Skorstenshuv — Komplett guide med för- och nackdelar

En skorstenshuv är en viktig del av vilket hus som helst som har en eldningsspis eller en vedkamin. Denna enkla men viktiga komponent skyddar inte bara din skorsten från skador och fukt, utan ger också ditt hem en snygg och elegant finish. Med en skorstenshuv förlängs livslängden på din skorsten. Genom att välja rätt typ av skorstenshuv kan du dessutom förbättra ventilationen i ditt hem och minska risken för skador på grund av skorstensbrand.

I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med skorstenshuv och skorstensskydd, olika typer och hur du väljer den bästa för ditt hem. Läs vidare för att lära dig mer om denna viktiga del av ditt hus.

Skorstenshuv

Typer av skorstenshuvar

När det gäller att välja en skorstenshuv är det viktigt att välja rätt typ av huv för ditt hem och dess behov. Det finns flera olika typer att välja mellan, däribland rörhuv, kåpa, konformad huv och plåthuv. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa typer.

 1. Rörhuv: En rörhuv är den vanligaste typen av skorstenshuv och används oftast på runda skorstenar. Denna typ av huv passar bäst för mindre skorstenar och är ofta tillverkad av rostfritt stål eller galvaniserat stål. Rörhuven monteras på toppen av skorstenen och skyddar mot regn, snö och andra element samtidigt som den förbättrar ventilationen.
 2. Kåpa: En kåpa är en skorstenshuv som är utformad för att täcka hela skorstenen och dess krön. Denna typ av huv är oftast tillverkad av betong, tegel eller sten och är idealisk för större skorstenar. Kåpan ger ett robust utseende och skyddar skorstenen mot skador och fukt.
 3. Konformad huv: En konformad huv är en annan typ av skorstenshuv som är utformad för att passa på skorstenar med en icke-rund form, såsom rektangulära eller fyrkantiga skorstenar. Denna typ av huv är i regel tillverkad i material så som rostfritt stål, koppar och plåt.
 4. Plåthuv: En plåthuv tillverkas av – ja, du gissade rätt – plåt, eller i vissa fall metall. Denna typ av huv kan vara rektangulär, fyrkantig eller rund, beroende på skorstensformen. Plåthuv kan variera från enkla till mer dekorativa och är ofta lätt att installera och underhålla. Behöver du anpassa storleken utifrån din egen skorsten råder vi dig att använda en elektrisk plåtsax.

Välj rätt skorstenshuv – Detta bör du ha i åtanke

Att välja rätt skorstenshuv är som sagt viktigt för att skydda din skorsten och ditt hem från skador och fukt. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer en huv, inklusive material, storlek och form, installation och budget. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa faktorer så du vet vad du bör ha i åtanke:

1. Material

De är oftast tillverkade av material som rostfritt stål, galvaniserat stål, koppar, betong, tegel eller sten. Valet av material beror på flera faktorer, inklusive din budget, skorstensform och önskad estetik. Rostfritt stål är ett vanligt val eftersom det är hållbart, rostar inte och är lätt att underhålla. Betong och tegel ger ett rustikt utseende och är hållbara, men är oftast dyrare än andra material.

2. Storlek och form

Storleken och formen på skorstenshuven är också viktiga faktorer att ta hänsyn till. Du vill såklart välja en huv som passar just din skorsten och ger tillräckligt med skydd. För en rund skorsten, välj en rörhuv som passar på diametern av skorstenen. För fyrkantig eller rektangulär skorsten, välj en konformad huv. Storleken på skorstenshuven beror på skorstensstorlek och önskad skyddsnivå. En huv som är för stor eller för liten kan orsaka ventilationsproblem eller tillåta fukt att komma in. Så detta är en enormt viktig faktor.

3. Fågelskydd

Fågelskydd för skorstenshuv är en viktig funktion som hjälper till att skydda din skorsten och ditt hem från skador orsakade av fåglar som bygger bo i eller på din huv. Fåglar som bygger bo i huvar kan orsaka blockeringar som kan leda till skorstensbrand och skador på skorstenen och taket.

Det finns flera olika typer av fågelskydd som kan installeras för att förhindra att fåglar bygger bo eller samlas på huv. Ett vanligt fågelskydd för är en metallgrind som täcker hela huven. Grinden förhindrar fåglar från att bygga bo i eller på huven.

