Märkmaskin bäst-i-test

 

DYMO LabelManager 420P

 • Använd den fristående – eller anslut den till din PC eller Mac via USB
 • Utforma etiketter på datorskärmen med DYMO Label Software
 • Stor bakgrundsbelyst skärm med 4 rader.
 • Välj mellan 8 teckensnitt, 7 teckenstorlekar, 10 textstilar, 8 ramar plus understrykning.
 • Skriver ut streckkoder: UPC-E, Code-39, Code-128, EAN 13, EAN 8, UPC-A.
 • Snabb åtkomst till specialsymboler, däribland interpunktionstecken, valutasymboler och diakrittecken.
 

DYMO LabelManager 280

 • Märkmaskin för kontor- och hemmabruk
 • Tejpbredder från 6-12 mm
 • Utrustad med QWERTY-tangentbord
 • 3 teckensnitt, 6 teckenstorlekar och PC/Mac-anslutning
 • Lagra och få snabbt tillgång till upp till 9 etiketter som du använder ofta.
 • Automatisk avstängning, vilket maximerar batteriets livslängd.
 • Uppladdningsbart batteri.
 

DYMO Rhino 5200 Kit

 • Automatisk etikettformatering för sladdar och kablar, terminalblock, strömbrytare, anslutningspaneler
 • Förprogrammerat symbolbibliotek med branschsymboler, interpunktionstecken, valutasymboler och bråktecken.
 • Stor skärm för flera etiketter.
 • Stor tvåradersskärm.
 • Bakgrundsbelyst för montering i dålig belysning.
 • Integrerat, halkbeständigt gummihandtag.
 • Spara/hämta > 100 etikettformat

Hitta på sidan

Bästa märkmaskinen 2024

En märkmaskin är briljant för att skriva ut etiketter och märka upp olika skruvar, muttrar och verktyg på verktygstavlan. Men de används även till att märka matlådor, kryddburkar och varor i skafferiet. På så vis kan du strukturera dina skruvar och verktyg på ett smidigt sätt.

På den här sidan kommer du hitta de bästa märkmaskinerna under 2024. Är verkligen Dymo den bästa modellen fortfarande? Dessutom hittar du en köpguide som hjälper dig att hålla reda på allt du behöver veta innan köpet.

märkmaskin bäst i test

Så väljer du du den bästa märkmaskinen

Innan du lägger vantarna på en märkmaskin är det som sagt viktigt att veta vad du ska tänka på. Dessa maskiner skiljer sig åt när det kommer till antalet skrivbara rader, tejpbredder, textsnitt och mycket annat. Därför har vi nedan listat de viktigaste aspekterna du behöver känna till.

 • Antal skrivbara rader
 • Antal tejpbredder
 • Textsnitt, Teckenstorlekar & Symboler
 • Ramar
 • Förprogrammerade mallar
 • Möjlighet att förhandsgranska text innan utskrivning
 • Tangentbord med omedelbar respons
 • Vatten- och UV-resistent tejp
 • Minnesbank för att spara märken
 • Köp uppladdningsbara batterier

Antal skrivbara rader

Det första du måste känna till är hur många skrivbara rader märkmaskinen har. Detta är viktigt eftersom det avgör hur många märken och etiketter du kan skriva ut i taget. Ska du t.ex. skriva ut en etikett för att etikettera skruvar och muttrar, så vill du först och främst ha namnet på en rad och storleken på en annan rad. Av den orsaken är två rader det minsta kravet du bör ha.

Men tre rader är det mest populära valet, och det är inte för intet. Med tre rader kan du mata in mer information i märkena och på så vis specificera datum och mycket mer.

Antal tejpbredder

Tejpbredden är hur pass bred tejpen är som märkmaskinen skriver ut. Medan vissa modeller har en tejpbredd på mellan 6-12 mm, har andra en bredd på 12-16 mm. Ju bredare tejpen är desto mer information får du i regel plats med.

Dock kostar modellerna med bredare tejpbredd mer, så om du inte nödvändigtvis behöver det så bör du välja en så smal tejp som möjligt.

