GasolbrÀnnare bÀst-i-test

 

ProffsbrÀnnare med grillfunktion

 • För dig som vill ha perfekt resultat varje gĂ„ng
 • Funkar bĂ„de med och utan munstycke
 • Grill/stekfunktion
 • Mjuk brĂ€nning
 • Dubbla munstycken
 • Inte sĂ„ bra för Sous-Vide kött
 

BruléebrÀnnare med suffléskÄlar

 • Perfekt nybörjarset
 • 4 st sufflĂ©skĂ„lar ingĂ„r
 • RĂ€fflat handtag
 • Stabil botten
 • Gas ingĂ„r ej, mĂ„ste köpas separat
 

Flame King

 • 45 minuters brĂ€nntid
 • LĂ€mplig för fisk, kött eller bakverk
 • Superbillig och bra för nybörjare
 • Betrott varumĂ€rke (Satake)
 • Bruksanvisning saknas

Hitta pÄ sidan

GasolbrÀnnare

Med en gasolbrÀnnare kan du antingen fullborda din crÚme brûlée eller ge en krispig skorpa till Sous Vide-köttet. Dessutom gÄr det att steka och rosta en paprika pÄ rekordtid. Oavsett om du vill griljera, karamellisera eller flambera kommer en gasolbrÀnnare garanterat att lyfta din matlagning till oanade höjder. DÀremot Àr utbudet vÀldigt brett. T.ex. finns det proffsbrÀnnare som anvÀnds av professionella kockar och billigare brÀnnare som lÀmpar sig mer för hemmaköket. Vidare Àr de försedda med olika munstycken beroende pÄ vilket syfte den ska anvÀndas för. DÀrför har vi sammanstÀllt en bÀst-i-test lista för att utse den bÀsta gasolbrÀnnaren pÄ marknaden. Dessutom har vi författat en komplett köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan ditt köp. Börja med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter vÀlja den variant som passar dina behov bÀst.

ProduktPrisklass
1. ProffsbrÀnnare med grillfunktionBÀsta modellen
2. BruléebrÀnnare med suffléskÄlarBÀsta budgetvarianten
3. Flame KingBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du gasolbrÀnnare

Är du sugen pĂ„ att köpa en gasolbrĂ€nnare finns det nĂ„gra saker du ska var medveten om. Först och frĂ€mst kan du förenkla brĂ€nningen genom att anvĂ€nda ett smalare munstycke sĂ„ du inte brĂ€nner för stor yta. DĂ€rtill mĂ„ste du fundera pĂ„ om du vill ha en modell som Ă€r försedd med grillfunktion speciellt avsedd för att skapa krispiga ytor pĂ„ grillad mat. Utöver detta har vi nedan listat det du ska hĂ„lla koll pĂ„ för att vĂ€lja en sĂ„ bra produkt som möjligt.

