Vertikalskärare bäst-i-test

 

Vertikalskärare Makita UV3600

 • Enhandsjustering utav höjdlägen
 • Ergonomiskt handtag för enkel manövrering
 • Gräsklippning med uppsamlare
 • Ineffekt: 1800 W
 • Klipphöjdssteg: 4
 • Klippbredd: 36 cm
 • Uppsamlare: 40 L
 • Ljudeffektnivå: 99,53 dB(A)
 • Ljudtrycksnivå: 81,24 dB(A)
 • Buller mättolerans (K-faktor): 2,50 dB(A)
 • Vibrationsnivå: 4,6 m/sec²
 • Vibrationstolerans (K-faktor): 1,5 m/sec²
 • Nettovikt: 18 kg
 • Designen lämnar mer att önska
 

Vertikalskärare Bosch DIY Universal Verticut 1100

 • Kombinationen av den kraftfulla 1100 W-motorn och bladen i kolstål ger snabb och enkel skärning utan att fastna
 • Jet-Collect System med en särskild luftstråle ger snabb och effektiv uppsamling av mossa och gräsrester från gräsmattan
 • Motoreffekt: 1.100 W
 • Valssystem: 14 roterande kolstålsklingor
 • Klippbredd: 32 cm
 • Arbetshöjd: +5/0/-5/-10 Mm
 • Klippinställning: 4 steg
 • Uppsamlarvolym: 50 l
 • Vikt: 10,5 kg
 • Upptar mycket utrymme när den förvaras
 

Vertikalskärare Alpina ASC 1.3 E

 • Eldriven vertikalskärare utmärkt för att lufta jorden och förbereda den för nästa säsong
 • Miljövänlig eldriven motor på 1300 W
 • Effektiv luftning tack vare 16 knivar eller 36 fjädringar
 • Arbetsdjupet kan ställas till 4 olika positioner, mellan -6mm och +4mm
 • Uppsamlare på 40 liter
 • Kraftkälla: Elektrisk
 • Effekt: 1300 W
 • Klippsystem: Dubbel funktion 16 knivar/36 st fjädrar
 • Arbetsbredd: 32 cm
 • Arbetsdjup: -6 mm till +4 mm
 • Max hastighet: 3900 rpm
 • Uppsamlingskapacitet: 40 L
 • För smal arbetsbredd för större gräsmattor

Hitta på sidan

Vertikalskärare — Komplett guide: Köpguide & Vanliga misstag att undvika

Vertikalskärare är en viktig maskin för trädgårdsälskare som vill bibehålla en frisk och hälsosam gräsmatta. Denna kompletta guide ger användbara råd för personer som överväger att köpa en vertikalskärare och hur man använder den på ett säkert och effektivt sätt. Vi kommer att diskutera faktorer som skärhöjd, motorstyrka, bredd, hjul och tillbehör som man bör tänka på innan köp.

Dessutom kommer vi att nämna 6 vanliga misstag som man bör undvika vid användning, samt fördelar och nackdelar med att äga en vertikalskärare. Slutligen ger vi rekommendationer om hur man  använder den på rätt sätt för att hålla gräsmattan i toppskick.

vertikalskärare bäst i test

Köpguide — Detta ska du tänka på innan köp

1. Skärhöjd: Är det värt att köpa en med justerbar skärhöjd?

Skärhöjd är en mycket viktig faktor att överväga vid köp av en vertikalskärare, eftersom detta påverkar hur djupt skärningen kommer att vara. En modell med justerbar skärhöjd ger användaren mer flexibilitet och möjlighet att anpassa skärningen efter behov. Det kan vara särskilt användbart om man har olika typer av gräsmattor eller vill justera skärningen för olika områden i trädgården.

En vertikalskärare med en fast skärhöjd kan vara enklare att använda och är ofta vara billigare än en modell med justerbar skärhöjd. Men det kan också innebära nackdelar, eftersom man inte kan anpassa skärningen efter olika förhållanden. Om skärhöjden är för låg kan det skada gräsmattan och om skärhöjden är för hög kan det hindra vertikalskäraren från att göra ett tillräckligt djupt snitt.

