Lödkolv bäst-i-test

 

Milwaukee M12 SI-201C

 • 12V med 3 låspositioner (0°/45°/90°)
 • Starttid på 20-30 sekunder
 • Med batteri och laddare
 • LED-lampor för att indikera värme
 • Temperaturövervakning
 • Verktygsfria byten av tippen
 

Milwaukee M12 SI-0

 • 12V med 3 låspositioner (0°/45°/90°)
 • Starttid på 30 sekunder
 • LED-lampor för värmeindikation
 • Temperaturövervakning för bibehållen värme
 • Verktygsfria byten av tippen
 

Sievert Promatic 337030

 • Utmärkt för plåtarbeten med arbetstryck på 2 bar
 • Effektivt vindskydd som kapslar in lågan
 • Ergonomiskt handtag
 • Lätt att få perfekt temperatur på lödbulten
 • Grym lödkolvsbrännare

Hitta på sidan

Lödkolv

Behöver du laga eller modifiera elektronik är en lödkolv ett måste. För det första behöver du inte vara expert, utan alla hobbyanvändare kan intuitivt använda verktyget. För det andra är det en rolig och kreativ syssla. För det tredje är det billigt. Således är det ett utmärkt verktyg för dig som vill testa löda tenn.

Förutom att löda kretskort, batterier, gitarrer; går det även att löda andra material så som läder, plast och trä. Dessvärre är utbudet väldigt brett och det är inte lätt att skilja mellan lödstation, lödpenna och lödkolv. Således är det många konsumenter som blir förvirrade när de gör efterforskningar. Därför har vi sammanställt de bästa lödkolvarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan ditt köp. På så sätt hjälper vi dig att ta ett så genomtänkt beslut som möjligt.

Börja därför med att först förkovra dig i guiden nedan, för att därefter välja den bästa lödkolven utifrån dina behov.

Bästa lödkolvarna 2024

ProduktPrisklass
1. Milwaukee M12 SI-201CBästa modellen
2. Milwaukee M12 SI-0Bästa budgetvarianten
3. Sievert Promatic 337030Bästa premiumvarianten

Så väljer du en lödkolv

För att göra ett så bra val som möjligt är det några saker du måste veta om. Först och främst ska du titta på effekten, d.v.s. hur kraftfull lödkolven är. Därefter måste du bestämma huruvida du vill ha en batteridriven eller gasdriven kolv. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på innan ditt köp.

Batteridriven lödkolv

En batteridriven lödkolv är perfekt ur hänseendet att du slipper sladdar. Följaktligen är den lätt att förflytta från arbetsstation till arbetsstation. Däremot måste du i så fall se till att du har laddningsbara batterier. Annars kommer kostnaden snabbt skena iväg om du i tid och otid behöver köpa nya alkaliska batterier.

Fördelar:

 • Billigare än gas
 • Slipp sladdar
 • Skönt att röra sig fritt
 • Kräver inte att man befinner sig nära ett eluttag

Nackdelar:

 • Kostsamt att ständigt köpa nya batterier

Gasdriven lödkolv

En gasdriven lödkolv är speciellt avsedd för grövre och större material som inte kräver lika hög precision. Vidare kan de användas för lödning, varmluft eller öppen låga. Observera att du måste notera den effektiva arbetstiden utifrån 100% gasfyllning. Så titta efter arbetstid så du vet hur länge du kan använda den i streck. Dessutom levereras denna modell oftast utan gas, så det är något du måste köpa vid sidan av.

Fördelar:

 • Bättre för större material
 • Avsedd för löd, skär- och värmearbeten
 • Krymparbeten
 • Slipp batterier

Nackdelar:

 • Kräver eluttag i närheten

Värmekraft

Effekten hos en lödkolv anges som så många andra verktyg i watt. Ju högre watt desto snabbare uppvärmning. Orsaken till varför det är viktigt med en förhållandevis hög effekt är för att kolven kyls ner varje gång du låter den vila. Därför rekommenderar vi att du inte köper en modell under 40 watt. För en riktigt kraftfull modell ska du leta efter en värmeeffekt mellan 100w-300w.

