Skruvautomat bÀst-i-test

 

Hikoki WF18DSL

 • Effekt pĂ„ 18V
 • Anpassa för skruvar mellan 25-41 mm
 • VĂ€lbalanserad konstruktion
 • Perfekt för bandad gipsskruv mot stĂ„l- eller trĂ€regel
 • LĂ„gt ljud och vibrationslĂ€te
 • Höger-/vĂ€nstergĂ„ng
 • Automatiskt frammatningsmekanism
 

Festool DWC 18-4500

 • Halvautomatisk skruvautomat pĂ„ 18V
 • SkruvlĂ€ngd pĂ„ 55mm
 • Extremt bra kvalitet
 • Vridmoment pĂ„ 14Nm
 • Varvtal mellan 0-4500 varv/min
 • Impulsfunktion
 • Slitstark borstlös EC-motor
 

Makita DFR450ZX

 • Effekt pĂ„ 18V
 • Anpassad för skruvar mellan 25-41 mm
 • Rotationsomkopplare höger/vĂ€nster
 • DammtĂ€t konstruktion
 • FörtrĂ€fflig matardel
 • Skyddssystem som stĂ€nger av batteriet i rĂ€tt lĂ€ge
 • UtmĂ€rkt skruvmatning för bandad skruv

Hitta pÄ sidan

Skruvautomat

Vill du öka din precision och arbetseffektivitet nĂ€r du skruvar ska du definitivt anvĂ€nda en skruvautomat. Kort sagt Ă€r detta en elektrisk skruvpistol som utan anstrĂ€ngning skruvar ner skruvarna till önskat djup. Dessutom skjuts skruvarna ner pĂ„ löpande band, som frĂ„n ett pistolmagasin. SĂ„ledes kan du utföra arbetet snabbare och smidigare. Oavsett om du vill skruva i gips, plywood eller vĂ€ggar funkar detta verktyg perfekt. Tack vare skruvautomaten undviker du oĂ€ndligt lĂ„ngt manuellt arbete. Dessutom blir det roligare att bygga saker – bĂ„de för hemmasnickare och proffs.

Dock Àr utbudet vÀldigt omfattande vilket försvÄrar valet för mÄnga konsumenter. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta skruvautomaterna pÄ marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan ditt köp. Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter göra ett val baserat pÄ kunskap och inte gissningar.

ProduktPrisklass
1. Hikoki WF18DSLBĂ€sta modellen
2. Festool DWC 18-4500BĂ€sta budgetvarianten
3. Makita DFR450ZXBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du skruvautomat

För att vÀlja rÀtt skruvautomat mÄste du veta vad du ska leta efter. Till exempel ska du analysera varvtalen dÄ detta i hög grad bestÀmmer verktygets kapacitet. DÀrtill mÄste du tÀnka pÄ priset och hur det stÄr i relation till kvaliteten. DÀrför har vi nedan listat de faktorer som du ska ta i beaktande för att vÀlja den bÀsta skruvautomaten för dig.

