Regelsökare bÀst-i-test

 

Bosch Wallscanner D-tect 120

 • Hittar objekt ned till 120 mm
 • Extremt kvalitativ exakt lokalisering av objektcenter
 • Batteridriven regelsökare (12V)
 • Ljud- och ljussignal indikerar fynd
 • Funkar bĂ„de med 12 V LI-batteri och alkaliska
 

Bosch GMS 120

 • StĂ„l (120 mm djup)
 • Reglar, ledningar och rör (120 mm djup)
 • Hitta trĂ€, metaller och elledningar
 • Maximal sĂ€kerhet vid borrning
 • Automatkalibrering
 • LED-markeringsring
 • Tre mĂ€tlĂ€gen
 • IP54-klassificerad
 

Zircon HD900C

 • VĂ€xelströmsledningar (51 mm djup)
 • Kopparrör (38 mm djup)
 • ArmeringsjĂ€rn (76 mm djup)
 • Detekterar trĂ€- och metallreglar i vĂ€gg, golv och tak.
 • UpptĂ€cker ocksĂ„ spĂ€nningsförande kablar
 • Bakgrundsbelyst display
 • Hög ljudsignal indikerar detektering
 • Lokaliserar icke-magnetisk metall som t.ex. kopparrör

Hitta pÄ sidan

Regelsökare

Ska du hamra, skruva eller borra i vÀggen mÄste du anvÀnda en regelsökare för att inte rÄka slÄ hÄl pÄ elledningar och reglar. Genom att svepa regelsökaren över vÀggen, indikerar verktyget med en ljudsignal var reglarna sitter. DÀrefter Àr det superenkelt att hÀnga upp det du vill pÄ det sÀkraste sÀttet. Givetvis kan du fÀsta tavlor, hyllor och TV-apparater pÄ vÀggen utan detta verktyg, men dÄ Àr risken hög att kostnaden skjuter i höjden om du tar sönder en elledning. Dessutom slipper du mÄla över hÄl som du av misstag rÄkat borra pÄ fel stÀlle.

Vidare gÄr de att tillÀmpas pÄ bÄde golv och tak. DÀrjÀmte Àr det ett billigt verktyg, sÄ det Àr definitivt vÀrt att köpa för att sÀkerstÀlla att alla upphÀngningar gÄr korrekt till. SÄledes Àr den billig, har ett brett anvÀndningsomrÄde och Àr lÀtt att anvÀnda. Dock Àr utbudet vÀldigt stort vilket inte sÀllan försvÄrar valet för konsumenter. DÀrför har vi sammanstÀllt de bÀsta regelsökarna i en bÀst-i-test lista. DÀrtill har vi skrivit en köpguide med information om vad du ska tÀnka pÄ innan ditt köp sÄ du gör ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att lÀra dig hur en regelsökare fungerar, fördelar och nackdelar samt skillnaderna mellan olika varianter.

ProduktPrisklass
1. Bosch Wallscanner D-tect 120BĂ€sta modellen
2. Bosch GMS 120BĂ€sta budgetvarianten
3. Zircon HD900CBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du regelsökare

NÀr du ska köpa en regelsökare Àr det vÀldigt viktigt att veta vad du ska titta efter. Till exempel finns det vissa modeller som endast hittar metallreglar och elledningar pÄ 25 millimeters djup. Vidare gÄr det att vÀlja pÄ varianter som Àr bÀttre och sÀmre pÄ att upptÀcka metall och trÀ. DÀrför Àr det extremt viktigt att du pÄ förhand har en hum om hur du ska anvÀnda verktyget, sÄ du kan vÀlja en modell utifrÄn dina behov. Av den orsaken har vi nedan sammanstÀllt samtliga faktorer som hjÀlper dig vÀlja bÀst regelsökare för dig.

