Polermaskin bÀst-i-test

 

Makita DPO600Z

 • Kraft pĂ„ 18 V
 • Varvtal upp till 780/min
 • Slagtal pĂ„ 13600/min
 • UtmĂ€rkt för bĂ„de bilar och bĂ„tar
 • TvĂ„ngsrotation med 5,5 mm excentrisk rörelse
 • SuperlĂ€tt att anvĂ€nda
 • Mjukstart och lĂ„sbar strömbrytare
 • Elektronisk effektjustering
 • 0-6800 oscillationer/min
 

Flex PXE80 10.8

 • Kraft pĂ„ 1,8 V
 • BĂ„de roterande och friexcenterroterande
 • Borstlös motor med varvtal pĂ„ 5800/min
 • Slagtal pĂ„ max 11600/min
 • LED-display som visar batterikapacitet
 • SoftGrip för ergonomisk och sĂ€ker anvĂ€ndning
 • Vibrationsoptimering för mjukare drift
 • Mjuk gummiring för att undvika repor
 • VĂ€ger endast 0,63 kg
 • Batterier och laddare ingĂ„r ej
 

FLEX XCE8 Excenter

 • Motorkraft pĂ„ 18 V
 • Excenterroterande med styrt rörelsemönste
 • r Borstlös motor med 433 varv/min
 • TomgĂ„ngsslagtal pĂ„ 5600-8600/min
 • Perfekt för temperaturkĂ€nsliga lacker
 • Abrasiv kraft utan hologrameffekter
 • Polstrad special kardborre-rondell pĂ„ 140 mm
 • Batterier och laddare ingĂ„r

Hitta pÄ sidan

Polermaskin

Genom att anvÀnda en polermaskin slipar du bort repor samtidigt som den ÄterstÀller fÀrgen och glansen pÄ ytan. Oavsett om du ska anvÀnda den till bilen, bÄten eller golvet sÄ kommer du fÄ stor nytta av detta verktyg. Vidare finns det allt frÄn avancerade oscillerande polermaskiner, till mindre varianter som drivs av antingen batteri, tryckluft eller el. Följaktligen finns det prisvÀrda maskiner du kan hitta pÄ rea, och dyra proffsmaskiner för dig som vill ha bÀst kvalitet.

Dock Àr utbudet omfattande vilket komplicerar valet för mÄnga konsumenter. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta polermaskinerna pÄ marknaden. DÀrtill har vi skrivit en köpguide innehÄllandes det viktigaste du mÄste veta innan du gör ditt val.

Börja sÄledes med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter vÀlja en modell frÄn bÀst-i-test listan ovan.

ProduktPrisklass
1. Makita DPO600ZBĂ€sta modellen
2. Flex PXE80 10.8BĂ€sta budgetvarianten
3. FLEX XCE8 ExcenterBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du polermaskin

Innan du vÀljer en polermaskin mÄste du ta nÄgra saker i beaktande. För det första ska du vÀlja mellan en oscillerande, roterande eller dubbelverkande maskin. För det andra mÄste du bestÀmma huruvida du vill ha en batteri-, nÀt-, eller tryckluftsdriven variant. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tÀnka pÄ för att vÀlja en sÄ bra polermaskin som möjligt.

Oscillerande polermaskin

En oscillerande polermaskin Àr tveklöst det bÀsta alternativet för dig som har erfarenhet av polering. Orsaken Àr att en oscillerande maskin anvÀnder sig av intensiv vibration istÀllet för rotation för att jÀmna ut ytan. PÄ sÄ vis fÄr du ett jÀmnare resultat samtidigt som du minimerar risken för skador pÄ lacken. DÀremot kostar denna variant betydligt mer Àn t.ex. en liten polermaskin. DÀrför ska du fundera huruvida du verkligen behöver en proffsmaskin eller en mer prisvÀrd variant som Àr tillrÀckligt bra för sporadisk anvÀndning.

oscillerande polermaskin

Dubbelverkande (Dual Action)

En dubbel polermaskin skiljer sig bÄde frÄn den oscillerande och roterande varianten, ur hÀnseendet att den utför bÄda uppgifterna samtidigt. PÄ sÄ vis roterar den och oscillerar samtidigt. DÀrmed fÄr du det bÀsta av tvÄ vÀrldar. FastÀn det kostar lite mer med en dubbelverkande variant sÄ minimerar du risken för skada pÄ lacken. Genom att lÀgga nÄgra extra kronor pÄ en bra DA-maskin kommer du dessutom nÀstan totalt minimera risken för fel eller för att skada lacken genom arbetet. SÄlunda Àr det ett bra val för dig som Àr nybörjare och osÀker. PÄ grund av att mekaniken pÄminner om jordens omloppsbana kallas denna variant Àven för orbital polermaskin.

