Excenterslip bäst-i-test

 

Excenterslip Dewalt DWE6423

  • Excenterslip på 280W med en slipdiameter på 125mm
  • 280W motor med variabel hastighet justerar från 8000-12000 svängningar/minut, ger bästa sliphastighet för alla material
  • Låg vibration gör att man kan arbeta längre utan att bli trött i armen
  • Effektivt dammutsugssystem med DEWALT Air Lock-koppling alternativt dammpåse.
  • Gummerat enhandsgrepp för bästa komfort och säkerhet under användning
  • Dammskyddad brytare hindrar smuts
  • Den bromsade plattan kontrollerar att rotationen på maskinen hålls konstant och minimerar urgröpning vid start
 

Makita BO5041

  • Ergonomiskt handtag
  • Slipdyna-diameter på 123 mm
  • Kardborreplatta med oscillerande rörelsemönster
  • Justera rotationshastigheten
  • Dammfritt genom dammpåsen
  • Billig modell
 

Bosch GEX 125-150 AVE

  • Låg vibrationsnivå
  • Direktanslutning till dammsugare eller dammbehållare
  • Utmärkt slipyta och avverkning
  • Perfekt för lackborttagning, ytfinish och polering
  • Använd på lack, spackel, trä eller faner

Hitta på sidan

Excenterslip → Bäst-i-test (2024) → Köpguide (för- och nackdelar)

En excenterslip är en slipmaskin som är speciellt avsedd för att finslipa en träyta. Speciellt i efterbearbetningen för att skapa en snygg finish. Oavsett om du ska fixa till utebordet inför sommaren eller vill snygga till ett ojämnt väggparti, så kommer detta verktyg väl till hands. Förutom att slipa trä går det även att få bort rost från t.ex. trädgårdsverktyg.

Orsaken till dess effektivitet är en mekanism kallad excentermekanism. Detta innebär att en roterande rörelse omvandlas till en fram- och tillbaka-rörelse. Till exempel använder gamla ångmaskiner sig av samma mekanism på hjulen för att skapa en framåtgående rörelse. På så vis går det att få stor kraft i ett litet verktyg – ett måste för en effektiv slipmaskin.

Däremot är utbudet stort och det är exempelvis trilskigt att veta huruvida en trådlös excenterslip är bättre än en trådbunden osv.. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa excentersliparna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver veta innan du gör ditt köp.

Börja därför med att förkovra dig i informationen nedan för att därefter göra ett så välinformerat val som möjligt.

Bästa excenterslipen 2024 — Bäst-i-test

1. Excenterslip Dewalt DWE6423 — Testvinnare

Test av Excenterslip Dewalt

Som en passionerad expert på excenterslipmaskiner kan jag med säkerhet säga att Dewalt DWE6423 är en maskin som inte bara lever upp till, utan överträffar, alla förväntningar.

Låt oss börja med det mest anmärkningsvärda – dess variabla hastighet. Den här maskinen har en 280W motor som kan justeras från 8000-12000 svängningar/minut, vilket ger bästa sliphastighet för alla material. Detta gör att du kan anpassa hastigheten efter det arbete du utför, och få det perfekta resultatet varje gång.

Men det är inte bara hastigheten som gör Dewalt DWE6423 så speciell. Maskinen är också otroligt bekväm att använda. Gummerat enhandsgrepp ger ett mjukt och säker grepp, medan den låga vibrationen möjliggör längre arbetstid utan att bli trött i armen.

Damm är ett problem som kan få vem som helst att vilja ge upp, men inte med denna maskin. Orsaken är att den har ett effektivt dammutsugssystem med DEWALT Air Lock-koppling alternativt dammpåse, vilket gör att du kan hålla ditt arbetsområde rent och dammfritt med lätthet.

Dessutom är DWE6423 också utformad med hållbarhet i åtanke. Den bromsade plattan kontrollerar att rotationen på maskinen hålls konstant och minimerar urgröpning vid start. Maskinen är också utrustad med 100% dammtätade lager för ökad livslängd, vilket gör att du kan lita på att den kommer att hålla i många år framöver.