Temperaturkontroll

Med tanke på att olika metaller så som järn, guld och brons har olika smältpunkter, är det smart att välja en lödkolv med temperaturkontroll. Genom att kontrollera temperaturen säkerställer du att du får en jämn värme för respektive metall. På så vis får du en större kontroll över din lödning.

Pris

En billig lödkolv kostar under tusenlappen medan en dyrare, mer kvalitativ variant, kostar uppåt 5000 kronor. Fastän det är lockande att köpa första bästa alternativ, rekommenderar vi dig att dröja lite vid priset. Orsaken är att en lödkolv inte sällan går i arv från generation till generation. Men förutsättningen för detta är att kvaliteten är tillräckligt god. Därför ska du hellre köpa en dyrare modell från ett välrenommerat varumärke, istället för en billig variant från Jula eller Biltema. Dessutom är det avsevärt mer säkert att löda med en kolv som är byggd på rätt sätt.

Vikt

En lödkolv väger mellan under 1 kilo till 2-3 kilo som högst. Anledningen till varför vi nämner detta är för att det efter några timmar kan bli jobbigt att hålla i kolven. Därför är det viktigt med att den är tillräckligt bekväm och ergonomisk för att använda länge. Men framförallt kan du lösa detta genom att välja en modell som väger så lite som möjligt. På så vis slipper handleden bli trött vilket leder till att ditt fokus också blir lidande.

Låspositioner

Om du behöver löda i olika vinklar så ska du välja en lödkolv med flera låspositioner. Detta innebär att du kan vinkla kolven i 0°, 45° och 90° beroende på vad som är enklast för dig. På så sätt blir det busenkelt att exempelvis komma åt något kretskort runt hörnet inuti en dator. Dock så kostar detta några hundralappar extra. Men det är verkligen värt det om du kommer använda den ofta.

Verktygsfria tippbyte

Tidigare, bara för några år sedan, var det oförstående svårt att byta tippen på lödkolven. Tippen är munstycket längst ut på kolven som kan anta olika former och storlekar. Tack vare de senaste årens innovation har de flesta tillverkare nu börjar göra lödkolvar med verktygsfria tippbyte. Med andra ord slipper du använda ett verktyg för att byta tipp, utan kan istället skruva av den med fingrarna.

LED-lampor

Genom att välja en lödkolv med LED-belysning får du tydliga indikationer när lödkolven ägnar sig åt uppvärmning, användning och avstängning. Kort sagt så blinkar dioden grönt när kolven värms upp, tätt följt av en icke-blinkande grön färg som visar att lödningen kan påbörjas; för att slutligen lysa rött när kolven håller på att stängas av. Så fort LED-lampan slutat lysa är det säkert att placera kolven tillbaka i sin förpackning, i.o.m. att tippens värme försvunnit helt.

Säkerhetsåtgärder vid användning

Med tanke på att lödtenn i regel innehåller 60% tenn och 40% bly, varav den sistnämnda är en tungmetall, måste du tänka extra på säkerheten. Därför ska du välja ett ordentligt ventilerat rum. Därtill måste du tvätta händerna extremt noga – både före och efter användning. Avslutningsvis måste du omsorgsfullt rengöra lödkolven och alla intilliggande ytor så ett barn eller husdjur inte råkar bränna sig eller svälja en tennbit. För detta bör du antingen använda stålull eller tvättsvamp.

Säkerhetstips:

 • Se till att inga barn är i närheten.
 • Löda endast i ventilerade utrymmen.
 • Välj ett arbetsbord som är helt fritt från andra föremål.
 • Starta lödkolven och låt den värmas upp till LED-indikatorn visar grönt.
 • Påbörja lödningen sakta men säkert.
 • Stäng av lödkolven och låt vila tills LED-indikatorn inte längre visar rött.
 • Förvara kolven oåtkomlig för barn.

