Regelsökare bäst-i-test

 

Regelsökare Bosch Wallscanner D-tect 120

  • Batteridriven regelsökare på 12V
  • Dual power source: fungerar både med 12 V LI-batteri och vanliga alkaliska batterier
  • Spotmätning i stället för metodmätning gör att du kan lokalisera på minsta lilla yta
  • Center Finder: optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcenter
  • Smidigt användargränssnitt med 3 självförklarande funktionsknappar för olika mätsituationer
  • Lokaliserar objekt ned till materialdjup om 12 cm
  • Ljud- och ljussignal vid lokaliserat objekt i vägg
  • Automatisk avstängning efter cirka 5 minuter kan vara irriterande om man arbetar med verktyget under längre perioder
 

Regelsökare Stanley STHT77587-0

  • 2 års garanti
  • Mittmarkering för exakt centrering av trä- och metallreglar
  • Hittar trä och metallreglar upp till 19 mm djup och AC-ledningar inom en radie av 6-18″/15-45 cm och upp till 50 mm djup
  • Idealisk för att hitta reglar för att förenkla uppsättning av TV, hyllor eller tavlor
  • Automatisk kalibrering hjälper till att undvika missade reglar på grund av felaktig inkalibrering
  • LED-ljusindikatorer för visuell vägledning till regelnoch ljudsignal för att markera när regeln hittats
  • Kan endast detektera upp till 19 mm djup vilket är en begränsning för sökning av djupare och tjockare objekt
 

Regelsökare Zircon X85

  • Enkel och säker detektering av vattenbärande plaströr, reglar i trä och metall och kablar med aktiv ström upp till 50 mm
  • Pilformad pekare indikerar det detekterade målet
  • Bateriindikator för optimal prestanda
  • Vatten- och dammresistant
  • Ergonomisk design
  • Batterier ingår inte

Hitta på sidan

Bästa regelsökaren → Bäst-i-test (2024) → Köpguide (för- och nackdelar)

Ska du hamra, skruva eller borra i väggen måste du använda en regelsökare för att inte råka slå hål på elledningar och reglar. Genom att svepa regelsökaren över väggen, indikerar verktyget med en ljudsignal var reglarna sitter. Därefter är det superenkelt att hänga upp det du vill på det säkraste sättet.

Givetvis kan du fästa tavlor, hyllor och TV-apparater på väggen utan detta verktyg, men då är risken hög att kostnaden skjuter i höjden om du tar sönder en elledning. Dessutom slipper du måla över hål som du av misstag råkat borra på fel ställe.

Vidare går de att tillämpas på både golv och tak. Därjämte är det ett billigt verktyg, så det är definitivt värt att köpa för att säkerställa att alla upphängningar går korrekt till. Således är den billig, har ett brett användningsområde och är lätt att använda.

Dock är utbudet väldigt stort vilket inte sällan försvårar valet för konsumenter. Därför har vi sammanställt de bästa regelsökarna i en bäst-i-test lista. Därtill har vi skrivit en köpguide med information om vad du ska tänka på innan ditt köp så du gör ett så genomtänkt val som möjligt. Börja därför med att läsa på nedan för att lära dig hur en regelsökare fungerar, fördelar och nackdelar samt skillnaderna mellan olika varianter.

Bästa regelsökaren 2024 — Bosch, Stanley & Zircon

1. Bosch Regelsökare — Test & Recension → För- och nackdelar

Regelsökare Bosch test

Vi har haft äran att testa Bosch Regelsökare Wallscanner D-tect 120 Professional, en batteridriven modell på 12V. Det är ett verktyg som fungerar både med 12V batterier och vanliga alkaliska AA-batterier och är utformat för att hjälpa dig att lokalisera objekt i vägg, såsom träreglar, järnhaltig metall, järnfri metall, (spänningssatta) elledningar och vattenfyllda plaströr.

En av de mest imponerande funktionerna i Bosch Regelsökare är dess dual power source. Du kan som sagt använda både 12 V LI-batteri och vanliga alkaliska batterier för att driva enheten. Detta gör det möjligt att använda enheten under längre perioder utan att behöva ladda den.

En annan funktion som jag uppskattade med Bosch Wallscanner D-tect 120 är  något som kallas för “Center Finder”. Detta ger en optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcenter, vilket gör det lättare att hitta träreglar eller metall i väggarna. Dessutom har enheten ett smidigt användargränssnitt med 3 självförklarande funktionsknappar för olika mätsituationer. Detta gör det enkelt att använda enheten även om du inte har mycket erfarenhet av att arbeta med regelsökare.