Fördelar med Dewalt DWE6423:

  • Variabel hastighet för optimal prestanda på olika material
  • Gummerat enhandsgrepp för komfortabel användning
  • Effektivt dammutsugssystem för dammfri arbetsplats
  • Låg vibration för längre arbetstid utan trötthet
  • Hållbar design för ökad livslängd

Nackdelar med Dewalt DWE6423:

  • Ingen medföljande dammpåse
  • Lite tyngre än vissa andra modeller på marknaden
SpecifikationerDetaljer
Spänning230 V
Ineffekt280 W
Uteffekt120 W
Hastighet8000-12000 svängningar/min
Rörelselängd2,6 mm
Pris1067 kr

Köp hos Verktygsproffset

2. Excenterslip Makita BO5041 — Andraplats i testet

Excenterslip Makita test

En av de främsta fördelarna med Excenterslip Makita BO5041 är dess effektiva design. Trots sin kompakta storlek på 123 mm slipdyna och 300 W effekt, kan den hantera en mängd olika material med hastighetsreglering för att anpassa sig efter varje specifikt material.

Ergonomin är en annan stark punkt på BO5041. Handtaget är utformat med en gummibeläggning som ger bättre kontroll och komfort, vilket gör den bekväm att använda även vid längre arbetspass. Således är det en liten men ack så effektiv excenterslip med ergonomiskt utformade handtag för bättre kontroll och komfort.

En annan positiv aspekt är möjligheten att snabbt och enkelt byta slippapper med hjälp av den medföljande kardborreplattan.

Dammuppsamlaren, som är tillval och köps separat, är också en fördel. För att få dammfri slipning kan du ansluta den medföljande dammbehållaren till en dammpåse.

När det gäller teknisk information är BO5041 utrustad med en 2 meters lång kabel och har en oscillerande rörelse som garanterar en jämn slipning. Maskinen är försedd med hastighetsregulator och arbetar i oscillerande mönster.

Det finns dock några negativa punkter att nämna. Till exempel medföljer inte dammpåsen som är nödvändig för att göra slipningen dammfri, vilket innebär en extra kostnad.

Sammanfattningsvis är Makita BO5041 en effektiv och bekväm excenterslip som lämpar sig för ett brett spektrum av användningsområden. Den är idealisk för DIY-entusiaster och proffs som söker en kraftfull slip i en kompakt och ergonomisk design till ett rimligt pris.

Fördelar med Makita BO5041:

  • Effektiv och kompakt design som hanterar olika material.
  • Ergonomiskt utformat handtag med gummibeläggning för bättre kontroll och komfort.
  • Hastighetsregulator och oscillerande rörelsemönster för en jämn slipning.
  • Enkel att använda och snabbt att byta slippapper.

Nackdelar med Makita BO5041:

  • Dammuppsamlaren säljs separat, vilket kan lägga till extra kostnad.
  • Inte lika kraftfull som andra excenterslipmaskiner på marknaden.
SpecifikationerDetaljer
Effekt300 W
Varvtal4000-12000/min
Slipdyna123 mm
Pappersstorlek125 mm
Kabellängd2 m
Pris1741 kronor

Köp hos Proffsmagasinet

3. Bosch Excenterslip GEX 125-1 AE — Hedervärd tredjeplats

Excenterslip BOSCH GEX 125-1 AE

Först och främst är jag imponerad av hur mångsidig denna excenterslip från Bosch är. Den klarar av att hantera olika material, från trä och faner till lack och spackel, vilket gör den till ett mycket användbart verktyg för DIY-entusiaster såväl som proffs. Detta mångsidiga verktyg är avsedd för slipning, mellanslipning, lackborttagning och för ytfinish på olika material.

Bosch har också satsat på ergonomi och kontroll när de utformade GEX 125-1 AE Professional – det är solklart. Verktyget är kompakt och har flera greppositioner, vilket ger en behaglig och bekväm arbetsupplevelse även vid arbete över huvudhöjd. Designad för komfort och optimal kontroll är den kompakt och har flera greppositioner för att manövrera enkelt, även över huvudhöjd.

Ett annat positivt inslag är dammboxen med mikrofiltersystemet från Bosch, vilket bidrar till att hålla arbetsplatsen ren och dammfri. Tillsammans med Bosch Click & Clean-systemet kan dammutsugningen optimeras ytterligare. Dammboxen är utrustad med ett inbyggt mikrofiltersystem från Bosch, vilket ger ett effektivt dammutsug för i princip dammfritt arbete.

