Flismaskin bÀst-i-test

 

Werkraft 15hk

 • Kaptjocklek: 100 mm
 • Bladhastighet: 2530 rpm
 • Motor: Ducar OHV 4-takt
 • Volym: 420 cc
 • Start: dragstart & elstart
 • Effekt: 15 HP / 3600 rpm
 • BrĂ€nsletank: 6,5 L
 • Oljekapacitet: 1,1 L
 • BrĂ€nsle: blyfri bensin
 • Vikt: 173 kg
 • NĂ„got dyr
 

Hecht med lÄda 173cc

 • Motorstorlek: 173 cm3
 • Drivmedel: Bensinmotor
 • Motor: 4-takt
 • Uteffekt: 6 HP
 • Kvarnmetod: Kniv
 • Max. diameter pĂ„ grenar: 36 mm
 • Paketstorlek: 790 x 420 x 790 mm
 • Storlek pĂ„ behĂ„llare: ca 30 l
 • Vikt: 45 kg
 • Garanti: 2 Ă„r
 • BehĂ„llaren Ă€r ganska liten
 

Werkraft med dragstÄng

 • Kaptjocklek: 100 mm
 • Bladhastighet 2400 rpm
 • Volym: 389 cc
 • Vikt: 95 kg
 • Bensindriven 5-taktsmotor pĂ„ 9,7 kW
 • Utrustad med dragstĂ„ng
 • För mĂ„nga vĂ„ta löv gör att den stannar

Hitta pÄ sidan

Flismaskin

Vill du slippa brÀnna avfall och istÀllet omvandla det till nÀringsrik mull ska du anvÀnda en flismaskin. Genom att stoppa ner grenar, löv och andra vÀxtligheter i maskinen omvandlas dessa till flis. DÀrefter kan du antingen tömma behÄllaren av flis över dina rabatter för att skydda dem mot under den kalla vintern, eller sÄ kan du strö det över andra vÀxter sÄ de fÄr mer nÀring. SÄledes hjÀlper dig en flismaskin med att bÄde göra av med oönskade kvistar och grenar, samt att skydda dina övriga vÀxter i trÀdgÄrden. Trots att det finns ett stort utbud Àr det svÄrt för mÄnga konsumenter att veta vilken modell som man ska vÀlja. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista över den bÀsta flismaskinerna pÄ marknaden.

Dessutom har vi skrivit en köpguide som lÀr dig om allt frÄn vad du behöver tÀnka pÄ innan ditt köp, till sÀkerhetsrekommendationer och anvÀndningsrÄd. Börja dÀrför med att förkovra dig i guiden nedan för att dÀrefter ta ett sÄ noga övertÀnkt beslut som möjligt.

ProduktPrisklass
1. Werkraft 15hkBĂ€sta modellen
2. Hecht med lÄda 173ccBÀsta budgetvarianten
3. Werkraft med dragstÄngBÀsta premiumvarianten

SÄ vÀljer du en flismaskin

Det Àr inte konstigt om du upplever det svÄrt att veta vad du ska leta efter i en flismaskin. Det lÀttaste Àr att utgÄ frÄn hur grova grenar den kan skÀra i.o.m. att priset gÄr upp i relation till skÀrkapaciteten. Men det finns mÄnga fler faktorer som du bör ta i beaktande. DÀrför har vi nedan sammanfattat hur du pÄ bÀsta sÀtt vÀljer rÀtt flismaskin utifrÄn dina individuella behov.

