Färgspruta bäst-i-test

 

Black & Decker HVLP400-QS

 • Väldigt snabb och effektiv målning
 • Enkel för nybörjare att använda
 • Exakt, enkel sprayjustering, lätt att justera för att passa olika slags målning
 • Effekt: 450 W
 • Hastigheter: 2
 • Storlek på behållaren: 1200 ml
 • Ljudeffekt: 90 dB(A)
 • Vibration: 2,5 m/s²
 • Skål för färgblandning
 • Rengöringsborste 6 m luftslang
 

Metabo FSP 600

 • Luft- och färgmängdsreglering vilket ger exakt, jämn och effektiv färgsprutning för goda arbetsresultat
 • Steglös inställning för rund- och bredsprutning
 • Arbetstryck: 4.5 bar
 • Luftbehov: 240 l/min
 • Vikt: 0,6 kg
 • 5 st tillbehör ingår
 

Bosch DIY PFS 5000 E

 • 1 200 W-motor som ger den bästa färgappliceringen i sin klass för blixtsnabba resultat
 • Måla snabbt vid 3 m²/min för stora till mycket stora projekt inomhus och utomhus
 • Två stora färgbehållare på 1000 ml sparar tid genom att minimera antalet påfyllningar under arbetet
 • ALLPaint spraysystem: Sprayar väggfärg och lack på trä eller metall
 • Färgen finfördelas för jämna skikt på alla ytor, utan att droppa
 • Märkeffekt: 1.200 W
 • Sprutkapacitet: 500 ml/min.
 • Färgpåföring: 3 m² på 1 min
 • Behållarvolym: 1.000 ml
 • Maskinens vikt: 4,8 kg
 • Slanglängd: 4,0 m
 • Kostar nästan 2000 kronor

Hitta på sidan

Bästa färgsprutan 2024

En färgspruta används för att måla allt från hus, fasad, tak och väggar till möbler och köksluckor. Eftersom de är dyra så väljer många att hyra en färgspruta istället. Men vill du köpa en för att ha hemma och använda så länge du själv vill har du kommit till rätt plats.

På denna sida kommer du hitta en rangordning av de bästa färgsprutorna under 2024. Dessutom har vi skrivit en köpguide med allt du behöver tänka på innan köp, samt hur du rengör den och var du hittar billigast färg.

färgspruta bäst i test

Hur du väljer bäst färgspruta – Köpguide

Innan du införskaffar en färgspruta måste du först bestämma om den ska vara elektrisk, batteridriven eller tryckluftsdriven. Därtill måste du tänka på hastigheten så det inte går alltför långsamt att måla fasaden eller väggarna. Nedan har vi listat de viktigaste faktorerna du behöver ha i åtanke innan köpet.

 • Elektrisk eller batteridriven – vad är bäst?
 • Tryckluftsdriven
 • Möjlighet att spara färginställningar
 • Justerbar sprayning
 • Behållarens storlek
 • Antal hastigheter
 • Hur pass tystgående den är
 • Kabellängd
 • Golvstående eller handhållen
 • Munstycke för lackfärg, lasyr och väggfärg

Elektrisk eller batteridriven – vad är bäst?

Batteridrivna färgsprutor är ofta lite dyrare i inköp, men då får du också en mer kompakt modell som är lätt att förflytta sig med. Dessutom startar de oftast snabbare än elektriska varianter. De är dock inte lika kraftfulla och har därför svårt att måla stora ytor lika fort. Vidare måste du tyvärr hålla koll på den återstående batterikraften så den inte slutar fungera mitt i målningen, men det är i princip den enda nackdelen.

elektrisk färgspruta

En fördel med elektriska färgsprutor å andra sidan är att de är i regel är mer effektiva och kan måla större ytor snabbare. Dessutom får du oftast lite mer kraft i en elektrisk variant. Dock är de dyrare än de batteridrivna. Och du måste ha en kabel lång nog för att gå från eluttaget till området du ämnar måla.

Därmed finns det för- och nackdelar för både elektriska och batteridrivna modeller. Det är upp till dig att avgöra vilken av dem som passar dig bäst utifrån ditt syfte.

Tryckluftsdriven

Förutom batteri- och eldrivna varianter kan du även köpa en tryckluftsdriven färgspruta. Då får du en som drivs av luft och komprimerad gas, och som är mer förberedd för tungt arbete. De tål högre tryck och kan därför måla större ytor på kortare tid.

En fördel med en tryckluftsdriven modell är också att den kan användas för andra ändamål, förutom färgning. Den är nämligen kompatibel med flera olika behållare för andra syften förutom färgning. Detta gör den lite mer användbar för dig som vill ha en allround-spruta för flera olika ändamål.

färgspruta med tryckluft

Möjlighet att spara färginställningar

En faktor du måste kontrollera att färgsprutan har, är möjligheten att förinställa färginställningar för olika underlag. På så vis kan du vid ett senare tillfälle välja en viss färginställning som du tidigare har använt. Därmed slipper du komma ihåg olika inställningar. För ofta så minns man inte exakt vilken konfiguration man haft, och då kommer färgen få en annan karaktär på en del av fasaden eller väggen inomhus, och en annan färg på ett annat ställe.

Därför är möjligheten att spara färginställningar extremt bra.

Justerbar sprayning

En färgspruta måste också ha en justerbar sprayning för att fördela färgen jämnt på det underlag du vill färga. Detta är mycket viktigt för ett bra resultat, så färgen får en jämn täckning. I annat fall får du fläckar och områden som är för tunt färgade.