När det gäller den tekniska informationen är GEX 125-1 AE Professional utrustad med en 125 mm sliprondell med kardborrfäste för slippapper. Den har också en hastighetsväljare som möjliggör anpassning till olika användningsområden, samt en oscillationsrörelse på 2,5 mm och en oscillationsfrekvens på 7500-12000 varv/minut. GEX 125-1 AE Professional har också en 125 mm sliprondell med kardborrfäste för slippapper.

Det finns dock några negativa punkter att nämna. Till exempel kan den vara lite bullrig, med en ljudtrycksnivå på 77 dB och en ljudeffektnivå på 88 dB A. Det är något att tänka på om man planerar att använda den under längre tid eller i en ljudkänslig miljö. När det gäller ljudnivån är det således värt att notera att den kan vara lite bullrig.

En annan sak att tänka på är att den är avsedd för små ytor och punktreparation, så om du behöver hantera större ytor kan det finnas andra alternativ som passar bättre.

Fördelar med Bosch GEX 125-1 AE:

  • Mångsidig och kan hantera olika material, från trä till lack och spackel.
  • Ergonomisk design med flera greppositioner för komfort och optimal kontroll.
  • Effektiv dammutsugningssystem med inbyggt mikrofiltersystem från Bosch.
  • Hastighetsväljare möjliggör anpassning till olika användningsområden.

Nackdelar Bosch GEX 125-1 AE:

  • Kan vara bullrig med en ljudtrycksnivå på 77 dB och ljudeffektnivå på 88 dB A.
  • Avsedd för små ytor och punktreparation, vilket kan begränsa dess användningsområde för större ytor.
SpecifikationerDetaljer
Bosch artikelnummer601387500
Effekt250W
Slip diameter125 mm
Oscillationsrörelse2,5 mm
Oscillationsfrekvens obelastad7500-12000 varv/minut
Slipfrekvens15000-24000 rör/min
Ljudtrycksnivå A77 dB
Pris1612 kronor

Köp hos Proffsmagasinet

Så väljer du en excenterslip – Att tänka på innan du köper

Innan du köper din excenterslip är det viktigt att på förhand veta vad du ska titta efter. Men då det är svårt att hitta en lista som sammanfattar det viktigaste har vi gjort detta åt dig nedan. Till exempel måste du tänka på dammuppsamlingen och vilka typ av sandpapper du kan använda med slipmaskinen.

1. Rotationshastighet

Är rotationshastigheten för snabb riskerar kornen på sandpappret under slipplattan att upprepade gånger slå mot samma prickyta. Detta innebär att det lätt kan uppstå repor. Därför ska du välja en excenterslip med varvtalsreglering. På så sätt kan du anpassa rotationshastigheten beroende på om du avverkar eller finslipar. Dock kostar det lite extra så var förberedd på att spendera några hundralappar extra för denna eminenta funktion.

2. Motorkraften

För att rotationshastigheten ska bibehållas när du trycker ner excenterslipen på träet måste slipmaskinen ha tillräckligt mycket motorkraft. Annars minskas rotationshastigheten av friktionen som uppstår när du trycker ner maskinen hårt på underlaget. Således möjliggör motorkraften rotationen. Därför måste du titta på båda faktorerna lika mycket.

3. Slipplattan

Det är på slipplattan som slippappret fästs. Således är det också slipplattans storlek som bestämmer hur stor yta du kan slipa på. Följaktligen är en liten yta att föredra för dig som behöver slipa svåråtkomliga ytor, medan en större yta lämpar sig bättre för större arbeten.

4. Handtag

En faktor som ofta förbises är storleken på handtaget. Genom att förse en excenterslip med ett handtag direkt ovanför enheten, får du möjligheten att med stor precision navigera slipningen över träunderlaget. Däremot måste storleken vara anpassas efter din handstorlek för att det ska bli så ergonomiskt som möjligt. Därför rekommenderar vi att gå in i en fysisk järnaffär för att testa maskinen direkt i affären. På så sätt får du en intuitiv känsla huruvida handtaget känns bra eller inte.

5. Dammuppsamlingsförmåga

De flesta verktyg som lämnar sågspån efter sig som t.ex. en motorkap eller bordcirkelsåg, har ett system för att samla upp damm. Annars blir det alldeles för mycket bråte att städa upp efteråt; därtill är det en fara om en flisa i rapp fart skulle fara upp och penetrera näthinnan. Av den anledningen är det ett måste att dammuppsamlingen sköts på ett tryggt och säkert sätt. Därför ska du hålla extra utkik för vad andra kunder skriver i recensionerna av excenterslipen som fångat ditt intresse.