Roterande

MĂ„nga konsumenter rapporterar om att roterande polermaskiner ger dĂ„ligt resultat och lĂ€mnar spĂ„r efter sig. Men faktum Ă€r att om man anvĂ€nder den korrekt sĂ„ Ă€r det inga problem. Trots att en roterande maskin slĂ€tar ut lacken snabbare och mer effektivt, sĂ„ tar de ocksĂ„ bort lacken lika effektivt. DĂ€rför mĂ„ste du se till att tjockleken pĂ„ lacken Ă€r tillrĂ€ckligt tjock sĂ„ inte du rĂ„kar polera för djupt – i synnerhet om du polerar Ă€ldre bilar som tenderar att ha ett tunt lacklager. SĂ„ledes Ă€r en roterande polermaskin bĂ€st för hĂ„rdare lacksystem, nĂ„got som du hittar i t.ex. BMW och Audi-bilar.

Storlek

Å enda sidan finns det smĂ„ mini-polermaskiner som Ă€r smidiga och enkla att anvĂ€nda. Å andra sidan finns det bĂ€nkpolermaskin som lĂ€mpar sig bĂ€st för verkstad och industri. Den senare modellen Ă€r vanligtvis försedd med en kraftfull induktionsmotor medan den förra har en mindre motor med svagare motorkraft. DĂ€rmed Ă€r en liten polermaskin att föredra om du endast ska anvĂ€nda den lite dĂ„ och dĂ„. Dessutom Ă€r den mer ergonomisk och lĂ€ttanvĂ€nd desto mindre den vĂ€ger. SĂ„lunda ska du vĂ€lja mellan en mindre modell med svagare motor, eller en bĂ€nkmodell med kraftfull motor.

Batteridriven

En sladdlös polermaskin som drivs av batterier istĂ€llet för tryckluft eller elektricitet Ă€r perfekt för dig som vill ha fri rörlighet. VĂ€ljer du en modell med sladd sĂ„ Ă€r du begrĂ€nsad till bĂ„de sladdlĂ€ngden och avstĂ„ndet till nĂ€rmaste eluttag. Men vĂ€ljer du istĂ€llet en batteridriven modell sĂ„ kan du utföra arbetet var som helst. Dock Ă€r nackdelen att du behöver köpa till laddningsbara batterier – nĂ„got som inte ingĂ„r i de flesta fall. SĂ„ tĂ€nk pĂ„ bĂ„de fördelarna och nackdelarna innan du bestĂ€mmer dig för en tryckluft-, elektrisk-, eller batteridriven maskin.

Billig polermaskin

En polermaskin kostar mellan 1500 – 9000 kronor. Ju billigare modell du vĂ€ljer desto sĂ€mre kvalitet kommer du givetvis fĂ„. Men detta Ă€r relativt med tanke pĂ„ att alla anvĂ€ndare har olika behov. Exempelvis behöver hobbyanvĂ€ndaren inte en bĂ€nkmodell för flera tusen kronor, utan det rĂ€cker bra med en billig polermaskin för endast 1500 kronor. DĂ€rmed ska du vĂ€lja en modell utifrĂ„n dina individuella behov. Och om du senare mĂ€rker att du behöver en kraftfull oscillerande variant, sĂ„ kan du uppgradera vid ett senare tillfĂ€lle.

Hastighet

PÄ de bÀsta polermaskinerna gÄr det att stÀlla in hastighet utifrÄn förinstÀllda instÀllningar. Till exempel finns det modeller med 8-positioners variabel hastighet vilket genererar ett varvtal pÄ upp till 2200 varv/min. Detta innebÀr att du kan anpassa hastigheten pÄ poleringen utifrÄn om du anvÀnder den pÄ golvet, bÄten eller bilen. PÄ sÄ vis fÄr du en virtuositet som de billiga varianterna saknar. Vidare innebÀr en högre hastighet att det gÄr att ta bort djupa repor. Dock Àr detta inget du behöver om du enbart Àmnar att polera bilen nÄgra gÄnger per Är, utan snarare lÀmpar det sig bÀttre för dig som har mÄnga olika typer av ytor och ibland behöver vaxa bÄten.

Vikt

Trots att en polermaskin i regel vÀger förhÄllandevis lite, oftast runt 2 kg, sÄ Àr det ingen superviktig faktor i ditt val. Men det Àr likvÀl viktigt att dubbelkolla. Annars kommer det bli fysiskt anstrÀngande att polera bÄten eller bilen i obekvÀma vinklar. Dessutom kan det i vÀrsta fall leda till muskel- och förslitningsskador. Av den anledningen rekommenderar vi dig att vÀlja en modell som vÀger under 3 kg.