Vidare kan den lokalisera objekt ned till materialdjup om 12 cm. Detta innebär att du kan använda enheten för att hitta träreglar, järnhaltig metall, järnfri metall och vattenfyllda plaströr på ett tillförlitligt sätt. Dessutom ger ljud- och ljussignalen en extra bekräftelse när du har lokaliserat ett objekt i vägg.

När det gäller dess begränsningar har enheten en noggrannhet på ± 10 mm. Detta innebär att du måste vara försiktig när du arbetar med Bosch Regelsökare för att undvika att missa objekt eller hitta felaktiga objekt. Dessutom har den automatisk avstängning efter cirka 5 minuter, vilket inte sällan irriterande om du arbetar med den under längre perioder.

Sammanfattningsvis är Bosch regelsökare en pålitlig modell som erbjuder många fördelar för både professionella och hobbysnickare. Men det är som sagt viktigt att vara försiktig när man använder verktyget för att undvika att missa objekt eller hitta felaktiga objekt

Fördelar med Bosch:

  • Dual power source gör att enheten kan användas med både 12V LI-batteri och vanliga alkaliska batterier
  • Spotmätning i stället för metodmätning gör att du kan lokalisera på minsta lilla yta
  • Center Finder ger optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcenter
  • Smidigt användargränssnitt med 3 självförklarande funktionsknappar för olika mätsituationer
  • Lokaliserar objekt ned till materialdjup om 12 cm
  • Ljud- och ljussignal vid lokaliserat objekt i vägg

Nackdelar med Bosch:

  • Noggrannheten är ± 10 mm, vilket kan leda till att man missar objekt eller hittar felaktiga objekt
  • Automatisk avstängning efter cirka 5 minuter kan vara irriterande om man arbetar med verktyget under längre perioder

Köp hos Proffsmagasinet

2. Stanley Regelsökare — Test & Recension → För- och nackdelar

Regelsökare Stanley test

Stanley Regelsökare är en enhet utformad specifikt för att hitta trä- och metallreglar samt AC-ledningar. Enheten kan hitta trä- och metallreglar upp till 19 mm djup och AC-ledningar inom en radie av 6-18″/15-45 cm och upp till 50 mm djup. Det är en idealisk regelsökare för att förenkla uppsättning av TV, hyllor eller tavlor.

En av de mest imponerande funktionerna i Stanley Regelsökare är dess mittmarkering, som ger exakt centrering av trä- och metallreglar. Detta är en stor fördel när man arbetar med verktyget och gör det lättare att hitta träreglar eller metall i väggarna. Dessutom har enheten en knapp för enkel användning, vilket gör det enkelt att använda verktyget även om man inte har mycket erfarenhet av att arbeta med regelsökare.

Vidare har Stanley Regelsökare också en liten, kompakt design som gör det enkelt att förvara den eller bära den i fickan. Detta är en stor fördel eftersom det innebär att verktyget alltid är till hands när man behöver det. Dessutom är det bra att enheten levereras med 2 st AAA batterier, vilket är ovanligt då batterier sällan ingår när man köper regelsökare. Således kan du börja använda enheten direkt ur lådan.

Fortsättningsvis har denna modell automatisk kalibrering som hjälper till att undvika missade reglar på grund av felaktig inkalibrering. Detta gör att man kan lita på att verktyget ger tillförlitliga resultat och att man inte riskerar att missa träreglar eller metall i väggarna. Dessutom ger LED-ljusindikatorerna för visuell vägledning till regeln och ljudsignalen en extra bekräftelse när man har lokaliserat ett objekt i vägg.

När det gäller dess nackdelar, kan Stanley Regelsökare som sagt endast hitta trä- och metallreglar upp till 19 mm djup och AC-ledningar inom en radie av 6-18″/15-45 cm och upp till 50 mm djup. Detta kan vara en nackdel för dem som arbetar med tjockare väggar eller söker djupare objekt. Dessutom har enheten enbart en garanti på 2 år, vilket är kort jämfört med många andra modeller på marknaden.

