Svetshjälm bäst-i-test

 

Rimac 605813

  • Friskluftsmatande hjälm med slipvisir
  • Sidofönster
  • Utmärkt kvalitet
  • Helautomatiskt ljusfilter
  • Ny optik för optimal färgåtergivning
  • Förvaringsväska medföljer
 

3M Speedglas 9100MP Air

  • Svetshjälm med andningsskydd
  • Uppfällbar konstruktion
  • Tryckluftsassisterat andningsskydd
  • Automatiskt nedbändande svetsglas
  • tor komfort, balans och stabilitet
  • Låg risk för imma på visiret
  • V500 regulator & väska medföljer
  • Dyr
 

3M Speedglas Black 100V

  • Automatiskt nedbländning
  • Speedglas på 100V i fem olika förmörkningslägen
  • Perfekt för bågsvetsning som t.ex. MMA, MIG/MAG och TIG
  • Billigt pris
  • 2 sensorer
  • Saknar sidofönster

Hitta på sidan

Svetshjälm

Ett svetshjälm är ett måste för dig som är metall- eller svetsarbetare. Men det är också nånting du som bostadsägare borde ha hemma ifall du någon gång behöver använda en motorkap eller excenterslip. Tidigare var hjälmarna relativt primitiva då de hade en öppen baksida och endast skyddade framsidan av nacken. Men tack vare de senaste årens innovation finns det numera högst avancerade svetshjälmar med utmärkt säkerhet. Däremot är utbudet brett vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista på de bästa svetshjälmarna på marknaden. På så sätt slipper du själv läsa test om varje produkt, utan kan istället luta dig tillbaka och välja en av varianterna i våt topplista.

Dessutom har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan du gör ditt val. Börja således med att förkovra dig i all matnyttig information nedan, för att därefter göra ett så genomtänkt val som möjligt.

ProduktPrisklass
1. Rimac 605813Bästa modellen
2. 3M Speedglas 9100MP AirBästa budgetvarianten
3. 3M Speedglas Black 100VBästa premiumvarianten

Så väljer du svetshjälm

På grund av att svetshjälmar är dyra sätter det ännu högre krav på dig som konsument. Nämligen att du måste veta vilka faktorer du ska hålla utkik för. Till exempel ska du fundera på om du vill ha en hjälm med automatiserad nyansjustering. Därtill måste du ta ställning till om du vill kunna skifta mellan ljus- och mörkerläge. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på.

  1. Siktyta
    Alla visir på svetshjälmar är olika stora. Ju billigare modell desto mindre visir. Därjämte finns det de med bredare synfält som gör att periferiseendet aktiveras och du ser ännu bredare. Sålunda ska du fundera på vad som passar dig bäst: antingen panoramaseende eller ett litet visir där du endast ser det som befinner sig direkt framför dig.
  2. Säkerhet
    På grund av att svetsning gör att delar av metallen smälts och kastas iväg och blir så kallade svetsloppor, är det extremt viktigt med säkerheten. Trots att svetsloppor i regel är så pass små, och därför kyls ner innan de hinner nå ansiktet eller marken, finns det ändock stora risker. Orsaken är att en svetsloppa av en händelse kan vara mycket större än de andra, och då är risken hög för att den sönderdelas och slås itu i mängder av glödande farhågor. Därför ska du välja en svetshjälm som skyddar hela nacken och övre axlar och bröst.
  3. Solceller
    Vissa svetshjälmar behöver inga batterier utan drivs till fullo av solceller. Förutsättningen för att de ska fungera är givetvis ett regelbundet solljus. Således är detta alternativet endast aktuellt för dig som antingen bor i södra Sverige där solen ligger på även under vintern, eller för dig som bor i Norrland men endast planerar att svetsa under sommarhalvåret.
  4. Friskluft
    Det kan lätt bli varmt och svettigt inuti en svetshjälm. Speciellt om du svetsar under en lång period. Därför finns det flera hjälmar utrustade med en mekanik för att fläkta med ett svalkande luftflöde. Dock ska du vara medveten att priset snabbt går upp om du väljer en hjälm med denna funktion.
  5. Skuggnivå
    Tidigare justerades skuggnivån via en knapp vid sidan av hjälmen. Däremot fick dessa modeller svidande kritik av svetsare på grund av att knappen var svåråtkommen med handskar på. Därför utvecklades knappen till ett reglage så du enkelt kan reglera skuggnivån. Trots att de flesta modeller idag har denna funktionalitet ska du ändock dubbelkolla produktbeskrivningen så du inte antar utan efterforskningar.
  6. Kostnad
    Du kan antingen köpa en billig svetshjälp för under tusenlappen, eller så kan du köpa en högkvalitativ modell för 6000-7000 kronor. Hur mycket pengar du ska lägga på en svetshjälm baseras i hög grad på hur ofta du kommer använda den. Följaktligen ska du inte köpa en hjälm för tusentals kronor om du tror att du bara kommer använda den en gång per år.
  7. Tillverkare
    Om du av en händelse står i affären och inte vet vilken svetshjälm du ska välja kan du alltid luta dig mot tillverkaren. Orsaken är att de största varumärkena har funnits i flera decennier på grund av att de regelbundet tillverkar produkter i utmärkt kvalitet. Därför ska du – i stunder av tvivel – välja en modell från en beprövad tillverkare som t.ex. Rimac, Telwin och Speedglass.
  8. Andningsskydd
    Som en följd av svetsning uppstår giftiga ångor. Det beror på att metall och järn vid en viss temperatur avger ohälsosamma kemikalier. Därför är många svetshjälmar försedda med andningsskydd eller luftkanal som utgör ett klimatsystem i miniatyr. Observera att detta är extremt viktigt så undervärdera inte denna faktor i ditt val.

