Planhyvel bäst-i-test

 

Dewalt DW733 Typ 2

 • 1 års garanti
 • Effekt på 1800 W
 • 10000 varv per minut
 • Dimensionsskala, djupinställning och en revolverinställning
 • Extremt prisvärd
 • Utmärkta recensioner
 • Utblås av spån kunde vara mer effektivt
 

Makita 2012NB

 • Med termisk säkerhetsbrytare
 • Kraftfull hyvel på 1650 W som ger 8500 v/min
 • Lätthanterlig tack vare kompakt konstruktion
 • Automatisk matning med dragrulle vilket underlättar bearbetningen
 • Enkelt att byta/vända hårdmetallskär
 

Metabo HC 260 C 2,8

 • Effekt på 2800W
 • Varvtal på 6500 varv i minuten
 • Enkel omställning utan verktyg från rikthyvling till planhyvling
 • Stabil växellåda för jämn frammatning av arbetsstycket
 • Planhyvelbänk av massivt friktionsfritt gråjärn
 • Enkel inställning av höjden med handvev
 • Hyvelstål med dubbelt skär för längre gångtider
 • Foganslag som kan svängas 90°-45°
 • Kostsam

Hitta på sidan

Bästa planhyvel 2024

Genom att använda en planhyvel kan du anpassa hyveldjup med kirurgisk precision. På så vis kan du hyvla med en aldrig tidigare skådad noggrannhet. Därför kan du hyvla allt från tunna till tjocka arbetsstycken med stor enkelhet.

Givetvis kan du använda en elhyvel, men det verktyget är avsett för mindre arbetsstycken och utför inte arbetet med tillnärmelsevis samma noggrannhet.

På denna sida kommer du hitta de tre bästa planhyvlarna under 2024. Du kommer också lära dig allt du behöver kunna för att göra ett så bra köp som möjligt i vår köpguide. Givetvis listar vi även nackdelarna så du vet vad som är mindre bra med detta verktyg.

planhyvel test

Så väljer du bäst planhyvel – Köpguide

Ett anpassningsbart hyveldjup och enkel omställning från rikthyvling till planhyvling är två av de viktigaste faktorerna i ditt val av planhyvel. Men eftersom det finns betydligt fler saker att tänka på har vi nedan listat dessa så du enkelt kan identifiera vad som är viktigt för just dig.

 • Effekt
 • Varvtal
 • Anpassningsbart hyveldjup
 • Enkel omställning från rikthyvling till planhyvling
 • Matningshastighet av arbetsstycket
 • Enkel inställning av höjden med handvev
 • Foganslag som kan svängas i olika vinklar
 • Motorn ska vara tystgående, underhållsfri och robust
 • Skydd mot återstart efter strömavbrott

Effekt

Arbetsstyckena blir som sagt hyvlade på ett effektivare sätt i planhyveln än vad de gör i en vanlig elhyvel. Med denna maskin kan du också hyvla stora arbetsstycken mycket enkelt. Men för att detta ska vara möjligt måste effekten vara hög nog för att klara av det tunga arbetet, och där kommer effekten in i bilden.

Du ska aldrig köpa en planhyvel vars effekt understiger 1500 W. För då kommer den inte att klara av att hyvla på ett tillfredsställande sätt. Speciellt inte tjockare och mer rejäla arbetsstycken.

Det finns modeller med en effekt över 3000 W, men dessa brukar användas av yrkesarbetare som använder dem i industriella sammanhang. Men är du en hobbysnickare behöver du såklart inte så pass stor effekt.

Varvtal

En relaterande faktor till den ovan nämnda effekten, är varvtalet. Ett planhyvel med högt varvtal kan utföra arbetet mer effektivt än modeller med lågt varvtal. Men detta är inte alltid fallet, och det finns andra faktorer som också påverkar effektiviteten.

Med det sagt rekommenderar vi inte att du köper en hyvel med under 7000 varv/minut. Köper du en hyvel med färre varv/minut kommer den inte vara lika effektiv.

Anpassningsbart hyveldjup

En otroligt viktig aspekt av planhyvlar är att de har ett anpassningsbart hyveldjup. Detta gör det möjligt för dig att justera djupet på hyveln, och därmed hyvla exakt så många millimeter som du vill. Detta är dock något som inte alla har, och det är viktigt att du ser till att köpa en som är utrustad med justerbart hyveldjup. På så vis får du en betydligt större kontroll.

Det finns planhyvlar vars djup går att ställa in i flera olika lägen, och vi rekommenderar att du väljer en hyvel med minst tre olika lägen. Välj inte en modell med färre lägen än tre för då kommer du inte få samma flexibilitet.

