IR termometer bäst-i-test

 

IR termometer Fluke 62 Max

  • Temperaturintervall: -30°C till 500°C
  • Noggrannhet: ± 1,5°C eller ± 1,5% av mätvärdet
  • Optisk upplösning: 10:1 (beräknad vid 90% energi)
  • Noggrann laserteknik gör det enkelt att få noggranna och repeterbara mätvärden
  • Stor skärm gör data enklare att läsa av, även i mörka områden
  • Visar min-, max- eller medelvärden eller skillnaden mellan två mätvärden
  • Höga och låga larm för snabb visning av mätvärden utanför gränserna
  • Strömförsörjning från ett standard AA-batteri
  • Ingen färgdisplay
 

Laserliner Thermospot Plus

  • Idealisk för på svåråtkomliga platser och farliga mätområden som t.ex. rörliga maskindelar eller elinstallationer
  • Brett mätområde (-38° till 600°C)
  • Noggrannhet infraröd (-38° till 0°C): +/- 2°C +0,05°C
  • Noggrannhet infraröd (0°C TILL 600°C): +/- 2°C eller 2%
  • Exakt anvisning av mätzon genom 8-punkts lasercirkel
  • Emissionsfaktor: 0,01 till 1,0 (ställbar)
  • Max-Read: Det största mätvärdet visas på displayen under mätningen
  • Belyst display
 

Beha-Amprope IR-720-EUR

  • Mäter temperaturer mellan -32° och 1050°C
  • Extremt noggrann och pålitlig
  • Snabb svarstid
  • Laserpekare för exakta mätningar
  • 8 sekunders automatisk displaylåsning för enklare avläsning
  • Justerbar emissivitet för mätning av flera olika slags material
  • Dubbel LCD-display med bakgrundsbelysning
  • Välj mellan Celsius och Fahrenheit
  • Saknar färgdisplay

Hitta på sidan

Bästa IR termometer 2024

En IR termometer används för att mäta temperaturer på svåråtkomliga och farliga områden. Till exempel används termometern för att upptäcka ventilations- och uppvärmningsproblem, kontrollera säkringar och elmotorer, samt rörliga maskindelar och elinstallationer. Vidare används de för att hitta hål i isolering och mäta golvvärmen för att kontrollera att det är korrekt. Men de lämpar sig även till matlagning.

På denna sida rangordnar vi de bästa IR termometrarna under 2024. Du hittar också en köpguide som informerar dig om allt du behöver veta innan köpet, samt för- och nackdelar.

ir termometer test

Så väljer du en IR termometer – Köpguide

Bestämmer du dig för att köpa en IR termometer måste du först och främst kontrollera arbetsområdet, mätnoggrannheten och om den har justerbar emissivitet. Men eftersom det finns betydligt mer att ha i åtanke har vi samlat alla de viktigaste faktorerna i följande köpguide. Se till att läsa den noggrant för att identifiera vad som är viktigast för dig.

  • Arbetsområde
  • Responstid
  • Mätnoggrannhet
  • Minnesfunktion
  • Dubbla lasersikten
  • Måttenheter
  • Bakgrundsbelyst färgdisplay
  • Schemalagd mätning
  • Stöttålig, fallsäker och IP-klassning
  • Huruvida den kan monteras på stativ
  • Justerbar emissivitet för mätning av flera olika slags material
  • Ljus- och ljudlarm om temperatur är utanför det inställda området

Arbetsområde

Det första du ska lägga märke till är arbetsområdet, det vill säga det temperaturintervall som mätaren är avsedd att användas vid. IR termometrar tillverkas för olika arbetsområden, och vi rekommenderar alltid att köpa en som har ett större temperaturintervall än det du förväntar dig att behöva använda den vid. På så vis kommer du kunna använda den till olika syften.

Ibland behövs väldigt höga temperaturer mätas, t.ex. upp emot 500, 600 och 800 grader; och ibland väldigt låga temperaturer. Då är det viktigt att arbetsområdet är brett så att du som sagt kan använda den till allt från matlagning till maskindelar och elinstallationer.

Responstid

Hur snabbt värdet visas på displayen kallas för responstid. Orsaken till varför vi tar upp detta är för att responstiden skiljer sig åt beroende på typ av IR termometer. Det finns enklare modeller som tar längre tid på sig att visa temperaturen, och mer avancerade som är snabbare.

Enklare modeller har ofta en responstid på 2-3 sekunder eller längre, medan avancerade modeller kan visa temperaturen på endast 20 millisekunder.

Detta gör att när du ska mäta snabbt temperaturförlopp är det viktigare att köpa en avancerad IR termometer som kan visa temperaturen på endast 20 millisekunder.

