TIG-svets → Bäst-i-test (2024)
Letar du efter en TIG-svets har du kommit till rätt plats. Trots att det är en av de svåraste svetsmetoderna att lära sig blir resultat fantastiskt. Orsaken till det goda resultatet är att basmetallen smälter samman med en elektrod av volfram, för att skapa en jämn och fin yta. Men för att manövrera den måste foten kontrollera värmen, samtidigt som du med en hand fyller på metall; för att tillslut svetsa med den andra handen. På så vis är det en svår svetsmetod, men å andra sidan får du en extremt bra hållfasthet. Dessutom kan du manövrera en TIG-svets på väldigt avancerade sätt, vilket leder till att du kan kontrollera slutresultatet till en högre grad än andra svetsar som t.ex. MMA- eller MIG-svetsen. Således är TIG-svetsning, även kallad gasvolframsvetsning, den mest komplicerade svetsmetoden men samtidigt den bästa.
Men utbudet är omfattande vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa TIG-svetsarna på marknaden. Därtill har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Börja därför med att läsa på mer nedan för att därefter välja en modell från bäst-i-test listan ovan.
Så väljer du TIG-svets
När du ska välja en TIG-svets är det några saker du ska ta hänsyn till. Först och främst ska du tänka på vilken strömstyrka du behöver utifrån vilket material du vill svetsa. Därefter ska du tänka på hur lång arbetscykel du behöver. Vidare måste du ta priset i beaktande i relation till den övergripande kvaliteten. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på, för att välja den bästa TIG-svetsen för dig.
- Strömstyrka
En väldigt viktig faktor när du väljer en TIG-svets är strömstyrkan. Ju bredare strömstyrkan är desto fler material kan du svetsa med. Exempelvis kan du svetsa stål och aluminium med en svetsmaskin vars strömstyrka är inom 10A-240A. Således är detta en ypperlig faktor att utgå ifrån om du vet i vilket material du behöver svetsa. Välj helt enkelt den strömstyrka som klarar av metallen du behöver svetsa med. På så vis undviker du att köpa en alltför dyr variant vars funktioner du ändå inte behöver. Vidare är det lika viktigt med lägre och högre strömstyrka. Orsaken är att tunnare metaller kräver lägre ström, medan tjockare metaller behöver en högre strömstyrka. Använder du fel strömstyrka kommer bågen bli alldeles för intensiv vilket följaktligen leder till att du bränner materialet. - AC/DC
När du väljer en TIG-svets kan du antingen välja mellan likström (DC) och växelström (AC), eller bådadera. Anledningen till varför det är viktigt är för att AC-ström lämpar sig bäst för mjuka (självoxiderade) metaller som t.ex. magnesium och aluminium. Vidare kan du använda DC-ström för att svetsa hårdare metaller som t.ex. stål och koppar. Därför ska du fundera på vilket material som du oftast tänker svetsa med, och välja en TIG-svets därefter. Dock rekommenderar vi en svets med både AC/DC-ström så den blir mer virtuos. - Värmekontroll
Det kommer inte som någon överraskning att svetsning alstrar en väldig värme. Därför är det en fördel om TIG-svetsen har en inbyggd värmekontroll som kan växla mellan olika strömmar, och därmed stabilisera bågen, vilket till slut reducerar värmen. I synnerhet när du svetsar tunnare metaller. Dock måste du vara förberedd på att det kostar en hel del extra, så betänk först om detta är en funktion som du måste ha. - Arbetscykel
En arbetscykel inom svetsning innebär den tiden som du kan svetsa inom ett intervall på 10 minuter. Till exempel kan du svetsa regelbundet i 6 minuter förutsatt att TIG-svetsen har en arbetscykel på 60%. Desto mer svetsmaskinen kostar, desto längre arbetscykel får du. Dock behöver inte en hobbysvetsare lika lång arbetscykel som en professionell svetsare. Av den orsaken ska du tänka på vad dina individuella krav är, så du inte köper en dyrare modell än nödvändigt. - Höljet
När du använt en TIG-svets länge kommer du märka att den uthärdar många stötar på vägen. Därför måste höljet vara av slittåligt material så det blir stötsäkert. Annars kommer höljet snabbt gå sönder vilket är förödande – något som inte sällan händer med billiga TIG-svetsar. Vidare ska höljet vara både korrosionsbeständigt och flamsäkert så livslängden på svetsmaskinen blir så lång som möjligt. Orsaken är att det finns massor av känsliga komponenter inuti maskinen som måste skyddas på ett omsorgsfullt sätt. - Pris
På grund av att en TIG-svets kostar allt från 3000 – 70,000 kronor är det extremt viktigt att du begrundar priset ordentligt. Om du exempelvis endast avser använda den för mindre svetsarbeten på hobbynivå, rekommenderar vi att köpa en billig modell. Men om du är proffssvetsare så behöver du givetvis en kvalitativ svetsmaskin, och då är vår rekommendation att det är bättre att köpa en dyrare variant än en billig.
