Multimeter bÀst-i-test

 

Extech EX530

 • Perfekt för utomhusanvĂ€ndning
 • Falltestad frĂ„n 2 meter
 • VattentĂ€t multimeter
 • MĂ€ter sant effektivvĂ€rde, kapacitans-, frekvens-, relativ- och intermittensfaktor-mĂ€tning
 • Belyst LCD-display
 • FrĂ„n -45 till 750 °C
 • Dammskydd
 • 1000V ingĂ„ng pĂ„ alla funktioner
 

Metrahit Base

 • 3 Ă„rs garanti
 • Multimeter utan strömingĂ„ng
 • Bandbredd pĂ„ 15Hz-1kHz
 • MĂ€tning pĂ„ förvrĂ€ngd kurvform
 • Bakgrundsbelyst display
 • Hög basonoggrannhet
 • Hög sĂ€kerhet med blockeringssystem (förhindrar felaktiga instĂ€llningar)
 • TemperaturmĂ€tning med termoelement typ K
 • SkallĂ€ngd 11999
 

Flir DM285

 • 10 Ă„rs garanti
 • 18 mĂ€tningar inkl. RMS, VFD, LoZ, NCV
 • HĂ„llbar och falltestad
 • Dela data via Bluetooth
 • 12 timmars batterilivslĂ€ngd
 • Klarar temperaturer upp till 400 °C
 • Med IGM och vĂ€rmebildvisning
 • Anslut till InSiteTM-appen för smidig hantering av arbetsflöde

Hitta pÄ sidan

BĂ€sta multimeter 2024

De flesta slÀnger elektronik som slutat fungera, men genom att anvÀnda en multimeter kan du felsöka för att se om det Àr uttaget det Àr fel pÄ istÀllet. PÄ sÄ vis sÀkerstÀller du att inte slÀnga elektroniska apparater som fungerar. Vidare anvÀnds en multimeter primÀrt för att kontrollera bilbatteri och för att mÀta antennsignal.

Men den anvÀnds ocksÄ för att mÀta spÀnning i vÀgguttag, sÀkring, generator och kondensator. Oavsett om du Àr nybliven husÀgare eller professionell elektriker kommer du definitivt fÄ anvÀndning av detta utmÀrkta verktyg. DessvÀrre Àr utbudet enormt och det Àr svÄrt för konsumenter att veta vilken modell som Àr bÀst.

DÀrför har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta multimetrarna pÄ marknaden. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide som beskriver vad du behöver tÀnka pÄ innan ditt köp.

Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter vÀlja en modell frÄn bÀst-i-test listan ovan.

ProduktPrisklass
1. Extech EX530BĂ€sta modellen
2. Metrahit BaseBĂ€sta budgetvarianten
3. Flir DM285BĂ€sta premiumvarianten

multimeter bäst i test

SĂ„ vĂ€ljer du bĂ€st multimeter – Köpguide

För att vĂ€lja en sĂ„ bra multimeter som möjligt finns det nĂ„gra saker du ska ta extra hĂ€nsyn till. För det första ska du fundera huruvida du vill ha en analog eller digital variant. För det andra mĂ„ste du ta stĂ€llning till hur mycket pengar du Ă€r beredd att spendera – i.o.m. att kvaliteten i hög grad stĂ„r i relation till priset. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tĂ€nka pĂ„ för att hitta den bĂ€sta multimetern för dig.

Digital multimeter

En digital multimeter Àr snabb, effektiv och mÀter fler vÀrden med hög precision. DÀrför Àr detta det sjÀlvklara valet för dig som vill kunna mÀta mer Àn bara spÀnning, ström och resistans. Genom att vÀlja en digital modell kan du mÀta allt frÄn induktans, konduktans, kapacitans och frekvens; till temperatur, Äterfall och kontinuitet. DÀrtill fÄr du den enorma fördelen att pÄ displayen ha en tydlig översikt över alla mÀtvÀrden.