Enkel omställning från rikthyvling till planhyvling

Nu kommer vi till något intressant, nämligen dess förmåga att snabbt och enkelt kunna ställas om från planhyvling till rikthyvling. Vissa maskiner har en smidigare omställning än andra, och för många är snabbheten med vilken du ändrar från rikt till plan väldigt viktigt.

Skillnaden mellan rikt och planhyvling är att det senare går längsmed ett plan, och den förra gör det inte. Således betyder planhyvling att du hyvlar i linje med något som redan finns, t.ex. plana arbetsstycken, medan rikthyvling går längs en vinkel.

Eftersom det är långt ifrån alla som klarar av omställa från rikt till plan så vill vi informera dig om detta om det är något som du anser viktigt.

rikt och planhyvel test

Matningshastighet av arbetsstycket

En annan viktig sak är matningshastigheten. Är den långsam kommer det att ta dubbelt så lång tid för planhyveln att hyvla arbetsstycket jämfört med en hyvel med högre matningshastighet. Därför rekommenderar vi att du väljer en hyvel med hög matningshastighet om du är i behov av att utföra ett tidseffektivt och snabbt arbete.

Men har du ingen stress så kan du spara stora pengar genom att istället välja en hyvel som har en låg matningshastighet.

Enkel inställning av höjden med handvev

Det är inte alla planhyvlar som har handvev, men det finns fördelar med att välja en hyvel med denna egenskap. Handveven gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt justera dess höjd. Detta är viktigt eftersom hyvlandet ofta utförs på olika storlekar och typer av arbetsstycken. Så för att få så stor kontroll som möjligt så bör den vara försedd med en handvev.

Glöm bara inte att kolla för att se att veven har ett handtag som som går att snabbt och enkelt att justera. Detta för att undvika frustration. Vi har sett många recensioner där många klagar på detta, varför vi känner oss nödgade att informera dig om det också.

Foganslag som kan svängas i olika vinklar

En planhyvel som är försedd med foganslag gör arbetet betydligt enklare. Foganslaget består av två vinkeljärn som är anordnade parallellt till varandra, och dessa finns oftast på hyvlarnas framkant.

Foganslagets huvudsakliga uppgift är att hålla arbetsstycket på plats. Men går det inte att svänga det i olika vinklar så har du inte lika stor kontroll på hur du kan hyvla.

Motorn ska vara tystgående, underhållsfri och robust

Eftersom detta är en förhållandevis stor maskin så låter den en hel del. Men det finns planhyvlar som låter mindre än andra. Därför är det viktigt att du kollar på motorns ljudeffekt för att se hur decibelnivån. För att du ska kunna arbeta i lugn och ro rekommenderar vi en decibelnivå på max 100 dB. Annars kommer den föra ett hiskeligt oväsen.

Skydd mot återstart efter strömavbrott

Ett planhyvel kräver en del ström, och det är inte ovanligt att de därför har problem med återstart efter ett strömavbrott. För att förhindra en återstart efter ett strömavbrott måste du dock se till att den har ett skydd mot detta. Annars kommer hyveln kanske starta när du som minst förväntar det. Detta är en otroligt viktig säkerhetsfaktor som du inte bör förglömma trots att vi nämner den som sista punkt i köpguiden.

Nackdelar med en planhyvel

En planhyvel är en fantastisk maskin, men det finns också nackdelar med den. Några av dess nackdelar är följande:

 • De tar upp mycket golvyta: Detta är väl inte så konstigt med tanke på storleken. Men dessa hyvlar är ofta omkring en meter breda, och det finns inte alltid plats för den i ett litet garage. Så se till att du har nog med golvyta innan du bestämmer dig för att köpa den.
 • De är dyrare än andra typer av hyvlar: Det finns planhyvlar som kostar runt 10000 kronor , och det är inte alla som har råd med det. Så denna typ av hyvel är inte det billigaste alternativet, och det finns ofta andra hyvlar som gör ett liknande jobb för en mindre peng, t.ex. elhyvlar. Men märkväl att de inte har samma precision och kontroll som en rikt- och planhyvel.
 • Det kan vara svårt att komma åt dess olika delar för rengöring: Beroende på hur planhyveln är konstruerad så kan det vara svårt att komma åt dess olika delar för rengöring eller underhåll. Så den kräver ofta lite mer underhåll än andra typer av hyvlar.

bästa planhyvel

Sammanfattning

En planhyvel är en mycket användbar maskin för den som ofta behöver hyvla arbetsstycken. Den ger dig en kirurgisk precision som de flesta liknande maskiner inte ens är i närheten av. Nackdelarna är dock att de tar upp ganska mycket golvyta och kan vara svåra att rengöra. Men på det hela taget är det en grym investering för den som ofta behöver hyvla arbetsstycken från olika riktningar.

Glöm inte att läsa vår köpguide noggrant ovan så du vet vad som är viktigt att tänka på innan köpet!