Ogräsupptagare bäst-i-test

 

Ogräsupptagare Fiskars

 • 4 metallklor för ergonomiskt och enkelt avlägsnande av ogräs med rötter
 • Teleskopskaft i aluminium som kan justeras mellan 990-1190 mm
 • Stort D-format handtag passar alla händer
 • Grymt bra kvalitet
 • Kostsam
 

Ogräsborttagare Tarmo

 • Med aluminiumhandtag och bekvämt grepp i T-form
 • Stick fast ogräsavdragarens broddar stadigt i marken runt ogräset och rotera avdragaren 2-3 varv från handtaget
 • Ogräset kommer att sitta fast på broddarna med sina rötter och det kan enkelt tas bort genom att trycka på spaken på handtaget
 • Höjd: 93 cm
 • Går ej att justera höjden
 

Ogräsupptagare Gardena

 • Bladen sitter tätt, vilket ger exakt borttagning av ogräs, särskilt maskrosor
 • Behaglig och skonsamt för ryggen Fotstöd finns på redskapets nedre del
 • Ergonomiskt utformat handtag
 • Knappt någon fysisk ansträngning krävs
 • Det uppdragna ogräset släpps via den särskilt integrerade utlösarmekanismen
 • Dyr

Hitta på sidan

Ogräsupptagare bäst i test 2024 — Köpguide

Hitta den bästa ogräsupptagaren i vår bäst i test-lista som är baserad på en två veckor lång testperiod. Vi kommer  även att presentera en köpguide med de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en ogräsupptagare, samt för- och nackdelar med de olika typerna innan du köper.

På så vis kan du kan göra ett informerat köpbeslut och köpa den bästa ogräsupptagaren, eller maskrosplockare som de även kallas, för dina trädgårdsbehov.

ogräsupptagare bäst i test

Innan du köper en ogräsupptagare — 9 faktorer du måste tänka på innan

1. Typ av ogräsupptagare: Elektrisk eller manuell

Det finns två huvudtyper av ogräsupptagare: manuella och elektriska. Manuella ogräsupptagare fungerar genom att du själv använder dem för att gräva upp ogräset. De elektriska  fungerar med hjälp av en motor och drivs av el eller batteri. Manuella är billigare men kräver mer ansträngning, medan elektriska är mer bekväma men dyrare.

2. Strömkälla

Om du väljer en elektrisk ogräsupptagare, måste du bestämma vilken typ av strömkälla som är bäst för dina behov. Du kan välja mellan batteridrivna, eldrivna eller trådlösa modeller. Batteridrivna och trådlösa modeller är mer flexibla eftersom de inte är beroende av en eluttag, medan eldrivna modeller vanligtvis är mer kraftfulla.

3. Effektivitet

Effektivitet är en viktig faktor att överväga när du köper en ogräsupptagare. Du vill ha en som är effektiv och snabb när det gäller att ta bort ogräs, men samtidigt varsam mot omgivande växter och blommor.

4. Storlek och vikt

Storlek och vikt är också viktiga faktorer att överväga. Om du har en stor trädgård eller om du behöver ta bort mycket ogräs, är det en stor fördel att köpa en ogräsupptagare som är lätt att använda och som inte tröttar ut dig för mycket. Om du har en mindre trädgård eller om du bara behöver ta bort lite ogräs, är å andra sidan en mindre och lättare variant tillräcklig.

5. Ljudnivå

Elektriska ogräsupptagare kan vara bullriga, vilket kan vara ett problem om du bor i ett tätbefolkat område. Om du vill undvika att störa grannarna bör du välja en modell med så låg ljudnivå som möjligt.

6. Justerbar höjd

Att kunna justera höjden på din ogräsupptagare är viktigt för att kunna anpassa den till din kroppslängd. Det finns inget värre än att behöva böja sig ner så att ryggsmärta uppstår efter bara några minuter.

7. Ergonomi

Ergonomi är en viktig faktor att överväga. Du vill ha en som har en ergonomisk design som passar din kropp och minskar belastningen på dina armar, axlar och rygg. Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda den under längre tid.

8. Tillbehör

Vissa ogräsupptagare levereras med tillbehör som kan göra det lättare att ta bort ogräs från olika områden. Tillbehör kan inkludera en utbytbar spade eller en skärare för att ta bort rötter. Innan du köper rekommenderar vi dig därför att kontrollera vilka tillbehör som ingår, eller kan köpas separat.

9. Pris

Priset är en annan viktig faktor att överväga när du väljer en ogräsupptagare. Det är viktigt att hitta en som passar din budget samtidigt som den uppfyller dina behov. Kom ihåg att en högre pris inte alltid garanterar bättre kvalitet, så se till att du jämför olika modeller och varumärken innan du bestämmer dig.

För- och nackdelar med ogräsupptagare

Fördelar

 • Effektivitet: Ogräsupptagare är ofta mycket effektiva när det gäller att ta bort ogräs, vilket gör trädgårdsarbetet enklare och snabbare.
 • Minskar belastningen på kroppen: Att använda en ogräsupptagare minskar belastningen på kroppen jämfört med manuellt arbete, eftersom du slipper böja dig ner och gräva med händerna.
 • Bevarar omgivande växter: De kan hjälpa till att undvika att skada omgivande växter och blommor genom att fokusera på att bara ta bort ogräset.
 • Anpassningsbar höjd: Vissa varianter kan även justeras i höjd, vilket gör det lättare att anpassa dem till olika typer av växter och blommor, men även till din kroppslängd.

