Vinkelmätare bäst-i-test

 

Vinkelmätare CMT DAG-001

 • Bästa vinkelmätare 2024
 • Mätnoggrannhet på 0,1°
 • Lätt och portabel mätare i vinkeln ±180°
 • Kraftig magnet fäster mätaren mot verktyg eller underlag
 • Enkel kalibrering mot valfri yta
 • Autoavstängning efter 5 minuter
 • Väldigt bra kundomdömen
 

Bosch PAM 220

 • Batteridriven
 • Vinkelbenslängd: 40 cm
 • Mätintervall: 0° – 220°
 • Mätnoggrannhet, vinkel: 0,2°
 • Hold-funktionen sparar aktuellt mätvärde
 • Beräkning av supplementvinkel (180°) med skänkelförlängare
 • Belyst display gör arbetet smidigt
 • Saknar magnet
 

Bahco MAM50M

 • Noggrannhet: ±2 % för 90° rotation vid 30°/s
 • Med- och moturs vid temperaturer mellan −10 ºC och +60 ºC.
 • Kapacitet för upp till nio förinställningar
 • Automatisk avstängning
 • Ljus- (lysdioder + LCD-skärm) och ljudsignal
 • Utrustad med en kraftig magnet

Hitta på sidan

Bästa vinkelmätare 2024

En vinkelmätare är ett mätverktyg som används för att beräkna kapnings- och geringsvinklar. De är särskilt hjälpsamma när du ska mäta t.ex. lister, väggar, trappor och räcken. Men även när du ska montera olika saker som du vill ska sitta eller hänga rakt.

Numera finns det digitala vinkelmätare som är extremt praktiska som du fäster med hjälp av en magnet. Du kan t.o.m. koppla ihop mätverktyget med en app i din telefon – hur smidigt kan det bli?

På denna sida rangordnar vi de bästa vinkelmätarna under 2024. Därtill kommer du hitta en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan köpet.

vinkelmätare bäst i test

Så väljer du en vinkelmätare – Köpguide

Innan du köper en vinkelmätare måste du som sagt veta några specifika saker om detta briljanta mätverktyg. Till exempel mätområdet, mätnogrannheten samt om den har en inbyggd punktlaser för lutningsmätning.

Eftersom det finns mer brännande aspekter att kännas vid så har vi nedan listat samtliga.

 • Digital vinkelmätare eller manuell
 • Mätområde
 • Mätnoggrannhet
 • Magnet som fäster vinkelmätaren mot andra verktyg eller underlag
 • Vinkelmätaren ska i bästa fall inte kräva någon kalibrering
 • Möjlighet att spara mätvärden
 • Autoavstängning
 • Inbyggd punktlaser för lutningsmätning
 • Bakgrundsbelyst skärm

Digital vinkelmätare eller manuell

En digital mätare är i regel lite dyrare än en manuell variant. Men det finns flera fördelar med den digitala i förhållande till den manuella. Dels är den enklare att använda, har ofta bättre mätnoggrannhet och är avsevärt mindre.

En manuell variant är i regel väldigt enkel att hantera eftersom du bara vrider vredet för att ställa in önskat vinkelmått. Dessutom är dessa mätare generellt sett mycket billigare än dess digitala motsvarighet. Så om du bara ska använda den ett par gånger så rekommenderar vi att du köper en manuell. Men har du å andra sidan tänkt använda den flera gånger vid olika projekt så är en digital definitivt det bästa alternativet.

digital vinkelmätare

Mätområde

Det första du ska tänka på vad gäller digitala vinkelmätare är det så kallade mätområdet. Detta innebär den vinkel som mätaren kan mäta mellan de två olika armarna, som sitter vid varsin sida av instrumentet.

En modell som är väl värd sin plats på verktygshyllan har ett mätområde mellan 0 – 360 grader. Detta gör att de kan användas för flera olika projekt vid olika tillfällen. Dessutom har mätarna med så pass högt mätområde ofta även en skalfunktion för att underlätta vid lutningsmätning.

Mätnoggrannhet

Mätnogrannheten är vinkelmätarens förmåga att visa hur noga den faktiskt är vid mätning. Detta är viktigt att känna till eftersom vissa mätverktyg har bättre och sämre mätnoggrannhet. Ju sämre noggrannhet den har desto sämre resultat kommer du följaktligen få.

Ofta väljer många konsumenter en hög noggrannhet eftersom de i regel är bättre på de övriga faktorerna vi kommer ta upp nedan. Detta innebär att den kan visa en vinkel upp till femtielfte decimalen, det vill säga tre decimaler bakom kommat. Många vinkelmätare har en sämre noggrannhet och kan ibland visa vinklar upp till endast första decimalen bakom kommatet.

Magnet som fäster vinkelmätaren mot andra verktyg eller underlag

En ofta förbisedd faktor vad avser vinkelmätare är om instrumentet har en inbyggd magnet. Detta är viktigt då mätaren ibland behöver fästas på andra verktyg, rör eller underlag. En mätare med magnetfunktion är därmed väldigt praktisk vid många olika tillfällen.

Ett mätverktyg som inte har en inbyggd magnet är oftast väldigt svåra att få korrekt vinkel på. Detta gör i regel mätningarna ofullständiga och felaktiga. Dessutom bidrar det till irration när det är svårt att hålla den på samma plats i jobbiga vinklar.