Ett annat alternativ för fågelskydd är att använda en nätting. Nätting kan sträckas över uven och hindrar fåglar från att komma in i eller på huv. Nätting kan vara tillverkat av nylon eller metalltråd och kan installeras på olika sätt beroende på huvtyp.

4. Installation

Installation av skorstenshuv är också en viktig faktor att ta hänsyn till, eftersom kostnaden varierar beroende på vem som sköter installationen. Vissa huvar kräver professionell installation, medan andra kan installeras av dig själv. Innan du väljer en huv, ta reda på om den kan installeras självständigt eller om du behöver anlita en professionell installatör; och i så fall hur mycket det kostar. Vi på Verktygslandet.se rekommenderar dig att jämföra olika företag.

5. Budget

Slutligen, budgeten är en viktig faktor att överväga när du väljer en skorstenshuv. Priserna varierar beroende på material, storlek och installation krav. Bestäm din budget och välj en huv som passar in i din budget och uppfyller dina behov.

Tips: Vill du inte spendera pengar på en huv kan bygga en skorstenshuv helt själv.

För- och nackdelar med skorstenshuv

Fördelar

 • Skydd mot skador och fukt: En skorstenshuv skyddar skorstenen från skador orsakade av regn, snö och andra element som kan tränga in i skorstenen. De hindrar också fukt att tränga in och förhindrar därmed mögel och andra skador på insidan av ditt hem.
 • Förbättrad ventilation: De hjälper som sagt till att förbättra ventilationen i ditt hem. De förhindrar att återflöde av rök och gaser kommer in i ditt hem och främjar därmed ett friskt luftutbyte.
 • Estetiska fördelar: De ger en elegant look till ditt hem och förbättrar husets övergripande utseende. De finns i olika stilar och material, så du kan välja en som passar ditt hus arkitektur.
 • Minskar risken för skorstensbrand: Genom att förhindra ackumulering av sot och andra brännbara material i skorstenen, minskar skorstenshuven risken för skorstensbrand.

Nackdelar

 • Kostnad: En av de största nackdelarna med skorstenshuv är kostnaden för installation och underhåll. Beroende på material och installation kan kostnaderna variera och det kan bli dyrt.
 • Underhåll: En skorstenshuv kräver regelbundet underhåll och rengöring för att fungera effektivt. Om de inte underhålls ordentligt kan de orsaka ventilationsproblem eller till och med skador på själva skorstenen.
 • Installation: Installationen kan vara en utmaning, särskilt om skorstenen har en ovanlig form eller storlek. Det är viktigt att anlita en professionell installatör för att säkerställa korrekt installation om du själv saknar kunskap.
Nackdelar med Skorstenshuv

Underhåll av skorstenshuv

Att underhålla din skorstenshuv är viktigt för att säkerställa effektiv ventilation och skydd för din skorsten. Det är också viktigt för att säkerställa att huven fungerar korrekt över tid och inte orsakar några problem för ditt hem. Låt oss därför titta närmare på några av de viktigaste aspekterna av underhållet som krävs.

Rengöring

Rengöring är viktigt för att som sagt säkerställa effektiv ventilation och förhindra ansamling av sot och andra brännbara material. Det är viktigt att rengöra skorstenshuven regelbundet, särskilt efter en längre tids användning. Rengöring kan göras genom att använda en borste eller högtryckstvätt för att ta bort alla rester på ytan av huven.

Reparationer

Reparationer kan behöva utföras på huven om det finns skador som kan påverka dess prestanda eller skydd. Skador kan uppstå på grund av väderförhållanden eller skada vid installation. Reparationer kan innebära att byta ut skadade delar av huven eller att genomföra mindre reparationer för att åtgärda mindre skador. Det gäller att du med jämna mellanrum kontrollerar huven för att upptäcka eventuella skador.

Utbyte

Om skorstenshuven är allvarligt skadad eller sliten, kan det vara nödvändigt att byta ut hela huv. Detta kan vara fallet om huven är rostig eller om det finns andra tecken på skador som kan påverka dess funktion eller prestanda. När du byter ut huven är det viktigt att välja rätt typ av huv för ditt hem och att anlita en professionell installatör för att säkerställa korrekt installation – följ vår guide högre upp i artikeln.