MIG-svets bÀst-i-test

 

ESAB ORIGO MIG C280 PRO 2-HJ

 • Med 2-hjuls matarverk, 3-fas
 • TomgĂ„ngsspĂ€nning pĂ„ 15-38V
 • LĂ€mpad för lĂ€ttare och medeltung svetsning
 • 10 spĂ€nningsteg
 • LĂ€tt att byta polaritet
 • Smidigt att byta frĂ„n gasskyddad till rörtrĂ„d och vice versa
 • Perfekt för bilreparationer, lĂ€ttare stĂ„lfabrikation och hĂ€ftsvetsning
 

ESAB ORIGO MIG C151

 • Stegreglerad migsvets, 1-fas
 • FörtrĂ€fflig för konstruktionsstĂ„l, rostfria stĂ„l och brazing
 • Halvautomat med inbyggt matarverk
 • LĂ„g vikt och kompakt design
 • UtmĂ€rkt för reparationsverkstĂ€der och lantbruk
 • En av de billigaste modellerna
 

TELWIN Electromig 230 Wave Synergic

 • Med tomgĂ„ngsspĂ€nning pĂ„ 95V
 • Elanslutning pĂ„ 400V
 • Effekt pĂ„ 4,4kW
 • Perfekt för plĂ„tslagerier MIG-MAG (kontinuerlig och puls)
 • Spara data med USB
 • LĂ€ttanvĂ€nd och extremt kraftfull
 • Lite i dyraste laget

Hitta pÄ sidan

MIG-svets

Letar du efter en MIG-svets har du hamnat rĂ€tt. Till skillnad frĂ„n en TIG-svets som Ă€r svĂ„rmanövrerad, Ă€r MIG-svetsning betydligt enklare att utföra – mĂ„nga sĂ€ger t.o.m. att det Ă€r lĂ€ttare Ă€n att anvĂ€nda en limpistol. DĂ€rför Ă€r det den vanligaste metoden för hobbysvetsare. Men hur funkar den dĂ„? Genom att mata en kontinuerligt massiv trĂ„delektrod frĂ„n maskinen till pistolen, bildas en bĂ„ge mellan elektroden och basmetallen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt vĂ€rms metallen upp och smĂ€lter samman. Dessutom anvĂ€nds skyddsgas, vanligtvis argon eller helium, för att undvika kontaminering. Vidare anvĂ€nds MIG-svetsning bland annat för att svetsa aluminium och plĂ„t, vilket Ă€r orsaken till varför det Ă€r vanligt för att svetsa bilramar.

Dock Àr utbudet vÀldigt brett vilket gör det svÄrare att veta vilken modell du ska vÀlja. DÀrför har vi sammanstÀllt de bÀsta MIG-svetsarna pÄ marknaden. DÀrtill har vi skrivit en omfattande köpguide om allt du behöver tÀnka pÄ innan du genomför ditt köp.

Börja sÄledes med att lÀsa pÄ ordentligt nedan, för att dÀrefter göra ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

ProduktPrisklass
1. ESAB ORIGO MIG C280 PRO 2-HJBĂ€sta modellen
2. ESAB ORIGO MIG C151BĂ€sta budgetvarianten
3. TELWIN Electromig 230 Wave SynergicBĂ€sta premiumvarianten

SÄ vÀljer du MIG-svets

För att vÀlja en sÄ bra MIG-svets som möjligt mÄste du tÀnka pÄ nÄgra sÀrskilda faktorer. För det första ska du tÀnka pÄ hur mycket strömstyrka du behöver för att svetsa i de material och tjocklekar du behöver. För det andra ska du fundera över huruvida du vill ha en med skyddsgas eller utan. För det tredje mÄste du vÀga priset i relation till kvaliteten. Utöver nÀmnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du mÄste tÀnka pÄ för att vÀlja den bÀsta MIG-svetsen för dig.