Fördelar

 • Hög precision
 • Tydlig display
 • Kan mĂ€ta fler vĂ€rden Ă€n den analoga

Nackdelar

 • Mer kostsam
 • KrĂ€ver batteri eller nĂ€tanslutning

Analog multimeter

NÀr jag var liten anvÀnde min pappa en analog multimeter för att kontrollera kraften i batteriernas bÄda poler. Till skillnad frÄn en digital mÀtare sÄ har de analoga modellerna varken display eller samma antal knappar och funktioner. Men de klarar av att mÀta de grundlÀggande ström, spÀnning och resistans. Vidare anvÀnds en analog multimeter genom att först vrida pÄ reglaget för att vÀlja voltmeter, amperemeter eller ohmmeter. DÀrefter ser du en skala som Àr graderad för det du vÀljer att mÀta. Fördelarna med analoga varianter Àr att de dels Àr billiga, dels lÀttare att anvÀnda.

Fördelar

 • LĂ€gre noggrannhet Ă€n digital mĂ€tare
 • TillrĂ€ckligt bra för dig som endast vill mĂ€ta ström, spĂ€nning och resistans

Nackdelar

 • LĂ€gre noggrannhet Ă€n digital mĂ€tare
 • SvĂ„ravlĂ€st i.o.m. att den saknar digital display

Antal mÀtvÀrden

Du kan alltid mÀta ström, spÀnning och resistans med hög precision inom ett brett intervall. Men alla multimetrar erbjuder olika mÀtfunktioner. Medan vissa har över 30 olika mÀtfunktioner finns det billigare modeller som endast har ett fÄtal. Genom att sÀkerstÀlla att mÀtverktyget har ett termoelement kommer du Àven kunna se bÄde termiska och elektriska mÀtningar samtidigt pÄ displayen. Mot den bakgrunden Àr det sÄledes viktigt att du antingen vÀljer en modell som kan mÀta det mesta, eller bara det som du behöver. Dock Àr det skönt att ha en multimeter som kan mÀta det mesta sÄ man slipper köpa en ny.

Onoggrannhet

Det som skiljer dyra multimetrar frÄn billiga, Àr primÀrt med vilken precision de mÀter. Kort sagt sÄ definierar onoggrannheten vilken den maximalt tillÄtna felmarginalen Àr vid mÀtaravlÀsning. D.v.s. om det stÄr att en modell har en enprocentig onoggrannhet för spÀnning, sÄ betyder det att vÀrdet har en eventuell avvikelse pÄ max en procent. Följaktligen kommer precisionen för frekvens mÀtas i hertz och resistans i ohm etc. Med anledning av detta ska du vÀlja en multimeter med sÄ lÄg onoggrannhet som möjligt. Annars kan du fÄ felinformation vilket i sin tur kan leda till att du slÀnger en fullt fungerande apparat.

Display

Som ovan nÀmnt Àr en av de mest distinkta skillnaderna mellan digitala och analoga multimetrar att du saknar display pÄ den sistnÀmnda. FastÀn det sÄklart blir billigare för dig som konsument, Àr en display förtrÀfflig pÄ att tydligt visa alla mÀtvÀrden. DÀrmed blir den bÄde smidigare och snabbare att anvÀnda. Vidare Àr vissa  displayer försedda med en vÀrmebildvisning. Detta innebÀr att du kan visualisera vÀrmen frÄn elfelet och pÄ sÄ vis lösa problemet fortare. Dock mÄste du vara beredd pÄ att detta kostar nÄgra extra hundralappar. Men det Àr definitivt vÀrt det om du vill ha extra precision i din mÀtning.

Garanti

FastĂ€n de flesta multimetrarna vanligtvis har en garanti pĂ„ ett Ă„r, tycker vi att den ska vara lĂ€ngre. Anledningen Ă€r att verktyget Ă€r dyrt och inget man vill köpa igen, Ă„tminstone inte pĂ„ mĂ„nga Ă„r. DĂ€rför Ă€r vĂ„r okuvliga rekommendation att endast vĂ€lja en multimeter med minst tre Ă„rs garanti. Annars riskerar du att den snabbt gĂ„r sönder varpĂ„ du mĂ„ste punga ut flera tusenlappar för en ny modell. SĂ„ledes ska du inte nöja dig med en garanti pĂ„ bara ett Ă„r – detta Ă€r vĂ„r generella rekommendation för elverktyg.

