Häfthammare bäst-i-test

 

Häfthammare Dewalt DWHT75900-0

 • Utmärkt kolfiberkompositstruktur
 • Ytterst lättanvänd
 • Mindre muskelansträngning krävs
 • Ergonomisk design
 • Vibrationsabsorberande handtag
 • Klammerstorlek mellan 8-12 mm Bra recensioner
 

Stanley 6-PHT150

 • Perfekt för mattor, takmaterial eller isolering
 • Kraftiga klamrar av typ G 8 mm, 10 mm, 12 mm
 • Plats för 2 band med klamrar för minskad påfyllningstid
 • Gummigrepp som absorberar stötar och skyddar händerna
 • Professionell kvalitet
 

Rapid R311

 • Anpassad för bredtrådsklammer på 6-12 mm
 • Öppningen av magasinet för att ladda klammer görs med en enkel knapptryckning
 • Förträfflig för takpapp, isoleringsmaterial, plastfolie, fuktspärrar, presenningar, godsflaggor samt affischer
 • Vändbar drivare som ger dubbel livslängd

Hitta på sidan

Bästa häfthammare 2024

En häfthammare används för att fästa takpapp, underlagspapp, folie, presenningar och affischer. Men även för att sätta fast godsflaggor, fuktspärrar och isoleringsmaterial. Det som utmärker detta verktyget är att det är väldigt snabbt – allt du behöver göra är att svinga den mot underlaget

varpå en häftklammer fästs på underlaget. Därmed fungerar den som en vanlig hammare, därav namnet.

På denna sida kommer du hitta de tre bästa häfthammarna under 2024. Du kommer också finna en köpguide som informerar dig om allt du behöver veta innan köpet. Därutöver kommer du längre ner på sidan få reda på vilka för- och nackdelar det finns med detta verktyg. Men låt oss börja med köpguiden!

bästa häfthammare

Så väljer du bäst häfthammare – Köpguide

Innan du införskaffar en häfthammare måste du tänka på att magasinet ska vara enkelt att öppna – viket många magasin absolut inte är. Därtill är ett ergonomiskt handtag i kombination med ett vibrationsabsorberande grepp grundläggande. Nedan hittar du alla faktorer du ska ha i åtanke innan köpet.

 • Magasinet ska vara enkelt att öppna, helst med ett knapptryck
 • Häftstorlek
 • Vändbar drivare
 • Stor skyddsplatta för att skydda underlaget du häftar
 • Antal klamrar den rymmer
 • Ergonomiskt handtag
 • Vibrationsabsorberande grepp
 • Kolfiber är att föredra då det väger 45% mindre

Magasinet ska vara enkelt att öppna, helst med ett knapptryck

Nåt som du vill undvika är att köpa en billigare modell eftersom magasinet på dessa vanligtvis är väldigt svåra att öppna. Detta innebär ofta att man är tvungen att hålla ihop magasinet med ena handen så att inte delarna trillar isär – vilket är både irriterande och ineffektivt.

För att slippa detta irriterande problem ska du alltså titta efter häfthammare med magasin som går att öppna med ett enkelt knapptryck. Detta kommer garanterat effektivisera laddningen av nya häftklamrar. Om den går att öppna med ett knapptryck så vet du att den per definition har god kvalitet, för det är endast de bästa modellerna som har denna funktionalitet.

Därför är det den första faktorn vi vill att du ska känna till. Låt oss nu gå vidare till häftstorleken.

Häftstorlek

En häfthammare kan hantera häftklamrar i olika storlekar, men det finns en gräns för hur stora klamrar verktyget klarar av. Om du tittar på de flesta modeller på marknaden hanterar de häftklamrar på en storlek mellan 8-12 mm.

Storleken på klamrar som verktyget hanterar är givetvis viktigt att tänka på ifall du har tänkt häfta fast tunga objekt. Om det är fallet skulle vi rekommendera dem vars magasin rymmer klamrar på minst 12 mm.

För mindre objekt som ska fasthäftas räcker 8 mm gott och väl. En häftstorlek på 10 mm är oftast ett bra kompromiss om du inte riktigt vet vad du behöver använda den till.

häfthammare test

Vändbar drivare

En häfthammare med vändbar drivare är ett bra val om du vill använda verktyget för olika typer av häftningar. En vändbar drivare innebär helt enkelt att du kan använda den från olika vinklar och således komma åt svåråtkomliga områden mycket lättare.

Stor skyddsplatta för att skydda underlaget du häftar

De bästa häfthammarna på marknaden har en stor skyddsplatta. Denna är nödvändig för att underlaget ska skyddas så gott det går. Eftersom du likt en hammare slår detta verktyget mot underlaget är det viktigt att det inte tar skada. Därför har somliga varianter en stor skyddsplatta så att det inte lämnar några fula märken.