Av den anledningen är det viktigt att kunna justera hur sprayningen ska fördelas. De bästa modellerna har denna möjlighet, men inte de billigare. Så vill du ha så stor kontroll som möjligt på färgsprutan så är detta ett måste.

Behållarens storlek

Färgbehållarens storlek är en annan faktor du bör fundera på. De flesta färgsprutor har en behållare som rymmer cirka 500 milliliter färg. Detta är för det mesta nog för att måla en del av en fasad eller vägg, men du kommer behöver fylla på den oftare ju mindre behållaren är.

Därför har många varianter två behållare på sprutan så att du ska slippa hälla på ny färg stup i kvarten. Så välj en med så stor behållare som möjligt om du ämnar måla ett stort område och helst enkelt vill slippa fylla på den lika ofta.

Antal hastigheter

Hur snabbt färgsprutan målar bestäms av dess hastighet. Varje spruta har bara ett fåtal hastigheter, men det är bra om den har flera för att få mer kontroll. De låga hastigheterna är nyttiga för små ytor och möbler, för att få färgen jämnare. Medan de höga hastigheterna är bättre för stora ytor som väggar och fasader.

Ju snabbare du vill måla området desto högre hastighet behöver du alltså använda, med undantaget när du målar mindre, mer detaljrika föremål. Därför måste du i bästa fall kunna reglera mellan en låg och en hög hastighet, varför du bör välja en färgspruta med flera olika hastigheter.

Hur pass tystgående den är

En påtaglig nackdel med många färgsprutor är hur mycket oljud de faktiskt gör. Detta kan dock variera mellan olika modeller då vissa är tystgående medan andra i princip låter som en jetmotor.

De bästa modellerna enligt oss är de tystgående. Dessa ger dig den ro du behöver för att fokusera på målningen. Dock måste du vara medveten om att de billigare i regel låter mer, så det är en kompromiss du måste göra om du vill komma undan billigare.

Ljudnivån anges i decibel (dB) i produktbeskrivningen. Så kontrollera även detta innan köp om det är viktigt för dig.

Kabellängd

Något som gäller för tryckluftsdrivna och elektriska färgsprutor, men som inte avser de batteridrivna, är problemet med kabellängden. Vi säger problemet för att så många recensioner vi läst har anmärkt på att kabellängden är för kort.

Detta innebär att du måste köpa en förlängningssladd för att åtminstone komma åt de flesta delarna av huset. Detta kan vara ett problem för vissa, medan det för andra inte alls gör någon skillnad. Så glöm inte att tänka på kabellängden också.

färgspruta med batteri

Golvstående eller handhållen

En färgspruta kan antingen vara golvstående eller handhållen. Detta är för det mesta en smaksak, men det finns fördelar och nackdelar med båda. De golvstående är oftast för fasader och väggar i större hus, då de har en egen kompressor så du inte behöver fylla på den med luft lika ofta. Dessutom vilar de ofta på en vagn så du kan förflytta dem smidigt och lätt.

En nackdel med golvstående färgsprutor är att de faktiskt är mer komplicerade att förstå för nybörjare. Vidare är de avsevärt dyrare. Utöver det får du en längre kabel som såklart är väldigt bra och nödvändigt om du t.ex. ska gå runt ett helt hur.

Så om du bara ska måla ett litet område föreslår vi en handhållen spruta, medan en golvstående är att föredra för större ytor.

Munstycke för lackfärg, lasyr och väggfärg

Sist men inte minst ska du tänka på att köpa till olika munstycken för ytan du ska måla. De flesta färgsprutor har endast ett munstycke från början som är gjort för fasader och väggar, men det finns också för t.ex. köksluckor och bilar, och då måste du köpa dessa som tillbehör.

Var du köper färg till färgspruta

Det är faktiskt ganska svårt att få tag i färg som är avsedd för färgsprutor. De flesta färger, t.ex. kalkfärg och latex, kan du enkelt köpa på nätet eller i färghandeln. Men för färger så som slamfärg och faluröd måste du oftast gå till en specialiserad butik för detta, eller beställa den på nätet.

Det finns flera olika färgbutiker, t.ex. Jotun, Nordsjö och Tikkurila som säljer färg för detta ändamålet. Dessa får du oftast köpa i storpack eller beställa på nätet, vilket är dyrare. Men det är absolut nödvändigt beroende på vilken typ av färg du vill ha.

Fördelar med en färgspruta

 • Du slipper använda roller och pensel, och får därmed bättre resultat: En av de primära fördelarna med färgsprutor är att du slipper använda roller och pensel. Dessa kan faktiskt vara mycket tidskrävande och för nybörjare kan det vara svårt att få en jämn färgfördelning. Men med en spruta blir det mycket bättre resultat – speciellt för nybörjare som sagt.

Nackdelar med en färgspruta

 • Dyrt: Den största nackdelen är faktumet att färgsprutor är dyra. Du får räkna med att betala några tusenlappar för en riktigt bra modell. Givetvis kan du hitta en billig variant, men då får du inte lika bra resultat. Således är det en produkt som de flesta endast köper en gång i livet, när man ska måla huset eller väggarna inomhus.

Sammanfattning

En färgspruta är ett bra alternativ för den som vill måla större ytor. De fördelar du får trumfar nackdelarna och det finns faktiskt ingen nackdel förutom för de kostar ganska mycket.

De är perfekta för att måla husfasader, bilen, möbler och köksluckor. Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet vad du behöver tänka på innan köpet.