Mora isborr
- Borrdjup: 73 cm
- Perfekt för nybörjare såväl som tävlingspimplare
- Böjda skär som funkar för skiktad is och kärnis
- Lätt att byta ut skären
- Måttad spiral
- Ergonomiskt handtag
- Går att använda med batteriborrmaskin
- Adapter ingår ej
Genom att använda en isborr tar du dig med lätthet igenom isen. Detta verktyg är således ett måste om du under iskalla vintrar vill kunna ägna dig åt isfiske. Det finns även isborr med skruvdragare som underlättar och påskyndar borrningen avsevärt, så om du redan har en skruvdragare är detta såklart att föredra. Men på denna sida kommer vi fokusera på de manuella borrarna.
På denna sida rangordnar vi de tre bästa isborrarna under 2024. Därtill hittar du en köpguide som lär dig allt du behöver veta om detta briljanta vinterverktyg.
Ska du pimpla i vinter och därför måste införskaffa en isborr måste du veta vilka faktorer du ska baserat valet på. Därför har vi nedan skrivit ihop en köpguide som informerar dig om de aspekter som vi anser viktigast. Låt oss börja med hur pass lätt skären fäster sig i rätt riktning.
Istället för att borra isen med ett snurrande skär är isborrar istället utrustade med två olika skär – en i varje ända. Dessa två skär tar istället tag i isen och skär isen istället för att snurra sig igenom den. Därför är det av vikt att borren har två olika skär, ett i varje ända, som kan ta tag i isen på bägge sidor och därmed skära igenom isen lättare till skillnad för att snurra sig igenom isen.
Det viktiga är att det inte finns något tvivel i vilken riktning skären fäster sig, utan drar du åt ett visst håll så ska skären helt enkelt fästa sig i den riktningen. De billigare modellerna har i regel problem med att få ordentligt fäste, varför det blir svårare att veva. Så se till att kontrollera att skären alltså fäster sig i rätt riktning.
Något annat som är av vikt att kontrollera är hur lätt det är att byta ut skären. Det kan lätt hända att skären slits eftersom påfrestningen är hög, speciellt om du skär många hål under en kort tidsperiod. Därför måste dels skären vara lätta att byta ut, dels måste du ha för vana att alltid ta med dig extra skär.
Varför vi nämner detta är för att många av de isborrar vi har testat är otroligt svåra att byta ut skären på. Så kontrollera alltid detta först.
En isborr med teleskopskaft är att föredra framför modellerna utan. Eftersom detta verktyg används ute i kylan måste den ha ett skaft som kan justeras så att den passar alla kroppslängder. Orsaken är att du måste kunna applicera så mycket tryck som möjligt för att förenkla isborrningen, och är skaftet då för kort eller för långt kommer detta bli problematiskt.
Därför är isborrar med teleskopskaft är att föredra. Speciellt om ni är två eller flera personer och ska turas om för att förenkla borrningen – då är det bara att anpassa teleskopskaftet till respektive persons längd och voilá – borrningen blir tusenfalt enklare.
Teleskopskaftet gör det även möjligt att förvara borren på ett mer platsbesparande sätt, något som är perfekt för dig som har begränsat med utrymme i bilen eller i garaget. Det finns t.o.m. hopfällbara varianter, något vi kommer gå igenom mer ingående längre ner i köpguiden.
Eftersom manuella isborrar kräver stor ansträngning för att borra igenom isen måste handtaget på veven vara av en sådan form och storlek att det gör borrningen så bekväm som möjligt. Detta är dock inte alltid fallet hos modellerna i de lägre prisklasserna.
För det första ska alltså handtaget vara format på ett sådant vis att det ligger bra i handen. Med andra ord ska formen vara anpassad för handens form. Därtill ska handtaget ha ett rejält grepp och i bästa fall ha en belagd yta så att handen inte slinker när du trycker och vrider med ordentlig kraft.
Så se till att isborren har ergonomiska handtag på veven, detta gör borrningen både enklare och mer skonsam för kroppen.
En isborr med lager på skruvdragarens axel gör borrningen så mycket enklare. Detta istället för att behöva trycka borren mot isen och samtidigt snurra den, vilket inte sällan leder till att borren snurrar omkring sig själv istället för att skära isen. För att undvika detta har många företag börjat framställa något som kallas för lagerförsedda borrar vilket alltså förenklar roteringen.
Dessa varianter är dock mycket dyrare. Men vill du ha en så effektiv borrning som möjligt är det absolut grundläggande.
När borren har borrat sig en bra bit ner i isen är det viktigt att spiralen på isborren är måttad. Detta gör att du lätt kan få med dig iskrosset på vägen ut från isen. Huruvida spiralen är måttad eller inte framgår av produktbeskrivningen, så det är också en faktor du inte får glömma. Många glömmer bort detta varför vi känner oss manade att nämna denna till synes självklara faktorn.
Varje isborr har olika borrdjup och det är viktigt att den modell du köper har ett borrdjup som passar dina behov. Eftersom isen ibland kan vara tjockare än vad du har räknat med är det inte alltid lämpligt att köpa den billigaste modellerna som endast klarar av ett grunt borrdjup.
Det finns alltså isborrar som bara borrar is på 10 cm till modeller som kan borra is som är hela 50 cm tjock. Därför är det viktigt att modellen du köper har ett borrdjup som passar dina behov. Kontrollera därför först hur tjock isen är där du ämnar använda den, och välj en vars borrdjup matchar denna tjocklek.
En isborr tar som sagt upp ganska mycket plats i bilen eller i garaget. Därför är det mer praktiskt med modellerna som dels har ett teleskopskaft istället för fast skaftlängd, och dels är hopfällbara. Dessa fungerar som så att du först förkortar skaftet och sedan viker den på mitten. På så vis upptar de betydligt mindre plats.
Det finns – som vi nämnde inledningsvis – två typer du kan välja mellan: en manuell eller en isborr med skruvdragare. Deras respektive för- och nackdelar ser du nedan:
Fördelar:
Nackdelar:
En isborr är det perfekta verktyget för att pimpla under vintern. Men att köpa rätt borr kan vara en svår uppgift, och det finns många saker man ska ta hänsyn till: spiralen, borrdjupet och dess hopfällbarhet är bara tre av de faktorer vi nämnt som är otroligt viktiga. I denna guide har vi försökt gå igenom allt du behöver veta för att välja på ett sätt som passar just dig och dina behov.
Stort lycka till med fisket i vinter!
Verktygslandet.se.se rankar de bästa verktygen på den svenska marknaden utifrån samlade kundrecensioner på nätet. – Kontakta oss – Om oss