 1. Strömstyrka
  Den viktigaste faktorn nÀr du ska vÀlja en MIG-svets Àr strömstyrkan. Det vill sÀga hur mycket vÀrme som svetsmaskinen kan generera. Vanligtvis rÀcker det med 30 ampere för att svetsa tunnare metaller. Men om du av en hÀndelse behöver svetsa tjockare material sÄ krÀvs det minst 140 ampere. DÀrför Àr strömstyrkan, eller instÀllningsomrÄdet, i regel ett spann mellan X-Y. Orsaken till detta Àr för att tunnare metaller brÀnns vid om du anvÀnder för hög ampere. DÀrför ska du vÀlja en modell som spÀnner mellan en sÄ lÄg och sÄ hög strömstyrka som möjligt.
 2. Arbetscykeln
  En arbetscykel Àr kort sagt den procentuella del av 10 minuter som du regelbundet kan svetsa innan överhettning sker. Verktyget har denna inbyggda sÀkerhetsmekanism för att skydda dig som anvÀndare om du skulle glömma bort dig sjÀlv och rÄka svetsa för lÀnge. Mot den bakgrunden fÄr du alltsÄ en regelbunden svetsperiod pÄ 4 minuter om arbetscykeln Àr 40%. Följaktligen behöver MIG-svetsen vila under de resterande procenten (60%), d.v.s. i 6 minuter. SÄledes fÄr du 4 minuters aktiv svetstid och dÀrefter 6 minuters vilotid. Beroende pÄ vad du Àmnar svetsa kommer ditt behov se annorlunda ut hÀr. DÀrför ska du fundera ordentligt pÄ hur lÄng arbetscykel du vill ha.
 3. TrÄdmatningshastighet
  En ofta förbisedd faktor Ă€r med vilken hastighet som trĂ„den matas frĂ„n maskinen till svetspistolen. Om du har en för hög hastighet kommer det för mycket trĂ„d, varpĂ„ stĂ€nk skjuts i alla möjliga riktningar. Å andra sidan kommer en för lĂ„g matningshastighet resultera i en ojĂ€mn svetsning. SĂ„ledes mĂ„ste du hitta en gyllene medelvĂ€g, och förutsĂ€ttningen för detta Ă€r att vĂ€lja en MIG-svets med anpassningsbar matningshastighet.
 4. Med eller utan gas
  En faktor som du förr eller senare mÄste förhÄlla dig till Àr huruvida du vill ha en MIG-svets med gas eller utan. Orsaken till varför du behöver en skyddsgas Àr för att det skyddar trÄden mot syre. Av den orsaken anvÀnds en annan typ av trÄd för svetsning utan gas, som heter flusstrÄd och som skyddar sig sjÀlv helt enkelt. Vidare Àr det lÀttare att svetsa med gas dÄ det inte blir lika mycket slagg och stÀnk. I synnerhet för nybörjare. VÀljer du istÀllet en MIG-svets utan gas fÄr du rÀkna med ordentligt med slagg och smuts. Dessutom finns det risk för att du brÀnner hÄl i materialet.
 5. Pris
  Med tanke pĂ„ att en MIG-svets i regel kostar mellan 4000 – 30,000 Ă€r det extremt viktigt att du inte gör ett impulsköp. TvĂ€rtom krĂ€ver ett sĂ„ hĂ€r dyrt verktyg ordentliga efterforskningar sĂ„ du inte köper fel modell. DĂ€rför rekommenderar vi att utgĂ„ ifrĂ„n dina individuella behov. SĂ„ behöver du t.ex. svetsa tunna metaller sĂ„ behöver du inte köpa en vĂ€rstingmaskin. Å andra sidan ska du inte heller köpa en för billig variant som gĂ„r sönder efter nĂ„gra anvĂ€ndningar. DĂ€rmed Ă€r det en avvĂ€gning mellan kostnad och kvalitet.
 6. Garanti
  Som en konsekvens av att priset Àr högt sÄ erbjuder de flesta ÄterförsÀljare en förmÄnlig garanti. Dock skiljer sig detta frÄn ÄterförsÀljare till ÄterförsÀljare och bör dÀrför dubbelkollas innan köp. Till exempel Àr det mÄnga som erbjuder en garantiperiod pÄ hela 5 Är, medan andra bara ger ynka 12 mÄnaders garanti. VÄr stadiga rekommendation Àr att aldrig köpa ett verktyg med mindre Àn 1 Ärs garanti, sÄ nöj dig inte med en lÀgre tidsperiod Àn detta.