Fördelar med Stanley:

  • Mittmarkering ger exakt centrering av trä- och metallreglar
  • Liten design gör att enheten enkelt kan förvaras eller bäras i fickan
  • Enkel användning med endast en knapp
  • Automatisk kalibrering undviker missade reglar på grund av felaktig inkalibrering
  • LED-ljusindikatorer ger visuell vägledning till regeln och ljudsignalen för att markera när regeln hittats
  • Levereras med 2 st AAA batterier

Nackdelar med Stanley:

  • Kan endast detektera upp till 19 mm djup vilket är en begränsning för sökning av djupare och tjockare objekt
  • Garantitiden på 2 år kan vara kort jämfört med andra regelsökare på marknaden

Köp hos Proffsmagasinet

3. Zircon Regelsökare — Test & Recension → För- och nackdelar

Zircon Regelsökare test

Zircon X85 regelsökare är en enhet utformad för att detektera vattenbärande plaströr, reglar i trä och metall, och kablar med aktiv ström upp till 50 mm. Det är en enkel och säker regelsökare som kan användas för en mängd olika byggprojekt.

En av de mest imponerande funktionerna i Zircon X85 är dess pilformade pekare som indikerar det detekterade målet. Denna funktion gör det lättare att hitta träreglar eller metall i väggarna och gör det möjligt att snabbt hitta de material du behöver för att slutföra ditt byggprojekt. Dessutom har enheten en bateriindikator för optimal prestanda, vilket gör att du alltid vet när det är dags att byta batteri.

Därutöver har Zircon Regelsökare också en ergonomisk design som gör den bekväm att använda under längre perioder. Detta är en stor fördel när man arbetar med verktyg som dessa, och gör att man kan arbeta mer effektivt. Dessutom är enheten vatten- och dammresistant, vilket gör den lämplig för användning i en mängd olika miljöer.

Nackdelarna med  Zircon Regelsökare är att den endast kan detektera material som plast, trä, metall och spänningssatta elledningar. Detta kan vara en nackdel om man behöver hitta andra material i väggarna. Dessutom ingår inte batteriet, vilket är enormt irriterande om man råkar glömma detta.

Fördelar med Zircon:

  • Pilformad pekare indikerar det detekterade målet
  • Bateriindikator för optimal prestanda
  • Vatten- och dammresistant
  • Ergonomisk design gör den bekväm att använda under längre perioder
  • Detekterar trä, metall, plast och spänningssatta elledningar
  • Enkel och säker detektering av vattenbärande plaströr, reglar i trä och metall och kablar med aktiv ström upp till 50 mm

Nackdelar med Zircon:

  • Kan endast detektera vissa material, vilket kan vara en begränsning om man behöver hitta andra material i väggarna
  • Batterier ingår inte

Köp hos Verktygsproffsen

Köpguide för Regelsökare — 10 Faktorer att tänka på innan köp

När du ska köpa en regelsökare är det väldigt viktigt att veta vad du ska titta efter. Till exempel finns det vissa modeller som endast hittar metallreglar och elledningar på 25 millimeters djup. Vidare går det att välja på varianter som är bättre och sämre på att upptäcka metall och trä.

Därför är det extremt viktigt att du på förhand har en hum om hur du ska använda verktyget, så du kan välja en modell utifrån dina behov. Av den orsaken har vi nedan sammanställt samtliga faktorer som hjälper dig välja bäst regelsökare för dig.

1. Djup

Det som skiljer billiga regelsökare från dyra är hur djupt den kan upptäcka olika objekt. Medan vissa modeller klarar av att lokalisera t.ex. stål upp till 140 mm djup, finns det andra som endast hittar objekt på 25 mm djup. Således kommer bara den förstnämnda varianten fungera för dig som har en tjock vägg. Därför är det väldigt viktigt att antingen kolla upp hur djup din vägg är så du kan utgå från detta, alternativt köpa en modell som klarar av alla typer av tjocklekar på väggar.

2. Tillförlitlighet

Trots att du alltid kan lita på att kvalitativa regelsökare utför objektlokalisering med hög precision, finns det modeller av svagare kvalitet som inte är lika tillförlitliga. Fastän verktyget indikerar att den hittat en regel, kan positionen vara fullständigt fel. Därför är det av yttersta vikt att du läser igenom recensionerna för produkten som faller dig i smaken, för att på så sätt se om någon konsument nämner en brist i pålitligheten.

regelsökare bäst i test

3. Ljud- eller ljusindikator

En faktor som sällan tas upp i guider om regelsökare är vilken typ av indikator som bör väljas. Låt oss säga att du har en vägg fylld med metallreglar och ett högt ljud dånar vid varje lokalisering. Då kan det bli irriterande med ljudindikator. Mot bakgrund av detta rekommenderar vi i regel ljusindikatorer istället. Orsaken är att dessa blinkar varje gång de lokaliserar ett objekt, vilket inte är lika störande som ljudsignaler.

