Klöver i gräsmattan: Så får du bort det — 3 effektiva metoder

En grön, frodig gräsmatta är en dröm för många trädgårdsentusiaster. Men när små, irriterande kryp tar över, eller värre ännu – klöver – kan det förvandla en en gång vacker gräsmatta till något mindre attraktivt. Klöver kan vara svårt att bli av med, men med rätt kunskap och verktyg kan du återställa din gräsmatta till sin forna glans.

I denna artikel kommer vi att ge dig en komplett guide till att ta bort klöver från din gräsmatta, inklusive praktiska tips och expertråd som hjälper dig att återställa din gräsmatta till den hälsosamma gröna ytan som du vill ha. Vi kommer att diskutera allt från de bästa produkterna för att bekämpa klöver, till praktiska tekniker som att ändra vattning och klippning av gräsmattan.

3 effektiva sätt för att ta bort klöver

Det finns flera praktiska tekniker som kan hjälpa dig att ta bort klöver från din gräsmatta utan att behöva använda bekämpningsmedel. Här är tre viktiga tekniker som hjälper dig med bekämpningen:

1. Klippning av gräsmattan

En av de enklaste och mest effektiva metoderna för att ta bort klöver är genom regelbunden klippning av gräsmattan. När du klipper din gräsmatta på rätt sätt förhindrar du dess spridning, speciellt om du använder en vertikalskärare med justerbar skärhöjd.

 • Klipp din gräsmatta regelbundet för att förhindra att klöver växer för högt och sprider sig.
 • Använd en gräsklippare med en hög skärhöjd/klipphöjd för att se till att gräset är tillräckligt högt för att konkurrera med klöver.
 • Lämna klippta gräsrester på gräsmattan för att ge näring till gräset, vilket i sin tur hjälper det att växa snabbare och täcka klöver.
 • Använd en kantskärare med jämna mellanrum för att säkerställa att klöver inte attackerar gräsmattan från flera olika håll.
 • Om klövern är mycket hög och dominerar delar av gräsmattan, kan det vara bra att klippa klöverna för hand för att hindra dem från att sprida sig ytterligare. Om det blir mycket att krafsa ihop så underlättar det verkligen om du transporterar det med en skottkärra.

2. Vattning av gräsmattan

Att vattna din gräsmatta på rätt sätt är också en viktig faktor när det gäller att bekämpa klöver. När du vattnar på rätt sätt kan du hjälpa gräset att växa snabbare och täcka klöver så att den inte kan sprida sig.

 • Vattna din gräsmatta tidigt på morgonen när solen är svag och luften är sval. Detta minskar chansen för att vattnet avdunstar snabbt och ger gräset mer tid att absorbera vattnet.
 • Se till att vattnet når djupt ner i jorden, så att rötterna till gräset kan nå vattnet. Detta hjälper gräset att växa snabbare och täcka klöver.
 • Undvik att vattna för mycket, eftersom det kan leda till att klöver och andra ogräs växer snabbare.

3. Rätt gödslingsteknik

Att använda rätt typ av gödsel och applicera den på rätt sätt kan också hjälpa dig att ta bort det från din gräsmatta.

 • Använd ett gödsel med högt kväveinnehåll för att hjälpa gräset att växa snabbare och täcka klövern.
 • Applicera gödsel på rätt tidpunkt. Det bästa är att gödsla på våren och hösten, när gräset växer som mest.
 • Se till att applicera gödsel jämnt över hela gräsmattan, så att gräset får en jämn försörjning av näringsämnen.
 • Var noga med att inte övergödsla, eftersom detta kan leda till att klöver och annat ogräs växer snabbare.

Genom att använda rätt tekniker för klippning, vattning och gödsling kan du hjälpa din gräsmatta att växa snabbare och täcka klöver så att den inte kan sprida sig. Detta tar tid och kräver således tålamod, men det är en effektiv och miljövänlig lösning som kan hjälpa dig att få en gräsmatta som är hälsosam. Ett annat tips är att använda täckbark som är väldigt effektivt om du vill täcka det i nära anslutning till häckar, träd och pallkragar.

Kom ihåg att det är viktigt att upprätthålla en regelbunden underhållsrutin för din gräsmatta för att se till att den förblir frisk och grön, och att du behöver vara konsekvent och tålmodig för att få de bästa resultaten.