Textsnitt, Teckenstorlekar & Symboler

Varje märkmaskin har ett bestämt antal textsnitt/typsnitt och symboler. Dessa kan sedan ha en viss teckenstorlek som också bestäms av den maskin du väljer. Detta är viktigt att tänka på eftersom märken som innehåller mycket text kräver mindre tecken för att få plats med allt du behöver skriva. Och ibland behöver man ju färre tecken men desto större teckenstorlek. Således är det viktigt att du har möjligheten att reglera teckenstorlek och välja olika typsnitt.

Symboler är också viktigt. En märkmaskin som har fler olika symboler än andra märkmaskiner ger dig möjlighet att märka med fler olika saker. Detta är väldigt bra för att t.ex. märka upp resistens i vissa verktyg, och spänningsintervall i andra. På så vis kan du i princip skapa en egen produktspecifikation för verktygen du använder mest.

Ramar

Märkmaskiner som har möjlighet att skriva ut ramar och bakgrunder gör märkena mycket mer lätta att avläsa. Dessutom ser märkena bättre ut med en ram runt omkring dem, och det är alltid en bonus om verktygstavlan ser vackrare ut – inte sant?

Förprogrammerade mallar

De bästa märkmaskinerna har förprogrammerade mallar. Detta innebär att du kan mata in olika information och sedan skriva ut märket med utseendet som den förprogrammerade mallen har. Detta är mycket praktiskt då du slipper ställa in typsnitt, teckenstorlek, ramar och många andra inställningar varje gång.

Möjlighet att förhandsgranska text innan utskrivning

Den faktor vi nu kommer lyfta är ytterst viktig att känna till. Det är nämligen som så att de billigaste märkmaskinerna saknar möjlighet att förhandsgranska märkena innan de skrivs ut. Detta är mycket irriterande då tejpen kostar en hel del, och att slösa på det är fullständigt onödigt och kostsamt.

Därför måste du välja en modell där du på displayen kan förhandsgranska hur den kommer se ut, och därefter välja huruvida du vill skriva ut den eller inte. Detta skapar en betydligt större trygghet då som sagt slipper slösa massa tejp.

Tangentbord med omedelbar respons

Det finns inget värre än en märkmaskin vars tangentbord inte har omedelbar respons. Detta är naturligtvis irriterande, och helt enkelt att knapparna inte reagerar med en lätt touch, utan du måste trycka hårt på varje tangent. Detta är något vi märkt att de billigaste och därmed sämsta modellerna har gemensamt. Så när du testar olika tangentbord – se till att bokstaven du tryckt på dyker upp direkt på displayen utan fördröjning, samt att du slipper trycka hårt på tangenterna.

Vatten- och UV-resistent tejp

Det finns märkmaskiner som skriver ut märken med tejp av olika kvalité. De flesta somliga modeller på marknaden använder UV- och vattenresistent tejp, medan en del saknar dessa egenskaper. Detta är viktigt eftersom märken som skrivs ut med tejp av lägre kvalitet inte kan användas i alla typer av miljöer – t.ex. märken som inte tål vatten riskerar att sönderfalla, och märken som inte tål UV-strålning – t.ex. märken som används ute i solen – riskerar att blekas av solljuset.

Så se alltid till att den maskinen du väljer att köpa har möjlighet att skriva ut märken med tejp av hög kvalitet, som både är vattenavvisande och som tål UV-strålning. Detta är särskilt viktigt om märkena ska användas utomhus eller på en plats dit solstrålarna når.

Vidare ska tejpen tåla både värme och kyla. Därmed är det en hel del du bör kontrollera med just kvaliteten på tejpen innan ditt köp. Eftersom få känner till detta kände vi oss nödgade att nämna detta i köpguiden.

Minnesbank för att spara märken

Har du skapat ett märke med en design som du verkligen tycker om, och vill slippa göra om inställningarna varje gång, då är det oerhört praktiskt med en märkmaskin som har en minnesbank.

