Elhyvel bÀst-i-test

 

Hikoki P20SF

 • 620W med 17000 varv/minut
 • Hyvlingsbredd pĂ„ 82 mm
 • Djup pĂ„ 2,6 mm
 • Skyddslack
 • Steglös justering av spĂ„n- och falsdjup
 • En fröjd att anvĂ€nda
 

Bosch GHO 12V-20

 • Motorkraft pĂ„ 12 V
 • Hyvelbredd pĂ„ 56 mm
 • Oscillationsfrekvens pĂ„ 14500 varv/minut
 • Falsdjup pĂ„ 0-17 mm
 • SpĂ„ntjocklek pĂ„ 0-2 mm
 • 3 Ă„rs garanti
 

Bosch GHO 26-82 D

 • 710W med 18000 varv/minut
 • Hyvlingsbredd pĂ„ 82mm
 • Djup pĂ„ 2,6 mm
 • LĂ„g vikt och bra balans
 • Steglös spĂ„ndjupsinstĂ€llning
 • Gummibelagt ergonomiskt grepp

Hitta pÄ sidan

Elhyvel

Att hyvla Àr en urÄldrig syssla som tidigare utfördes genom manuellt kroppsarbete, men tack vare den tekniska innovationen gÄr det idag att köpa en elhyvel. PÄ sÄ sÀtt slipper du den anstrÀngande och repetitiva fram- och tillbakarörelsen som Àr orsaken till mÄnga förslitningsskador. Eftersom du inte behöver fokusera pÄ den fysiska delen av arbetet kan du istÀllet koncentrera dig pÄ att det blir jÀmnt och snyggt pÄ ytan. DÀremot Àr utbudet brett vilket försvÄrar. valet för konsumenterna. DÀrför har vi, baserat pÄ recensioner, sammanstÀllt en lista över de bÀsta elhyvlarna pÄ marknaden. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide innehÄllandes allt du behöver veta innan du genomför köpet. Börja dÀrför med att förkovra dig i varvtal, hyvelbredd, spÄndjup och alla andra faktorer du ska vara varse innan ditt val.

ProduktPrisklass
1. Hikoki P20SFBĂ€sta modellen
2. Bosch GHO 12V-20BĂ€sta budgetvarianten
3. Bosch GHO 26-82 DBĂ€sta premiumvarianten

Vad Àr en hyvel?

Som nÀmnt Àr en hyvel ett verktyg som anvÀnds för att hyvla trÀspÄn frÄn trÀ för att dÀrmed ta bort ojÀmnheter. Men det gÄr Àven att anvÀnda för gips. Vidare bestÄr en hyvel av en hyvelstock och ovanpÄ denna ett handtag. Under stocken sitter en metallsula med en öppning dÀr hyvelstÄlet tittar ut. Genom ett justerbart reglage kan du sÄlunda skrÀddarsy hur mycket du vill hyvla. Mot den bakgrunden har det pÄ senare Är tillverkats elektriska hyvlar, kring vilka denna artikel handlar om.

SÄ vÀljer du elhyvel

Har du inte tidigare hyvlat med en manuell variant finns det nÄgra saker du ska veta innan du köper en elhyvel. Till en början mÄste du fundera pÄ inom vilken prisbild du vill hamna. DÀrefter ska du grunna över hur stark motor just du behöver. Utöver nÀmnda faktorer har vi nedan listat de viktigaste kriterierna som du ska ta i beaktande.