4. Ergonomi

Fastän du knappast kommer använda en regelsökare i timmar i sträck, är det likväl viktigt med ett bra grepp. Anledningen är att det i handen lätt alstras handsvett när du utför uppgifter som kräver stort fokus. Och du inte  vill tappa verktyget när du äntligen hittat kabeln, plaströret eller regeln. Dessutom vill du kunna hålla regelsökaren i snäva vinklar om det är ett område som är svårt att komma åt, och då är ergonomin en väldigt viktig faktor.

5. Damm- och vattentålig

Om du jobbar på arbetsplatser där damm far runt i luften stup i kvarten är det viktigt att du kollar att regelsökaren är IP54-klassificerad. Detta innebär att den tål både väta och damm och – i vissa fall – även stötar. Därmed behöver du inte vara orolig att tappa den, vilket är lätt hänt när du håller upp den mot väggen. Om du däremot endast använder den för hemmasnickeriet så är detta inte ett krav.

6. Handledsrem

Som nämnt ovan finns det regelsökare som tål stötar, men varför? Orsaken är att när du under hög koncentration sveper väggen så är det lätt att tappa fokus från greppet, varpå verktyget faller ner på backen. Därför har många tillverkare börjat fästa en handledsrem på regelsökaren som du fäster runt din handled. På så sätt fångas verktyget upp av din handled innan det stöter i marken.

7. Förvaringsväska

Ju dyrare regelsökare du köper, desto viktigare är det att du förvarar den i en förvaringsväska. På så vis förlänger du livslängden på verktyget. I synnerhet om du är byggarbetare och jobbar på en arbetsplats där det far och flyr alla möjliga partiklar.

8. Användarvänlighet

Har du aldrig använt en regelsökare förut så är det viktigt att välja en som är avsedd för nybörjare. Annars riskerar du att köpa en alltför avancerad variant vars inlärningskurva är så pass lång att du tappar intresset. Därför har vi endast listat de modeller som är lätta att komma igång med och intuitiva att använda.

9. Mätläge

Vissa regelsökare är avsedda för att lokalisera specifika material så som gips, metall eller spänningssatta kablar. Men det finns också de som har olika mätlägen så du kan ställa in vad du ska använda den för.

10. Kostnaden

Med tanke på att en regelsökare endast kostar mellan 400 – 1500 kronor är det inget dyrt verktyg. Därför rekommenderar vi att investera i en kvalitativ modell som har många användningsområden. Annars riskerar du att köpa en från ett okänt varumärke vars tillförlitlighet är på tok för låg, och som leder till att du bara förstör väggar, golv och tak. Beträffande billiga regelsökare är det många användare som ekar Stefans åsikt i forumtråden på Byggahus.se:

De billiga regelsökarna är värdelösa, deras gissning är lika bra som min.

 

regelsökare test

Skillnader mellan regelsökare från Biltema, Byggmax, Bauhaus och Jula

Härnäst kommer vi gå igenom information om vad det är som huvudsakligen skiljer regelsökarna åt från Biltema, Byggmax, Bauhaus och Jula, för att hjälpa dig att välja den som passar bäst för dina behov.

  • Biltema: Biltema erbjuder ett  stort antal olika regelsökare i olika prisklasser, från budgetalternativ till mer avancerade modeller. Deras billigaste alternativ, för mindre än 200 kronor, är en enkel modell som kan hitta träreglar och metallskruvar upp till 1,5 cm djupa. Deras dyrare alternativ, för cirka 500 kronor, är mer avancerade och kan även upptäcka elkablar och rör i väggen.
  • Byggmax: Byggmax utbud är något mer begränsat än Biltemas. Deras billigaste alternativ kostar cirka 200 kronor och kan upptäcka träreglar upp till 3 cm djupa. Deras dyraste alternativ, för cirka 600 kronor, kan upptäcka träreglar, metallskruvar, elkablar och rör. Således ska du välja Byggmax om du vill komma billigare undan.
  • Bauhaus: Bauhaus å andra sidan har ett relativt skralt utbud, men det är för att de primärt fokuserar på avancerade modeller. Deras billigaste regelsökare kostar cirka 200 kronor och kan upptäcka träreglar upp till 3 cm djupa, medan deras dyraste alternativ, för cirka 800 kronor, kan upptäcka träreglar, metallskruvar, elkablar och rör – och har även en inbyggd laserfunktion.
  • Jula: Sist men inte minst så kan du välja att handla från Jula, som även dem säljer ett antal olika regelsökare  med liknande funktioner som de ovanstående butikerna. Deras billigaste alternativ, för cirka 400 kronor, kan upptäcka träreglar upp till 3 cm djupa. Deras dyraste alternativ, för cirka 800 kronor, kan upptäcka träreglar och metallskruvar.
ButikPrisintervallMaximal upptäcktdjup för träreglarKan upptäcka metallskruvarKan upptäcka elkablar och rörInbyggd laserfunktion
Biltemaca 200 – 500 kr1,5 cmJaEndast på dyrare modellerEndast på dyrare modeller
Byggmaxca 200 – 600 kr3 cmJaJaEndast på dyrare modeller
Bauhausca 200 – 800 kr3 cmJaJaJa
Julaca 200 – 500 kr3 cmJaJaJa

