsar till den ovan nämnda är elektrisk plåtsaxens effekt. Ju högre effekt plåtsaxen har, desto mer kapabel är den av att skära snabbare och djupare i olika typer av material.

Trots att plåtsaxar med högre effekt är bättre i teorin så är det ibland onödig att köpa en med mer kraft än nöden kräver. I regel räcker det med en plåtsax på omkring 500 watt för att skära olika typer av material. Med det sagt så finns det modeller som har effekt på över 1500 watt, och dessa klarar såklart av att klippa och skära i tjockare material, men om du endast behöver skära i tunnare stål- och aluminiumbitar så ska du inte kasta pengar i sjön på en alltför bra elektrisk plåtsax.

Så vi vill alltså understryka än en gång att du ska välja en plåtsax utifrån dina individuella behov – inte nödvändigtvis den som är bäst på allt.

elektrisk plåtsax köpguide

Justerbart och roterbart huvud

På många plåtsaxar finns det en eller flera reglage som gör att du kan justera och rotera både plåtsaxens huvud. Detta är nyttigt på två olika sätt. För det första gör det jobbet av att skära lite enklare och mer bekvämt, eftersom du inte behöver hålla i elektriska plåtsaxen i en specifik position hela tiden – speciellt i snäva vinklar.

För det andra gör det den elektriska plåtsaxen lite mer mångsidig, eftersom du kan använda den för fler olika skärningar. Dessutom underlättar dessa reglage ofta för byte av olika typer av skärblad.

Därför rekommenderar vi att du väljer en modell med både justerbart och roterbart huvud.

Överbelastningsskydd

Överbelastningsskydd är något som finns på många plåtsaxar idag. Detta är en elektronisk säkerhetsfunktion som gör att plåtsaxen automatiskt slås av om den blir överhettad eller har skärt längre än vad som rekommenderas. Detta skydd gör följaktligen plåtsaxen mer hållbar, och minskar risken för att den går sönder.

Om du väljer en elektrisk plåtsax utan överbelastningsskydd så kommer den inte vara lika säker att använda. Därför rekommenderar vi alltid – för säkerhets skull – varianterna med överbelastningsskydd.

Den ska vara lätt att hålla i handen

Nåt som vi redan informerat om tidigare i denna guiden är vikten på plåtsaxen. Speciellt med tanke på att elektriska plåtsaxar ofta används för längre skärningar, så är det angeläget att du kan hålla den i längre perioder utan att armen blir trött. För om armen eller handen måste anstränga sig för mycket så riskerar du att klippa snett då koncentrationen minskar.

Därför ska du aldrig köpa en modell som väger över 5 kilo, för då kommer armen garanterat att tröttna snabbare än du tror.

Sladdlängd

En elektrisk plåtsax måste ha en sladd för att kunna fungera – det är den enda nackdelen i jämförelse med en vanlig manuell plåtsax. Och eftersom du behöver en sladd är längden på denna enormt viktig.

Du ska inte behöva koppla in förlängningssladdar bara för att sladdlängden inte räckte – det kommer bara leda till irritation i takt med att allt blir mer otympligt. Så nåt du inte får glömma är hur lång sladden är.

Nuförtiden finns det många plåtsaxar som är försedda med en inbyggd liten kabelvinda – och detta är nåt du inte ska underskatta. Detta gör den mer användarvänlig och du slipper får sladdkrångel.

Tillbehör – mittskär, sidoskär och verktygsnyckel

Sist men inte minst vill vi informera dig om att det finns en hel del tillbehör som du kan använda till en plåtsax. Till exempel finns det olika skärblad, t.ex. sidoskär och mittskär, som gör den elektriska plåtsaxen mer mångsidig.

Dessutom finns det verktygsnycklar för att lättare kunna byta skärblad. På grund av mängden tillbehör som finns att tillgå, är det givetvis en enorm fördel om många av de nämnda tillbehören ingår i köpet. Annars kommer du behöva köpa dessa separat, varför vi vill tipsa dig om detta redan innan ditt köp.

Fördelar med elektrisk plåtsax

 • Effektivare än manuella motsvarigheter: En elektriska plåtsax är en snabb och effektiv lösning för den som vill skära stora volymer av tjockare material. Att den är elektronisk gör att det går snabbare och lättare att använda den jämfört med en vanlig manuell plåtsax. På så vis sparar du tid.
 • Lätt att komma åt snäva vinklar: Dessa varianter har i regel ett roterbart och justerbart huvud, vilket gör det möjligt att snabbare och enklare komma åt svåråtkomliga vinklar. Detta underlättar arbetet markant.
 • Djupa skärningar: Ska du skära djupt i stål, aluminium, plåt eller tenn så är detta verktyg ett absolut måste. Det förenklar och snabbar upp arbetet avsevärt, och rättfärdigar investeringen många gånger om.

Nackdelar med elektrisk plåtsax

 • Sladd är ett krav: Tyvärr är en nackdel med elektriska plåtsaxar att de tarvar en sladd. Följaktligen måste du alltid kontrollera var eluttaget sitter i förhållande till var du arbetar. Detta innebär också att du måste dubbelkolla att sladdlängden är tillräckligt lång, och om den inte är det måste du använda en förlängningssladd.

nackdelar elektrisk plåtsax

Köp endast en manuell plåtsax för tunnare plåt

Vi vill även nämna – innan vi sammanfattar artikeln – att du faktiskt inte behöver köpa en dyr elektrisk plåtsax om du endast ska klippa i tunnare plåtstycken. Då räcker en manuell plåtsax gott och bra. Så glöm alltså inte att utgå från hur tjockt och hur mycket du behöver skära – detta är den faktorn som avgör huruvida du behöver en eldriven eller manuell variant.

Sammanfattning

En elektrisk plåtsax är en kraftfull och användarvänlig maskin som underlättar skärning av tjockare material så som stål, aluminium, plåt, tenn eller koppar. Maskinen har en sladd, och det är faktiskt den enda nackdelen. Utöver det är den mycket effektivare och snabbare att använda de manuella motsvarigheterna, och detta gör dem till ett bra alternativ för den som vill skära stora volymer tjockare material.

Dock är en elektrisk plåtsax inte nödvändigt för den som endast ska klippa i tunna plåtar, t.ex. 1 mm tjocka material – då är manuell variant tillräcklig. Men för den som behöver skära stora volymer tjockare material är en eldriven variant som sagt betydligt mer effektiv och tidsbesparande.

Innan vi önskar dig lyckat till vill vi tipsa dig om en bänkplåtsax – dessa kan skära i ännu tjockare material, om det är något du behöver istället för en plåtsax.

Glöm inte att noggrant läsa vår köpguide ovan så du vet alla faktorer du behöver tänka på innan köpet! Lycka till!