StarthjÀlp bÀst-i-test

 

Bahco BBA1224-1700

 • Uteffekt: 12V/24V
 • Laddningstid: 10h
 • Vikt: 30 kg
 • Startström: 1700 CA
 • Inbyggt blysyrabatteri som ger 20% mer kraft
 • Upplyst voltmeter Strömbrytarvred
 • VĂ€ger hela 30 kg
 

TELWIN Drive Mini

 • Startström: 300 A
 • Extremt kompakt pĂ„ 12 V
 • Perfekt för nödstartning av motorcyklar, husbilar, bĂ„tar eller bilar
 • 2,1 A USB-utgĂ„ng samt mikro-USB-utgĂ„ng
 • LED-ljus
 

TELWIN Leader 400 Start

 • Elanslutning: 230V ac
 • Startström: 180 A
 • Laddström: 30 A
 • Batteriladdare med starthjĂ€lp pĂ„ 12V/24V
 • Passar till bensin- och dieselmotorer
 • Endast för personbilar och lĂ€tta lastbilar D
 • isplay som visar startström och laddningsstatus

Hitta pÄ sidan

StarthjÀlp

Om ditt bilbatteri tar slut mĂ„ste du ha en starthjĂ€lp för att fĂ„ bilen att starta igen. Annars riskerar du att fastna pĂ„ en ödslig parkeringsplats i den iskalla vintern, och Ă€r tvungen att ringa bĂ€rgningsbilen. Genom att se till att alltid ha en starthjĂ€lp – Ă€ven kallad jumpstarter och booster – i din bil, sĂ€kerstĂ€ller du att detta inte sker. Trots att en starthjĂ€lp alltsomoftast anvĂ€nds för bilen, Ă€r det vĂ€ldigt vanligt för andra fordon som t.ex. MC, bĂ„t, husvagn eller traktor. Tidigare var det enda syftet med en jumpstarter att fĂ„ igĂ„ng bilen efter batteriet laddat ur, men numera finns det frĂ€cka modeller som Ă€r utformade som en powerbank. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du anvĂ€nda din starthjĂ€lp för att ladda din mobil eller kyla ner kylvĂ€skan. DĂ€rtill finns det modeller med en kompressor sĂ„ du lĂ€tt kan pumpa bildĂ€cken.

Dock Àr utbudet brett vilket innebÀr att det blir svÄrare för konsumenten att vÀlja rÀtt. DÀrför har vi skapat en lista över de bÀsta starthjÀlparna pÄ marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan ditt köp.

Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter göra ett sÄ genomtÀnkt köpval som möjligt.

ProduktPrisklass
1. Bahco BBA1224-1700BĂ€sta modellen
2. TELWIN Drive MiniBĂ€sta budgetvarianten
3. TELWIN Leader 400 StartBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du en starthjÀlp

Innan du köper en starthjĂ€lp finns det nĂ„gra saker du ska vara medveten om. För det första mĂ„ste du tĂ€nka pĂ„ att de flesta modeller Ă€r tillverkade att fungera med antingen diesel- eller bensindrivna fordon – ibland bĂ„dadera. För det andra finns det modeller med display varifrĂ„n du ser status över laddningen och startströmmen. För det tredje ska du fundera över vilka funktioner som Ă€r viktiga för dig, t.ex. om du behöver USB-uttag eller inte. Förutom nĂ€mnda faktorer har vi nedan listat vad du ska vĂ€rdera högst nĂ€r du vĂ€ljer en starthjĂ€lp.

1. StarthjÀlp, batteriladdare eller powerbank

NÀr du surfar runt pÄ internet för att hitta en lÀmplig starthjÀlp kommer du snabbt mÀrka att det huvudsakligen finns tre kategorier att vÀlja mellan. Antingen vÀljer du en starthjÀlp med powerbank, batteriladdare eller med kompressor. DÀrför ska du först fundera pÄ vilken av följande varianter som passar dina behov bÀst.

 • StarthjĂ€lp med powerbank – Detta alternativ Ă€r för dig som vill ha en radda USB-portar som du kan anvĂ€nda för att ladda mobilen, paddan och andra tillbehör.
 • Batteriladdare med starthjĂ€lp – Vill du primĂ€rt ha en batteriladdare med booster men som Ă€ven har en starthjĂ€lp inbyggd, Ă€r detta valet perfekt.
 • StarthjĂ€lp med kompressor – För att pumpa bildĂ€cken behöver du en kompressor, vilket Ă€r orsaken till att mĂ„nga vĂ€ljer detta istĂ€llet.