Summa summarum finns många likheter mellan regelsökare från Biltema, Byggmax, Bauhaus och Jula. De flesta kan upptäcka träreglar och metallskruvar, medan de dyrare alternativen även kan upptäcka elkablar och rör. Priserna varierar från cirka 200 kronor till 800 kronor, beroende på funktioner och kvalitet.

bästa regelsökaren

För- och nackdelar med regelsökare

Fördelar

  • Sparar tid och ansträngning: Att hitta träreglar, metallskruvar, elkablar och rör i en vägg kan vara en tidskrävande och ansträngande process om man inte har rätt verktyg. En regelsökare gör processen snabbare och enklare, vilket sparar enorma mängder tid.
  • Minskar risken för skador: Genom att hitta träreglar och andra hinder i väggen kan man undvika att borra eller såga på fel ställe, vilket kan orsaka allvarliga skador på både byggnaden och personen som utför arbetet.
  • Användarvänliga: De är ofta enkla att använda, med tydliga instruktioner, knappar och en display där man kan se allt som sker. De är också lätta och bekväma att hantera, vilket gör dem lämpliga för både professionella byggare såväl som hemmafixare.
  • Varierande funktioner: De flesta regelsökare har olika funktioner som gör det möjligt att hitta olika hinder i väggen, från träreglar, metallskruvar; till elkablar och rör. Detta ger användaren mer flexibilitet och gör verktyget mer mångsidigt.

Nackdelar

  • Kräver batterier: De flesta regelsökare kräver dessvärre batterier för att fungera. Detta innebär en extra kostnad och även att man måste se till att batterierna är fulladdade innan man påbörjar arbetet.
  • Felaktig läsning: Det är möjligt att verktygen ger felaktig information om placeringen av hinder i väggen. Detta kan bero på olika faktorer, såsom felaktig kalibrering eller användarfel, vilket i sin tur kan leda till att man borrar eller sågar på fel ställe. Därmed är felmarginalen ett ständigt problem med billigare modeller, men de bästa regelsökarna som vi testat uppvisar inte detta problem.
  • Kostnad: Kostnaden varierar, men de mer avancerade modellerna kan de facto vara ganska dyra. Detta gör det svårt för vissa hemmafixare att motivera kostnaden för ett verktyg som de kanske bara använder vid enstaka tillfällen. Dock vägs detta upp av de eventuella reparationskostnaderna som måste betalas om man råkar göra sönder ett rör eller något annat i väggen.
  • Begränsad i användningsområde: Eftersom regelsökare främst är utformade för att hitta hinder i väggar, är de begränsade i användningsområde. Därför väljer många att inte köpa verktyget, eftersom det är så enformigt.

Detta upptäcker en regelsökare

I väggar finns det reglar varpå gipsskivor och porösa skivor fästs för värme- och ljudisolering. Dessa reglar är tillverkade i antingen trä, metall eller stål. Tack vare regelsökaren slipper du riskera att förstöra reglarna. Men en bra regelsökare hjälper dig upptäcka ännu fler saker, vilka vi har listat nedan:

  • Regel i metall och trä
  • Elledningar
  • Vattenbärande plaströr
  • Strömförande kablar
  • Järnhaltiga (armeringsjärn) och järnfria metaller (kopparrör)
  • Stål

Så använder du en regelsökare — 6 enkla steg

En regelsökare är enkel att använda, men det gäller att du kan lita på verktyget, så om du har en billig modell kan du inte räkna med att precisionen kommer vara lika hög som en premium-variant. Oavsett vilken modell du köper så går användningen till på samma sätt, nämligen följande:

