Pinnsvets bäst-i-test

 

Pinnsvets TELWIN Tecnica 171

 • Stor flexibilitet då man kan använda många olika slags elektroder såsom basiska, rutila, rostfritt stål, gjutjärn etc.
 • Kompakt och lätt
 • Hög svetsström
 • Stabilitet trots variationer i nätspänningen
 • Kraftig svetsbåge
 • Varm start och anti-stick-funktion
 • Termosäkring
 • Skydd mot överspänning, underspänning och överström
 • Motorgenerator (± 15%)

Hitta på sidan

Pinnsvets — Köpguide, Bäst-i-test (2024) & För- och nackdelar

Pinnsvets är en av de vanligaste metoderna för manuell bågsvetsning inom bygg- och tillverkningsindustrin. Även om det är en enkel metod som inte kräver avancerad utrustning, är det viktigt att använda rätt teknik och process för att undvika vanliga fel och säkerställa en stark och hållbar fog.

I den här artikeln kommer vi att ge dig en omfattande guide till pinnsvetsning, inklusive dess fördelar och nackdelar, och en köpguide som lär dig vilka faktorer du ska tänka på innan köp. Vi kommer också att ge dig en jämförelse mellan MMA svetsning och TIG-, MIG- och MAG-svetsning.

Eftersom denna typ av svetsning även kallas för bågsvets och MMA-svetsning, så kommer vi även använda dessa termer. Och glöm inte att alltid använda en svetshjälm när du svetsar!

pinnsvets

Köpguide – Detta ska du tänka på innan köp

Svetskapacitet och prestanda: Maximal svetsström & elektrodernas diameter

Svetskapacitet och prestanda är avgörande faktorer att tänka på när man köper en pinnsvets. För att välja rätt modell behöver man förstå dess förmåga och begränsningar. Här följer därför några faktorer att överväga när det gäller svetskapacitet och prestanda:

Den maximala svetsströmmen

Det är viktigt att välja en svets som har tillräcklig strömstyrka för det arbete som ska utföras. Den maximala svetsströmmen för en pinnsvets varierar mellan olika modeller och tillverkare. Det är därför viktigt att undersöka detta för att välja en som har tillräcklig kapacitet för att klara av det jobb som behöver utföras.

Diameter på elektroder som kan användas

Elektrodernas diameter är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer en pinnsvets. Pinnsvetsar har olika kapacitet när det gäller elektroder av olika storlekar. Att välja rätt diameter på elektrod är viktigt för att få en stark och hållbar fog. Det är också viktigt att kontrollera att svetsen klarar av att använda just de elektroderna som behövs för att utföra det jobb som ska göras. Så det gäller att du kolla upp detta innan köpet.

Den maximala svetsfogen

Den maximala svetsfogen är ett annat viktigt prestandakrav som behöver övervägas när man väljer en pinnsvets. Svetsfogen är den yta där de två metallkomponenterna förenas, och det är viktigt att svetsfogen är tillräckligt stor och djup för att skapa en stark och hållbar fog. Eftersom den maximala svetsfogen skiljer sig åt mellan olika pinnsvetsar är det är viktigt att välja en som kan ge tillräcklig svetsfog för det jobb som ska utföras.

Pinnsvetsens hanterbarhet och bekvämlighet: Testa den i en butik innan köp

köpguide för pinnsvets

Hanterbarhet och bekvämlighet är två sammankopplade faktorer man måste ha i åtanke när man köper en pinnsvets. Att välja en svets som är lätt att hantera och bekväm att använda kan hjälpa till att öka effektiviteten och minska tröttheten vid användning.

Vikt och dimensioner på svetsen

En tung och klumpig svets kan vara svår att hantera och orsaka trötthet i armarna efter en kort tid. Det är därför viktigt att välja en pinnsvets som är lätt och smidig att hantera. Kontrollera således hur många kilo den väger innan köp, eller i bästa fall – testa den i butiken så du vet hur den känns efter några minuters användning.

Enkelheten att manövrera pinnsvetsen

Det är också viktigt att tänka på hur enkel en pinnsvets är att manövrera. En svets som är svår att hantera kan orsaka felaktig svetsning och dåliga resultat. Det är därför viktigt att välja en som är enkel att manövrera och kontrollera – något som långt ifrån alla modeller är.

Extra funktioner som ökar bekvämligheten

Vissa pinnsvetsar kan ha extra funktioner som ökar bekvämligheten vid användning. Till exempel är vissa försedda med funktioner som minskar sprut av het metall eller som ökar synligheten vid svetsning i mörka utrymmen. Det finns också svetsar med extra handtag eller remmar som gör det enklare att hantera och förflytta svetsen.

