Mutterdragare bÀst-i-test

 

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-502X

 • Max hastighet pĂ„ 1750 varv/min
 • Vridmoment pĂ„ 1898 Nm
 • Fyra olika hastigheter beroende pĂ„ syfte
 • Perfekt för trĂ„nga utrymmen
 • ONE-KEY för trĂ„dlös anpassning via app
 • Stöldskydd och verktygsspĂ„rning genom appen
 • Âœ” friktionsring
 • Laddare och batterier ingĂ„r
 

Bosch DIY PDR 18 LI

 • Perfekt för skruvdragning eller bultning i trĂ€, metall, murbruk och tegel
 • Slagfrekvens pĂ„ 0-3200 slag/min
 • TomgĂ„ngsvarvtal pĂ„ 2600 varv/min
 • Maximalt vridmoment pĂ„ 130 Nm
 • Kompakt design
 • Batteri och laddare ingĂ„r ej
 

Ingersoll Rand 3940P2TI

 • UtmĂ€rkt för tunga industriapplikationer
 • Maximal luftförbrukning pĂ„ 2100 l/h
 • 5300 varv i minuten
 • Vridmoment pĂ„ 678-2237 Nm
 • 1″ hylsfĂ€ste
 • LjudnivĂ„: 97,8 dB
 • Vibration: 14,2 m/sÂČ
 • Vikt: 9,3 kg

Hitta pÄ sidan

Mutterdragare

Är du pĂ„ jakt efter en mutterdragare har du kommit till rĂ€tt plats. För det första Ă€r det ett utmĂ€rkt verktyg för att lossa eller dra Ă„t bultar och muttrar. DĂ€rmed anvĂ€nds de ofta vid dĂ€ckbyten. För det andra sparar den dig mycket energi dĂ„ det tidigare var extremt krĂ€vande att fĂ€sta bultar i stolpar och balkar. Men utbudet Ă€r brett vilket försvĂ„rar valet för mĂ„nga konsumenter. Till exempel mĂ„ste du vĂ€lja mellan en mutterdragare med tryckluft, med batteri eller en eldriven modell. Vidare finns det bĂ„de starka och svaga varianter. DĂ€rför har vi sammanstĂ€llt en lista över bĂ€st mutterdragare pĂ„ marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide innehĂ„llandes allt du behöver veta innan du gör ditt val.

Börja med att förkovra dig i informationen nedan för att dÀrefter vÀlja en modell frÄn topplistan ovan.

ProduktPrisklass
1. Milwaukee M18 ONEFHIWF12-502XBĂ€sta modellen
2. Bosch DIY PDR 18 LIBĂ€sta budgetvarianten
3. Ingersoll Rand 3940P2TIBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du mutterdragare

Innan du köper en mutterdragare finns det nÄgra saker du ska ta extra hÀnsyn till. Inledningsvis ska du fundera huruvida du vill ha trycklufts-, batteri- eller nÀtdriven variant. DÀrefter ska du fundera om stöldskydd Àr viktigt för dig. Förutom dessa saker sÄ har vi nedan listat de viktigaste faktorerna som du mÄste tÀnka pÄ för att göra ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

Batteridriven

En batteridriven mutterdragare Àr utmÀrkt ur hÀnseendet att du slipper sladdar. Dessutom Àr de avsevÀrt billigare Àn de tryckluftsdrivna modellerna som drivs av en kompressor. Dock mÄste du tÀnka pÄ att du i tid och tid behöver ladda batterierna, vilket lÀtt kan bli irriterande om batteriet tar slut precis nÀr du ska pÄbörja arbetet. Men fördelen med att du slipper sladdar Àr att du fÄr en fri rörlighet och pÄ sÄ sÀtt inte Àr begrÀnsad varken till var eluttaget befinner sig, eller hur lÄng sladden Àr. SÄledes Àr en batteridriven mutterdragare perfekt för dig som vill ha ett billigare och smidigare alternativ.