Därför är det viktigt att överväga vilken typ av gräsmatta man har och vilket syfte man har när man väljer skärhöjd på vertikalskäraren. En med justerbar skärhöjd ger som sagt möjlighet att anpassa skärningen efter de unika behoven och förhållandena, vilket såklart ger bättre resultat.

Det är dock viktigt att notera att de med justerbar skärhöjd är mer komplicerade att använda, eftersom man måste justera höjden efter behov. Detta kan ta tid och kräva lite övning för att få rätt inställning. Men för de som vill ha mer flexibilitet och anpassningsbarhet är en vertikalskärare med justerbar skärhöjd det bästa tänkbara valet

2. Bredd: Välj en vertikalskärare vars bredd är proportionell till storleken på din gräsmatta

Bredden på en vertikalskärare är ytterligare en viktig faktor att överväga vid köp, eftersom det påverkar hur mycket område som kan täckas . Ju bredare den är, desto mer effektiv kommer den att vara vid arbete på större gräsmattor eller andra grönområden. En bredare variant är således också lämplig för de som vill spara tid vid underhåll av gräsmattan – därför prioriterar många bredden eftersom de flesta inte vill lägga så mycket tid på att rå om gräsmattan.

vertikalskärare köpguide

Men det är viktigt att notera att en för bred vertikalskärare kan ha nackdelar också. Om man t.ex. har små trädgårdar eller begränsade utrymmen kan en bredare modell vara svår att manövrera och använda. Dessutom blir en konsekvens att den är tung och klumpig, vilket kan göra det svårt att manövrera på ojämn terräng eller branta sluttningar. Därmed finns det inte bara fördelar när det kommer till bredden.

Det är därför extremt viktigt att välja en som är proportionell i storlek till storleken på den aktuella trädgården eller området som ska skötas. Att välja en som är för bred kan ge en onödig belastning på användaren, medan en som är för smal kan leda till ett ineffektivt arbete. En medelstor vertikalskärare är därmed ett bra alternativ för de flesta.

3. Motorstyrka: En för kraftfull motor är i många fall onödig

Motorns effekt är en annan viktig faktor att överväga . En kraftigare motor kan hantera tuffare gräs- och jordförhållanden och ge en effektivare och snabbare bearbetning. Men en högre motorstyrka kan också innebära en högre kostnad och maskinerna kräver i regel mer underhåll.

För mindre trädgårdar kan en mindre motor vara tillräcklig och mer kostnadseffektiv. Men om man har en större trädgård eller en yta med tuffare förhållanden, kan en mer kraftfull motor vara absolut nödvändig. En vertikalskärare med en för svag motor kan leda både till otillfredsställande resultat, samt att det tar för lång tid att slutföra arbetet.

Men det är viktigt att tänka på att en kraftfull motor inte är nödvändigtvis lämplig för alla. Om man har en mindre trädgård och bara behöver sköta underhållsarbete, kan en vertikalskärare med en kraftfull motor vara onödig, och därmed kastar man pengar i sjön. Vidare kan en kraftfull motor även vara högljudd och det kan vara obehagligt att använda den i känsliga områden som t.ex. i bostadsområden.

Därför är det viktigt att överväga storleken på trädgården och de typiska förhållandena för mark och gräs innan man väljer en vertikalskärare med rätt motorstyrka. Genom att välja med rätt motorstyrka utifrån dina behov, kan du säkerställa att den har den optimala effekten för att utföra det nödvändiga arbetet effektivt, samtidigt som du undviker onödiga kostnader och ljudnivåer.

4. Hjul: Bra hjul underlättar vid ojämn terräng och branta sluttningar

Valet av hjul på en vertikalskärare är en viktig aspekt att överväga vid köp. Hjulen är nämligen avgörande för manövrering och användarvänlighet. De flesta är försedda med två hjul, men vissa modeller kan också ha fyra hjul.

Vid val av hjul är det viktigt att överväga terrängen och markförhållandena där vertikalskäraren kommer att användas. Om trädgården har ojämn terräng eller branta sluttningar kan det vara lämpligt att välja en modell med större hjul för att underlätta manövrering och ge en jämnare skärning. Mindre hjul är å andra sidan mer lämpliga för mindre trädgårdar med plan mark. Så större är inte alltid bäst i sammanhanget.

