Saniteringsmaskin bäst-i-test

 

Flex TrinoFlex BSE 14-3 100

  • Elektronik: varvtalreglering, konstant varvtal, mjukstart, återgångsspärr vid strömavbrott, temperaturövervakning
  • Unikt verktygsfäste med snabbkoppling för verktygsfritt byte mellan polering och rörbandslipning
  • Steglöst justerbar satineringstillsats, tillåter arbete tätt intill kanten, även lämplig för smala rullar, inkl. parallellanslag
  • Verktygsfri växling av slipverktyg via ett patenterat snabbväxlingssystem
  • Helt inkapslad elektronikmodul som skyddar mot metalldamm. Den 3 gånger lindade rotorn minskar motorslitage och ökar livslängden
  • Justerbart sprängskydd för slipverktyg max Ø 125 mm
  • Enpolig brytare
 

PELA 509658

  • Enkelt byte av trumma kan du skifta mellan grovrengöring, slipning och polering
  • Maskinen har kraftfull 1100 W motor och varvtalsreglering i 6-positioner mellan 1000-3700 varv/min.
  • Motoreffekt: 1100 W
  • Varvtal: 1000-3700 rpm
  • Vikt: 4,3 kg
  • Dimensioner slipplatta: Ø100×100 mm
 

Metabo SE 17-200 RT Set

  • Maximal produktivitet tack vare kraftfull motor på 1700 watt och kraftfulla planetväxlar
  • Perfekt ergonomi med slimmat handtag för optimal kontroll och bekvämare arbete
  • Metabo maratonmotor med patenterat dammskydd för en lång livslängd
  • Vario-Tacho-Constamatic (VTC)-helvågselektronik med inställningsratt: för arbete med materialanpassade varvtal, som förblir konstanta under belastning
  • Spindellåsning och verktygslös spännmutter för snabbt valsbyte
  • Snabb och verktygslös inställning av skyddsplåt och extrahandtag
  • Tyst, formbundet spänndorn för en jämn slipbild

Hitta på sidan

Bästa saniteringsmaskin 2024

Det finns flera användningsområden för en saniteringsmaskin, däribland färg- och rostborttagning, slipning, mattering, sanitering och polering. Därmed kan den användas till exempelvis borttagning av färg på fasader, trä och bilar, men även för att förbereda svetsning genom att avlägsna rosten på ytan. Således kan man använda detta ytkonditioneringsverktyg för mängder av olika arbeten.

På denna sida har vi rangordnat de tre bästa saniteringsmaskinerna under 2024. Därtill har vi skrivit en köpguide som lär dig om alla de aspekter du behöver ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

satineringsmaskin bäst i test

Så väljer du bästa saniteringmaskinen – Köpguide

Att den ska ha en kraftfull motor, varvtalsreglering samt elektroniskt mjukstart är enligt oss tre fundamental aspekter som du bör dubbelkolla att en saniteringsmaskin har. Annars är den inte värd namnet. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tänka på innan köpet.

  • Kraftfull motor
  • Varvtalsreglering i flera positioner
  • Konstant varvtal
  • Ergonomiskt handtag
  • Dammskydd
  • Spindellås för snabbt tillbehörsbyte
  • Elektroniskt mjukstart istället för ryckig start
  • Justerbar satineringstillsats
  • Skydd mot återstart efter strömavbrott

Kraftfull motor

Eftersom denna maskin är främst är avsedd för slipning, polering och grovrengöring så sätts det höga krav på dess kraft. Detta innebär att den behöver en kraftfull motor som kan driva verktyget på ett effektivt sätt. En saniteringsmaskin med en kraftfull motor ger till 100% ett bättre och jämnare resultat.

Väljer du en modell med lägre motoreffekt än t.ex. 1000 W så kommer resultatet bli avsevärt sämre. Du kommer därmed inte få bort färgen från fasaden eller ett trästycke med samma effektivitet. Därför rekommenderar vi en minimal motorkraft på 1400 W.

Varvtalsreglering i flera positioner

När det gäller saniteringsmaskiner så är det inte bara kraften som är avgörande utan även varvtalsregleringen. Detta innebär att maskinerna ska kunna reglera varvtalen beroende på vad du slipar, saniterar eller polerar.

Detta är viktigt då varje material kräver olika varvtal för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Därför är det viktigt att varvtalsregleringen och motorkraften arbetar i symbios.

Hur många positioner du ska kunna reglera varvtalen i är vanligtvis mellan 3-6. Men vår rekommendation är att 6 positioner är att föredra. Då kan du använda den på allt från trä, plåt, rostfritt stål och mängder av andra material.

Konstant varvtal

Nåt som många inte tänker på när det kommer till saniteringsmaskiner är att de bör ha ett konstant varvtal. Detta betyder att varvtalet inte får minskas när du applicerar mer tryck på materialet du jobbar på.

De billigaste modellerna har nämligen den nackdel att varvtalen är olika om du arbetar med trä eller plåt. Detta innebär att du inte riktigt vet vilket resultat du kommer få då det ju skiftar från material till material.