VarumÀrken

KÀnner du dig osÀker över vilken polermaskin du ska vÀlja sÄ ska du titta efter varumÀrket. Anledningen Àr att de bÀsta varumÀrken har mÄngÄrig erfarenhet och har stÄtt pall mot tidens tand. SÄledes kan du lita pÄ att om du köper en modell frÄn en av de mest vÀlrenommerade varumÀrkena sÄ fÄr du ett kvalitativt verktyg. DÀrjÀmte fÄr du alltid en fördelaktig garanti. DÀrför har vi nedan listat de varumÀrkena som du kan lita pÄ:

 • Flex
 • Makita
 • Rupes
 • Ryobi
 • Carwise
 • Turtle Wax
 • Dewalt

Garanti

En ofta underskattad faktor nÀr du ska vÀlja bÀst polermaskin Àr lÀngden pÄ garantin. Kort sagt erbjuder de flesta tillverkarna en garanti pÄ minst 6 mÄnader. Men vi rekommenderar dig att aldrig köpa frÄn en tillverkare som inte erbjuder en garanti pÄ minst 1 Är. Orsaken Àr att detta Àr ett dyrt verktyg, och du vill inte att den av en slumpmÀssig hÀndelse gÄr sönder, varpÄ du stÄr handfallen utan möjlighet till ersÀttning.

Ergonomi

Som nÀmnt ovan Àr det lÀtt att bli trött efter du anvÀnt maskinen. Orsaken till detta Àr antingen att du köpt en för billig variant som vibrerar pÄ tok för mycket, eller att du hÄllit den fel. DÀrför mÄste du vÀlja en modell som har ett ergonomiskt handtag. DÀrtill ska du se till att greppet Àr rÀfflat och helst i gummi. PÄ sÄ sÀtt fÄr du ett stabilt grepp som gör det enklare och roligare att anvÀnda verktyget.

Fördelar med polermaskin

Det finns en hel del fördelar med att Àga en egen polermaskin. Först och frÀmst tar du bort report samtidigt som lackens glans ÄterstÀlls. DÀrtill Àr det stimulerande att lÀra sig nya saker. Förutom detta har vi nedan listat de mest pÄtagliga fördelarna.

 • Ta bort repor
  Har du fÄtt en repa pÄ bilen, bÄten eller golvets lack sÄ kommer en polermaskin att hjÀlpa dig slÀta ut repan.
 • Utvecklande
  Genom att polera bilen eller vaxa bĂ„ten sjĂ€lv fĂ„r du lĂ€ra dig en hel del pĂ„ kuppen – kunskap som du kommer ha nytta av under en lĂ„g tid framöver.
 • SnĂ€ll mot plĂ„nboken
  IstÀllet för att lÀmna in bilen, bÄten eller ringa hem en hantverkare för golvet, sÄ sparar du pengar om du köper en billig polermaskin och sköter det sjÀlv.
 • AnvĂ€nd med vax
  Du kan utan problem polera in vax pÄ bilens lackering vilket skyddar risken för framtida skador.

Polera bilen med polermaskin

Innan du polerar bilen med en polermaskin mÄste du börja med att tvÀtta den noggrant. Detta Àr ett steg som förvÄnansvÀrt mÄnga ignorerar. DÀrför har vi nedan gjort en liten lathund som beskriver hur du ska göra före, under och efter poleringen för bÀst resultat.

 1. Börja med att rengöra bilen med en högtryckstvÀtt. Annars kommer du skada lacken.
 2. DÀrefter ska du rengöra bilen med tvÄl och vatten sÄ du sÀkerstÀller att all smuts Àr borta.
 3. LÄt bilen torka i ett par timmar sÄ lacken blir fullstÀndigt torr.
 4. SÀtt igÄng polermaskinen. Börja med lÄg hastighet sÄ inte polermedlet skvÀtter bort.
 5. Stryk maskinen lÄngsamt i överlappande rörelser. Observera: polerar du för snabbt kommer resultatet bli ojÀmnt, sÄ tÀnk pÄ hastigheten.
 6. Avsluta med att applicera ett lager vax.
 7. Skrubba bort vaxet med hjÀlp av en mikrofiber handduk.
 8. FÀrdig! Bilen Àr nu polerad!

Vanliga frÄgor och svar

MÄste jag polera bilen och bÄten?

Det Àr sÄklart inget krav, men genom att polera den kommer den vara i bÀttre skick. SÄlunda förlÀngs livslÀngden. DÀrtill blir bilen snygg och frÀsch ocksÄ.

Hur ofta mÄste jag polera bilen?

De flesta rekommenderar att du polerar bilen minst tvÄ gÄnger per Är. Glöm inte bort att vaxa den ocksÄ för bÀst resultat.

Vilken hastighet ska jag anvÀnda?

Det skiljer sig beroende pÄ vilket underlag du polerar pÄ. Men i regel sÄ ska du ha en variant som ger dig runt 2000 varv/min.

Tar en dubbel polermaskin bort repor?

Ja, men dessvÀrre sÄ Àr inte den dubbelverkande modellen avsedd för att ta bort djupa repor. I sÄ fall ska du vÀlja en oscillerande eller roterande variant istÀllet.

bäst polermaskin  polermaskin test