Hopfällbar arbetsbänk bäst-i-test

 

Stanley FatMax FMST1-75672

 • Fälls ihop på bara några sekunder och som är lika enkel att fälla upp samt bära
 • Metall-ben som kan bära upp till 450 kg
 • Stor arbetsyta (85 x 60 cm)
 • Kompatibel med tvingar i alla storlekar
 • Passar för tvingar i både vertikalt och horisontalt läge
 • Handtag för att enkelt transportera och bära bänken
 

Bosch PWB600

 • Snabb att veckla ut
 • Flexibla klämmor så du kan fäste olika arbetsstycken
 • Lätt att transportera
 • Väldigt kraftfull och slittålig
 • Utmärkt varumärke
 

Väggmonterad hopfällbar arbetsbänk

 • Väggmonterad bänk som kan fällas ihop
 • Förvandla din vägg till en arbetsyta
 • Designad för att spara plats och ge flexibilitet
 • Låsbar – säkert och tryggt
 • Lastkapacitet: 68 kg
 • Endast anpassad för väggmontering

Hitta på sidan

Bästa hopfällbara arbetsbänken 2024

En hopfällbar arbetsbänk är perfekt för dig som vill använda den på olika platser, och snabbt vill kunna fälla ihop den. Det bästa är att många arbetsbänkar inte ens kräver någon montering – allt du behöver göra är att fälla upp den och sätta igång med arbetet. Vidare upptar den knappt någon plats överhuvudtaget i hopfällt läge, vilket gör den förträfflig för dig som redan har ett fullt garage eller verkstad.

På denna sida listar vi de bästa hopfällbara arbetsbänkarna under 2024. Du hittar även en köpguide som lär dig allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat köp som möjligt, samt för- och nackdelar givetvis.

hopfällbar arbetsbänk test

Välj den bästa hopfällbara arbetsbänken – Köpguide

För att kunna välja den bästa arbetsbänken utifrån dina individuella behov måste du veta vad som särskiljer de olika bänkarna åt. Detta innefattar bland annat den ställbara arbetshöjden, maxbelastningen, monteringen och huruvida den är vinklingsbar. Nedan har vi skrivit mer om dessa ting så du enkelt kan identifiera vad som är viktigt för dig och hur du ämnar använda arbetsbänken. Låt oss börja med arbetshöjden!

 • Maxbelastning
 • Vinklingsbar för ergonomisk arbetsvinkel
 • Integrerade klämmor, vevar, skruvtvingar och flyttbara bänkhakar för fastspänning
 • Praktisk bottenbricka för verktygsförvaring
 • De bästa arbetsbänkarna kräver ingen montering
 • Ergonomiska bärhandtag
 • Den får inte väga för mycket
 • Halkfria fötter

Ställbar arbetshöjd

Det första du bör titta på är arbetshöjden. Detta är extra viktigt om du planerar att använda den för flera olika projekt då det inte är ovanligt att man behöver ställa in arbetshöjden olika beroende på vad man håller på med.

I allmänhet är det mest praktiskt med en hopfällbar arbetsbänk som har en ställbar arbetshöjd så att du kan anpassa den efter dina behov. På så vis kan du stå upp när du ska använda en skruvautomat, och ha en mer sittande ställning när du använder en limpistol.

Maxbelastning

När du har bestämt dig för vilken storlek och arbetshöjd som passar dig bäst, är det dags att titta på maxbelastningen för olika hopfällbara arbetsbänkar. Detta är viktigare än man först skulle tro eftersom det inte är ovanligt att de hopfällbara modellerna klarar av betydligt lägre maxvikt än de stationära.

Därför bör du alltid kolla in maxvikten för arbetsbänkar innan du köper en. Om du planerar att göra något som kräver en stor viktbelastning ska du satsa på en bänk med hög maxbelastning. Men har för avsikt att endast utföra mindre jobb så behöver du inte köpa en bänk med onödigt hög maxbelastning.

bäst hopfällbar arbetsbänk

Vinklingsbar för ergonomisk arbetsvinkel

En ergonomisk arbetsställning är A och O för att slippa onödigt smärtsamma positioner. Därför är det bra om en hopfällbar arbetsbänk har en vinklingsbar funktion. Då kan du enkelt ställa in bänken i precis den vinkel som passar dig bäst och förhindra att du behöver positionera kroppen på en för ryggen ofördelaktig position.

En vinklingsbar platta är idealisk om du ska sitta i en längre period och slipa med t.ex. en excenterslip. Då kan du hitta en perfekt vinkel för arbetet du utför och därmed göra det betydligt mer bekvämt.

Denna faktor är särskilt viktig för arbetsuppgifter som är längre än 20-30 minuter. För så fort arbetet överstiger en halvtimme blir din kroppsposition extremt viktig. Så glöm inte detta!

Integrerade klämmor, vevar, skruvtvingar och flyttbara bänkhakar för fastspänning

En hopfällbar arbetsbänk med inbyggda klämmor, vevar, bänkhakar och skruvtvingar är extremt användbart. Dessa funktioner gör det enklare att fixera olika saker på plats. Klämmorna och vevarna används för att hålla ihop eller spänna fast olika stycken och kan ofta ha regleringar som gör det möjligt att öka eller minska på trycket.

Långt ifrån alla arbetsbänkar har dessa tillbehör integrerade från början. Och då måste du köpa dem som tillbehör och därefter hålla noggrann översikt så du inte tappar bort dem nånstans. Därför är integrerade tvingar och klämmor en enorm fördel.