 1. Justerbart skruvdjup
  NÀr du vÀljer en skruvautomat Àr det absolut grundlÀggande att vÀlja en modell med justerbart skruvdjup. Tack vare denna funktion kan du stÀlla in exakt hur djupt du vill att skruven ska skruva. Dessutom finns det en lÄsfunktion som gör att du kan spara instÀllningen till nÀsta anvÀndning. PÄ sÄ sÀtt riskerar du inte att glömma den föregÄende instÀllningen.
 2. Motor
  En skruvautomats hjÀrta Àr motorn. Det Àr dÀrifrÄn alla andra funktioner hÀmtar sin energi. DÀrför Àr det viktigt att vÀlja en skruvautomat med stark motor sÄ du fÄr ett tillrÀckligt högt vridmoment. DÀrtill pÄverkas Àven rotationshastigheten av motorn. Effekten anges i volt. Mot den bakgrunden ska du se till att motorn Àr tillrÀckligt kraftfull för att penetrera de ytor du vill skruva i.
 3. Sladd eller trÄdlös
  Fördelen med att vĂ€lja en trĂ„dlös skruvautomat Ă€r att du slipper vara begrĂ€nsad till sladdlĂ€ngden. SĂ„ledes kan du jobba mer fritt. Dessutom Ă€r det lĂ€ttare att komma Ă„t trĂ€ngre utrymmen, t.ex. runt ett hörn. Dock Ă€r baksidan med trĂ„dlösa modeller att de Ă€r beroende av batterier. Följaktligen mĂ„ste dessa batterier antingen laddas om eller köpas Ă„nyo. DĂ€rmed kan det lĂ€tt bli en dyr historia om du anvĂ€nder verktyget ofta. Å andra sidan kan du vĂ€lja en skruvautomat med sladd. Detta innebĂ€r att du slipper oroa dig över batterierna samtidigt som du fĂ„r mer kraft i form av vridmoment och skruvhastighet. Nackdelen Ă€r att du Ă€r bunden till sladdens lĂ€ngd. Mot den bakgrunden finns det för- och nackdelar med bĂ„da alternativen, sĂ„ i slutĂ€ndan handlar det om hur du Ă€mnar anvĂ€nda verktyget.
 4. Pris
  Du ska vara beredd pĂ„ att betala mellan 1000 – 4000 kronor för en skruvautomat. TĂ€nk pĂ„ att ju dyrare modell du köper, desto högre Ă€r sannolikheten att den kommer hĂ„lla lĂ€ngre. För du vill sĂ„klart inte köpa ett verktyg vars kvalitet Ă€r sĂ„ pass dĂ„lig att den gĂ„r sönder efter nĂ„gra anvĂ€ndningar. Dessutom Ă€r det inte sĂ€rskilt smart att köpa en alltför billig skruvautomat dĂ„ resultat inte kommer bli lika bra. DĂ€rför ska du ta en funderare för att komma fram till vilka dina behov Ă€r, och basera ditt val pĂ„ detta.
 5. Garanti
  NÀr du köper verktyg i allmÀnhet Àr garantin en extremt viktig del i köpet. Orsaken Àr att elverktyg ofta Àr dyra vilket gör att du vill ha en försÀkring om verktyget skulle gÄ sönder. SÄlunda ska du alltid sÀkerstÀlla att minst 1 Ärs garanti ingÄr i köpet. Annars anser vi att du ska leta efter samma produkt hos en annan ÄterförsÀljare som erbjuder en skÀlig garanti.
 6. Ergonomi
  En ofta underskattad faktor Àr bekvÀmligheten och ergonomin. Orsaken Àr att de flesta konsumenter Àr ute efter den snyggaste och mest effektiva skruvautomaten, men faktum Àr att om den inte Àr bekvÀm att anvÀnda kommer du inte finns nÄgon glÀdje i arbetet. DÀrför ska du se till att greppet Àr rÀfflat och att den Àr skön att hÄlla i. Annars kommer du efter nÄgra timmar fÄ ont i armen. I synnerhet om du skruvar i trÀngre utrymmen dÀr du Àr beroende av handkraften.
 7. Funktioner
  Är du intresserad av extra funktioner sĂ„ kan du t.ex. leta efter överbelastningsskydd. Tack vare detta skydd stĂ€ngs skruvautomaten av sĂ„ fort den blir överbelastad vilket skyddar den mot att bli permanent skadad. Vidare finns det modeller som Ă€r försedd med en batteriindikator sĂ„ du tydligt kan se hur lĂ„ng tid du har kvar att jobba. Förutom nĂ€mnda funktioner finns det ocksĂ„ saker som handledsrem som fungerar som en sĂ€kerhet om du skulle tappa skruvpistolen. Slutligen finns det varianter med bĂ€lteskrok som lĂ€mpar sig för dig som vill ha verktyget i verktygsbĂ€ltet.
 8. FörvaringsvÀska
  Trots att det finns mÄnga skruvautomater som levereras med en förvaringsvÀska, finns det förvÄnansvÀrt mÄnga som inte inkluderar detta i köpet. Eftersom det Àr viktigt att visa omsorg för sina dyra verktyg sÄ mÄste du ha ett sÀkert förvaringsutrymme. DÀrför rekommenderar vi att antingen förvara skruvautomaten i din verktygsvagn eller ett verktygspaket. PÄ sÄ sÀtt maximerar du chanserna för lÀngre livslÀngd samtidigt som du hÄller verktygen borta frÄn barn.
 9. Pulserande funktion för finjustering
  Har du rÄkat skruva in en skruv pÄ sniskan och vill finjustera detta efterÄt Àr det svÄrt att rÀtta till. Men de bÀsta skruvautomaterna har löst detta genom att addera en pulserande funktion vilket innebÀr att du bara skruvar lite i taget, och pÄ sÄ vis fÄr bÀttre precision. Denna funktion benÀmns ibland som impulsfunktion, men det viktigaste att komma ihÄg Àr att du stegvis skruvar ner skruven istÀllet för en konstans rörelse. För mer information rekommenderar vi Proffsmagasinets YouTube-video.

AnvÀndningsomrÄden för skruvautomat

En skruvautomat med bandad skruv anvÀnds bland annat till att skruva i vÀggar, golv och tak. Men det finns mÄnga anvÀndningsomrÄden för detta utmÀrkta verktyg, och dessa har vi sammanfattat i punktlistan nedan.

 • InfĂ€stning av spĂ„nskiva, gipsskiva och OSB-skriva.
 • Montering av gipsvĂ€gg
 • Montera trall och staket
 • Skruva in i stĂ„l- eller trĂ€reglar. Obs: tĂ€nk pĂ„ att anvĂ€nda en regelsökare för att undvika att förstöra vatten- och elledningar.
 • TerassbelĂ€ggning

SÄ anvÀnder du en skruvautomat

Som alltid i vĂ„ra guider rekommenderar vi dig att lĂ€sa sĂ€kerhetsanvisningarna inte en eller tvĂ„ – utan tre gĂ„nger. Annars riskerar du att göra fel vilket kan fĂ„ förödande konsekvenser. I synnerhet med kraftfulla elverktyg.

 1. Börja med att stÀlla in önskat skruvdjup.
 2. Applicera tryck pÄ ytan sÄ startar skruvautomaten. Obs: applicerar du inte tryck sÄ funkar inte avtryckaren, detta Àr för att spara batteri (gÀller inte alla modeller).
 3. HÄll avtryckaren intryckt tills skruven nÄr det instÀllda djupet du stÀllde in i steg #1.
 4. FĂ€rdigt!

VÀlj rÀtt bandad skruv

Storleken pÄ skruvarna i bandet ska bland annat bestÀmmas utifrÄn vilket underlag du ska borra i. För det andra mÄste du tÀnka pÄ om det Àr trÀ eller stÄl du ska borra i. Utöver detta har vi nedan gjort en liten lathund sÄ du vÀljer rÀtt bandad skruv för rÀtt syfte.

 • Material – fundera pĂ„ om du ska fĂ€sta i hĂ„rt virke eller en tunn gipsskiva.
 • Reglar – du behöver olika skruvar beroende pĂ„ om regeln Ă€r i stĂ„l eller trĂ€.

skruvautomat skruvautomat test bästa skruvautomaten