Vidare finns det t.ex. digitala vinkelmätare med olika antal magneter. De bästa modellerna har magneter på hela tre sidor. På så vis kan mätaren vinklas i tre olika vinklar vilket gör att du kan fästa den på kortsidorna också.

digital vinkelmätare magnet

Vinkelmätaren ska i bästa fall inte kräva någon kalibrering

När vinkelmätaren väl är på plats vid området du vill mäta så vill du inte behöva kalibrera den – det är på tok för sent. Detta innebär att vinklar som mäts felaktigt av ett instrument som inte är kalibrerat behöver vägas emot vad som de facto är korrekt.

En bra mätare behöver inte detta då den redan från starten har kalibrerats. På så vis får du alltid noggranna resultat som är konsekventa vid olika vinkelmätningar. Således kan du börja använda mätverktyget direkt.

Möjlighet att spara mätvärden

En fantastisk funktion som varje bra vinkelmätare bör ha är möjlighet att spara mätvärden. Detta gör mätningarna mycket enklare eftersom du slipper skriva ned vinklarna vid sidan av. Istället fungerar det som så att vinkeln sparas med hjälp av ett enkelt klick. Du kan dessutom spara flera mätvärden som du sedan kan se på displayen.

På så vis slipper du vid olika mätningar fundera på vad den tidigare vinkeln var, och krångla med skrivandet eller brottas med ditt minne.

Sålunda är möjligheten att spara mätvärden något som är en enorm fördel med digitala vinkelmätare.

Autoavstängning

För att inte batterierna ska ta slut onödigt fort så har vissa modeller en autoavstängning. Detta innebär att verktyget stängs av när det inte används på ett tag, och på så vis sparar batterierna. Detta är viktigt vid långa arbetsdagar så du inte glömmer den påslagen och slösar på batterikraft.

En autoavstängning är i regel inställbar på digitala vinkelmätare. Detta innebär att du själv väljer hur lång tid det tar innan verktyget stängs av. Därmed får du större kontroll.

Det kan tyckas självklart att denna funktion finns i denna typ av mätverktyg, men i verkligheten är det faktiskt inte alla modeller som har denna funktion. Så kontrollera detta innan köp om det är viktigt för dig!

Inbyggd punktlaser för lutningsmätning

En vinkelmätare som även har inbyggd punktlaser för lutningsmätning är guld värd! Lutningsmätaren finns i regel inbyggd i botten av verktyget, och skickar då ut en vinkelrät laserstråle. Denna stråle har ofta olika färger på olika mätare, till exempel röd, blå, gul eller grön.

Fördelen med en mätare med inbyggd lutningsmätning är att du inte behöver köpa ett extra verktyg för att mäta vinklar, t.ex. en punktlaser, rotationslaser eller krysslaser. Det här är viktigt vid t.ex. vinklade väggar eller trappor, och då den vinkelräta strålen pekar ut vinkeln för dig är det mycket enklare och snabbare att göra bra mätningar.

Dock kostar dessa vinkelmätare avsevärt mer eftersom det i princip är två mätverktyg i ett. Så köp endast detta om det är absolut nödvändigt. Annars slösar du bara pengar.

Bakgrundsbelyst skärm

En digital vinkelmätare med en bakgrundsbelyst skärm är viktig vid mätningar i svagt ljus. Många arbetar ju både under tidiga morgnar och sena kvällar, och då är en bakgrundsbelyst display väldigt bra.

På vissa modeller kan man även välja olika ljusstyrkor på displayen, och välja hur länge ljuset ska vara påslaget – precis som på din mobiltelefon.

Koppla ihop med en app i din telefon

Den sista faktorn i köpguiden är viktig vid inköpet av en digital vinkelmätare. Det finns nämligen somliga modeller som går att koppla ihop med en app i din mobiltelefon och då göra mätvärdena ännu mer tillgängliga för dig. Då kan du tillgå mätvärdena från var du än befinner dig. Låt oss säga att du glömt några vinklar du mätt – då är det bara att öppna appen och kolla.

Detta är viktigt vid t.ex. byggprojekt eller om du arbetar som snickare, möbelmonterare eller inredningsarkitekt. Apparna finns för både iPhone och Android-telefoner, och väljer du en digital mätare som har stöd för detta får du ännu mer användbara funktioner.

Sammanfattning

En vinkelmätare är ett viktigt verktyg vid olika bygg- och renoveringsprojekt. Numera finns det dessutom mätverktyg med extremt många funktioner. Dock får du inte glömma att läsa vår köpguide så du vet vad du bör tänka på. Till exempel ska den inte kräva någon kalibrering innan första användningen. Därtill ska den i bästa fall ha möjlighet att spara mätvärden och ha en autoavstängning.

En mätare som även har inbyggd punktlaser för lutningsmätning är väldigt användbart. Och vid mätningar i svagt ljus är en vinkelmätare med bakgrundsbelyst skärm viktig. Detta är bara några av de aspekter du måste ha i åtanke innan du köper mätverktyg i allmänhet, och en vinkelmätare i synnerhet.

Vi önskar dig lycka till i ditt val!