Mer att tänka på innan du köper svetshjälm

Ovanstående faktorer är de absolut viktigaste i ditt val av svetshjälm. Men om de inte hjälper dig att filtrera ditt val kan du använda nedanstående kriterier för att göra ditt val enklare.

  1. Design
    Fastän den estetiska utformningen inte är en topprioritet, är det likväl viktigt. Speciellt om du använder hjälmen ofta och vill känna att du trivs och är trygg. Genom att använda en svetshjälm är det lätt att misstas för en medlem i det populära house-bandet Daft Punk, så se till att granska modellerna från olika vinklar så du hittar en modell som du tycker om.
  2. Reglage
    De bästa svettshjälmarna är i regel utrustade med anpassningsbar skuggnivå och känslighet. På så sätt har du full kontroll över ljuskänsligheten. Däremot kostar dessa varianter betydligt mer så om du är hobbysvetsare eller lantbrukare kanske investeringen inte är värt det.
  3. Hjälmväska
    För att skydda din svetshjälm över tid behöver du se till att du har en hjälmväska att förvara hjälmen i. Oavsett om du behöver transportera hjälmen eller råkar tappa den, kommer du skatta dig lycklig att du hade ett skyddande hölje den dagen olyckan är framme.
  4. Batteriindikator
    Det är väldigt irriterande när du i slutet av dagen svetsar på sista versen och batteriet plötsligt tar slut. Därför ska du grunna över om du inte vill ha en svetshjälm som  med hjälp av en lysdiod indikerar att batteriet inom kort kommer ta slut.
  5. Optisk klass
    Den optiska klassen är hur tydligt du ser genom glaset efter automatisk mörkerläggning. Kort sagt klassificeras optiken med fyra siffror: 1, 2, 3 eller 4; ju lägre siffra desto bättre.
  6. Vikt
    De flesta svetshjälmar väger mellan 500 gram – 2 kilo. Därför kan det snabbt bli ansträngande på för nacken. Speciellt om du är otränad. Därför ska du välja en lättviktig modell om detta är något som på förhand oroar dig.

Därför behöver du en svetshjälm

När du svetsar, oavsett om du hänger dig åt rörsvetsning, orbitalsvetsning eller bågsvetsning, så emanerar ljus i tre våglängder:

  1. IR – Infrarött ljus är inte synligt för det mänskliga ögat men har en uppvärmande effekt på allt som det lyser på.
  2. UV – Ultraviolett ljus är precis som infrarött osynligt och skadligt. Till exempel är det UV-strålning som gör solljuset skadligt för oss.
  3. Vanligt synligt ljus – Ljuset du ser som uppstår från svetsningen är delvis vanligt synligt ljus, som också är skadligt om du använder för låg skuggnivå.

Sålunda är de tre punkterna ovan de primära orsakerna till varför du behöver använda en svetshjälm. De flesta tänker bara på ljuset som är synligt, men som så ofta för oss människor så är vad vi inte ser det som är farligt på riktigt. Detta är också orsaken till varför visirets glas automatiskt skuggas för att skydda dig mot skadligt ljus, i jämförelse med passiva svetshjälmar vars skuggstyrka du manuellt måste reglera.

Svetshjälm för hemmasnickare

Som vi nämnde ovan ska du inte köpa en dyr svetshjälm om du ämnar använda den ett par gånger per år. Däremot ser givetvis behoven annorlunda ut för dig som är byggnadsarbetare gentemot en hemmafixare. Är du ny husägare och behöver svetsa lite då och då behöver du inte köpa en svetshjälm avsedd för industriella sammanhang. Tvärtom rekommenderar vi en variant i mellanskiktet – varken för billig eller för dyr.

Svetshjälm för dig med glasögon

Använder du glasögon till vardags behövs de också användas under svetsningen. I synnerhet då svetsning i hög grad baseras på precision. Dessvärre är många hjälmar inte anpassade för utrymmet som glasögon kräver. Därför måste du välja en modell som är särskilt producerad för just detta.

Svetshjälm med bågsensorer

En av de fräckaste funktionerna som på senare år förbättrats ytterligare är bågsensorer. Tack vare sensorerna upptäcker hjälmen när gnistor kastas mot dig varpå skuggytan ökas för att skydda näthinnorna. Ju fler sensorer svetshjälmen är utrustad med, desto säkrare. Dock får du vara beredd på att öppna plånboken för denna typ av funktion.

bästa svetshjälm svetshjälm test svetshjälm bäst i test