 1. Djup
  Det som skiljer billiga regelsökare frÄn dyra Àr hur djupt den kan upptÀcka olika objekt. Medan vissa modeller klarar av att lokalisera t.ex. stÄl upp till 140 mm djup, finns det andra som endast hittar objekt pÄ 25 mm djup. SÄledes kommer bara den förstnÀmnda varianten fungera för dig som har en tjock vÀgg. DÀrför Àr det vÀldigt viktigt att antingen kolla upp hur djup din vÀgg Àr sÄ du kan utgÄ frÄn detta, alternativt köpa en modell som klarar av alla typer av tjocklekar pÄ vÀggar.
 2. Tillförlitlighet
  Trots att du alltid kan lita pÄ att kvalitativa regelsökare utför objektlokalisering med hög precision, finns det modeller av svagare kvalitet som inte Àr lika tillförlitliga. FastÀn verktyget indikerar att den hittat en regel, kan positionen vara fullstÀndigt fel. DÀrför Àr det av yttersta vikt att du lÀser igenom recensionerna för produkten som faller dig i smaken, för att pÄ sÄ sÀtt se om nÄgon konsument nÀmner en brist i pÄlitligheten.
 3. Ljud- eller ljusindikator
  En faktor som sÀllan tas upp i guider om regelsökare Àr vilken typ av indikator som bör vÀljas. LÄt oss sÀga att du har en vÀgg fylld med metallreglar och ett högt ljud dÄnar vid varje lokalisering. DÄ kan det bli irriterande med ljudindikator. Mot bakgrund av detta rekommenderar vi i regel ljusindikatorer istÀllet. Orsaken Àr att dessa blinkar varje gÄng de lokaliserar ett objekt, vilket inte Àr lika störande som ljudsignaler.
 4. Ergonomi
  FastÀn du knappast kommer anvÀnda en regelsökare i timmar i strÀck, Àr det likvÀl viktigt med ett bra grepp. Anledningen Àr att det i handen lÀtt alstras handsvett nÀr du utför uppgifter som krÀver stort fokus. Och du vill inte tappa verktyget nÀr du Àntligen hittat kabeln, plaströret eller regeln. Dessutom vill du kunna hÄlla regelsökaren i snÀva vinklar om det Àr ett omrÄde som Àr svÄrt att komma Ät, och dÄ Àr ergonomin en vÀldigt viktig faktor.
 5. Damm- och vattentÄlig
  Om du jobbar pĂ„ arbetsplatser dĂ€r damm far runt i luften stup i kvarten Ă€r det viktigt att du kollar att regelsökaren Ă€r IP54-klassificerad. Detta innebĂ€r att den tĂ„l bĂ„de vĂ€ta och damm och – i vissa fall – Ă€ven stötar. DĂ€rmed behöver du inte vara orolig att tappa den, vilket Ă€r lĂ€tt hĂ€nt nĂ€r du hĂ„ller upp den mot vĂ€ggen. Om du dĂ€remot endast anvĂ€nder den för hemmasnickeriet sĂ„ Ă€r detta inte ett krav.
 6. Handledsrem
  Som nÀmnt ovan finns det regelsökare som tÄl stötar, men varför? Orsaken Àr att nÀr du under hög koncentration sveper vÀggen sÄ Àr det lÀtt att tappa fokus frÄn greppet, varpÄ verktyget faller ner pÄ backen. DÀrför har mÄnga tillverkare börjat fÀsta en handledsrem pÄ regelsökaren som du fÀster runt din handled. PÄ sÄ sÀtt fÄngas verktyget upp av din handled innan det stöter i marken.
 7. FörvaringsvÀska
  Ju dyrare regelsökare du köper, desto viktigare Àr det att du förvarar den i en förvaringsvÀska. PÄ sÄ vis förlÀnger du livslÀngden pÄ verktyget. I synnerhet om du Àr byggarbetare och jobbar pÄ en arbetsplats dÀr det far och flyr alla möjliga partiklar.
 8. AnvÀndarvÀnlighet
  Har du aldrig anvÀnt en regelsökare förut sÄ Àr det viktigt att vÀlja en som Àr avsedd för nybörjare. Annars riskerar du att köpa en alltför avancerad variant vars inlÀrningskurva Àr sÄ pass lÄng att du tappar intresset. DÀrför har vi endast listat de modeller som Àr lÀtta att komma igÄng med och intuitiva att anvÀnda.
 9. MÀtlÀge
  Vissa regelsökare Àr avsedda för att lokalisera specifika material sÄ som gips, metall eller spÀnningssatta kablar. Men det finns ocksÄ de som har olika mÀtlÀgen sÄ du kan stÀlla in vad du ska anvÀnda den för.
 10. Kostnaden
  Med tanke pĂ„ att en regelsökare endast kostar mellan 400 – 1500 kronor Ă€r det inget dyrt verktyg. DĂ€rför rekommenderar vi att investera i en kvalitativ modell som har mĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den. Annars riskerar du att köpa en frĂ„n ett okĂ€nt varumĂ€rke vars tillförlitlighet Ă€r pĂ„ tok för lĂ„g, och som leder till att du bara förstör vĂ€ggar, golv och tak. BetrĂ€ffande billiga regelsökare Ă€r det mĂ„nga anvĂ€ndare som ekar Stefans Ă„sikt i forumtrĂ„den pĂ„ Byggahus.se:

  De billiga regelsökarna Àr vÀrdelösa, deras gissning Àr lika bra som min.

Detta upptÀcker en regelsökare

I vÀggar finns det reglar varpÄ gipsskivor och porösa skivor fÀsts för vÀrme- och ljudisolering. Dessa reglar Àr tillverkade i antingen trÀ, metall eller stÄl. Tack vare regelsökaren slipper du riskera att förstöra reglarna. Men en bra regelsökare hjÀlper dig upptÀcka Ànnu fler saker, vilka vi har listat nedan:

 • Regel i metall och trĂ€
 • Elledningar
 • VattenbĂ€rande plaströr
 • Strömförande kablar
 • JĂ€rnhaltiga (armeringsjĂ€rn) och jĂ€rnfria metaller (kopparrör)
 • StĂ„l

SÄ anvÀnder du en regelsökare

En regelsökare Àr enkel att anvÀnda, men det gÀller att du kan lita pÄ verktyget, sÄ om du har en billig modell kan du inte rÀkna med att precisionen kommer vara lika hög som en premium-variant. Oavsett vilken modell du köper sÄ gÄr anvÀndningen till pÄ samma sÀtt, nÀmligen följande:

 1. Starta enheten.
 2. VÀlj scanningslÀget.
 3. Kalibrera enheten genom att trycka pÄ knappen samtidigt som du hÄller den mot vÀggen.
 4. NÀr kalibreringen Àr fÀrdig indikeras dessa pÄ displayen eller genom en ljudsignal.
 5. Ha inte hÀnderna nÀra vÀggen dÄ detta kan störa sensorerna.
 6. AnvÀnd gÀrna en krysslaser för att tydligt markera regelns bredd och höjd.
 7. Tryck pÄ knappen igen och hÄll den intryckt medan du lÄngsamt sveper lÀngsmed vÀggytan du vill borra i.
 8. SÄ fort regelsökaren lokaliserar ett objekt kommer en repetitiv ljudsignal att ljuda.
 9. FĂ€rdigt!

Skillnad pÄ magnetisk och elektronisk regelsökare

Regelsökare har tvÄ olika metoder för att lokalisera diverse objekt inuti vÀggarna, nÀmligen elektronisk och magnetisk. Skillnaderna Àr pÄtagliga, dÀrför har vi nedan tydliggjort det som skiljer dem Ät.

Magnetisk lokalisering

En magnetisk regelsökare upptÀcker inte reglar, utan endast de skruvar eller spikar som anvÀndes nÀr regeln sattes in. DÀrmed letar den efter metallfÀstet som gipset Àr fÀst med, och utgÄr ifrÄn detta nÀr den indikerar ett fynd. Nackdelarna Àr att den inte anvÀnder sensorer för att pÄ ett precist sÀtt lokalisera reglarna i sig. Dessutom kan det vara svÄrt att hitta dessa metallfÀsten i vÀggar pÄ Àldre byggnader dÄ de byggdes annorlunda.

Elektronisk lokalisering

Till skillnad frÄn magnetisk lokalisering anvÀnder de elektroniska regelsökarna sensorer för att hitta vÀggens dialektiska konstant. NÀr detta vÀrde Àndras innebÀr det att sökaren hittat en regel. PÄ sÄ vis ger detta alternativ en mer exakt positionering av reglarna, ledningarna eller rören. DÀrtill fÄr du reda pÄ om ett fynd har gjort genom en blinkande LED-lampa eller ljudsignal. Dock Àr nackdelen att du mÄste köpa till ett batteri.

Obs: Àr batteriet nÀstintill urladdat kommer du fÄ felaktiga resultat frÄn regelsökaren.

regelsökare regelsökare test bästa regelsökaren