2. Kraft

NĂ€r du vĂ€ljer en starthjĂ€lp mĂ„ste du först och frĂ€mst titta pĂ„ hur mycket kraft den har. Detta benĂ€mns i ampere, förkortat “A”. Ju högre ampere desto större fordon kan du starta. Har din motor hög slagvolym behövs alltsĂ„ mer kraft hos din jumpstarter. DĂ€rför har vi i nedanstĂ„ende tabell gjort en tydlig översikt över hur mycket kraft du ska vĂ€lja beroende pĂ„ motorstorleken i ditt fordon. DĂ€rmed kan du spara pengar genom att undvika köpa en modell avsedd för att starta igĂ„ng en bil med större motor Ă€n vad du har. Dock mĂ„ste du observera att det skiljer sig i liter mellan bensin och diesel, vilket Ă€r orsaken till varför du ser bĂ„da benĂ€mningarna pĂ„ samma rad.

MotorstorlekStartström
4 liter bensin500 Ampere
6 liter bensin / 3 liter diesel1000 Ampere
7 liter bensin / 4,5 liter diesel1500 Ampere
8 liter bensin / 6 liter diesel2000 Ampere
10 liter bensin / 6 liter diesel2500 Ampere

3. Startförsök

En starthjÀlp Àr begrÀnsad i sig sjÀlv. Kort sagt gÄr det inte att försöka starta bilen 300 gÄnger i rad, utan du har ett begrÀnsat antal startförsök beroende pÄ vilken modell du vÀljer. DÀrför Àr det vÀldigt viktig att du vÀljer en modell som har kapacitet för sÄ mÄnga försök som möjligt. Trots att du vanligtvis lyckas starta motorn inom ett par försök, Àr det ÀndÄ smart att ha en reservplan i form av flera försök.

KraftAntal starter
500 Ampere20
1000 Ampere50
1500 Ampere100
2000 Ampere200
2500 Ampere500

5. Display

VĂ€ljer du en starthjĂ€lp med display fĂ„r du vara beredd att betala lite extra. Å andra sidan fĂ„r du full kontroll över laddningen och kan bĂ„de se hur lĂ„ng tid som förflutit, samt hur mycket ström som anvĂ€nds. PĂ„ sĂ„ vis slipper du stĂ„ och stampa i vĂ€ntan pĂ„ att batteriet ska laddas utan kan istĂ€llet titta pĂ„ displayen.

6. SĂ€kerhet

Som alltid nÀr elektricitet Àr inblandat mÄste du vara extra försiktig. Det rÀcker att du under ett obevakat ögonblick rÄkar göra fel, och plötsligt Àr olyckan framme. DÀrför rekommenderar vi att du endast vÀljer en starthjÀlp som skyddar mot de största riskerna. DÀrför har vi endast listat produkter i vÄrt test som har skydd mot följande:

 • Gnistbildning – förhindrar att farliga gnistor far och flyr bĂ„de pĂ„ dig och pĂ„ viktiga delar under motorhuven.
 • ÖverspĂ€nning – hindrar enheten för att fĂ„ mer spĂ€nning Ă€n vad som krĂ€vs.
 • Överbelastning – stoppar enheten för att generera mer ström Ă€n vad som behövs.
 • Polaritetsfel – sĂ€kerstĂ€ller att inga skador pĂ„ batteriet uppstĂ„r nĂ€r du ansluter kabelklĂ€mmorna, istĂ€llet blinkar en lampa om kablarna ansluts felaktigt.
 • Överhettning – stĂ€nger av enheten om det skulle bli för varmt för att undvika brandfara.

PĂ„ sĂ„ vis kan du anvĂ€nda starthjĂ€lpen pĂ„ ett tryggt och sĂ€kert sĂ€tt vilket Ă€r vĂ€ldigt skönt – i synnerhet om du inte kĂ€nner dig trygg med all teknik som finns under motorhuven.