Ett konstant varvtal säkerställer att du alltid får samma hastighet vilket är ett enormt plus. Dock kommer du få öppna plånboken lite mer för dessa modeller, men det är garanterat värt det om du ämnar använda den på olika material.

satineringsmaskin trä och fasad

Ergonomiskt handtag

Att saniteringsmaskinen har ett ergonomiskt handtag är enligt oss en självklarhet. Detta innebär att den ska passa din hand samtidigt som du inte får några onödiga skavsår trots långvarig användning – något som de facto sker allt för ofta. Ergonomiskt handtag är också bra för bättre kontroll vilket även det leder till ett bättre slutresultat.

Det finns saniteringsmaskiner med olika typer av handtag, men den vanligaste är den som är V-formad. Vidare ska handtaget givetvis vara justerbart så du kan anpassa det utifrån vilken vinkel du håller maskinen i.

Glöm inte heller att kontrollera att handtaget har en räfflad yta så greppet blir ännu bättre.

Dammskydd

För att få ett så bra och rent resultat som möjligt är det viktigt att saniteringsmaskinen har ett effektiv dammskydd. Detta innebär helt enkelt att den fångar upp så mycket stoft och damm som möjligt, antingen i en behållare eller att den helt enkelt ser till att dammet inte kommer in i maskinen överhuvudtaget.

Vi nämner detta för att vi under vårt test märkte att väldigt många modeller saknade ett dammskydd. Så glöm inte kontrollera detta.

Spindellås för snabbt tillbehörsbyte

På grund av dess många användningsområden har de bästa saniteringsmaskinerna ett spindellås som gör att du snabbt kan byta tillbehör. På så vis kan du enkelt skifta från polering, sanitering, rengöring och många andra lägen. Men har den inte ett spindellås kommer tillbehörsbytet gå betydligt långsammare. Så för effektivt och smidig användning bör du definitivt se till att den har just ett spindellås.

Elektroniskt mjukstart istället för ryckig start

Under vårt test så testade vi ett par billiga santiteringsmaskiner som var ryckiga i starten. Med andra ord var det svårt att kontrollera dem initialt, och först efter några sekunder blev dem stabila och redo för arbetet.

Senare – när vi testade de bättre modellerna – uppenbarade det sig för oss att detta berodde på att de saknade något som kallas för elektronisk mjukstart, och som väldigt många maskiner inte har. Detta innebär således att du ska dubbelkolla – i produktbeskrivningen – om maskinen har en mjukstart, för annars kommer du inte kunna använda den direkt och det kommer dessutom bli obekvämt då den vibrerar ordentligt i handen.

Detta är en faktor som ytterst få är medvetna om, varför vi anser det angeläget att nämna det.

Justerbar satineringstillsats

En saniteringsmaskin kan också ha en satineringstillsats som reglerar hur tätt intill kanten du kan jobba. Detta är särskilt bra om du ska utföra precisionsarbete med större detaljrikedom. Dock är detta inte nödvändigt för dig som har för avsikt att arbeta på större arbetsstycken.

Skydd mot återstart efter strömavbrott

Sist men inte minst så ska saniteringsmaskinen ha ett skydd mot återstart. Detta innebär att den stängs av direkt när strömmen går och på så vis förhindrar du eventuella skador – både på maskinen och dig själv, samt att en inte sätts igång igen när strömmen åter fungerar.

Fördelar med saniteringsmaskiner

  • Tar bort ytrost före svetsning: En fördel med denna maskin är bl.a. att den tar bort ytrost före svetsning. På så vis får du en betydligt jämnare svetsning och ett vackrare resultat. Detta är i princip det enda verktyget som kan ta bort ytrost på ett så effektivt sätt.
  • Lätt skifte mellan polering, slipning och grovrengöring: Inget annat verktyg har förmågan att skifta mellan polering, slipning och grovrengöring på detta sätt. Detta gör saniteringsmaskinen till det ultimata valet för alla dessa olika ändamål.
  • Tar bort fläckar som annars inte går bort: Denna maskin tar även bort fläckar som annars inte går bort. Detta är idealt för dig som har ingrodda fläckar på bilen eller fasaden, eller mögel på grund av fuktighet.

Nackdelar med saniteringsmaskiner

  • Långt ifrån alla modeller är lämpliga för alla: Notera också att det inte finns en saniteringsmaskin som passar alla. Detta innebär att du måste hitta en som passar dina specifika behov, vilket kan vara lite svårt. Somliga är bättre på sanitering medan andra är bättre på polering. Därmed ska du välja en modell utifrån ditt planerade användningsområde.

bäst satineringsmaskin

Sammanfattning

Saniteringsmaskiner är verktyg med många användningsområden och som kan vara mycket användbara i ditt arbete. Dock finns det nackdelar, såsom att vissa modeller inte är lämpliga för alla samt att de kostar en hel del. Därför är det viktigt att du väljer en maskin utifrån dina specifika behov och användningsområde. I annat fall kommer du inte att få ut det mesta av den.

Dock trumfar fördelarna alla nackdelar som finns, eftersom det inte finns något verktyg som kan skifta så effektivt och sömlöst mellan polering, slipning och grovrengöring som detta.

När du ska köpa en maskin av denna typ får du heller inte förglömma att den ska ha konstant varvtal, dammskydd, bra handtag och rejäl motorkraft. Ovan hittar du fler av de faktorer som vi anser viktigast för att välja en så bra modell som möjligt.