Pris

Ju dyrare multimeter du köper, desto noggrannare kommer den mÀta. TyvÀrr Àr det ett oundvikligt faktum. DÀrför rekommenderar vi att du först identifierar vad du Àmnar anvÀnda den till, för att dÀrefter vÀlja den som gör tillrÀckligt helt enkelt. PÄ sÄ vis undviker du att köpa en alldeles för avancerad modell med fler mÀtvÀrden Àn du kan rÀkna till. Exempelvis behöver du inte köpa den bÀsta multimetern om du bara avser kontrollera bilbatteriet, utan dÄ Àr en medelbra variant tillrÀcklig.

AnvÀndarvÀnlighet

Har du aldrig anvÀnt en multimeter tidigare sÄ ska du lÀgga extra tyngd vid denna faktor. För att hitta en modell som Àr lÀtt och intuitiv att anvÀnda mÄste du lÀsa recensionerna för produkten. DÀrför rekommenderar vi att du i lugn och ro hÀller upp en kopp kaffe, sÀtt dig ned framför datorn, gÄ in pÄ varje produktsida och lÀs varje recension. PÄ sÄ vis kommer du se om nÄgon nybörjare nÀmner nÄgot om att den Àr svÄr att anvÀnda.

Kvalitet

En extremt viktig faktor i ditt val av multimeter Àr hur robust konstruktionen Àr. Kort sagt ska du kunna tappa verktyget frÄn flera meters avstÄnd utan att gÄ sönder. SÄledes mÄste det omslutande höljet ha en tÄlig konstruktion som ocksÄ kan utstÄ extrema temperaturer. Dock fÄr inte materialet pÄverka vikten alltför mycket, sÄ det mÄste vara en bra balans mellan kvalitet och vikt.

Appar

Det finns flera modeller, som t.ex. Flir DM285, dÀr du har möjligheten att dela data via Bluetooth till en mobilapp. DÀrefter kan du frÄn appen visualisera arbetsflöden och tydligare se information om felsökningen. SÄlunda ska du kolla i produktbeskrivningen om dÀr stÄr nÄgon om sammankoppling med appar.

Tillbehör

NÀr du vÀljer en multimeter kommer du snabbt mÀrka att de inte sÀllan levereras med mÄnga olika tillbehör. Exempelvis bÀrrem, temperatursensorer, mÀtledningar, förvaringsvÀskor, silikontestledare, alligatorprober, stativtillbehör och batterier. DÀrför ska du noggrant lÀsa produktbeskrivningarna sÄ du vet vilka tillbehör som ingÄr.

SÄ anvÀnder du en multimeter

MÀt spÀnning

Har du en apparat som slutat fungera Àr det första steget att mÀta spÀnningen. DÄ gör du som följer:

 1. Placera elektroderna pÄ vardera kabel.
 2. För in dem i apparaten du vill testa.
 3. Titta pÄ displayen efter spÀnningen.
 4.  Om spÀnningen Àr i nivÄ eller lite lÀgre Àn batteriet du mÀter sÄ har det garanterat el i sig.
 5. Om spÀnningen istÀllet visar ett nollvÀrde sÄ har elen svÄrigheter att anlÀnda till batteriet, och dÄ har du ett annat problem.

MĂ€t resistans

Innan du mÀter resistens mÄste du sÀkerstÀlla att kraften i batterierna inte Àr svaga. Annars kommer multimetern visa ett fel vÀrde.

 1. Koppla ur alla kontakter till enheten du ska mÀta för att undvika olyckor.
 2. Koppla in elektroderna pÄ plus- eller minussidan.
 3. Ser du en hög resistans sÄ Àr Àr sannolikheten hög för att nÄnting har korroderat.
 4. Om du istÀllet ser en oÀndlig resistans sÄ Àr kontakten garanterat bruten och behöver sÄledes ÄtgÀrdas.