7. Pris

Att köpa en starthjĂ€lp kan verkligen rĂ€dda dig i annars förödande situationer. Följaktligen Ă€r det inte ett billigt verktyg. Kort sagt kostar en jumpstarter mellan 700 – 5000 kronor beroende pĂ„ hur mĂ„nga funktioner och kraft den ska ha. Trots att det Ă€r förstĂ„eligt om du vill köpa den billigaste modellen du kommer över, Ă€r det vĂ€rt att ta en extra funderare. Orsaken Ă€r att nĂ€r batteriet Ă€r urladdat och motorn inte startar, vill du inte stĂ„ dĂ€r med en starthjĂ€lp som endast klarar av 20 startförsök. SĂ„ledes Ă€r det bĂ„de sĂ€krare och tryggare för dig om du vĂ€ljer en modell med hög kvalitet som hĂ„ller i mĂ„nga, mĂ„nga Ă„r.

8. Garanti

PÄ grund av att en starthjÀlp som nÀmnt inte Àr en billig investering, Àr garantin extremt viktig. Anledningen Àr att jumpstartern kan rÄka gÄ sönder varpÄ den behöver bytas, men om du inte har en garanti kommer du vare sig fš ekonomisk ersÀttning eller en ny produkt. DÀrför ska du se till att du minst fÄr 1 Ärs garanti, och i bÀsta fall Ànnu lÀngre.

AnvÀndningsomrÄden för starthjÀlp

En starthjÀlp kan anvÀndas för mÀngder av saker. Till exempel kan du anvÀnda den för att starta igÄng lastbilar eller motorcyklar. DÀrtill gÄr den att anvÀnda för att pumpa dÀcket, men glöm inte att du behöver en kompletterande kompressor för detta. Utöver dessa exempel har vi nedan listat de mest populÀra sÀtten att anvÀnda en starthjÀlp till.

 • Starta motorcyklar, skĂ„pbilar, bĂ„tar, traktorer, husvagnar, lastbilar och bilar.
 • Ladda mobil, hörlurar, högtalare eller GoPro
 • DĂ€ckpump
 • Kaffebryggare
 • LED-ficklampa
 • SOS-lampor för nödsituationer

Vanliga frÄgor och svar

Varför behöver jag en starthjÀlp?

Orsaken till varför du behöver en starthjĂ€lp Ă€r för att batteriet lĂ€tt kan ladda ur över natten om du glömt lamporna pĂ„. Dessutom Ă€r det mĂ„nga – Ă€ven jag – som rĂ„kat ut för att bilen inte startar pĂ„ vintermorgonen pĂ„ grund av den extrema kylan. I bĂ„da dessa fall behöver du en starthjĂ€lp för att Ă„terigen fĂ„ igĂ„ng bilen och ta dig till jobbet.

GĂ„r det att starta ett helt urladdat batteri?

Ja det gÄr, men förutsÀttningen Àr att du har en starthjÀlp vars startström Àr vÀldigt hög. DÀrmed mÄste du spendera nÄgra fler hundralappar för att sÀkerstÀlla att du kan ladda upp ett tomt batteri.

Hur laddar jag tvÄ batterier samtidigt?

Det gÄr tyvÀrr inte, utan dÄ mÄste du ha tvÄ stycken starthjÀlpar. IstÀllet rekommenderar vi att ladda ett batteri i taget.

Hur lÄng Àr livslÀngden pÄ en starthjÀlp?

DÄ det skiljer sig frÄn modell till modell Àr det svÄrt att svara pÄ. Men varje starthjÀlp har ett antal laddningscykler som den kan gÄ igenom innan kraften försvagas markant. Vissa varianter kan du ladda den 1000 gÄnger, medan andra endast tÄl 500 laddningscykler. SÄlunda ska du lÀsa produktbeskrivningen noga om denna faktor Àr viktig för dig.

Vad Àr en starthjÀlp med kompressor?

Skulle luften gÄ ur ett av dÀcken pÄ din bil, och du inte Àr i nÀrheten av en bensinstation, sÄ Àr en starthjÀlp med kompressor rÀddaren i nöden. Tack vare luftkompressorn kan du alltsÄ pumpa dÀcket med hjÀlp av kraften frÄn starthjÀlpen.

starthjälp bil starthjälp test bästa starthjälpen