  • Storlek – Vill du tömma så sällan som möjligt ska du välja en maskin vars dammuppsamlingsenhet är så stor som möjligt.
  • Snabbtömning – För att effektivisera arbetet ytterligare är det en fördel om maskinen är försedd snabbtömning, d.v.s. att genom en knapptryckning avlägsna uppsamlingsenheten för att snabbt tömma dess innhåll.
  • Effektivitet – Vissa excenterslipar samlar endast upp större dammpartiklar vilket gör att det i slutändan likväl blir smutsigt runt arbetsbänken. Sålunda ska du leta efter en modell där du kan filtrera hur stora dammpartiklarna ska vara som ska samlas upp.

6. Med eller utan sladd – det är frågan

Antingen kan du välja mellan en batteridriven excenterslip eller en med sladd. Genom att välja det förra måste du vara beredd på att med jämna mellanrum byta eller ladda batterierna, medan det sistnämnda alternativet håller dig bunden till avståndet till eluttaget. Därför är det viktigt att tänka på hur du planerar att använda slipmaskinen, för om du bara ska stå i ditt garage hemma så är en trådbunden variant förmodligen tillräcklig. Men på en byggarbetsplats måste du ständigt röra dig mellan arbetsstationer vilket kräver en trådlös excenterslip.

7. Excenterslip med tryckluft eller utan?

En excenterslip med tryckluft är vanligtvis lätt och enkel att hantera, vilket gör den idealisk för både professionella och hobbyanvändare. Den är också ett mycket mångsidigt verktyg som kan användas för att bearbeta många olika typer av material, inklusive trä, metall, plast och glasfiber.

Fördelarna med att använda en slip med tryckluft inkluderar dess höga hastighet, precision och kontroll. Verktyget gör det möjligt att arbeta snabbt och effektivt samtidigt som man bibehåller högsta kvalitet på ytan. Dessutom minskar verktyget risken för att skada ytan eller att överarbeta den.

Nackdelarna med att använda en excenterslip med tryckluft är ljudnivåerna som kan vara höga och att man behöver en kompressor för att driva verktyget. Dessutom är vanligtvis modellerna med tryckluft dyrare än andra typer av slipverktyg.

För att använda en excenterslip med tryckluft behöver man först välja rätt slipmedel för det material som ska bearbetas. Därefter monterar man slipplattan på verktyget och ansluter det till en kompressor. Sedan håller man verktyget mot ytan som ska bearbetas och försiktigt förflyttar det fram och tillbaka tills ytan är jämn och polerad.

8. Garanti

Som så många andra dyra verktyg är det extremt viktigt att du säkerställer att garanti ingår. Dessutom ska garantin sträcka sig minst 1 år fram i tiden. På så sätt kan du använda slipmaskinen på ett lugnare och tryggare sätt, om du vet med dig att du får en ny om den skulle gå sönder. Därtill erbjuder flera återförsäljare gratis service under de första veckorna efter köpet, så håll utkik efter garanti och service innan du genomför din beställning.

Så använder du en excenterslip

Vill du att din excenterslip ska hålla i många år och bibehålla sin kvalitet måste du använda den på rätt sätt. För det första måste du följa alla säkerhetsanvisningar. För det andra ska du använda slipmaskinen på rätt sätt. För det tredje ska du efter användningen rengöra och underhålla maskinen för att göra den i ordning inför nästa slipning.

Tips: Läs vår artikel om allt du behöver tänka på för att slipa golv med excenterslip.

Innan användning: Säkerhetstips för excenterslipar

När du ska slipa är förberedelserna grundläggande. Genom att följa alla säkerhetsanvisningar får du ett större lugn och kan slipa med självförtroende. Därför har vi nedan sammanställt några tips för att använda din excenterslip på säkraste sätt.

  • Ögonskydd – Det första du ska göra innan du slipar är att använda skyddsglasögon. Annars riskerar du att vassa sågspån skjuts mot näthinnan och i värsta fall skadar din syn.
  • Handskar – Du ska alltid använda handskar när du jobbar med verktyg. I synnerhet om de vibrerar mycket.
  • Andningsskydd – När du jobbar med verktyg som avger dammpartiklar är det trygg att ha ett andningsskydd över munnen.
  • Rätt grovhet på sandpappret – Beroende på underlaget behöver du olika grovhet på sandpappret. Vanligtvis anges detta i siffror mellan 60 – 240 där 240 är mjukast och 60 är grövst.