PrimÀra faktorer

 1. Munstycke
  Det som skiljer billiga gasolbrĂ€nnare frĂ„n premium-modellerna Ă€r munstycket. Exempelvis Ă€r munstycket pĂ„ en billig variant aningen bred. Följaktligen blir brĂ€nningen spridd och det Ă€r svĂ„rt att anvĂ€nda den med precision – nĂ„got som Ă€r ett mĂ„ste för dig som vill göra vackra skapelser i köket. Mot den bakgrunden ska du sĂ„ledes inte köpa första bĂ€sta modell som faller dig i smaken utan att lĂ€sa recensionerna först.
 2. Justerbar flamma
  De bÀsta gasolbrÀnnarna Àr i regel försedda med ett reglage som kontrollerar hur kraftig flamman ska vara. PÄ sÄ sÀtt kan du justera flamman utifrÄn matrÀtt för att fÄ bÀst resultat. Dock kostar dessa modellerna lite mer, men Àr definitivt vÀrt det om du vill ha större kontroll över brÀnningen. Dessutom Àr denna funktion att föredra för dig som pÄ förhand kÀnner en oro inför att anvÀnda en brÀnnare, i.o.m. att du kan börja med en liten lÄga, för att sedermera öka successivt.
 3. Gasoltank
  Trots att de flesta gasolbrÀnnare har en fast gastank finns det Àven modeller med en avtagbar tank. SÄledes kan du lÀtt byta ut tanken om du behöver brÀnna en lÀngre tid, istÀllet för att fylla pÄ med mer gas i samma tank hela tiden. Med det i Ätanke Àr det fullt tillrÀckligt med en fÀst tank om du bara tÀnker göra lite smÄjobb i köket, medan en proffskock behöver en avtagbar tank sÄ de kan karamellisera eller flambera under en lÀngre tid.
 4. TĂ€ndning
  PiezotÀndning innebÀr kort sagt att gasolbrÀnnaren har en knapp som du behöver trycka för att frambringa en lÄga. NÀr du trycker pÄ knappen uppstÄr det en gnista inuti brÀnnaren vilket gör att flamman tÀnds. Elektronisk tÀndning Ä andra sidan krÀver ett batteri inuti brÀnnaren varifrÄn elektricitet uppstÄr som hjÀlper att tÀnda lÄgan. Det förra alternativet Àr bÀttre för dig som tenderar att brÀnna under lÀngre tid, som t.ex. professionella kockar, medan det sistnÀmnda Àr tillrÀckligt för dig som anvÀnder den sporadiskt.
 5. Pris
  En gasolbrĂ€nnare kostar mellan 400 – 2000 kronor. Priset varierar beroende pĂ„ vilka funktioner du vill ha. T.ex. ska du vara beredd att betala flera hundra kronor extra för möjligheten att kontrollera flamman. DĂ€rjĂ€mte kostar det mer om du vill ha en modell som har fler tillĂ€mpningar Ă€n matlagning. FastĂ€n priset inte Ă€r den viktigaste faktorn ska den likvĂ€l inte underskattas, för du vill inte köpa en brĂ€nnare som gĂ„r sönder efter första griljeringen. Summa summarum sĂ„ ska du försöka hitta en mellanvĂ€g: inte för dyr och inte för billig, men tillrĂ€ckligt bra för att tillgodose dina behov.
 6. Storlek och ergonomi
  Har du för avsikt att anvÀnda en gasolbrÀnnare ofta sÄ Àr det vÀldigt viktigt att du inte köper en som vÀger för mycket. Orsaken Àr att det lÀtt blir tungt för handleden att hÄlla brÀnnaren en lÀngre tid. Speciellt dÄ du inte sÀllan behöver Àndra vinkel pÄ det du brÀnner. DÀrmed Àr det inte ergonomiskt i lÀngden. DÀrför ska du se till att den vÀger mindre Àn 1 kg, speciellt om du redan kÀnner dig svag i muskler och leder.

SekundÀra faktorer

 1. Stabilt handtag
  NÀr du brÀnner under en lÀngre tid fÄr du snabbt handsvett. DÄ kommer handen glida fram och tillbaka, vilket bÄde försvÄrar arbetet och bidrar till att sÀkerhetsriskerna blir större. DÀrför ska du antingen arbeta i korta sjok eller vÀlja en modell som har ett rÀfflat handtag.
 2. BrÀnsleindikator
  PÄ de bÀsta modellerna kan du se exakt hur mycket gas som finns i tanken, antingen pÄ en display eller en lite remsa. PÄ sÄ vis vet du nÀr gasen hÄller pÄ att ta slut och pÄfyllningen tar vid.
 3. Kapacitet
  Om du redan vet att du behöver tillaga 200 crĂšme brĂ»lĂ©e sĂ„ Ă€r det smart att köpa en gasolbrĂ€nnare med stor brĂ€nslekapacitet. Annars tar gasen – oavsett om det Ă€r propan eller butan – slut nĂ€r du endast karamelliserat hĂ€lften av dem. SĂ„ hĂ„ll utkik för hur stor brĂ€nslekapaciteten Ă€r.
 4. Design
  Tycker du att det Àr viktigt med ett kök som Àr estetiskt tilltalande ska du ocksÄ lÀgga en tanke pÄ designen. MÄnga anvÀnder idag sina köksredskap som inredningdetaljer dÄ de inte sÀllan Àr designade i krom eller nÄt annat snyggt material. FastÀn denna faktor bör prioriteras lÄgt inför ditt köp Àr det likvÀl viktigt för mÄnga. DÀrför ska du inte köpa första bÀsta modell, utan istÀllet rekommenderar vi att sondera utbudet ordentligt tills du hittar en fÀrg eller form som passar din smak.
 5. SÀkerhetslÄs
  För sÀkerhets skull Àr en gasolbrÀnnare utrustad med en lÄsknapp. Detta innebÀr att barn inte kan starta brÀnnaren av misstag. Dock mÄste du dubbelkolla att detta finns i produktbeskrivningen. För Àven om detta Àr en livsviktig funktion Àr det förvÄnansvÀrt mÄnga varianter som saknar en lÄsknapp.
 6. Fingerskydd
  PÄ sÀrskilda varianter kommer du se en lustig ögla. Denna Àr till för att trÀ ditt pekfinger igenom för att pÄ sÄ sÀtt hÄlla det borta frÄn flamman. Anledningen Àr att det under intensiv koncentration Àr lÀtt att glömma bort var ens fingrar befinner sig. DÀrför har mÄnga gasolbrÀnnare ett fingerskydd som hÄller fingret pÄ plats.
 7. Temperatur
  Vill du bara anvÀnda gasolbrÀnnaren till desserter och matlagning behöver temperaturen pÄ lÄgan inte vara sÀrskilt hög. Men om du vill anvÀnda den för lödning eller svetsning behöver du en temperatur som överstiger 1300 °C. DÀrför ska du fundera noggrant pÄ hur du avser anvÀnda brÀnnaren.
 8. Grillfunktion
  Vill du kunna steka och halstra rÄvaror ska du vÀlja en gasolbrÀnnare med grillnings- och stekningsfunktion. Detta bestÄr oftast i ett separat munstycke som i vissa fall ingÄr i köpet. SÄledes fÄr du godast tÀnkbara yta pÄ bÄde kött och fisk.