 1. NĂ€tdriven
  En nĂ€tdriven elhyvel innebĂ€r att den strömförsörjs via eluttaget. DĂ€rmed slipper du köpa batterier som behöver laddas i tid och otid. Dessutom Ă€r varianterna med sladd i regel betydligt billigare. SĂ„ledes Ă€r detta ett förtrĂ€ffligt alternativ för dig som har en begrĂ€nsad budget. Dock ska du vara medveten om att sladden Ă€r begrĂ€nsande och pĂ„verkar din rörelsefrihet. Till exempel kan du inte flytta elhyveln frĂ„n en arbetsbĂ€nk till en annan lĂ€ngre bort – sĂ„tillvida sladden inte Ă€r tillrĂ€ckligt lĂ„ng, förstĂ„s. DĂ€rtill Ă€r det mĂ„nga som tycker sladdar i allmĂ€nhet Ă€r otympligt och störande. DĂ€rmed mĂ„ste du ta en funderare över hur du föredrar att arbeta, och hur stor rörelsefrihet du behöver.
 2. Batteridriven
  Till skillnad frÄn en nÀtdriven modell Àr en batteridriven elhyvel beroende av just batterier. Följaktligen mÄste du ladda batterierna med jÀmna mellanrum. DÀremot Àr fördelen att du slipper en lÄng snirklig sladd som det finns risk att snubbla över. DÀrmed kan du med lÀtthet röra dig mellan olika stationer pÄ byggarbetsplatsen eller hemma i garaget. DessvÀrre behöver du som sagt köpa uppladdningsbara batterier för att du ska slippa spendera stora summor pengar pÄ nya batterier hela tiden. Summa summarum mÄste du grunna över vilken strömförsörjning som passar din individuella situation bÀst; om du bara tÀnker arbeta hemma i garaget sÄ Àr sladd överkomligt, men det blir vÀldigt osmidigt pÄ arbetsplatser.
 3. Manuell
  Vill du ha en klassisk men samtidigt billig modell ska du vÀlja en manuell elhyvel. Förmodligen var det detta modell som du anvÀnde under trÀslöjden som liten. FastÀn det Àr betydligt mer fysiskt pÄfrestande Àr det ocksÄ belönande att hyvla nÄgot för hand. DÀrjÀmte slipper du bÄde sladd och batterier. Vidare Àr hyvelstÄlet tillverkat i hÀrdat kromstol vilket gör att den lÀtt gÄr i arv frÄn generation till generation. Dock ska du hÄlla dig borta frÄn manuell hyvling om du redan har svaga leder eller ryggproblem.
 4. Motorkraft
  PÄ grund av att en elhyvel drivs av elektricitet Àr den försedd med en motor. Ju starkare motorkraft du köper desto högre precision kommer du hyvla. Orsaken Àr att motorn hjÀlper skÀrbladen att arbeta mer effektivt samtidigt som vibrationerna minimeras. DÀrmed blir det bÄde mer exakt och stabilt ju starkare motor du vÀljer.
 5. Hyvelbredd
  Hur precis du kan vara med hyvlandet bestÀms i hög grav av bredden pÄ hyveln. Kort sagt Àr en bredare hyvel bÀttre lÀmpad för dig som ska hyvla stora ytor, medan en smalare hyvel Àr perfekt för detaljarbete. Orsaken Àr att det helt enkelt gÄr fortare att hyvla större ytor desto bredare hyveln Àr.
 6. Falsdjup
  Vill du Ä andra sidan hyvla mindre ytor som krÀver mer precision sÄ ska du lÀgga extra vikt vid falsdjupet. Till exempel Àr de bÀsta elhyvlarna försedda med ett anpassningsbart falsdjup sÄ du kan hyvla med kirurgisk precision. Vidare finns det modeller med obegrÀnsat falsdjup. Dock ska du vara beredd att spendera nÄgra extra riksdaler för denna funktionalitet.
 7. Pris
  Med tanke pĂ„ att en elhyvel kostar mellan 1000 – 5000 kronor Ă€r det ett förhĂ„llandevis dyrt verktyg. DĂ€rför Ă€r det av största vikt att du lĂ€gger dig i rĂ€tt prisklass baserat pĂ„ dina behov samt hur stor din budget Ă€r. Anledningen Ă€r att du varken vill köpa en för dyr modell vars funktionalitet du inte nyttjar till fullo, eller en billig elhyvel som inte klarar av jobbet du vill utföra. SĂ„ledes ska du balansera priset mot kvalitet och funktionalitet.
 8. VarumÀrke
  Det finns en sÀrskild trygghet nÀr du ska köpa en elhyvel, och det Àr att du kan förlita dig pÄ att nÄgra specifika varumÀrken. Med andra ord sÄ har tillverkare som t.ex. Metabo, Bosch och Stanley tillverkat verktyg i decennier, vilket hade varit omöjligt om dess kunder inte var nöjda över dess kvalitet. DÀrmed kan du i lugn och ro köpa en variant frÄn en av nÀmnda tillverkare och vara helt sÀker pÄ att du fÄr en robust, kvalitativ och ergonomisk elhyvel.
 9. Dammuppsamling
  Som en konsekvens av att hyvla samlas stora mÀngder damm som virvlar runt i luften. I synnerhet om du arbetar inomhus utan vindens naturliga flÀktande. DÀrför mÄste du vÀlja en elhyvel som har ett integrerat dammuppsamlingssystem. Antingen samlas dammet i i en liten dammpÄse som Àr fÀst pÄ hyveln eller sÄ finns det en möjlighet att koppla in en extern dammsugare till utsuget pÄ hyveln. I det fallet fungerar den likadant som en bordcirkelsÄg som ocksÄ skapar oreda kring sig.
 10. Greppet
  En underskattad faktor Àr handtaget och dess grepp. Kort sagt vill du ha ett ergonomiskt handtag sÄ du i flera timmar kan hyvla utan att fÄ ont i handleden eller armen. DÀrför rekommenderar vi att vÀlja en elhyvel vars grepp Àr omslutet av ett rÀfflande glidsÀkert mönster i gummi eller lÀder. Vanligtvis krÀver detta att du testar verktyget i butiken, men du kan ocksÄ lÀsa recensionerna för att se om nÄgon nÀmnt nÄgot om greppet.

Att vÀlja en billig manuell hyvel lÀmpar sig bÀst för dig som hyvlar nÄn gÄng per Är. DÀremot behöver du en nÀt- eller batteridriven modell om du hyvlar flera gÄnger per Är.

Fördelar med elhyvel

Till skillnad frÄn en manuell hyvel gör elhyveln jobbet per automatik. SÄledes slipper du hyvla i ditt anletes svett och kan istÀllet njuta av sysslan. Förutom denna uppenbara fördel har vi nedan listat de bÀsta effekterna av att Àga detta fantastiska elverktyg.