Praktisk bottenbricka för verktygsförvaring

Somliga hopfällbara arbetsbänkar är försedda med en bottenbricka under själva arbetsbänken. Detta är superpraktiskt för verktygsförvaring. Då kan du ha alla de verktyg du behöver för arbetet inom nära räckhåll och slipper leta efter dem i hela garaget eller verkstaden. Har du en verktygstavla i närheten så är detta inte lika nödvändigt, men det är likväl mer praktiskt att ha dina favoritverktyg i nära anslutning till arbetsstationen, det säger sig självt.

De bästa arbetsbänkarna kräver ingen montering

En hopfällbar arbetsbänk som inte kräver någon montering är praktiskt och tidsbesparande. En bänk som måste skruvas ihop tar ofta lång tid, och det finns alltid något som inte verkar passa rätt, eller så glappar det nånstans. Dessutom är det irriterande att behöva hitta alla skruvar och andra smådelar som behövs för monteringen.

De bästa hopfällbara arbetsbänkarna är dem som är redo att användas direkt. Dessa levereras som en tunn platta, varpå du drar i handtaget ovanpå och bänken vecklar ut sig vertikalt. Har du aldrig tidigare sett hur det fungerar så är det svårt att föreställa sig, det är nästan magiskt smidigt.

Så kolla alltid i produktbeskrivningen om montering krävs innan du köper en hopfällbar variant, för de bästa kräver som sagt ingen montering överhuvudtaget.

Ergonomiska bärhandtag

När du fäller ihop arbetsbänken och ska bära den så är ergonomiska bärhandtag att föredra. De billigaste bänkarna saknar sköna bärhandtag som är gummibelagda, vilket gör att det inte sällan gör ont när du burit den i några få minuter.

Dessutom kan det vara svårt att få ett bra grepp om bänken med vanliga handtag och därmed riskera att tappa den. Detta gör ergonomiska bärhandtag till en viktig detalj.

Dock är ergonomiska bärhandtag inte lika viktigt om du endast ämnar använda den i ditt garage eller verkstad. Men tänker du bära den till olika arbetsplatser så är det nödvändigt.

Den får inte väga för mycket

En hopfällbar arbetsbänk ska inte väga för mycket. Detta gör det svårt att transportera den om du behöver flytta på den till en annan arbetsplats, vilket tar bort hela nyttan – d.v.s. att den ska vara portabel och lätt att medtaga. När du står i en verktygsaffär ska du därför alltid provbära den så du vet hur mycket den väger.

De bästa arbetsbänkarna på marknaden väger mellan 10 och 20 kilo. Detta är en bra vikt eftersom du utan problem kan bära den längre sträckor utan att det blir för tungt.

OBS: Ju tyngre arbetsbänk du köper, desto viktigare är det med ergonomiska handtag.

Halkfria fötter

Arbetsbänkens fötter ska ha ett rejält grepp på underlaget. Detta gör att den inte glider iväg om du applicerar mycket tryck när du t.ex. använder en elhyvel som kräver rejält med kraftapplicering.

De flesta hopfällbara arbetsbänkar har fötter gjorda i gummi eller plast, medan några även har metallfötter. Gummifötter är däremot bäst eftersom du tvivelsutan får bäst grepp med gummi. Dessutom håller det bänken stabilt oavsett underlag.

Fördelar med en hopfällbar arbetsbänk

 • Portabel: Den primära fördelen med en hopfällbar arbetsbänk är att du lätt kan ta med den till olika platser. Detta gör det möjligt för dig att jobba på olika platser – något som tidigare var otänkbart då de flesta arbetsbänkar är stationära och väger hiskeligt mycket. Därmed gör det att du kan arbeta lite varstans vilket gör att du får en större frihet.
 • Upptar lite plats när den är hopfälld: Har du redan begränsat med utrymme i garaget eller verkstaden så är en hopfällbar arbetsbänk briljant. På så vis kan du stuva undan den varje gång du är klar med dagens arbete. Ett vanligt problem med stationära bänkar är ju att de alltid står framme – även när du inte behöver använda dem.
 • Perfekt som skruvstäd, hyvelbänk eller sågbord: En hopfällbar variant är mångsidigt och kan användas till olika projekt. Du kan t.ex. använda den som skruvstäd när du monterar ihop nya hyllor, den fungerar lika bra som hyvelbänk eller sågbord.

Nackdelar med en hopfällbar arbetsbänk

 • Inte lika hög maxbelastning som de stationära bänkarna: Exakt hur mycket hopfällbara bänkar kan belastas varierar som sagt från modell till modell. Dock tål de i regel inte lika mycket vikt som de stationära bänkarna. Detta beror på att hopfällbara bänkarna är gjorda för portabilitet och inte för maximal viktbelastning. Så köp endast denna typ av bänk om du inte ska belasta den mer än 500 kg.

nackdelar med hopfällbar arbetsbänk

Sammanfattning

En hopfällbar arbetsbänk är för dig som vill ha en bänk som du lätt kan ta med dig till olika platser. De flesta hopfällbara bänkar finns i en praktisk storlek och väger inte mycket, vilket gör dem enkla att transportera. Dock är de inte lika tåliga som stationära bänkar och tål därför mindre viktbelastning.

Men de är verkligen perfekta för dig som har begränsat garageutrymme och vill kunna stuva undan arbetsbänken när du är klar med dagens arbete.

Om du letar efter en hopfällbar variant ska du kolla in vår topplistan ovan. Glöm bara inte att läsa vår köpguide så du vet vad du ska tänka på innan köpet.