Fortsättningsvis är hjulens material också viktigt att överväga. De flesta har hjul tillverkade av plast eller gummi, men vissa modeller har hjul tillverkade av metall. Plasthjul är ofta lättare och billigare, men kan slitas ner snabbare. Gummi- eller metallhjul är i regel mer hållbara och ger e bättre grepp på marken, men är dessvärre både tyngre och dyrare.

Det sista vi vill informera dig beträffande hjulen, är att du kan välja en vertikalskärare med fasta hjul eller med svängbara hjul. De med fasta hjul är mer stabila och ger en jämnare skärning, medan de med svängbara hjul är lite lättare att manövrera på ojämn terräng. Således måste du även gällande denna faktor utgå från din gräsmatta.

5. Gräsuppsamlare: Har du en liten gräsmatta avråder vi dig från detta

Valet av gräsuppsamlare på en vertikalskärare får du inte glömma bort. Gräsuppsamlaren gör det möjligt att samla upp gräset och mossa under användning, vilket kan vara en fördel om man vill ha en ren trädgård efter användning.

Men valet att använda en gräsuppsamlare är inte alltid nödvändigt. Om man inte bryr sig om att samla upp mossan och gräset och vill använda vertikalskäraren för att bearbeta jorden, kan man välja en modell utan gräsuppsamlare. Detta kan också vara ett bra alternativ för dem som vill spara pengar, eftersom modeller utan gräsuppsamlare ofta är billigare.

Dessutom är det ju inte så jobbigt att kratta själv efteråt, eller hur? Och har du ingen stor trädgård är det inte ekonomiskt försvarbart att köpa en med en gräsuppsamlare om du ändå kan kratta den på 10 minuter och transportera med en skottkärra..

6. Ljudnivå

Vertikalskärare kan vara högljudda, så det är viktigt att överväga ljudnivån vid köp. Vissa modeller är mer tystgående än andra, så har du en större gräsmatta och grannar du helst inte vill störa – kontrollera då decibelnivån noggrant.

7. Tillbehör

När man köper en vertikalskärare är det viktigt att överväga vilka tillbehör som följer med i paketet. Vissa levereras med extra tillbehör, vilket kan vara en fördel att överväga om du står och väljer mellan två modeller.

Några vanliga tillbehör som kan följa med inkluderar extra klingor, oljor och luftfilter. Extra klingor kan vara användbara om man behöver byta ut den befintliga klingen, vilket kan ske vid skador eller slitage. Oljor och luftfilter kan vara användbara för att underhålla maskinen och hålla den i gott skick.

Andra tillbehör som kan medfölja köpet – dock mer sällsynt – inkluderar skydd för klingan och handtaget, samt tillbehör för att omvandla vertikalskäraren till en kantskärare. Dessa tillbehör skyddar klingan och handtaget från skador under transport eller förvaring.

För- och nackdelar med vertikalskärare

nackdelar med vertikalskärare

Fördelar

 • Bättre luftflöde och näringsupptagning på gräsmattan: En vertikalskärare förbättrar hälsan på gräsmattan genom att ta bort döda eller överväxta grässtrån och mossa. Detta hjälper till att förbättra luftflödet, dränering och näringsupptagning.
 • Ökad tillväxt: Genom att ta bort döda eller överväxta grässtrån och mossa ökar tillväxten av friska grässtrån.
 • Förbättrad vattenabsorption: Genom att öka dränering och eliminera blockeringar, hjälper den till att förbättra vattenabsorptionen på gräsmattan.
 • Förbättrad estetik: Vertikalskäraren kan göra gräsmattan mer estetiskt tilltalande genom att ta bort döda eller överväxta grässtrån och mossa.

Nackdelar

 • Kräver tid och ansträngning: En vertikalskärare kräver tid och ansträngning för att användas effektivt. Det är också nödvändigt att rengöra den efter användning – något som är minst sagt tidskrävande.
 • Risk för skada: Den kan skada gräsmattan om den används felaktigt eller om man väljer fel skärhöjd eller för hög hastighet.
 • Högt ljud: De kan generera höga ljudnivåer, vilket kan vara störande för omgivningen eller användaren.
 • Kostnad: En högkvalitativ vertikalskärare är inte sällan dyr och kanske inte inom budgeten för alla konsumenter.
 • Kräver utrymme för förvaring: Dessvärre upptar de en del utrymme för förvaring och kan vara klumpig att hantera.