Under användning: Slipa säkert och jämnt

Innan du använder en excenterslip är det extremt viktigt att du tänker på säkerheten. Därför ska du läsa ovanstående säkerhetstips inte en gång – utan minst tre gånger, så du har informationen i ryggraden.

  1. Fäst slipdynan ordentligt
    Börja med att se till att slipskivan sitter ordentligt på plats
  2. Se till att dammuppsamlingen funkar
    Testa slipa lite fort för att säkerställa att dammuppsamlingssystemet fungerar.
  3. Håll jämn rörelse
    När du slipar med en excenterslip måste du ständigt hålla den i rörelse. Annars riskerar du att slipa för länge på en särskild yta vilket leder till att det blir ojämnt. Så för att undvika nötningar och ojämnheter i träet så glöm inte att hålla maskinen i konstant rörelse.
  4. Tänk inte på fiberriktningen
    När du rotationslipar kvittar det om du för maskinen jämte eller mot fiberriktningen. Se bara till att hålla ett jämnt tryck och rörelse.
  5. Tryck inte ner för hårt eller för lätt
    När det är dags att trycka ner excenterslipen mot underlaget ska du ha i åtanke att trycka varken för hårt eller för mjukt. Orsaken är att rotationshastigheten kommer minskas om du trycker för hårt. Dessutom blir den mindre effektiv. Således blir det en ojämn yta om du inte använder samma tryck överallt på underlaget medan du slipar.

Efter användning: Rengöring och skötsel

Trots att en excenterslip sällan behövs omvårdas, är det likväl viktigt att rengöra och sköta om den på bästa sätt för att förlänga livslängden. Därav ska du följa nedanstående skötselråd.

  1. Töm dammet – blås ut dammet från behållaren så du inte ackumulerar damm varje gång du slipar.
  2. Avlägsna sandpappret – ta bort sandpappret för att kontrollera att det fortfarande har den grovheten du behöver.
  3. Borsta av dig själv – borsta noggrant av dig själv innan du går tillbaka in i din bostad så du inte ta mer dig en massa damm inomhus.
  4. Ta av dig skorna – om du inte tar av dig arbetsskorna innan du går in så kommer du skrapa ditt golv. Orsaken är att det på skosulorna ofta finns rester av slipkorn.
  5. Lägg tillbaka slipmaskinen i lådan – lämna inte en excenterslip obevakad i garaget eller på arbetsplatsen utan ha istället för vana att alltid lägga tillbaka den i medföljande lådan.

För- och nackdelar med excenterslip

Fördelar

  • Passar till grovslipning och fin- och mellanslip: Genom att använda en excenterslip slipper du repor och slipkringlor – oavsett om du grovslipar, finslipar eller mellanslipar.
  • Ergonomiskt: Förutsatt att du väljer rätt handtag som passar dina händer är det ett ergonomiskt sätt att slipa på.
  • Njutningsfullt: Det är lätt att hamna i ett meditativt tillstånd när slipdisken snabbt vibrerar över ytan.

Nackdelar

  • Dyrt: En excenterslip är inte det billigaste verktyget du kan köpa utan du måste vara beredd på att lägga några tusenlappar på en bra modell.
  • Måste användas på rätt sätt: Detta är ingen nackdel per definition men ändå värt att nämna, nämligen att du måste hålla ett jämnt och konstant tryck medan du slipar. Således får du inte förlora koncentrationen och råka trycka extra hårt på en specifik yta, för då måste du slipa ner lika mycket överallt.

Slutsats

Sammanfattningsvis är excenterslipen ett fantastiskt verktyg. Tänk på att ta faktorer som rotatationshastighet, motorkraft och handtag i beaktande. Vidare är det väldigt viktigt att du använder den på rätt sätt. Därtill måste du verkligen dubbelkolla garantin så du inte råkar köpa en modell som saknar garanti. Vidare får du inte – under några som helst omständigheter – ignorera säkerhetsrekommendationerna bara för att du snabbt vill komma igång med slipningen. Därför rekommenderar vi att läsa ovanstående guide två gånger så det inte är något du missat. Avslutningsvis ska du vara medveten om att det är en dyr investering vilket tarvar tålmodiga efterforskningar så du köper rätt modell utifrån dina individuella behov.