En minnesbank innebär att märkmaskinen sparar märkena som du har märkt tidigare. Detta gör det möjligt för dig att enkelt återanvända märkena, och därmed slippa mata in informationen varje gång.

På så vis kan du skapa egna förprogrammerade mallar – något vi nämnde högre upp i guiden.

Köp uppladdningsbara batterier

Eftersom märkmaskiner är batteridrivna är det extremt irriterande om batterierna inte är uppladdningsbara. Detta innebär att du måste köpa nya batterier hela tiden, och det är både irriterande och dyrt. Så se till att den du ämnar köpa skickar med uppladdningsbara batterier. Detta är enligt oss fullständigt grundläggande.

Dymo märkmaskin – Recension

När det kommer till dessa maskiner finns det många olika märken på marknaden. Men något märke som verkligen har lyckats skapa sig ett namn – och en stark position på marknaden – är Dymo. Detta märke har länge varit en favorit bland användare, och många håller denne märkmaskin för att vara den absolut bästa på marknaden.

Men är det verkligen så? Är denna modell den bästa på marknaden, eller finns det andra märken som är minst lika bra? I denna recension kommer vi ta en närmare titt på den maskin som bär dess namn.

Dymo märkmaskin

Dymo märkmaskin är en utomordentligt bra modell som används för att skriva ut märken av olika slag. Den är lätt att använda, och har många olika inställningar som gör det möjligt för användaren att skräddarsy märkena efter behov. T.ex. kan du skapa olika ramar, välja mellan flera typsnitt och teckenstorlekar. Dessutom har den mängder av smarta symboler du kan välja mellan.

Men det bästa med Dymo märkmaskin är att du kan välja mellan tejpbredder på 6, 9 och 12 mm. Detta är perfekt för att skapa olika typer av märken för verktyg, hyllor och annan utrustning. Den har även en minnesbank så du kan lagra egna etiketter du använder ofta, och givetvis kan du förhandsgranska märkena innan utskrift.

Köp Dymo märkmaskin

Användningsområden för märkmaskiner

Då det finns mängder av olika användningsområden för märkmaskiner har vi nedan listat de vanligaste sätten som folk använder dem på. Här är det bara kreativiteten som sätter gränser.

 • Strukturera verktygstavlan i garaget.
 • Märk burkar med muttrar och skruvar.
 • Märk matlådan, postlådan eller hyllorna.
 • Organisera badrumsskåpet.
 • Sätt upp på brevlådan för att säga nej till reklam.
 • Dokumentförvaring, pärmar och lådor.

Nackdelar med en märkmaskin

En märkmaskin är givetvis något som har många fördelar, men det finns även nackdelar med maskinerna. Nackdelarna är dock relativt små och handlar mest om egenskaper som inte alla varianter har. Därför är det viktigt att du tittar igenom köpguiden ovan för att se till att den du köper har de egenskaper du tycker är viktigast. Således ska du betrakta nedanstående lista som en varning för att undvika de modeller som saknar följande funktioner:

 • Batterierna är inte alltid uppladdningsbara.
 • De flesta märkmaskiner har inga minnesfunktioner för att spara märken.
 • Vissa har alldeles för liten tejpbredd så det är svårt att få plats med mer än två rader.

nackdelar med märkmaskin

Sammanfattning

En märkmaskin är ett oumbärlig liten maskin för alla som vill organisera saker på ett smidigt och enkelt sätt. De finns i många olika varianter, men vi rekommenderar alltid att du köper en med minnesfunktion och uppladdningsbara batterier. Detta är för att undvika onödiga irritationsmoment, och för att göra det möjligt för dig att märka upp många olika saker utan att behöva konfigurera typsnitt, teckenstorlek och ramen varje gång du ska skapa ett märke.

Köp alltid en märkmaskin med minst tejpbredd på 6 mm och som är vattenresistent och tål UV-strålning. Glöm inte heller att läsa vår recension om den mycket populära modellen vid namn Dymo, samt hela vår köpguide för att veta vad du ska tänka på innan köp.

Stort lycka till med ditt val!