Tryckluft

Bara för nĂ„gra Ă„r sedan var mutterdragare med tryckluft det enda alternativet pĂ„ marknaden. PĂ„ grund av den dyra kostnaden anvĂ€ndes den mestadels av professionella arbetare. Men pĂ„ senare tid har fler företag börjat tillverka pneumatiska modeller vilket sĂ„lunda pressat priserna. DĂ€rmed Ă€r det fullt möjligt för gemene man att idag ha rĂ„d med en riktigt stark mutterdragare med kompressor. Genom att Ă€ga en tryckluftsdriven modell Ă€r du garanterad den mest kraftfulla modellen och sĂ„lunda behöver du aldrig vara orolig över att den inte kommer klara av jobbet – trots en bult som rostat i flera Ă„r.

mutterdragare tryckluft

NĂ€tdriven

En nÀtdriven mutterdragare drivs varken av batteri eller av tryckluft, utan istÀllet kopplar du helt enkelt in den i nÀrmaste eluttag. Fördelarna med detta Àr att den blir billigare. DÀrtill slipper du byta batteri. SÄledes Àr det ett billigt alternativ för dig som endast Àmnar anvÀnda den lite dÄ och dÄ. Med det sagt ska du vara medveten om att sladdar begrÀnsar din rörlighet i.o.m. att du alltid mÄste befinna dig nÀra ett eluttag för att du ska kunna anvÀnda den.

Styrka

Trots att en stark mutterdragare sÄklart Àr att föredra, behöver du nödvÀndigtvis inte den starkaste modellen. Till exempel rÀcker det med medelstark modell för att byta ett dÀck. DÀrför ska du vÀlja mutterdragare utifrÄn vad du Àmnar anvÀnda den till. PÄ sÄ vis slipper du spendera onödigt mycket pengar pÄ den bÀsta modellen, nÀr det faktiskt rÀcker med en budgetvariant för dina ÀndamÄl.

Pris

Du fĂ„r rĂ€kna med att betala allt frĂ„n 500 – 15 000 kr för en mutterdragare. Kostanden varierar beroende pĂ„ om du vĂ€ljer en trycklufts- eller batteridriven variant, samt vilket varumĂ€rke den har. Dock mĂ„ste du vara vaksam – i synnerhet om du vĂ€ljer en batteridriven modell – i.o.m. att laddare och batterier sĂ€llan ingĂ„r i priset. SĂ„ledes kan priset nĂ„ samma nivĂ„ som de pneumatiska modellerna, vilket betyder att du kan köpa en sĂ„dan istĂ€llet. DĂ€rför ska du noggrant lĂ€sa produktbeskrivningen sĂ„ du ser exakt vad som ingĂ„r, för att se vad den totala kostanden blir efter inköp av laddare och laddningsbara batterier. Viktigt att inse Ă€r att ju mer du betalar, desto bĂ€ttre kvalitet fĂ„r du, vilket sedermera leder till att produkten hĂ„ller i decennier. Summa summarum Ă€r att du först ska identifiera dina behov, och vĂ€lja en mutterdragare dĂ€refter. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt slipper du kasta pengar i sjön.

VarumÀrke

I alla vÄra verktygsguider sÄ nÀmner vi hur viktigt det Àr att vÀlja verktyg utifrÄn varumÀrke. Anledningen Àr att de bÀsta och mest vÀlrenommerade varumÀrkena i regel tillverkar bÀst verktyg. SÄledes kan du vara trygg och sÀker i ditt val. NÀr allt kommer omkring sÄ vill man ju ha en robust och slittÄlig mutterdragare som hÄller i flera Är, och det kommer du inte fÄ om du vÀljer en modell frÄn ett okÀnt varumÀrke. Dessutom erbjuder de bÀsta varumÀrkena sÄ som Ryobi, Makita, AEG och Milwaukee garanti pÄ minst 1 Är.

Ytterligare en sak du ska ha i Ätanke Àr att vissa mutterdragare endast Àr kompatibla med batterier frÄn samma tillverkare. Detta Àr viktigt att komma ihÄg sÄ du inte rÄkar köpa batterier som inte funkar.

Ergonomi

Som en konsekvens av att mutterdragaren i regel vÀger nÄgra kilo, Àr det extremt viktigt att vÀlja en ergonomisk modell. Annars kommer du fÄ ont i armen och handleden efter nÄgra fÄ minuters anvÀndning. I synnerhet om du anvÀnder en med tryckluft som tenderar att vara tyngre. DÀrför ska handtaget vara bekvÀmt att hÄlla i. DÀrtill ska greppet vara rÀfflat sÄ du fÄr ett stabilare grepp vilket gör att du kan hÄlla den stabilt. Vidare rekommenderar vi att inte vÀlja en alltför tung modell, utan försök hitta en som vÀger sÄ lite som möjligt sÄ du kan anvÀnda den en lÀngre period utan att bli trött.