Kontrollera bilbatteri med multimeter

Att kontrollera bilbatteriet med en multimeter Àr vÀldigt vanligt. För att göra detta mÄste du se till att batteriet inte Àr inkopplat. Orsaken Àr att batteriet mÄste mÀtas nÀr de Àr belastade, alltsÄ inkopplade, för att fÄ sÄ exakta vÀrden som möjligt. Trots att det finns andra mÀtinstrument som inte sÀllan Àr utrustade med en funktion för att testa bilbatterier, sÄ Àr fördelen med en multimeter att du kan anvÀnda den till sÄ mycket annat Àr bara bilbatteriet.
bÀsta multimeter

MĂ€ta antennsignal med multimeter

DessvÀrre gÄr det inte att mÀta antennsignal med en multimeter. Men du kan sÀkerstÀlla att kabeln inte Àr sönder genom att anvÀnda ohmmÀtaren. Genom att anvÀnda diod-funktionen sÄ kommer multimetern avge ett pipljud om det Àr korslutning i kabeln.

SÀkerhetsanvisningar för multimeter

NÀr du anvÀnder verktyg ska du tÀnka pÄ sÀkerhet i allmÀnhet, men i synnerhet om du anvÀnder elverktyg som en multimeter. Orsaken Àr att du arbetar med elektricitet vilket du alltid ska visa respekt för. Annars kan det ske allvarliga olyckor som inte bara pÄverkar dig, utan folk i din direkta nÀrhet. DÀrför ska du lÀsa nedanstÄende sÀkerhetsrekommendationer innan du börjar anvÀnda din multimeter.

 • Kontrollera sĂ€kringarna i mĂ€taren.
 • Se till att mĂ€taren har en CAT III-klassificering.
 • Om inte mĂ€tinstrumentet har en automatisk avstĂ€ngning, sĂ„ se till att stĂ€nga av den manuellt efter varje anvĂ€ndning.
 • Dra slutligen ut mĂ€tkablarna.
 • Förvara alla tillbehör i förvaringslĂ„dan.

Fördelar med multimeter

Det finns mÄnga fördelar med en multimeter. Först och frÀmst sÄ slipper du ringa en elektriker innan du sjÀlv felsökt problemet. DÀrtill sparar du pengar dÄ du undviker att slÀnga elektroniska apparater som faktiskt fungerar.

 • Spara pengar
  Undvik att slĂ€nga elektroniska apparater genom att identifiera den bakomliggande orsaken – som vanligtvis Ă€r att vĂ€gguttaget har gĂ„tt sönder.
 • Slipp anlita servicetekniker
  Genom att göra egna felsökningar kan identifiera problemet utan att behöva ringa en servicetekniker eller elektriker.

Detta kan en multimeter mÀta

Trots att en multimeter kan mÀta mÀngder av olika saker sÄsom kondensator, sÀkring, jord, och ampere; sÄ finns det mÄnga andra mÀtvÀrden som den kan mÀta. Genom att mÀta dessa vÀrden kan du reparera, testa och installera elektriska enheter som t.ex. hushÄllsledningar, elmotorer, strömförsörjningar och batterier. Vidare kan en multimeter anvÀndas för att installera takflÀktar eller byta en kopplingsdosa. PÄ grund av att det finns sÄ mÄnga mÀtvÀrden som gÄr att mÀta, har vi nedan sammanfattat samtliga mÀtbara variabler.

 • Ström (ampere)
 • SpĂ€nning (volt)
 • Resistans (ohm, Ω)
 • Frekvens (Hz)
 • Kapacitans
 • Temperatur
 • Kondensator
 • Generator
 • Impedans
 • Jordfel
 • SĂ€kring
 • Kondensator
 • Generator
 • Diod
 • Intermittensfaktor
 • Frekvensdrivgrad
 • EffektivvĂ€rde (rms)

multimeter