Så använder du en TIG-svets
Som nämnt är en TIG-svets betydligt mer svårmanövrerad än en MIG-svets. Därför har vi nedan skapat en lathund för dig som snabbt vill få reda på hur du använder en TIG-svets.
- Rengör – Börja med att rengöra metallytan innan du börjar svetsa. Det är väldigt viktigt med en ren yta så inte resultatet blir ojämnt. Därför ska du använda en stålborste för att ta bort smuts från metallens yta.
- Färg på volframelektroden – Ska du svetsa aluminium måste du använda en grön volframelektrod. Men ska du istället svetsa stål så är den röda volframelektroden att föredra. Dessutom får inte tjockleken på elektroden vara för stor eller för liten.
- Starta svetsen försiktigt – För att slippa mala om volframelektroden så måste du starta bågen och samtidigt försöka undvika att spetsen vidrör svetspölen. Annars kommer pölen förorenas varpå du måste börja om.
- Glöm inte säkerheten – Tänk på att aldrig svetsa utan en svetshjälm. Om du gör det riskerar du att få stänk uppskjutet mot ansiktet och halsen vilket är direkt livsfarligt.
- Förvara oåtkomligt för barn – Som med alla elverktyg är det viktigt att du efter användningen förvarar den oåtkomlig för barn. Annars kanske du råkar glömma maskinen på varpå ett barn springer fram och får för sig att leka med svetsmaskinen.
Fördelar med TIG-svets
Det finns många fördelar med en TIG-svets. För det första har du större kontroll över manövreringen. Därmed kan du utföra mer detaljrika och avancerade arbeten. För det andra slipper du stänk. För det tredje går den att använda på mängder av olika metaller. Förutom detta har vi nedan listat samtliga fördelar med denna eminenta svetstyp.
- Funkar med många olika typer av metaller.
- Robust, tålig och kvalitativ konstruktion.
- Perfekt för tunnare metaller.
- Du kan använda en större variation av olika fyllmedel.
- Slipp det farliga stänket.
- Bestäm själv om du vill använda påfyllningstråd eller inte.
- Den estetiska framtoningen har en stark dragningskraft.
Nackdelar med TIG-svets
Fastän fördelarna trumfar nackdelarna, finns det likväl några mindre bra saker med TIG-svetsen. Nämligen följande:
- Det är avsevärt svårare att lära sig svetsa med en TIG-svets i relation till en MIG-svets och Pinnsvets.
- Svetsningen tenderar att ta längre tid då det kräver mer skicklighet från dig som svetsare.
- Lämpar sig inte lika bra på tjockare metaller.
Användningsområde för TIG-svets
Från början användes denna svetsning inom flygindustrin, men du kan också använda en TIG-svets på mängder av olika metaller och dess legeringar, nästintill samtliga. Dock kommer den till sin rätt vid svetsning av lätta metaller. För att tydliggöra vad du kan använda din TIG-svets till har vi nedan listat samtliga metaller som du kan svetsa. Utöver metallerna så är det många svetsare som använder den för att tillverka bilkarosser, möbler av metall och tillverkning av plåt.
- Koppar
- Magnesium
- Kolstål
- Nickel
- Aluminium