Hyra en flismaskin — Allt du behöver veta: För- och nackdelar

Att hyra en flismaskin är en kostnadseffektiv metod om du endast ämnar använda maskinen ett par gånger, och känner att det är för dyrt för att köpa. Men innan du hyr en flismaskin finns det några saker som du behöver tänka på.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att hyra en flismaskin, inklusive fördelar och nackdelar samt vad du ska tänka på. Läs vidare för att få all information du behöver innan du hyr!

Tips: Tycker du att maskinerna är för dyra så går det även att köpa flismaskin från blocket.

Att hyra en fliskmaskin – 3 viktiga steg

hyra flismaskin

Att hyra en flismaskin är ett bra alternativ om du behöver göra stora mängder av träflis för trädgårdsändamål eller för att använda som bränsle. Eftersom de är dyra så är hyra ett perfekt alternativ. Innan du hyr den bör du  dock undersöka vilken typ av maskin som passar dina behov bäst. Därtill ska du veta att de i dagsläget endast finns att hyra i Stockholm, Uppsala och på några ställen i Skåne.

 1. Välj en pålitlig uthyrningsfirma: När du har bestämt vilken typ du behöver är det viktigt att hitta en pålitlig uthyrningsfirma. Se till att du förstår hyresavtalet och prissättningen, och kontrollera vilken typ av support och service som erbjuds av uthyraren.
 2. Kontrollera säkerhetsföreskrifterna: Innan du använder flismaskinen bör du också ta reda på säkerhetsföreskrifterna. Detta då de som sagt kan vara väldigt farliga att använda för den oerfarne om de inte hanteras korrekt. Var särskilt försiktig när du matar in material i maskinen och se till att du bär lämplig skyddsutrustning.
 3. Rengör noggrant efteråt: När du är klar med flisningen bör du rengöra maskinen noggrant för att undvika att material fastnar och för att säkerställa att den är redo för nästa person som ska hyra den. Om du hyr en flismaskin är det viktigt att returnera den i tid och i samma skick som när du hyrde den för att undvika extra kostnader. Förvånansvärt många sköter inte rengöringen efteråt, och då tillkommer extra avgifter. Så för att undvika detta ska du se till att rengöra den noggrant!

För- och nackdelar med att hyra en flismaskin

Fördelar

 • Kostnadseffektivt: att hyra en flismaskin är betydligt mer kostnadseffektivt än att köpa en ny maskin, särskilt om du bara behöver använda den för ett tillfälle eller under en kort period.
 • Ingen lagringsplats krävs: när du hyr en flismaskin behöver du inte oroa dig för att lagra den när den inte används, vilket kan vara en utmaning om du köper en egen maskin. Många har inte ett tillräckligt stort garage för att inhysa en så pass stor maskin.
 • Tillgänglighet: Hyrning gör att du kan ha tillgång till en högkvalitativ maskin som kanske annars inte skulle vara ekonomiskt eller praktiskt genomförbart att köpa.
 • Expertis: En uthyrningsfirma kan ge dig expertråd om vilken typ av flismaskin som passar för ditt arbete och hur du använder maskinen på rätt sätt. Därmed ingår råd ofta i själva uthyrningen.

Nackdelar

 • Begränsad tid: När du hyr en flismaskin har du bara tillgång till den under en begränsad tid, vilket i vissa fall innebär att du måste arbeta snabbt för att slutföra ditt arbete inom tidsramen.
 • Kvalitet: En hyrd flismaskin kanske inte är av samma höga kvalitet som en maskin du skulle köpa, vilket kan leda till mindre effektivitet och ökad risk för skador på maskinen.
 • Inte alltid tillgänglig: det finns en risk att den maskin du vill hyra inte alltid är tillgänglig på grund av efterfrågan.
 • Transport: du måste transportera maskinen till och från uthyrningsföretaget, vilket är behäftat med extra kostnader och krångel.

Här kan du hyra

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan det vara en kostnadseffektiv och praktisk lösning att hyra flismaskin för vissa, men det finns också nackdelar att tänka på, som begränsad användning och kvalitetsaspekter. Därför är det viktigt att tänka på dina specifika behov och arbetskrav för att avgöra om att hyra maskinen är det bästa alternativet för dig.