Stöldskydd

Med tanke pÄ att en mutterdragare Àr ett dyrt verktyg sÄ har mÄnga tillverkare valt att integrera stöldskydd. Detta innebÀr att du via molnbaserade tjÀnster kan spÄra ditt verktyg om det blivit stulet. Detta Àr perfekt för dig som Àr orolig över att bli av med verktyg. Allt du behöver göra Àr att ladda hem en app varifrÄn du pÄ en karta kan se var tjuven placerat ditt verktyg. DÀrefter Àr det fritt fram att ringa polisen för att be dem hjÀlpa dig att ÄterhÀmta verktyget. DÀremot fÄr du vara beredd att betala extra för verktygsspÄrning.

Vridmoment

Vridmoment anges i Nm (Newtonmeter) och definierar hur snabbt och hur mycket kraft en mutterdragare har. Ju högre vridmoment desto snabbare lossar eller tÀtar du muttrarna och bultarna. VÀljer du en mutterdragare med tryckluft Àr vridmomentet högre tack vare att de anvÀnder en kompressor; medan en batteridriven modell har betydligt lÀgre vridmoment. Men som nÀmnt behöver du inte den starkaste modellen för att endast byta dÀck, sÄ stirra dig inte blind pÄ denna faktorn, utan kombinera alla nÀmnda faktorer för att göra ett sÄ bra val som möjligt.

Motor

Antingen vÀljer du en borstlös eller borstad motor. Den förra har dels en lÀngre livslÀngd och dels en högre arbetseffektivitet, medan den sistnÀmnda Àr mindre kraftfull pÄ grund av att de anvÀnder enklare ledningar för prestandan. Men det Àr viktigt att understryka att motorkraften Àr en ganska obetydlig faktor i sammanhanget med tanke pÄ att ovanstÄende faktorer i högre grad bestÀmmer kraften och kvaliteten.

Garanti

Köp aldrig en mutterdragare som inte erbjuder garanti. Orsaken Ă€r att det Ă€r ett dyrt verktyg, och om det gĂ„r sönder sĂ„ mĂ„ste du sĂ€kerstĂ€lla att du har rĂ€tt till ersĂ€ttning. DĂ€rför rekommenderar vi vĂ„ra lĂ€sare att aldrig – under nĂ„gra som helst omstĂ€ndigheter – vĂ€lja en modell som har mindre Ă€n 1 Ă„rs garanti. Annars kommer du bli otroligt besviken om du rĂ„kar tappa den i marken varpĂ„ den gĂ„r itu, och du stĂ„r dĂ€r utan möjlighet till ekonomisk ersĂ€ttning.

AnvÀndningsomrÄde för mutterdragare

Det finns mÄnga anvÀndningsomrÄden för mutterdragare. Först och frÀmst anvÀnds de för att underlÀtta dÀckbyten. Men de anvÀnds Àven flitigt för att fÄ bort rostiga bultar.

 • DĂ€ckbyte
  Tidigare anvÀnde de flesta sig av ett fÀlgkors för att byta dÀck. PÄ grund av att det Àr anstrÀngande och tidskrÀvande sÄ sparar en mutterdragare dig mycket tid och energi. Vidare Àr det fortfarande mÄnga som lÀmnar in bilen för att fÄ dÀcken bytta dÄ de inte klarar av det sjÀlv, dÀrmed sparar du ocksÄ pengar tack vare mutterdragaren.
 • StĂ„lpelare
  MÄnga anvÀnder sig av mutterdragare för att fÀsta eller lossa bultar i stolpar och balkar. PÄ sÄ vis blir det lÀttare att sÀtta upp massiva stÄlpelare och andra konstruktioner.
 • Rostiga bultar
  Finns det nÄgot mer enerverande Àn att inte fÄ bort en fastrostad bult eller skruv? Genom att anvÀnda en stark mutterdragare med högt vridmoment skruvar du bort den pÄ ett par sekunder.

mutterdragare  mutterdragare test