Så använder du en lödkolv

Förutom ovanstående säkerhetsåtgärder, som är råd du ska följa innan, efter och under användning; bör vi också förklara hur du de facto använder en lödkolv på bästa sätt. Därför har vi skapat en kort lathund nedan som du kan följa. Tänk på att alla modeller fungerar lite olika, men generellt sätt så använder du den så här:

 1. Sätt igång lödkolven försiktigt.
 2. Vänta tålmodigt tills den nått önskad temperatur.
 3. För spetsen mot de två komponenter du vill löda ihop. Obs: vill du sära på två komponenter gör du samma sak, men tar bort den ena komponenten när metallen är smält nog.
 4. Så fort tillräckligt mycket lödtenn runnit ut så lyfter du upp kolven igen.
 5. Låt den vila tryggt och säkert i dess ställ.
 6. Granska lödningen du just utfört för att se om det behöver kompletteras.
 7. Stäng av kolven och låt den kylas ner. Tips: känn ymnigt på spetsen.
 8. Packa ner och förvara på originallådan.

Löda kopparrör

Kopparrör är utmärkt på grund av dess hållbarhet, flexibilitet och – inte minst – dess bakterieresistens. Så det är inte konstigt att det är väldigt populärt att löda kopparrör för att antingen täta till en läcka eller montera flera rör i sitt badrum. Följ nedanstående guide för att lära dig löda kopparrör.

 1. Börja med att rengöra insidan av röret med en borste.
 2. Därefter ska du noggrant rengöra utsidan av röret med stålull.
 3. Pensla på flussmedel på änden av röret med en borste. Lödpastan ska täcka minst 2,5 cm av röret.
 4. Avlägsna några centimeters lödtråd och fäst på önskad plats.
 5. Starta lödkolven och låt flamspetsen bränna mot beslaget tills lödpastan börjar bubbla eller låta lite.
 6. Gör samma sak på andra sidan av kopparröret.
 7. Tillsätt lite lod i fogen.
 8. Låt svalna.
 9. Installera röret.
 10. Testa att slå på vattenkranen för att se om det funkar.
 11. Färdigt!

Skillnad mellan lödpenna, lödstation och lödkolv

 • Lödstation
  En lödstation är precis vad det låter, d.v.s. en lödkolv som du kan placera i ett ställ och därmed få en arbetsstation för lödningen. Därmed är detta perfekt för dig som gillar att löda under en längre tid. Dessutom är det säkrare då kolven har en trygg plats att förvaras på. Vidare har en lödstation i regel fler funktioner, t.ex. kan du inte sällan kontrollera temperaturen från stationen.
 • Lödpenna
  En pennas spets är betydligt mindre än både en kolv och en station. Således lämpar sig en lödpenna bättre för detaljerade arbeten som t.ex. kretskort. Betänk att kabeln från eluttaget till lödpennan inte ska vara styv, för då blir det betydligt svårare med precisionslödning.
 • Lödkolv
  Lödkolven är väldigt lik lödpennan förutom att den i regel har större spets, kraftfullare uppvärmning och fler funktioner.

lödstation

Användningsområde för lödkolv

 • Kretskort
 • Elektronik
 • Trä
 • Plast
 • Plåt
 • Gitarrer
 • Batterier
 • Läder
 • Smycken

Vanliga frågor och svar

Hur många watt behövs i en lödkolv?

Du behöver en effekt på minst 40 w för att lödkolven ska kunna bli tillräckligt varm.

Hur varm blir en lödkolv?

En lödkolv kan bli uppåt 400°C varm. Dock varierar detta från modell till modell, så beroende på vilken typ av metall du vill löda måste du välja rätt temperaturområde.

Vad heter lödkolv på engelska?

På engelska heter en lödkolv “soldering iron”.

Vad har olika metaller för smältpunkt?

Tenn smälter vid 232 °C medan bly smälter vid 327 °C. Nedan hittar en smältpunkter för flera olika metaller.

MetallSmältpunkt
Tenn232 °C
Bly327 °C
Järn1535 °C
Guld1063 °C
Koppar1083 °C
Nickel1453 °C

lödkolv test bästa lödkolven