 1. Bensin- eller eldriven
  Vill du kunna anvÀnda din flismaskin för större grenar ska du vÀlja en bensindriven variant. Anledningen Àr att dessa Àr betydligt kraftfullare. Dock Àr de Àven avsevÀrt tyngre och sÄledes mer otympliga att flytta runt. Ska du Ä andra sidan bara anvÀnda den för din egen trÀdgÄrd lite dÄ och dÄ, rekommenderar vi att vÀlja en elektrisk flismaskin istÀllet. Fördelen med den sistnÀmnda Àr att den lÄter mindre samtidigt som kostnaden blir lÀgre.
 2. SkÀrkapacitet i diameter
  En distinkt skillnad mellan dyra och billiga flismaskiner Àr hur pass stora grenar de kan skÀra. Kort sagt kan de dyra varianterna flisa grenar och kvistar upp till 20 cm i diameter, medan de billigaste endast klarar av 2 cm i diameter. DÀrför rekommenderar vi dig att i första hand vÀlja flismaskin utifrÄn hur stora grenar du de facto behöver skÀra. PÄ sÄ vis hÄller du ner kostnaderna.
 3. DragstÄng
  Har du för avsikt att köra en bil eller traktor framför flismaskinen, mÄste du se till att den har en dragstÄng.
 4. Materialflöde
  Ska du flisa stora mÀngder under lÄng tid ska du prioritera denna faktor, nÀmligen hur snabbt materialflödet Àr. Detta innebÀr hur mÄnga kilo du kan strimla per timme. Till exempel finns det modeller som har ett materialflöde pÄ 100 kg/h. Dock Àr detta mest för proffs.
 5. Garanti
  PĂ„ grund av att en flismaskin inte Ă€r billig blir garantin enormt viktig. Vanligtvis Ă€r garantin mellan 1-3 Ă„r, men om du hittar en Ă„terförsĂ€ljare som erbjuder lĂ€ngre garanti Ă€n detta, ska du definitivt vĂ€lja detta. Köp aldrig – under nĂ„gra omstĂ€ndigheter – en flismaskin utan minst 1 Ă„rs garanti. Annars riskerar du att den gĂ„r sönder i ett tidigt skede, varpĂ„ du stĂ„r pĂ„ din trĂ€dgĂ„rd med en maskin till ett vĂ€rde av tusentals kronor – utan möjlighet till ersĂ€ttning.
 6. UppsamlingslÄda
  Endast vissa flismaskiner Àr försedda med en uppsamlingslÄda vari fliset hamnar. DÀrför mÄste du dubbelkolla produktbeskrivningen för att sÀkerstÀlla att den modell som fÄngat ditt intresse har just en sÄdan lÄda.
 7. Storlek
  Har du redan begrĂ€nsat utrymme i ditt garage eller förrĂ„d sĂ„ ska du köpa en liten flismaskin. Annars kommer du fĂ„ svĂ„rt att fĂ„ plats med den och förvaringen blir ett projekt för sig. Är du osĂ€ker ska du mĂ€ta utrymmet dĂ€r du tĂ€nker stĂ€lla den, och vĂ€lja en variant utifrĂ„n mĂ„tten.
 8. Pris
  Som nĂ€mnt ovan rekommenderar vi dig att endast köpa en flismaskin med garanti. Orsaken till detta Ă€r den höga kostnaden. Med tanke pĂ„ att en maskin av detta slag kostar allt frĂ„n 1000 – 15 000 kronor Ă€r det vĂ€ldigt viktigt att du inte köper mer Ă€n vad du behöver. Till exempel rĂ€cker det gott och nog med en eldriven modell om du har en mindre baksida eller trĂ€dgĂ„rd att ta hand om. SĂ„ledes ska du noggrant fundera över vad dina behov Ă€r under nĂ€rmaste Ă„ren.
 9. Vridmoment
  Ju högre vridmomentet Àr desto mer kraft fÄr du ut frÄn maskinen. Vridmoment mÀts i newtonmeter (Nm), sÄ om du vill ha en maskin som kan strimla i hög hastighet, vÀlj en variant med sÄ hög newtonmeter som möjligt.

Skillnad mellan flismaskin och kompostkvarn

Den tydligaste skillnaden mellan en flismaskin och en kompostkvarn Ă€r att den förra klarar av tjockare grenar. SĂ„ledes kan du i en flismaskin slĂ€nga i mĂ€ngder av kvistar pĂ„ en och samma gĂ„ng – nĂ„got du inte kan med en kompostkvarn. Orsaken Ă€r att den har en större storlek vilket gör att du helt enkelt fĂ„r plats med mer grenar och kvistar. Vidare Ă€r kompostkvarnen eldriven medan flismaskinen alltsomoftast Ă€r bensindriven – detta för att uppnĂ„ den motorkraft som krĂ€vs för att flisa större virke. Summa summarum sĂ„ lĂ€mpar sig en kompostkvarn för mindre trĂ€dgĂ„rdar medan flismaskinen Ă€r förtrĂ€fflig för dig som behöver utföra grövre flisning pĂ„ ett större omrĂ„de.

Jag har en stor tomt med mÀngder av nyponrosor och ÀppeltrÀd. Tidigare körde jag till tippen stup i kvarten, men tack vare flismaskinen sparar jag bÄde tid och pengar.

