Milwaukee M12 SI-201C
- 12V med 3 låspositioner (0°/45°/90°)
- Starttid på 20-30 sekunder
- Med batteri och laddare
- LED-lampor för att indikera värme
- Temperaturövervakning
- Verktygsfria byten av tippen
Behöver du laga eller modifiera elektronik är en lödkolv ett måste. För det första behöver du inte vara expert, utan alla hobbyanvändare kan intuitivt använda verktyget. För det andra är det en rolig och kreativ syssla. För det tredje är det billigt. Således är det ett utmärkt verktyg för dig som vill testa löda tenn.
Förutom att löda kretskort, batterier, gitarrer; går det även att löda andra material så som läder, plast och trä. Dessvärre är utbudet väldigt brett och det är inte lätt att skilja mellan lödstation, lödpenna och lödkolv. Således är det många konsumenter som blir förvirrade när de gör efterforskningar. Därför har vi sammanställt de bästa lödkolvarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan ditt köp. På så sätt hjälper vi dig att ta ett så genomtänkt beslut som möjligt.
Börja därför med att först förkovra dig i guiden nedan, för att därefter välja den bästa lödkolven utifrån dina behov.
Produkt | Prisklass |
1. Milwaukee M12 SI-201C | Bästa modellen |
2. Milwaukee M12 SI-0 | Bästa budgetvarianten |
3. Sievert Promatic 337030 | Bästa premiumvarianten |
För att göra ett så bra val som möjligt är det några saker du måste veta om. Först och främst ska du titta på effekten, d.v.s. hur kraftfull lödkolven är. Därefter måste du bestämma huruvida du vill ha en batteridriven eller gasdriven kolv. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på innan ditt köp.
En batteridriven lödkolv är perfekt ur hänseendet att du slipper sladdar. Följaktligen är den lätt att förflytta från arbetsstation till arbetsstation. Däremot måste du i så fall se till att du har laddningsbara batterier. Annars kommer kostnaden snabbt skena iväg om du i tid och otid behöver köpa nya alkaliska batterier.
Fördelar:
Nackdelar:
En gasdriven lödkolv är speciellt avsedd för grövre och större material som inte kräver lika hög precision. Vidare kan de användas för lödning, varmluft eller öppen låga. Observera att du måste notera den effektiva arbetstiden utifrån 100% gasfyllning. Så titta efter arbetstid så du vet hur länge du kan använda den i streck. Dessutom levereras denna modell oftast utan gas, så det är något du måste köpa vid sidan av.
Fördelar:
Nackdelar:
Effekten hos en lödkolv anges som så många andra verktyg i watt. Ju högre watt desto snabbare uppvärmning. Orsaken till varför det är viktigt med en förhållandevis hög effekt är för att kolven kyls ner varje gång du låter den vila. Därför rekommenderar vi att du inte köper en modell under 40 watt. För en riktigt kraftfull modell ska du leta efter en värmeeffekt mellan 100w-300w.
Med tanke på att olika metaller så som järn, guld och brons har olika smältpunkter, är det smart att välja en lödkolv med temperaturkontroll. Genom att kontrollera temperaturen säkerställer du att du får en jämn värme för respektive metall. På så vis får du en större kontroll över din lödning.
En billig lödkolv kostar under tusenlappen medan en dyrare, mer kvalitativ variant, kostar uppåt 5000 kronor. Fastän det är lockande att köpa första bästa alternativ, rekommenderar vi dig att dröja lite vid priset. Orsaken är att en lödkolv inte sällan går i arv från generation till generation. Men förutsättningen för detta är att kvaliteten är tillräckligt god. Därför ska du hellre köpa en dyrare modell från ett välrenommerat varumärke, istället för en billig variant från Jula eller Biltema. Dessutom är det avsevärt mer säkert att löda med en kolv som är byggd på rätt sätt.
En lödkolv väger mellan under 1 kilo till 2-3 kilo som högst. Anledningen till varför vi nämner detta är för att det efter några timmar kan bli jobbigt att hålla i kolven. Därför är det viktigt med att den är tillräckligt bekväm och ergonomisk för att använda länge. Men framförallt kan du lösa detta genom att välja en modell som väger så lite som möjligt. På så vis slipper handleden bli trött vilket leder till att ditt fokus också blir lidande.
Om du behöver löda i olika vinklar så ska du välja en lödkolv med flera låspositioner. Detta innebär att du kan vinkla kolven i 0°, 45° och 90° beroende på vad som är enklast för dig. På så sätt blir det busenkelt att exempelvis komma åt något kretskort runt hörnet inuti en dator. Dock så kostar detta några hundralappar extra. Men det är verkligen värt det om du kommer använda den ofta.
Tidigare, bara för några år sedan, var det oförstående svårt att byta tippen på lödkolven. Tippen är munstycket längst ut på kolven som kan anta olika former och storlekar. Tack vare de senaste årens innovation har de flesta tillverkare nu börjar göra lödkolvar med verktygsfria tippbyte. Med andra ord slipper du använda ett verktyg för att byta tipp, utan kan istället skruva av den med fingrarna.
Genom att välja en lödkolv med LED-belysning får du tydliga indikationer när lödkolven ägnar sig åt uppvärmning, användning och avstängning. Kort sagt så blinkar dioden grönt när kolven värms upp, tätt följt av en icke-blinkande grön färg som visar att lödningen kan påbörjas; för att slutligen lysa rött när kolven håller på att stängas av. Så fort LED-lampan slutat lysa är det säkert att placera kolven tillbaka i sin förpackning, i.o.m. att tippens värme försvunnit helt.
Med tanke på att lödtenn i regel innehåller 60% tenn och 40% bly, varav den sistnämnda är en tungmetall, måste du tänka extra på säkerheten. Därför ska du välja ett ordentligt ventilerat rum. Därtill måste du tvätta händerna extremt noga – både före och efter användning. Avslutningsvis måste du omsorgsfullt rengöra lödkolven och alla intilliggande ytor så ett barn eller husdjur inte råkar bränna sig eller svälja en tennbit. För detta bör du antingen använda stålull eller tvättsvamp.
Säkerhetstips:
Förutom ovanstående säkerhetsåtgärder, som är råd du ska följa innan, efter och under användning; bör vi också förklara hur du de facto använder en lödkolv på bästa sätt. Därför har vi skapat en kort lathund nedan som du kan följa. Tänk på att alla modeller fungerar lite olika, men generellt sätt så använder du den så här:
Kopparrör är utmärkt på grund av dess hållbarhet, flexibilitet och – inte minst – dess bakterieresistens. Så det är inte konstigt att det är väldigt populärt att löda kopparrör för att antingen täta till en läcka eller montera flera rör i sitt badrum. Följ nedanstående guide för att lära dig löda kopparrör.
Du behöver en effekt på minst 40 w för att lödkolven ska kunna bli tillräckligt varm.
En lödkolv kan bli uppåt 400°C varm. Dock varierar detta från modell till modell, så beroende på vilken typ av metall du vill löda måste du välja rätt temperaturområde.
På engelska heter en lödkolv “soldering iron”.
Tenn smälter vid 232 °C medan bly smälter vid 327 °C. Nedan hittar en smältpunkter för flera olika metaller.
Metall | Smältpunkt |
Tenn | 232 °C |
Bly | 327 °C |
Järn | 1535 °C |
Guld | 1063 °C |
Koppar | 1083 °C |
Nickel | 1453 °C |
Verktygslandet.se.se rankar de bästa verktygen på den svenska marknaden utifrån samlade kundrecensioner på nätet. – Kontakta oss – Om oss