Byggradio bÀst-i-test

 

Makita DMR108

 • Batteri- och eldriven byggplatsradio
 • Bluetooth-anslutning
 • AUX-ingĂ„ng
 • USB-kontakt för laddning av mobiltelefon
 • Stega enkelt mellan kanalerna pĂ„ displayen
 • Skyddsklass IP64
 

Hikoki UR18DSAL

 • Billig men extremt robust byggradio
 • AM och FM radiofrekvens med hög mottagning
 • Integrerad basreflex
 • TvĂ„ högtalare LCD-display med klocka och alarm
 • USB-port för laddning av mobiltelefon
 • AUX-port
 • Strömadapter ingĂ„r (230V)
 • Batteri och laddare medföljer ej (köps separat)
 

Bosch GML 20

 • Robust byggplatsradio med FM stereoradio
 • TvĂ„ inbyggda 230V-uttag för anslutning av elverktyg
 • Koppla in din MP3-spelare, USB-minne eller SD-kort
 • FjĂ€derinfĂ€st aluminiumram klarar av fall pĂ„ 9 m
 • UtmĂ€rkt surroundljud med subwoofer pĂ„ 20 W och 4 högtalare
 • Belyst display med kontroller
 • Aux-kabel och batterier ingĂ„r

Hitta pÄ sidan

Byggradio

Letar du efter en byggradio har du kommit rÀtt. PÄ grund av allt ovÀsen frÄn högljudda verktyg som t.ex. borrhammare och betongslip, bidrar en byggradio till en roligare arbetsdag. Oavsett om du meckar hemma i garaget eller pÄ arbetsplatsen, Àr det en fröjd att lyssna pÄ radio och sÄledes tÀnka pÄ nÄt annat Àn arbetet. Tack vare bluetooth kan du dessutom styra musiken frÄn din mobiltelefon. Men utbudet har pÄ senare tid ökat explositionsartat, vilket komplicerar valet för mÄnga konsumenter. Av den anledningen har vi sammanstÀllt en lista över bÀsta byggradio pÄ marknaden. Dessutom har vi författat en köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan du gör ditt val.

Börja dÀrför med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter vÀlja en modell frÄn topplistan ovan.

ProduktPrisklass
1. Makita DMR108BĂ€sta modellen
2. Hikoki UR18DSALBĂ€sta budgetvarianten
3. Bosch GML 20BĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du byggradio

För att vÀlja bÀst byggradio mÄste du vara medveten om nÄgra faktorer. För det första mÄste du vÀlja en modell vars konstruktion Àr extremt slittÄlig med tanke pÄ den oförlÄtliga miljö som en byggarbetsplats Àr. För det andra ska du fundera pÄ hur mÄnga högtalare och subwoofers den ska vara utrustad med baserat pÄ dina ljudkrav. För det tredje ska betÀnka huruvida du vill ha en modell med uttag för att ladda elverktyg. Utöver nÀmnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du mÄste tÀnka pÄ för att göra ett sÄ genomtÀnkt köp som möjligt.

Konstruktion

NĂ€r du vĂ€ljer en byggradio mĂ„ste du vĂ€lja en vars konstruktion Ă€r robust, slittĂ„lig och kvalitativ. Annars kommer den gĂ„ sönder om du rĂ„kar tappa ett verktyg eller en planka pĂ„ den. Dessutom mĂ„ste den ocksĂ„ vara damm- och vattenavvisande. Orsaken Ă€r att det flyger runt myriader av dammpartiklar pĂ„ en byggarbetsplats, och en bra modell mĂ„ste kunna stĂ„ pall för bĂ„de fukt och damm. Vidare mĂ„ste den fungera felfritt trots att underlaget vibrerar. DĂ€rför ska du vĂ€lja en radio med ett skyddande, gummerande hölje; eller med fjĂ€derinfĂ€st aluminiumram. PĂ„ sĂ„ vis sĂ€kerstĂ€ller du att den inte gĂ„r sönder nĂ€r du tappar den eller om den stĂ„r ute i regnet. Den bĂ€sta byggradion Ă€r funktionsduglig trots fall pĂ„ flera meter – nĂ„got man inte kan sĂ€ga om de billiga modellerna.