AnvÀndningsomrÄden för gasolbrÀnnare

FastÀn det finns mÀngder av anvÀndningsomrÄden för gasolbrÀnnaren, Àr det fÄ konsumenter som vet om att det t.ex. gÄr att smÀlta ost eller rosta en paprika med den ocksÄ. DÀrför ser du nedan en översikt över alla typer av matrÀtter du kan brÀnna för att förhöja smaken, men ocksÄ andra fiffiga tillÀmpningar som t.ex. tÀndning av marschaller eller grillkolen.

Mat:

 • Krispig ost
 • GratĂ€ng
 • Krispig, knĂ€ckig skorpa pĂ„ en CrĂšme brĂ»lĂ©e
 • MarĂ€ng
 • Yta pĂ„ fisk och kött
 • Rosta paprika och andra grönsaker

Övriga tillĂ€mpningar:

 • Lödning
 • Upptining av fryst mat
 • TĂ€nda grillen
 • Ta bort fĂ€rg
 • TĂ€nd marschaller
 • Eliminera ogrĂ€s – tĂ€nk pĂ„ att det finns dedikerade ogrĂ€sbrĂ€nnare för detta, men en gasolbrĂ€nnare funkar lika bra om du bara ska ta bort nĂ„gra fĂ„ oönskade vĂ€xter.

SÀkerhetsanvisningar för gasolbrÀnnare

BÄde innan, under och efter anvÀndning av en gasolbrÀnnare Àr det extremt viktigt att tÀnka pÄ sÀkerheten. För det första ska du hÄlla smÄbarn och husdjur borta frÄn brÀnningen. Orsaken Àr att en hund av misstag kan trampa pÄ brÀnnaren vilket kan fÄ förödande konsekvenser. För det andra ska du rikta flamman bort frÄn handen. Förutom nÀmnda rÄd ska du följa nedanstÄende rekommendationer.

 1. Rengör din arbetsstation sÄ det inte finns hushÄllspapper eller annat brÀnnbart material.
 2. Börja med att sÀtta pÄ lÄgan med lÀgst möjlig styrka.
 3. Justera sakteliga lÄgan till önskad intensitet. Obs: stressa inte!
 4. Svep lÄngsamt i cirkulÀra rörelser, med munstycket vinklat ifrÄn dig.
 5. NÀr du Àr fÀrdig sÄ ska du lÄta brÀnnaren vila en minut dÄ munstycket fortfarande Àr varmt.
 6. SlÄ pÄ lÄsknappen efter anvÀndning sÄ inte barnen rÄkar sÀtta igÄng den av misstag.
 7. Förvara den oÄtkomlig för barn och husdjur.

Slutsats

Vi hoppas innerligt att vÄr guide var till din hjÀlp och att du nu vet mer om gasolbrÀnnare Àn tidigare. Avslutningsvis vill vi bara understryka hur viktigt det Àr att du följer sÀkerhetsanvisningarna. Vid frÄgor sÄ Àr du mer Àn vÀlkommen att kontakta oss hÀr.