Nackdelar

 • Kostnad: En ogräsupptagare kan vara en dyr investering, särskilt om du väljer en elektrisk modell.
 • Underhåll: De  kräver regelbunden rengöring och underhåll för att fungera på bästa sätt.
 • Buller: Elektriska modeller kan vara bullriga, vilket kan störa grannarna.
 • Begränsad räckvidd: Batteridrivna ogräsupptagare har en begränsad drifttid, vilket kan begränsa deras användbarhet i större trädgårdar.
 • Viss skada på växter: Även om den kan hjälpa till att undvika skada på omgivande växter, kan det fortfarande hända att växter skadas eller dras upp av misstag.

Skillnader mellan ogräsupptagare från Fiskars, Jula, Biltema och Gardena

ogräsupptagare fiskars jula biltema

Fiskars, Jula, Biltema och Gardena är alla kända tillverkare av ogräsupptagare. Här är en jämförelse av några av de vanligaste skillnaderna mellan deras produkter:

Fiskars

Fiskars ogräsupptagare är kända för sin höga kvalitet och prestanda. Deras produkter har en ergonomisk design och är tillverkade av högkvalitativt material som gör dem både robusta och lätta. Fiskars erbjuder både manuella och elektriska modeller, och deras elektriska modeller har en hög effektivitet och låg ljudnivå. Fiskars har också justerbar höjd och är lätta att rengöra.

Jula

Julas ogräsupptagare är också av hög kvalitet och prestanda. Deras manuella modeller är lätta att använda och har även dem en justerbar höjd för att passa olika typer av växter och blommor, och användarens kroppslängd. Jula erbjuder också elektriska modeller som drivs av antingen el eller batteri. Dessa modeller är bekväma att använda och har hög effektivitet.

Biltema

Biltema erbjuder både manuella och elektriska till en låg kostnad. Deras manuella modeller är lätta att använda och har en justerbar höjd, medan deras elektriska modeller har en hög effektivitet och är enkla att hantera. Fördelen med Biltema är att du kan hitta väldigt billigare modeller, vilket gör det till ett perfekt val för dig som har en begränsad budget.

Gardena

Gardenas ogräsupptagare är kända för sin höga kvalitet och användarvänlighet. Deras manuella modeller är intuitiva att använda och gör verkligen jobbet på ett utmärkt sätt.  Dock är Gardena betydligt dyrare än Fiskars, Jula och Biltema.

Jämförelsetabell mellan de olika företagen:

FunktionFiskarsJulaBiltemaGardena
FunktionsprincipManuell och elektriskManuell och elektriskManuell och elektriskManuell och elektrisk
MaterialHögkvalitativt och robustRobustLätt och robustRobust
Ergonomisk designJaJaNejJa
Justerbar höjdJaJaJaJa
EffektivitetHögHögMedelHög
LjudnivåLågHögHögLåg
PrisnivåHögMediumLågHög

Skillnader mellan ogräsupptagare och ogräsbrännare

En ogräsupptagare fungerar genom att den gräver upp ogräset med rötterna, vilket gör det enkelt att ta bort dem från marken. De kan vara manuella eller elektriska, och de elektriska modellerna drivs vanligtvis av el eller batterier. Vidare är  de vanligtvis mer lämpade för mindre områden och mindre mängder ogräs, men de kan också användas för större trädgårdar.

En ogräsbrännare å andra sidan, fungerar genom att den värmer upp ogräsets löv och stjälkar, vilket får dem att torka ut och dö. Ogräsbrännare använder en låga eller varmluft för att bränna ogräset, och de kan vara mer lämpliga för större områden eller områden med mycket ogräs.

Skillnaderna ligger  således främst i deras funktion och användningsområden. Ogräsupptagare är mer lämpliga för mindre områden och mindre mängder ogräs, medan ogräsbrännare är bättre lämpade för större områden med mycket ogräs. Vidare är ogräsupptagaren också vara bättre för att bevara omgivande växter.

5 vanliga misstag många gör med ogräsupptagare

 1. Använda verktyget på fel sätt: Det är viktigt att använda ogräsupptagaren på rätt sätt för att undvika att skada trädgården eller verktyget. Att dra i ogräset med för mycket kraft kan orsaka att verktyget går sönder eller att marken slits.
 2. Inte rengöra verktyget regelbundet: De kan snabbt ackumulera smuts och rester från ogräset som tas bort, vilket kan orsaka att verktyget blir trögt. Det är därför viktigt att rengöra verktyget regelbundet för att undvika att detta händer.
 3. Inte använda rätt verktyg för rätt jobb: Olika ogräsupptagare är bättre lämpade för olika trädgårdsarbeten, så det är viktigt att välja rätt verktyg för rätt jobb. Att använda en manuell ogräsupptagare för stora områden kan vara tidskrävande och ansträngande, medan en elektrisk modell kan vara överflödig för mindre områden.
 4. Använda verktyget på fel typ av mark: De fungerar bäst på mjuk och fuktig mark, så det är viktigt att undvika att använda verktyget på hård och torr mark. Att försöka använda ogräsupptagaren på en hård mark kan orsaka att verktyget går sönder eller att ogräset inte tas bort på ett effektivt sätt, d.v.s. från roten.
 5. Glömt att ta bort alla löv: Du måste se till att du tar bort alla löv, helst med en lövuppsamlare, så att du kan arbeta mer effektivt. Annars kommer du missa väldigt mycket ogräs.

Slutsats

Sammanfattningsvis är ogräsupptagare ett effektivt verktyg för att ta bort ogräs från trädgårdar. Innan man köper är det viktigt att överväga faktorer som storleken på trädgården och mängden ogräs som behöver tas bort. Att välja rätt typ  (manuell eller elektrisk) viktigt för att undvika skador på trädgården eller verktyget självt.

Det är också viktigt att välja en högkvalitativ ogräsupptagare från en pålitlig tillverkare för att säkerställa att verktyget är hållbart och har lång livslängd.