Pris

En byggradio kostar mellan 800 – 5000 kronor beroende kvalitet och antalet funktioner. Till exempel kommer priset vara dyrare om du vill ha bluetooth-anslutning och USB-uttag för laddning av mobiler. Dessutom fĂ„r du betala mer för ett bra ljud. DĂ€rför ska du vĂ€lja en radio utifrĂ„n behoven du har sĂ„ du inte spenderar mer pengar Ă€n nödvĂ€ndigt. Exempelvis behöver du inte bluetooth om du Ă€ndĂ„ bara kommer lyssna pĂ„ AM- och FM-radio. Med det i Ă„tanke rekommenderar vi dĂ€remot att inte köpa en alltför billig byggradio, dĂ„ dess konstruktion och ljudkvalitet inte kommer vara tillrĂ€cklig för den oförlĂ„tliga miljön som Ă€r en byggplats.

VarumÀrke

För att vara sĂ€ker pĂ„ att du vĂ€ljer en byggradio med tillrĂ€ckligt bra kvalitet, ska du utgĂ„ frĂ„n varumĂ€rket. NĂ€mligen vilken tillverkare som byggt radion. Orsaken Ă€r att de mest vĂ€lrenommerade varumĂ€rkena som t.ex. Milwaykee, Ryobi, Hilti, Dewalt och Bosch; Ă€r beprövade och kĂ€nda för att endast anvĂ€nda de bĂ€sta tekniska komponenterna. SĂ„lunda kan du vila i tryggheten att radion inte kommer gĂ„ sönder i första taget – tvĂ€rtom kommer livslĂ€ngden vara i flera Ă„r. Med det sagt sĂ„ ska inte varumĂ€rket vara den avgörande faktorn, men definitivt en viktig del i ditt slutgiltiga val.

Bluetooth

Tidigare var du tvungen att antingen lyssna enbart pÄ radiofrekvenser eller sÀtta i en CD-skiva i byggradion. Tack vare den moderna teknologin kan du och dina kollegor styra musiken via bluetooth frÄn din mobiltelefon, och sÄlunda spela musik och podcasts frÄn Spotify. Vidare kan flera kollegor koppla upp sina telefoner till samma enhet och pÄ sÄ sÀtt vÀlja sina egna favoritlÄtar. SÄledes kan man sÀga att en byggradio pÄ mÄnga sÀtt Àr en bluetooth-högtalare, med avsevÀrt bÀttre kvalitet, givetvis.

byggradio bluetooth

Anslutningar

Vill du ha fler anslutningsmöjligheter sĂ„ ska du vĂ€lja en byggradio med stöd för USB-minne, Aux in, Aux ut och SD-kort. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du koppla in en padda eller mobiltelefon pĂ„ fler sĂ€tt Ă€n bluetooth – nĂ„got som Ă€r utmĂ€rkt för dig som har radion pĂ„ lĂ„ngt avstĂ„nd och dĂ€rmed har en svag bluetooth-signal.

Display

VÀljer du en byggradio med upplyst display kommer du dels fÄ större kontroll över radions status, men frÄn displayen kan du Àven styra radion via kontroller. DÀrtill kan du se batteritiden, equalizer samt stÀlla in vilken radiokanal du vill lyssna pÄ. Trots att allting blir lÀttare med display Àr det absolut inget krav, utan du borde istÀllet prioritera faktorer som konstruktionen och ljudkvaliteten.

Högtalare och Subwoofers

Ju fler högtalare en byggradio har, desto mer kraftfullt och bÀttre ljud. Vissa Àr försedda med en eller tvÄ högtalare, medan andra modeller har hela 4 stycken. Vidare ska du leta efter en modell som dessutom Àr försedd med subwoofers, vars syfte Àr att reproducera lÄgfrekvent ljud som bas. Trots att subwoofer inte Àr ett krav, Àr det Àndock en avsevÀrd skillnad i ljud. I synnerhet om du lyssnar pÄ musik med tung bas och befinner dig 20-30 meter bort frÄn radion. Dock sÄ fÄr du vara beredd att betala mer ju fler högtalare och subwoofers som byggradion har. Men det Àr definitivt vÀrt det om det Àr excellent ljudkvalitet du Àr ute efter.

StrömkÀlla

En byggradios strömförsörjning kan vara batteri- eller nĂ€tdriven. D.v.s. antingen kopplar du in den i eluttaget, eller sĂ„ anvĂ€nder du batterier. Fördelen med en batteridriven radio Ă€r att den inte Ă€r trĂ„dbunden och sĂ„ledes Ă€r bĂ€rbar. Detta innebĂ€r att du enkelt kan flytta radion frĂ„n olika vĂ„ningar eller platser utan att behöva leta upp ett eluttag. Å andra sidan Ă€r nackdelen att du Ă€r beroende av batterier. SĂ„ledes mĂ„ste du köpa till uppladdningsbara batterier om du inte vill köpa nya stup i kvarten. Å andra sidan Ă€r en nĂ€tdriven byggradio att föredra för dig som vet att radion har en fast plats pĂ„ bygget och sĂ€llan kommer flyttas runt. Dessutom slipper du stöket med batterier. DĂ€rmed ska du vĂ€lja strömkĂ€lla utifrĂ„n dina individuella preferenser.