Fördelar med MIG-svets

Det finns en hel drös fördelar med en MIG-svets. För det första blir svetsningen jĂ€mn tack vare den stĂ€ndigt matade trĂ„den. För det andra blir det mindre rökutveckling. För det tredje Ă€r den superenkel att anvĂ€nda – trots att du Ă€r nybörjare. Utöver detta har vi nedan listat samtliga fördelar:

 • Möjliggör effektiv svetsning eftersom du slipper rengöra eller byta stavar stup i kvarten.
 • Otroligt enkel att anvĂ€nda – nĂ„got som tyvĂ€rr inte kan sĂ€ger med en TIG-svets.
 • Den regelbundet matade trĂ„den gör att du kan svetsa i jĂ€mn takt med hög precision.
 • UtmĂ€rkt för mekaniserad svetsning.
 • VĂ€ldigt lĂ„g rökutveckling.
 • Svetsar djupt.
 • Rent resultat utan slagg.
 • AvsevĂ€rt mindre svetsstĂ€nk rengöring krĂ€vs.
 • Perfekt för att anvĂ€nda i garaget.

Nackdelar med MIG-svets

Som du ser ovan finns det mÄnga fler fördelar Àn nackdelar med en MIG-svets. Men det finns ÀndÄ nÄgra sÀmre aspekter som vi vill belysa.

 • Utrustningen som krĂ€vs för att kunna anvĂ€nda MIG-svetsen ingĂ„r vanligtvis inte i priset. DĂ€rför mĂ„ste du lĂ€gga ut mer pengar pĂ„ att köpa skyddsgas och munstycken etc.
 • Det Ă€r inte rekommenderat att anvĂ€nda en MIG-svets utomhus eftersom den Ă€r beroende av skyddsgasen. Detta innebĂ€r att om du Ă€ndĂ„ envisas med att anvĂ€nda den utomhus, kommer vinden blĂ„sa bort gasen varpĂ„ svetspölen blir förorenad.
 • SvĂ„rt att svetsa metaller som Ă€r tjockare Ă€n 1,2 centimeter.

SÄ vÀljer du skyddsgas

Har du bestÀmt dig för en MIG-svets med gas sÄ Àr det viktigt att du vÀljer rÀtt skyddsgas. DÀrför har vi nedan listat de vanligaste gaserna samt en tillhörande förklaring för varje.

 • Argon – UtmĂ€rkt för att skydda svetsen frĂ„n syret i luften. Blandas ofta med koldioxid för att stabilisera bĂ„gen ytterligare.
 • Helium – Detta Ă€r en vĂ€ldigt dyr gas och anvĂ€nds ganska sĂ€llan vid MIG-svetsning pĂ„ grund av att det blir svĂ„rare att penetrera. IstĂ€llet Ă€r det vanligare för TIG-svetsning dĂ€r det ger bĂ€ttre resultat.
 • Syre – Tack vare syre flyter svetspölen bĂ€ttre. Oftast anvĂ€nds bara 5% syre och blandas vanligtvis med nĂ„gon annan gas som t.ex. argon.
 • Koldioxid – Om Helium Ă€r bĂ€st för TIG-svetsning Ă€r koldioxid bĂ€st för MIG-svetsning. LĂ€mpar sig utmĂ€rkt för tjockare material.

SÄ anvÀnder du en MIG-svets

Trots att en MIG-svets har ryktet om sig att vara lÀttanvÀnd, har vi skapat en lathund nedan för hur du pÄ sÀkrast sÀtt anvÀnder din svetsmaskin.

 1. Se till att inga barn eller husdjur Àr i nÀrheten.
 2. Börja med att kontrollera svetshastigheten genom att göra en godtycklig rörelse.
 3. Anpassa hastigheten utifrÄn vad du ska svetsa.
 4. HÄll svetspistolen med cirka 1 centimeters avstÄnd till svetspölen.
 5. Övervaka flödet av gas. Är det för lite skyddsgas behöver du trycka pĂ„ avtryckaren lite mer.
 6. Se till att din kroppshÄllning Àr stabil och kÀnns bekvÀm.
 7. Arbeta lugn och metodiskt och ta en paus sÄ fort du blir stressad.

mig-svets test mig-svets gas mig-svets