 • Funkar pĂ„ mĂ„nga material
  Med hjÀlp av en elhyvel kan du inte bara hyvla trÀ, utan Àven gips och andra material. Tack vare anpassningsbar hyvelbredd kan du forma materialet med högre precision Àn vad du kan göra med exempelvis en motorkap.
 • Hyvla djupare
  Tack vare elektricitetens kraft kan du hyvla djupare i trÀet till skillnad frÄn en manuellt variant.
 • MĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den
  Det Àr inte bara hyvling som du kan anvÀnd en elhyvel till, utan du kan ocksÄ utföra falsning, avfasning samt snidning.

SÀkerhetstips för anvÀndning av elhyvel

PÄ grund av att elhyvlar i regel Àr kraftfulla verktyg med potenta motorer, mÄste du ha största möjliga respekt för sÀkerheten. DÀrför har vi nedan listat sÀkerhetstips för att anvÀnda din hyvel pÄ ett sÀtt som minimerar risken för olyckor.

 • Granska omgivningen – Innan hyvlandet tar sin början rekommenderar vi att granska omgivningen. Anledningen till detta Ă€r att du vill undvika att ha lekande barn i nĂ€ra anslutning till verktyget. Annars finns det risk att nĂ„n fĂ„r för sig att vidröra elhyveln och rĂ„ka ut för en olycka pĂ„ kuppen. Börja sĂ„ledes alltid med att sĂ€kerstĂ€lla att du Ă€r ensam vid arbetsbĂ€nken.
 • LĂ€mna aldrig en elhyvel obevakad – Ringer telefonen mitt i hyvlandet Ă€r det lĂ€tt att bli distrĂ€ och gĂ„ ivĂ€g för att fortsĂ€tta samtalet. Risken Ă€r dĂ„ att du glömmer stĂ€nga av eller koppla ur elhyveln varpĂ„ ett barn kan springa fram och fĂ„ för sig att leka med verktyget. DĂ€rför Ă€r det extremt viktigt att du vid varje hyveltillfĂ€lle inte bara stĂ€nger av maskinen, utan ocksĂ„ kopplar ur den frĂ„n eluttaget.
 • AnvĂ€nd skyddshandskar och skyddsglasögon – En vanligt förekommande frĂ„ga som vi fĂ„r Ă€r huruvida det Ă€r obligatoriskt att bĂ€ra bĂ„de skyddsglasögon och handskar under arbetet. FastĂ€n det sĂ„klart inte finns lagstadgat Ă€r det Ă€ndock vĂ„r starka rekommendation att anvĂ€nda bĂ„dadera. Orsaken Ă€r att spĂ„n skjuts upp mot nĂ€thinnan samtidigt som vibrationerna frĂ„n verktyget lĂ€tt river upp huden i handen. SĂ„ledes ska du ha för vana att alltid ta pĂ„ dig bĂ„de handskar och glasögon innan du börjar hyvla – har du en svetshjĂ€lm hemma Ă€r det ett utmĂ€rkt substitut för skyddsglasögon.

SkötselrÄd för elhyvel

Trots att det Àr förhÄllandevis enkelt att sköta om en elhyvel finns det ÀndÄ nÄgra saker mÄnga anvÀndare missar. Till exempel rÄkar flera hemmasnickare förvara hyveln i ett fuktigt utrymme vilket Àr skadligt för materialet. Vidare Àr det mÄnga som underskattar dammpartiklarna som flyger runt och som krÀver uppstÀdning för att inte inandas varje gÄng du gÄr in i garaget. Mot den bakgrunden har vi nedan listat skötselrÄd som du kan anamma för att förlÀnga livslÀngden pÄ din elhyvel.

Innan anvÀndning

 • MĂ€rker du att elhyveln Ă€r smutsig eller har massa flisor överallt sĂ„ ska du börja med att rengöra den med en vanlig duk, alternativt blĂ„sa hĂ„rt pĂ„ verktyget.

Efter anvÀndning

 • NĂ€r du Ă€r klar och Ă€r dags för förvaring ska du tĂ€nka pĂ„ att aldrig – under nĂ„gra som helst omstĂ€ndigheter – förvara den i ett fuktigt utrymme dĂ€r risken för rost Ă€r stor. DĂ€rför ska du alltid förvara den i ett torrt skĂ„p eller liknande.
 • Förvara oĂ„tkomlig för smĂ„ barn.

Tillbehör

Tycker du om att hyvla kan det vara hög tid att komplettera med nÄgra tillbehör som gör arbetet Ànnu lÀttare och roligare. Till exempel kan du köpa ett dammutsug som samlar upp allt dam. Förutom detta har vi nedan listat de mest populÀra tillbehören.

 • Dammutsug
 • Hyvelknivar
 • Drivrem
 • MagnethĂ„llare
 • VĂ€ndskĂ€r
 • SkĂ€rhuvud
 • HĂ„rdmetallskĂ€r
 • InstĂ€llningsmall
 • Verktygsnyckel

elhyvel elhyvel test bäst elhyvel