3 funktioner som gör pinnsvetsen bättre: Hot start, Arc force & Anti sticking

När du väljer en MMA-svets, eller en metallbågsvets, finns det 3 särskilda funktioner som förbättrar den avsevärt, dessa är följande:

 • Hot start: Hot start-funktionen är en funktion som ökar inställd strömstyrka med 25% vid tändningen av svetselektrod. Detta hjälper till att tända elektroden och ger en bättre start på svetsningen. Hot start-funktionen gör det också lättare att svetsa med elektroder av större diameter.
 • Arc force: Arc force-funktionen gör att maskinen ökar strömstyrkan med 15% när risken för fastbränning föreligger. Detta bidrar till att hålla svetsbågen stabil och förhindra att elektroden fastnar i svetsgodset.
 • Anti sticking: Detta är en viktig säkerhetsfunktion som stänger av strömmen om svetselektroden skulle fastna i svetsgodset. Detta minskar risken för att elektroden ska fastna och skada arbetsstycket eller maskinen.

Minsta kapaciteten på elverk: Vi rekommenderar minst 7,5 kVA

När du överväger att köpa en pinnsvets är det extremt angeläget att kontrollera att ditt elverk har tillräcklig kapacitet för att driva svetsen. Att använda en svets som kräver mer ström än din elgenerator kan leverera kan orsaka problem och resultera i svaga eller ojämna resultat. Det är därför grundläggande att kontrollera den minsta kapaciteten på elverket.

Pinnsvetsar kräver en viss mängd ström för att fungera korrekt. Det är därför viktigt att kontrollera svetsens strömkapacitet och jämföra den med den minsta kapaciteten på elverket som du tänker använda. Detta kan vanligtvis hittas i elgeneratorns specifikationer och kan anges som den maximala kontinuerliga effekten eller strömmen som generatorn kan leverera.

Om du köper en pinnsvets som kräver mer ström än din elgenerator kan leverera, kan detta resultera i att svetsen fungerar på ett ojämnt sätt, att den ger svaga svetsar, eller att den inte fungerar alls. Det kan också skada din generator och orsaka problem med den på lång sikt.

Kvalitet och tillförlitlighet: Köp endast från välrenommerade tillverkare

Att välja en högkvalitativ och tillförlitlig pinnsvets kan hjälpa till att säkerställa att den fungerar på rätt sätt och ger högkvalitativa resultat. Pris i all ära – men kvaliteten är något som vi på Verktygslandet.se alltid prioriterar.

Kvalitet på komponenterna

En högkvalitativ pinnsvets bör ha högkvalitativa komponenter för att fungera korrekt och ge pålitliga resultat. Det är därför viktigt att välja en som har tillverkats av högkvalitativa material och komponenter, varför vi endast rekommenderar beprövade varumärken så som Telwin, Helvi och ESAB. Men om du funderar på att köpa en från ett annat varumärke så är det alltid en god idé att undersöka tillverkarens rykte och se om de har ett gott anseende för att tillverka högkvalitativa svetsar.

Förväntad livslängd på svetsen

En annan viktig faktor att tänka på är den förväntade livslängden på pinnsvetsen. En högkvalitativ svets bör ha en lång livslängd och fungera pålitligt under en längre tid. Det är därför viktigt att välja en som har en lång förväntad livslängd så du slipper köpa en var femte år, eller så.

Typ av garanti som erbjuds

En bra garanti inger förtroende för att pinnsvetsen kommer att fungera pålitligt och ge högkvalitativa resultat – varför skulle återförsäljaren annars erbjuda en lång garanti? Det kan också hjälpa dig att spara pengar på reparationer eller utbyte om något går fel. Det är därför viktigt att välja en med en bra garanti från en tillverkare som är känd för att erbjuda pålitliga produkter. Vi avråder dig från att köpa en pinnsvets vars garanti inte är längre än 2 år.

mma svets

Skillnader mellan Pinnsvetsning, TIG-svetsning och MAG-svetsning

Pinnsvetsning, TIG-svetsning och MAG-svetsning är olika typer av svetsning som används inom olika industrier och för olika material. Här är några skillnader dem emellan:

 • Svetsprocessen: Pinnsvetsning använder en svetselektrod som smälter och bildar svetsen. TIG-svetsning använder en icke-lödd tråd som matas in i svetsbågen och bildar en smältning. MAG-svetsning använder också en tråd som matas in i svetsbågen, men i detta fall är tråden lödd.
 • Typ av material: MMA-svetsning är den vanligaste typen av svetsning som används för att svetsa stål, medan TIG-svetsning används främst för rostfritt stål och aluminium. MAG-svetsning används för att svetsa stål, rostfritt stål och aluminium.
 • Svetskvalitet: TIG- och MAG-svetsning ger vanligtvis högre kvalitet på svetsen än pinnsvetsning. Detta beror på den högre precisionen och den bättre kontrollen man får över svetsbågen, samt på den högre kvaliteten på de trådar som används för att skapa svetsen.
 • Svetsprocessens hastighet: Pinnsvetsning är vanligtvis den snabbaste svetsprocessen, men ger vanligtvis en lägre kvalitet på svetsen än TIG- och MAG-svetsning. TIG-svetsning och MAG-svetsning tar vanligtvis längre tid att utföra, men ger högre kvalitet på svetsen.
 • Svetsutrustning: Pinnsvetsning kräver vanligtvis mindre utrustning än TIG- och MAG-svetsning. TIG- och MAG-svetsning kräver vanligtvis en mer avancerad svetsmaskin och specialutrustning för att kunna utföras på rätt sätt.

För att förtydliga skillnaderna ytterligare har vi sammansatt en jämförelsetabell för tydligare översikt:

SkillnadPinnsvetsningTIG-svetsningMAG-svetsning
SvetsprocessSvetsning med elektrodTillsats av metalltråd i en smält poolTillsats av lödd metalltråd i en smält pool
MaterialStålRostfritt stål och aluminiumStål, rostfritt stål och aluminium
SvetskvalitetLägre kvalitet än TIG och MAG-svetsningHögsta kvalitet av de tre metodernaHög kvalitet
Svetsprocessens hastighetSnabbast av de tre metodernaLångsammare än pinnsvetsning, men ger högre kvalitet på svetsenLångsammare än pinnsvetsning, men ger högre kvalitet på svetsen
UtrustningKräver mindre utrustningKräver en mer avancerad svetsmaskin och specialutrustningKräver en mer avancerad svetsmaskin och specialutrustning

För- och nackdelar med pinnsvets

Fördelar

 • Kostnadseffektiv: Det är en av de mest kostnadseffektiva svetsmetoderna på marknaden. Svetsenheten och elektroderna är oftast billigare än de som används för andra typer av svetsning.
 • Enkel att använda: Det är en relativt enkel svetsmetod som inte kräver mycket utbildning eller erfarenhet. Det är därför ett bra val för nybörjare eller för mindre krävande svetsarbeten.
 • Användbarhet: Pinnsvetsning kan användas för att svetsa de flesta typer av stål, inklusive grova och ojämna material.

Nackdelar

 • Låg kvalitet på svetsen: MMA svets ger vanligtvis en lägre kvalitet på svetsen än andra svetsmetoder som TIG- och MIG-svetsning. Detta beror på att elektroden smälter och bildar svetsen, vilket kan leda till ojämnheter och porositet.
 • Svårighet att svetsa tunna material: Det kan vara svårt att utföra på tunnare material eftersom elektroden kan bränna genom materialet eller lämna gropar i svetsen.
 • Svårighet att svetsa över huvudet: Det kan vara svårt att utföra över huvudet eftersom elektroden tenderar att droppa ner när den smälter.

pinnsvets bäst i test

Köp en pinnsvets om du…

 • Behöver svetsa grova material.
 • Vill ha en kostnadseffektiv svetsmetod.
 • Söker efter en enkel svetsmetod som inte kräver mycket utbildning eller erfarenhet.

Köp inte en pinnsvets om du…

 • Behöver högre kvalitet på svetsen.
 • Vill svetsa tunnare material.
 • Behöver svetsa över huvudet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är pinnsvetsning är en svetsmetod som används för att foga samman ståldelar. Metoden är kostnadseffektiv och relativt enkel att använda, vilket gör den till ett populärt val för nybörjare och mindre krävande svetsarbeten. Dock ger mma svetsar, som de även kallas, vanligtvis en lägre kvalitet på svetsen än mer avancerade svetsmetoder som TIG– och MIG-svetsning. Vidare är det också svårt att svetsa tunnare material eller över huvudet.

Valet av svetsmetod beror på materialet som ska svetsas och krav på svetsens kvalitet. För att få ut det mesta av pinnsvetsning bör man välja en med med hög svetskapacitet och prestanda samt extra funktioner som hot start, arc force och anti sticking. Glöm inte heller att kolla upp den minsta kapaciteten på elverket för att säkerställa att de är kompatibla med varandra.