Det finns dock andra fördelar med enklare modeller, såsom lägre pris och mindre komplexitet. Därför är det viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra innan köpet.

ir termometer bäst i test

Mätnoggrannhet

En IR termometer mäter som bekant temperaturen genom att skicka ut infraröd strålning och sedan analysera hur mycket energi som återreflekteras. Detta gör det svårt för mätaren att få en exakt temperatur, särskilt vid höga temperaturer.

En mätnoggrannhet på +/-1% betyder att om det verkliga värdet är 100 grader så kan mätaren visa ett temperaturvärde mellan 99 och 101 grader. Det vill säga en felmarginal på 1%.

Mätnoggrannheten varierar dock beroende på vilket arbetsområde IR termometern är avsedd för. De flesta modeller på marknaden har en mätnoggrannhet mellan +/-1 och +/-3%.

Det finns dock även mer avancerade modeller med en mätnoggrannhet på endast +/-0.1%, och dessa är ofta mycket dyrare. Därför ska du välja en termometer utifrån ditt användningsområde. Annars kommer du köpa en som har större mätnoggrannhet än vad du kanske behöver.

Minnesfunktion

Minnesfunktionen är mycket användbar när du vill kunna jämföra olika temperaturmätningar. De bästa IR termometrarna har en inbyggd minnesfunktion som sparar de senaste mätvärdena. På så vis kan du enkelt och snabbt jämföra olika mätvärden med varandra, och slipper riskera att glömma dem.

Det finns dock billigare modeller som inte har någon inbyggd minnesfunktion, och dessa kräver då att du skriver upp dina mätvärden så att du inte glömmer dem.

Dubbla lasersikten

Varje IR termometer har olika antal lasersikten. De flesta modeller på marknaden har en eller två lasersikten, medan det finns de som har upp till fyra.

En eller två lasersikten räcker oftast gott och väl för normalt bruk. Men om du planerar att använda mätaren på stora ytor, eller för mätningar där distansen mellan mätare och objektet är ovanligt långt, är det bättre att välja en modell med fler lasersikten.

Måttenheter

Vidare är det viktigt att kontrollera vilka måttenheter IR termometern använder, så du inte blir negativt överraskad när du märker att den du köpt endast har stöd för exempelvis Kelvin.

De flesta modeller som finns på marknaden idag använder sig av enheter som Celsius eller Kelvin. Men det finns även modeller som använder Fahrenheit eller Rankine.

Kontrollera alltså vilka måttenheter IR termometern har innan du köper den, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Bakgrundsbelyst färgdisplay

En IR termometer med bakgrundsbelyst färgdisplay är både enklare och mer bekväm att använda. Och ju större siffror på displayen desto bättre. Väldigt många modeller har en på tok för liten display, som dessutom varken är bakgrundsbelyst eller i färg. Detta gör att det bland annat blir svårt att se mätvärdena när du arbetar tidiga morgnar eller sena kvällar på grund av mörkret.

Vi rekommenderar således att du väljer en termometer som dels är bakgrundsbelyst, dels har färgdisplay.

Schemalagd mätning

Schemalagd mätning är en mycket användbar funktion som finns på de bästa av IR termometrar. Med denna funktion kan du ställa in ett schemalagt tidsschema för när mätaren ska ta temperaturmätningar vid olika tidpunkter eller intervaller.

Detta är mycket praktiskt när du till exempel vill mäta temperaturen på ett ställe under en lång period, eller om du bara vill att mätaren ska ta regelbundna temperaturmätningar utan att du behöver göra det manuellt själv. Till exempel kan du ställa in den att mäta temperaturen på en elinstallation eller en elmotor med 60 minuters mellanrum för att jämföra temperaturskillnaderna. Eller så kan du ställa in att mätaren ska sättas igång vid en viss tidpunkt.

Schemalagd mätning är dock inte en funktion som finns på alla modeller. Och de som har denna funktion är oftast mycket dyrare än de som inte har den.

Stöttålig, fallsäker och IP-klassning

IR termometrar är ofta mycket känsliga för stötar och fall, och det finns därför vissa modeller som är utrustade med en gummibehållare eller ett skyddande skal för att motstå stötar. De flesta klarar av ett fall på 1 meter. Men om vi ska vara ärliga så är inte detta så imponerande. Kontrollera därför att den är stöttålig från minst 2 meter så du åtminstone kan tappa den från handen utan att den går sönder.

En annan aspekt som påverkar dess hållbarhet är IP-klassning, d.v.s. hur pass vattentåliga de är. Kontrollera alltid IP-klassningen på mätaren innan du köper den, för att se till att den har det skyddet som du behöver. Vissa är nämligen tåliga mot t.ex. lätt duggregn medan andra tåls att tappa i vatten.