  1. Läs bruksanvisningen: Innan du använder din regelsökare är det viktigt att du läser igenom bruksanvisningen för att förstå hur den fungerar och hur du ska använda den korrekt. Ta inte för givet att den fungerar som de andra modellerna du använt.
  2. Kalibrera regelsökaren: De flesta kräver initial kalibrering innan användning för att säkerställa att de mäter korrekt. Se därför till att du har en platt yta att kalibrera på och följ instruktionerna i bruksanvisningen för att kalibrera den innan du börjar använda den.
  3. Placera den på väggen: Placera nu regelsökaren mot väggen och tryck på knappen för att starta sökningen. Rörelserna bör vara jämna och långsamma – inte ryckiga och hetsiga.
  4. Tolka läsningarna: Verktyget kommer nu att signalera när den upptäcker ett hinder i väggen, såsom en träregel, metallskruv, elkabel eller rör. Det är viktigt att tolka läsningarna korrekt för att undvika att borra eller såga på fel ställe. Det kan ta lite tid att vänja sig vid hur den fungerar, så var tålmodig och öva på att använda den några gånger innan du fortsätter med ditt arbete.
  5. Markera platsen: När du har hittat hindret kan du använda en blyertspenna eller något annat märkningsverktyg för att markera platsen på väggen. Detta hjälper dig att hålla reda på var hindret är och undvika att borra eller såga på fel ställe. Använd gärna en krysslaser för att tydligt markera regelns bredd och höjd.
  6. Avsluta: När du nu är klar med att använda regelsökaren ska du se till att du stänger av den och tar ut batterierna om det behövs – många glömmer detta varpå batterierna laddar ur fortare än kvickt. Förvara den på en torr plats för att skydda den från skador.

Genom att följa ovanstående steg-för-steg instruktioner och läsa bruksanvisningen noggrant kan du säkerställa att du använder den på rätt sätt och undvika skador och felaktiga läsningar.

4 vanliga misstag man helst ska undvika

Det är skrämmande lätt att göra misstag som kan leda till felaktig läsning när man använder en regelskare. Därför har vi nedan listat några vanliga misstag som folk gör som man helst ska undvika:

  1. Inte kalibrera regelsökaren: Att inte kalibrera den kan leda till felaktig läsning och därmed orsaka skador på väggen/byggnaden. Se till att alltid kalibrera den innan användning enligt instruktionerna i bruksanvisningen.
  2. Använda fel inställningar: De flesta regelsökare har olika inställningar för olika hinder i väggen. Det är viktigt att du väljer rätt inställning för att undvika felaktig läsning – detta är ett extremt vanligt misstag.
  3. Röra den för snabbt: Att röra regelsökaren för snabbt över väggen kan leda till att du missar hinder eller får felaktig läsning. Var försiktig och rör den jämnt, metodiskt och långsamt över väggen.
  4. Använda en gammal modell: Om modellen du använder är gammal kan det påverka dess funktion. Se till att den är i gott skick och fungerar korrekt innan du använder den. Är du osäker bör du hellre köpa en ny istället för att ta risken.

Skillnad på magnetisk och elektronisk regelsökare

Regelsökare har två olika metoder för att lokalisera diverse objekt inuti väggarna, nämligen elektronisk och magnetisk. Skillnaderna är påtagliga, därför har vi nedan tydliggjort det som skiljer dem åt.

Magnetisk lokalisering

En magnetisk regelsökare upptäcker inte reglar, utan endast de skruvar eller spikar som användes när regeln sattes in. Därmed letar den efter metallfästet som gipset är fäst med, och utgår ifrån detta när den indikerar ett fynd. Nackdelarna är att den inte använder sensorer för att på ett precist sätt lokalisera reglarna i sig. Dessutom kan det vara svårt att hitta dessa metallfästen i väggar på äldre byggnader då de byggdes annorlunda.

Elektronisk lokalisering

Till skillnad från magnetisk lokalisering använder de elektroniska regelsökarna sensorer för att hitta väggens dialektiska konstant. När detta värde ändras innebär det att sökaren hittat en regel. På så vis ger detta alternativ en mer exakt positionering av reglarna, ledningarna eller rören. Därtill får du reda på om ett fynd har gjort genom en blinkande LED-lampa eller ljudsignal. Dock är nackdelen att du måste köpa till ett batteri.

Obs: är batteriet nästintill urladdat kommer du få felaktiga resultat från regelsökaren.