Färdiga altanräcken: För- och nackdelar

Färdiga altanräcken är både ett snabbt och bekvämt sätt att förbättra din uteplats eller trädgård. Men innan du fattar beslut om att köpa färdiga istället för att bygga dem själv, är det viktigt att du överväger både för- och nackdelarna. Nedan följer därför två listor med för- och nackdelar för att hjälpa dig att ta ett välgrundat beslut.

Tips: Behover du inspiration för olika räcken så rekommenderar vi dig att läsa vår artikel beträffande tips på olika altanräcken.

färdiga altanräcken

Fördelar med färdiga altanräcken

 • Tidsbesparing: Att köpa färdiga altanräcken sparar tid och energi, eftersom du slipper planera, mäta och bygga räckena från grunden.
 • Enkel installation: De flesta levereras med tydliga instruktioner och kräver bara enkla verktyg, som t.ex. vinkelmätare och skruvautomat, för installationen.
 • Låga kostnader: De är oftast billigare än att köpa material och verktyg för att bygga räckena från grunden.
 • Kvalitetssäkring: De produceras ofta i fabrik med högsta kvalitetssäkring, vilket ger en garanterad kvalitet på räckena.
 • Enkel att matcha med befintlig altan: Det finns ett stort urval av stilar och färger att välja mellan för färdiga altanräcken, vilket gör det enkelt att hitta en matchande design oavsett hur din altan ser ut.

Nackdelar med färdiga altanräcken

 • Begränsad kreativitet: Med färdiga räcken kan dina designalternativ trots allt vara begränsade, vilket kan hindra din kreativitet när det gäller att skapa en unik altan.
 • Svårt att anpassa: Om din altan har en specifik form eller storlek kan det vara svårt att hitta färdiga altanräcken som passar perfekt och att anpassa dem till din altan kan vara svårt och kostsamt.
 • Inte lika personligt: Det kan ta bort det personliga elementet som finns när du designar och bygger räckena själv.

Mot bakgrund av detta finns det alltså både för- och nackdelar. Att överväga dina individuella behov och förväntningar kan hjälpa dig att avgöra om färdiga altanräcken är rätt val för dig och din altan.

Installation – Verktyg som krävs och tillvägagångssätt

Installation av färdiga altanräcken är en relativt enkel process som kan utföras av både hemmafixare och yrkespersoner. Nedan följer en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att installera dem på din altan.

Verktyg som behövs

Innan du börjar med installationen, se till att du har alla verktyg som behövs till hands. Detta varierar beroende på vilket material du väljer, men i regel är det bra att ha bl.a. en figursåg, bordcirkelsåg och en vinkelmätare.

Steg-för-steg-guide:

 1. Mät din altan: Innan du köper altanräckena, se till att mäta din altan för att säkerställa att räcken passar.
 2. Förbered altanen: Se till att altanen är ren och jämn. Om det behövs, ta bort gamla räcken och laga eventuella skador på altanen.
 3. Montera räckena: Följ instruktionerna som följde med dina altanräcken för att montera dem. Vanligtvis behöver du använda en borr för att fästa räckena på altanen med skruvar.
 4. Såga till passande storlek: Om dina altanräcken inte passar perfekt, kan du behöva såga till dem för att få dem att passa. Se till att använda en såg som är lämplig för materialet på dina räcken, t.ex. en metallsåg för metall, och mät noggrant innan du sågar.
 5. Kontrollera nivå: Se till att dina färdiga altanräcken är installerade på samma nivå och att de är raka. Använd en vinkelmätare för att kontrollera nivån och justera vid behov.

Att installera färdiga altanräcken är en relativt enkel process som kan utföras med grundläggande verktyg och instruktioner. Se till att du följer instruktionerna noggrant och tar dig tid att mäta och anpassa räckena för att få en optimal passform.