Huruvida den kan monteras på stativ

En smart funktion som finns på vissa modeller är möjligheten att montera IR termometern på ett stativ. Det här är mycket användbart om du till exempel ska mäta temperaturen på flera olika ställen från exakt samma höjd. Detta förenklas oerhört med hjälp av ett stativ.

Justerbar emissivitet för mätning av flera olika slags material

En IR termometer med en justerbar emissivitet är mycket användbar för att mäta temperaturen på flera olika slags material. Lättmetaller, tungmetaller och glas reflekterar nämligen alla olika mängder av infrarött ljus, och därför visas också olika temperaturvärden för samma objekt.

Med en termometer med justerbar emissivitet kan du alltså ange vilket material som du mäter temperaturen på, så att den sedan automatiskt anpassar sig för att visa rätt temperaturvärde.

Ljus- och ljudlarm om temperatur är utanför det inställda området

En annan användbar funktion är larmfunktionen. Med denna kan du ställa in ett temperaturvärde, och om mätaren registrerar att temperaturen överskrider detta värde så lyser en varningslampa och/eller det hörs ett ljudsignal. Detta är mycket praktiskt för att hålla koll på temperaturen på olika ställen, t.ex. i ett kontor eller på en fabrik.

Användningsområden

En av de största fördelarna med en IR termometer är att du kan använda den på så många olika sätt. Och det är en av anledningarna till varför de blivit allt mer populära på senare tid.

Här nedan har vi listat några av de vanligaste användningsområdena:

  • Matlagning: En IR termometer är oerhört användbar när det kommer till matlagning. Du behöver inte längre gissa temperaturen på olika råvaror, utan kan enkelt mäta för att få ett exakt resultat. Detta är mycket användbart för att t.ex. tillaga kött på grillen för att veta om köttet är genomstekt eller har den perfekta temperaturen som du vill ha. Därmed kan du få perfekt resultat varje gång.
  • Pizzaugn: Många använder den även för att mäta temperaturen på en pizzaugn, för att se till att pizzan blir perfekt gräddad.
  • VVS, säkringar och ventilation: En IR termometer är också mycket användbart för VVS-system. Med hjälp av den kan du till exempel enkelt kontrollera säkringar samt rörliga maskindelar och elinstallationer. Detta är mycket användbart för att hitta eventuella fel i systemet, och för att undvika skador på maskineri eller elutrustning.
  • Kvalitetskontroll för att förebygga bränder: De används även inom kvalitetskontroll för att förebygga bränder. Med en IR-termometer kan man nämligen enkelt upptäcka hål i isolering, och därmed förhindra att el eller andra farliga material kan utgöra en brandrisk.
  • Golvvärme: Vidare används de för att kontrollera temperaturen på både golv och väggar, för att se till att t.ex. golvvärmen är korrekt installerad och att allt funkar som det ska. Detta är mycket användbart för att förhindra skador på huset, eller för att se till att man inte slösar med energi.

Nackdelar med IR termometer

  • Känsliga för rörelse: En av de största nackdelarna med ir termometrar är att de är mycket känsliga för rörelse. Detta innebär att temperaturen som visas på mätaren ofta inte är helt exakt, och att den kan variera något beroende på hur stilla man håller termometern. Därför är det viktigt att du håller så stilla som möjligt när du använder den, och att du tar mått på flera olika ställen för att få ett så exakt resultat som möjligt. Alternativt kan du fästa den på ett stativ.
  • Kräver justerbar emissivtet för olika material: En annan nackdel är att de inte fungerar på alla material. Ljusmetaller, tungmetaller och glas reflekterar nämligen alla olika mängder av infrarött ljus, och därför visas också olika temperaturvärden för samma objekt. För att kunna mäta på olika material måste du som sagt ha en justerbar emissivitet – något som långt ifrån alla termometrar har.

nackdelar med ir termometer

Sammanfattning

En IR termometer är oerhört användbart för att mäta temperatur på mängder av olika ställen, däribland elinstallationer, ventilationer, elmotorer, svåråtkomliga föremål och mycket annat.

De finns i många olika former och storlekar med tydliga displayer för lätt avläsning av mätvärden. Dock är de känsliga för rörelse, och fungerar inte på alla material. Därför är det viktigt att du köper en med justerbar emissivitet, och att du håller så stilla som möjligt när du använder den. Men om du följer dessa råd är det inga problem att använda och få bra resultat med denna typ av termometer.

Glöm bara inte att läsa igenom köpguiden ovan så du inte missar någon av de faktorer vi uppmanar dig att tänka på. Följer du guiden kommer du utan problem att kunna välja den bästa IR termometern för dina individuella behov och användningsområden.