Vikt

För att lÀtt kunna transportera byggradion sÄ fÄr den inte vÀga alltför mycket. Medan vissa modeller enbart vÀger ett fÄtal kilo, finns det varianter som vÀger uppÄt 10 kilo. I synnerhet de som Àr omslutna av en aluminiumram. DÀrför ska du vÀlja en radio som vÀger lite om du pÄ förhand vet att du kommer flytta den med korta mellanrum. Dock Àr det alltid en avvÀgning mellan vikt och ljudkvalitet pÄ grund av att fler högtalare och subwoofers vÀger mer, men producerar ett bÀttre ljud. SÄlunda ska du ta en funderare och vÀga nackdelarna mot fördelarna innan du gör ditt val.

Handtag

En ofta underskattad faktor i valet av byggradio Àr handtaget. Kort sagt Àr mÄnga radios försedda med ett handtag som du kan anvÀnda för att lyfta radion pÄ ett ergonomiskt sÀtt. Men förvÄnansvÀrt mÄnga modeller saknar handtag. DÀrmed blir radion plötsligt otymplig vilket Àr trÄkigt. Speciellt om du vill ha en bÀrbar modell.

Garanti

PÄ grund av att en byggradio Àr placerad i en omtumlande miljö Àr risken förhÄllandevis hög för att den ramlar ner 30 meter frÄn en byggstÀllning, eller hamnar under ett tungt maskinverktyg. Av den orsaken Àr garanti en vÀldigt viktig faktor. Vanligtvis erbjuds konsumenter 1 Ärs garanti frÄn ÄterförsÀljare som t.ex. Proffsmagasinet och Verktygsproffsen, men detta Àr lÄngt ifrÄn fallet för alla varianter. DÀrför ska du noggrant lÀsa produktbeskrivningen för att se om garanti ingÄr i köpet. Annars kommer du Ängra dig nÀr olyckan vÀl Àr framme.

Laddare

Den bÀsta byggradion kan ladda allt frÄn mobiltelefoner till kraftiga elverktyg som exempelvis en excenterslip eller elhyvel. Detta Àr vÀldigt smart, speciellt om avstÄndet Àr lÄngt till nÀrmaste eluttag. DÀrmed kan radion agera som laddare och vara en rÀddare i nöden om ett viktigt verktygs batteri tagit slut.

Fördelar med byggradio

 • Gör arbetet roligare
  Genom att lyssna pÄ radio fÄr du och dina kollegor nÄgonting att samlas kring, nÀstan som en lÀgereld. PÄ sÄ sÀtt fÄr ni saker att prata om under lunchen vilket gör arbetsdagen betydligt roligare.
 • Bilda dig pĂ„ jobbet
  Tack vare podcasts och ljudböcker kan du pÄ arbetstid Àgna dig Ät bildning. Varför inte lÀsa en bok av Strindberg eller lyssna pÄ en podcast om politik?

SkötselrÄd för byggradio

NÀr du köpt en robust byggradio med ett slittÄligt hölje som skyddar den mot fall frÄn flera meters höjd, Àr det lÀtt att glömma bort att sköta om den. Genom att anvÀnda den pÄ ett försiktigt sÀtt kan du förlÀnga livslÀngden med flera Är. DÀrför har vi nedan listat de viktigaste skötselrÄden som vi starkt rekommenderar dig att följa.

 • Innan du börjar anvĂ€nda radion sĂ„ ska du noggrant lĂ€sa manualen. Annars riskerar du att göra nĂ„got fel frĂ„n början vilken kan resultera att du mĂ„ste behöva byta ut den direkt.
 • Placera alltid byggradion pĂ„ en stabil, plan yta – och, i bĂ€sta fall, sĂ„ nĂ€ra ventilationen som möjligt.
 • Undvik att stĂ€lla radion i nĂ€ra anslutning till en vĂ€rmekĂ€lla.
 • Har batterierna tagit slut sĂ„ mĂ„ste du i flera fall anvĂ€nda batterier frĂ„n samma tillverkare för att den ska fungera.
 • Om radion har blivit skadad och inte lĂ€ngre fungerar sĂ„ ska du inte försöka laga den sjĂ€lv. IstĂ€llet ska du lĂ€mna in den till Ă„terförsĂ€ljaren.

byggradio test

bästa byggradio