Fördelar med flismaskin

Visste du att fliset frÄn flismaskinen kan anvÀndas för att skydda dina vÀxter mot ogrÀs? Eller att du hjÀlper komposten att fÄ en balans mellan kvÀve-rika och kol-rika avfall? LÀs mer om fördelarna med denna förtrÀffliga maskin nedan.

 • AnvĂ€nd flis för att skydda dina favoritvĂ€xter
  Omvandla kvistar och grenar till nÀringsrik mull som kan anvÀndas för att skydda dina favoritvÀxter mot ogrÀs under den kalla svenska vintern.
 • Minskad volym av trĂ€dgĂ„rdsavfall
  AnvÀnder du inte en flismaskin Àr du tvungen att för hand samla ihop grenar och transportera med en skottkÀrra för att slÀnga. För det första tar det vÀldigt mycket tid att Äka fram och tillbaka till soptippen. För det andra kommer inte virket till nÄgon nytta. Genom att lÄta en maskin göra jobbet upptar avfallet knappt nÄgot utrymmet överhuvudtaget.
 • Komposten balanseras
  En kompost balanseras genom att blanda gröna vÀxter med bruna. Orsaken Àr att de grönare vÀxterna har en större mÀngd kvÀve medan de bruna innehÄller mer kol.
 • Ge andra vĂ€xter nĂ€ring
  Strö det överblivna fliset över din rabatt sÄ kommer de fÄ extra energi av nÀringsÀmnena.
 • Strimla blad
  Förutom att strimla grenar och kvistar kan du ocksÄ strimla blad med hjÀlp av en flismaskin. Dock mÄste bladen vara torra.

Nackdelar med flismaskin

FastÀn det finns betydligt fler fördelar Àn nackdelar med en flismaskin, förekommer det nÄgra negativa aspekter. Till exempel klarar de inte av tjockare grenar, för det mÄste du istÀllet anvÀnda en flishugg, d.v.s. en större, mer robust variant. Nedan hittar du alla nackdelar som vi kan identifiera.

 • SvĂ„rt för tjocka grenar
  I och med att varje flismaskin har begrÀnsad motorkraft gÄr det endast att strimla medelstora kvistar och grenar. SÄ behöver du krossa större virke behöver du en flishugg.
 • Stopp i maskin
  Det finns en risk att det blir stopp i maskineriet om du kastar i för mÄnga vÄta löv. Dessutom kan maskinen gÄ sönder om du rÄkar slÀnga ner smÄsten och jord, sÄ var försiktig.

SkötselrÄd för flismaskiner

Ju bÀttre du sköter om din flismaskin, desto lÀngre kommer den hÄlla. Sköter du om den tillrÀckligt bra kanske den i bÀsta fall kan gÄ i arv. FörutsÀttningen Àr att du följer nedanstÄende rÄd regelbundet varje halvÄr.

 1. Börja med att stÀnga av maskinen sÄ den inte fÄr fnatt.
 2. AnvÀnd en borste för att rengöra överblivna kvistdelar.
 3. Leta efter avhuggna smÄ trÀbitar som kan ha fastnat och slÀng bort.
 4. Rengör in- och utvÀndigt med en mjuk trasa.
 5. Avsluta med att smörja maskinen. Obs: hur ofta du behöver smörjas skiljer sig frÄn modell till modell, titta dÀrför i manualen.

Varning: borsta noggrant av rötterna till vĂ€xterna du dragit upp – innan du kastar ner dem. Annars riskerar du att smĂ„sten och jord kommer förstöra flismaskinen.

SÀkerhetsÄtgÀrder

NĂ€r du anvĂ€nder din flismaskin Ă€r det extremt viktigt att du tĂ€nker pĂ„ sĂ€kerheten. DĂ€rför ska du inför varje anvĂ€ndning sĂ€tta pĂ„ dig skyddsglasögon, hörselskydd samt handskar. Vill du vara extra försiktig kan du komplettera med en skyddande mask för damm. Anledningen Ă€r att smĂ„flis dels kan slungas upp i ljusets hastighet mot dina ögon, dels avger ett högt ljud – inte sĂ€llan uppĂ„t 100 dB – sĂ„ tĂ€nkt pĂ„ sĂ€kerheten!

flismaskin test bästa flismaskinen flismaskin bäst i test