Gör din egen skorstenshuv helt själv — Billigt & snabbt

Att bygga en egen skorstenshuv helt själv kan vara en utmanande men givande uppgift för hemägare. En skorstenshuv kan förbättra ventilationen i ditt hem, skydda skorstenen från väder och vind, och även ge ditt hem en unik och personlig touch. Men hur bygger man en skorstenshuv själv?

I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på stegen som krävs för att bygga din egen skorstenshuv. Vi kommer att titta på de olika materialvalen som finns tillgängliga och vilka verktyg som behövs. Vi kommer att ge en steg-för-steg guide om hur man bygger en huv och ge tips och råd för att säkerställa att ditt byggprojekt blir en framgång. Så häng med!

skorstenshuv göra själv

Så här bygger du din egen skorstenshuv

 1. Planera och förbered

  Innan du börjar bygga din skorstenshuv måste du planera och förbereda. Detta inkluderar att mäta skorstenens dimensioner och bestämma storleken på huvens bas. Du behöver också välja material och verktyg, och se till att du har allt du behöver innan du börjar.

 2. Skär och förbered material

  Nästa steg är att skära och förbereda ditt material. Beroende på vilket material du väljer kan du behöva skära till basplattor och skorstenshuvens sidor, och eventuellt också ett lock. Se till att alla bitar passar ordentligt innan du går vidare.

 3. Sätt ihop basen

  Börja med att montera basen för din skorstenshuv. Detta kan innebära att du använder t.ex. en plåtskiva eller en stålbalk, eller annat material som är lämpligt för din design. Se till att det är stabilt och stadigt, och att det är anpassat efter din skorsten.

 4. Fäst sidorna på basen

  Nu är det dags att fästa sidorna på på basen. Du kan använda skruvar eller annan lämplig metod så länge du ser till att fästa sidorna ordentligt.

 5. Fäst lock

  Om du har valt att ha ett lock på din huv så kan du nu montera det. Du kan använda samma metoder som du använde för att fästa sidorna.

 6. Färdigställning

  När du har fäst sidorna och lock på basen är det dags att avsluta bygget. Gå igenom hela konstruktionen och se till att allt är ordentligt fixerat och att det inte finns några vassa kanter eller lösa delar.

 7. Montera skorstenshuv

  När du har färdigställt din huv kan du montera den på din skorsten. Se till att det är ordentligt fixerat och att det sitter säkert.

Grattis, nu har du byggt din egen huv! Se till att alltid följa säkerhetsföreskrifterna när du arbetar med skorstensar och tänk på att be om hjälp om du är osäker på något steg i processen.