6 misstag man bör undvika vid användning

Vertikalskärare är som sagt en användbar maskin för att bibehålla en hälsosam och frisk gräsmatta. Men det är också viktigt att använda den på rätt sätt för att undvika skador på både maskinen och gräsmattan. Här är de 6 vanligaste misstagen att undvika vid användning :

 1. För hög hastighet: Att använda vertikalskäraren på för hög hastighet kan skada gräsmattan genom att ta bort för mycket grässtrån. Det är viktigt att justera hastigheten för att matcha gräsmattans tillstånd och för att undvika att ta bort för mycket. Börja alltid långsamt och höj hastigheten successivt när du märker att du får önskat resultat.
 2. Felaktig skärhöjd: Att välja fel skärhöjd kan också skada gräsmattan genom att ta bort för mycket grässtrån. Det är viktigt att välja en lång skärhöjd från början och justera skärhöjden vid behov.
 3. Brant sluttning: Att använda en vertikalskärare på en brant sluttning kan vara farligt och leda till skador på maskinen eller användaren. Det är viktigt att använda den på plan mark eller vid lätt sluttning – och om den ska användas i en brant får du inte glömma att välja rätt hjul som vi skrev om i köpguiden ovan.
 4. Otillräcklig rengöring: Att inte rengöra den efter användning kan leda till ansamling av gräs, smuts och annat material som kan skada maskinen och minska dess livslängd. Det är därför viktigt att rengöra den efter användning och förvara den på ett lämpligt sätt, oåtkomlig för smuts.
 5. Brist på underhåll: Att inte underhålla vertikalskäraren regelbundet kan också minska dess livslängd och orsaka skador. Det är viktigt att utföra regelbundet underhåll, såsom att byta ut klingor och olja, för att hålla den i gott skick.
 6. Användning på blöt gräsmatta: Att använda skäaren på en blöt gräsmatta kan orsaka skador på gräsmattan och minska effektiviteten hos vertikalskäraren. Det är således bäst att använda den på en torr gräsmatta.

Köp en vertikalskärare om du…

 • Vill bibehålla en hälsosam och frisk gräsmatta.
 • Behöver en effektiv lösning för att ta bort döda grässtrån, mossa, klöver och ogräs.
 • Vill förbättra luftcirkulationen på din gräsmatta.
 • Har en större trädgård eller grönområde som behöver underhållas regelbundet.
 • Vill spara tid och ansträngning på manuell rensning och underhåll.

Köp inte en vertikalskärare om du:

 • Har en mycket liten gräsmatta som inte rättfärdigar den ekonomiska investeringen.
 • Föredrar att göra allt trädgårdsarbete manuellt utan att använda maskiner.
 • Inte har tillräckligt med utrymme för att lagra en vertikalskärare på ett säkert sätt.
 • Inte vill investera i en dyr utrustning för ditt trädgårdsunderhåll.

Sammanfattning

Att köpa en vertikalskärare kan vara en smart investering för att underhålla en hälsosam och frisk gräsmatta. Det är dock viktigt att överväga faktorer som skärhöjd, motorstyrka, bredd, hjul och tillbehör när man väljer en modell som passar ens behov. Dessutom är det viktigt att undvika vanliga misstag vid användning, som t.ex. att använda den på för hög hastighet, felaktig skärhöjd, brant sluttning och otillräcklig rengöring. För att undvika dessa misstag, följ de tillverkares instruktioner och välj rätt modell för dina behov.

Kom ihåg att köpa från en pålitlig leverantör och läs instruktionsboken noggrant innan du använder den för första gången. Med rätt användning och underhåll kan en vertikalskärare hjälpa dig att hålla din gräsmatta i toppskick under flera decennier, och spara tid och ansträngning på manuellt trädgårdsarbete, men om du inte följer våra anvisningar så kan livslängden förkortas markant.

Glöm inte heller att läsa alla för- och nackdelar ovan så du vet vad det är du köper.