Antal klamrar den rymmer

Det här är en faktor du också måste ha i åtanke innan köpet. Om häfthammaren rymmer 50 häftklamrar kan det medföra ett problem eftersom du ofta behöver fylla på magasinet. Då du häftar tunga objekt tar det oftast lite längre tid och därför ska den helst rymma så många som möjligt.

De bästa varianterna rymmer i regel minst 100 klamrar. Då har du tillräckligt många för att inte i tid och otid behöva ladda magasinet. Antal klamrar benämns som kapacitet i produktbeskrivningarna, så var vaksam på detta innan du genomför beställningen.

Ergonomiskt handtag

Som med de flesta handhållna verktyg är ett ergonomiskt handtag synnerligen viktigt. Och en häfthammare är inget undantag. När du häftar olika föremål är det här i högsta grad relevant eftersom det minskar tröttheten i handen. Detta gör det möjligt för dig att jobba längre stunder utan att bli sliten.

Många inser inte detta förrän de använt en häfthammare under lång tid. Men om du t.ex. häftar fast 100 klamrar per timme så kommer handen börja värka efter ett tag om den inte har ett handtag som är format utefter handen. De billigaste modellerna är därför ytterst osköna att använda under längre tidsperioder. Så kontrollera hur handtaget känns.

Vibrationsabsorberande grepp

Eftersom du som sagt svingar en häfthammare likt man gör med en vanlig hammare, så uppstår vibrationer vid nedslaget. Dessa upplevs i högre grad om handtaget inte har någon form av vibrationsabsorberande grepp.

Faktum är att det här är en faktor som många ofta glömmer bort eftersom de tror att detta verktyg inte genererar så mycket vibrationer. Men det är långt ifrån sanningen. Därför ska du vara medveten om att de bästa häfthammarna har ett vibrationsdämpande grepp. Detta består vanligtvis av ett tjockt gummilager som absorberar vibrationerna så att din hand slipper .

Kolfiber är att föredra då det väger 45% mindre

Beträffande material är kolfiber definitivt att föredra då det är 45% lättare än metall. Detta gör modellerna av kolfiber bekvämare och enklare att hantera, särskilt om du ämnar använda den under längre tidsperioder.

Dessutom har verktygen i kolfiber en lång livslängd då de är extremt slittåliga.

Skillnad mellan häfthammare och häftpistol

Många tror att häfthammare och häftpistoler är synonymt med varandra, men det är fel. Den förra används för att häfta fast tunga objekt medan häftpistoler är avsedda för lättare objekt. Dessutom använder de flesta den för att fästa antingen takpapp eller golvpapp. Detta beror på att du kan svinga med hela din kroppstyngd. Vidare är de i regel billigare än häftpistoler. Således har de olika primära användningsområden samtidigt som prisskillnaden är minst sagt kännbar.

Nackdelar med häfthammare

 • Klamrar har en tendens att fastna: Har du någonsin använt en vanligt häftapparat vet du att häftklamrarna har en tendens att fastna ibland – samma sak gäller dessvärre med häfthammare också. Speciellt de billigare modellerna. Trots att det inte är lika vanligt förekommande med de av bäst kvalitet händer det stundvis. Detta är något du måste känna till så du inte är av uppfattningen att det är ett perfekt verktyg.
 • En häfthammare är inte direkt ett lätthanterligt verktyg: Då du måste svinga detta med hjälp av armen varje gång så kommer du efter ett tag bli trött. Därför är det många som istället väljer en häftpistol som häftar fast klamrar med hjälp av en smidig avtryckare.

nackdelar med häfthammare

Fördelar med häfthammare

 • Det här är ett snabbt verktyg: En häfthammare är faktiskt det snabbaste verktyget på marknaden när det kommer till häftning. Orsaken är att när du fått in rytmen snabbt med hjälp av en svingande rörelse kan fästa flera klamrar inom loppet av bara några sekunder. Det är därför många använder det på stan för att fästa mängder av affischer snabbt och enkelt.

Sammanfattning

Att hitta den bästa häfthammaren är inte alltid det lättaste. Det finns flera olika variabler att hålla reda på och dessutom har priserna en tendens att skilja sig ganska mycket. Därför ska du först säkerställa att magasinet går att öppna med hjälp av en knapp, samt att det rymmer minst 100 klamrar. Utöver det är både ett ergonomiskt och vibrationsabsorberande grepp väldigt viktigt.

Nackdelarna är att klamrarna stundvis fastnar vilket såklart leder till irration, samt att det inte är något lätthanterligt verktyg och sliter ganska mycket på kroppen.

I köpguiden ovan har vi listat allt du behöver tänka på för att göra ett så bra val som möjligt. Stort lycka till!