2 andra metoder för att ta bort klöver från gräsmattan med bekämpningsmedel

Förutom de 3 effektiva sätt vi redan gått igenom ovan, finns det 3 ytterligare metoder som involverar bekämpningsmedel du kan köpa. Trots att vi på Verktygslandet.se avråder dig från att använda kemikalier, är det likväl ett alternativ som ändå är värt att tipsa om.

 • Kemiska bekämpningsmedel: Kemiska bekämpningsmedel kan vara effektiva för att ta bort klöver från din gräsmatta. Dessa produkter innehåller vanligtvis herbicider som dödar ogräset genom att förstöra dess cellstruktur. Det är viktigt att välja en produkt som är säker att använda på gräsmattan och följa instruktionerna noga för att undvika skador på gräset eller miljön.
 • Organiska bekämpningsmedel: Organiska bekämpningsmedel kan också användas för att ta bort klöver från din gräsmatta. Dessa produkter innehåller naturliga ingredienser som kan döda klöver snabbt. Till exempel kan vinäger och saltlösning användas för att torka ut det och hindra dess framtida tillväxt. Organiska bekämpningsmedel är ofta mer miljövänliga än kemiska alternativ, men de kan ta längre tid att verka.

Hur ser klöver ut i gräsmattan?

Klöver i gräsmattan

Klöver har flera särskiljande egenskaper som gör den lätt att identifiera i gräsmattan:

 • Klöver har vanligtvis tre blad som sitter tillsammans på varje stjälk. Detta är det mest välkända tecknet på klöver och skiljer den från de flesta andra ogräs som kan förekomma i gräsmattan.
 • Det är antingen vitt eller rött i färgen. Rödklöver är den vanligaste varianten i Sverige, men det finns också vitklöver som kan förekomma.
 • Klöver stjälkar kan vara upp till 30 cm höga och det finns vanligtvis flera stjälkar på varje växt.
 • Blommorna på klöver är små och har en rund form. De har vanligtvis en ljus rosa eller vit färg.

Skillnaden mellan klöver och andra ogräs

Det finns flera andra ogräs som kan se ut som klöver men som är något annorlunda. Några exempel är:

 • Vitkålrot (också känd som fyrkantig klöver): Vitkålrot har blad som liknar klöver, men istället för tre blad har de fyra. De har också fyrkantiga stjälkar istället för runda som klöver.
 • Ängssyra: Ängssyra har också tre blad, men de är större och mer ovala än klöverns blad. Dess blommor har också en annan form och färg.
 • Harsyra: Harsyra har små blommor som liknar klöver, men dess blad är mycket annorlunda. De är smalare och mer taggiga än klöverns blad.

Det är viktigt att kunna skilja mellan klöver och andra ogräs för att kunna ta bort det på rätt sätt och undvika att skada gräsmattan. Nu när du vet hur klöver ser ut och skillnaden mellan klöver och andra ogräs kan du fortsätta med att ta bort det på ett effektivt sätt.

Tips: Du kan också bränna bort ogräset med en ogräsbrännare eller med en ogräsupptagare.

Vanliga frågor och svar

Varför är klöver ett problem i gräsmattan?

Det är ett problem i gräsmattan eftersom det sprider sig snabbt och kan ta över gräset. Dessutom gör det gräsmattan mindre attraktiv och svårare att underhålla.

Hur sprids det i gräsmattan?

Det sprids genom frön och genom att det växer ut nya stjälkar från dess rot. Det kan också spridas av bin som pollinerar dess blommor.

Är klöver bara negativt för gräsmattan?

I små mängder kan klöver faktiskt vara bra för gräsmattan eftersom det binder kväve från luften och tillför näring till gräset. Men i större mängder är det negativt.

Vilka är de bästa metoderna för att ta bort klöver från gräsmattan?

De bästa metoderna inkluderar kemiska bekämpningsmedel, organiska bekämpningsmedel, klippning och vattning av gräsmattan samt rätt gödslingsteknik.

Hur kan jag förhindra att klöver återvänder till min gräsmatta?

För att förhindra att klöver återvänder till din gräsmatta är det viktigt att underhålla en regelbunden klippning och gödsling, samt att vattna din gräsmatta på rätt sätt. Se även till att använda en vertikalskärare med jämna mellanrum.