Spänningsprovare bäst-i-test

 

Spänningsprovare Fluke T5-1000

 • Mäter automatiskt volt AC eller volt DC med skarp digital upplösning
 • Visar resistans upp till 1 000 ohm
 • Enkel och noggrann OpenJaw-strömmätning
 • Kontinuitetssignal
 • Kompakt form med praktisk sondhållare
 • Så robust att den tål fall på 3 m
 • Löstagbara SlimReach-probspetsar har anpassats för nationella elstandarder
 • Det går att använda Flukes tillbehörstestklämmor tillsammans med testkablarna
 • Kan vara anslutna mycket längre än testare av givartyp
 • Automatisk avstängning spar batteriet
 

Fluke T90

 • Med säkerhetsklassning KAT III, 600 V, och KAT II, 690 V
 • Möjligt att välja ljud av/på vid provning i tysta områden
 • Utrustad med batterilarm
 • Detekterar spänning även med urladdade batterier
 • Probdockning för säker förvaring
 • RCD-funktionalitet
 • Enfasspänning ger snabb identifikation av strömförande ledare
 

Fluke T150

 • Med säkerhetsklassning KAT IV 600 V, KAT III 690 V
 • Vibrationer för att ge taktil återkoppling
 • Möjligt att välja ljud av/på vid provning i tysta områden
 • Inbyggd elektrisk ficklampa
 • Utrustad med batterilarm
 • Detekterar spänning även med urladdade batterier
 • Probdockning för säker förvaring
 • Fasrotationsindikator för 3-fassystem

Hitta på sidan

Bästa spänningsprovare 2024

En spänningsprovare är ett mätverktyg som mäter spänningen i bl.a. eluttag, testkablar, strömbrytare, dörrklockor, termostater och urladdade batterier. Ofta vet man inte om t.ex. lampan är sönder eller om det helt enkelt inte finns spännings i ledningarna. Genom att använda en spänningsprovare får du snabbt en indikation om det är spänningen det är fel på, och kan således lokalisera problemet fortare.

På denna sida rangordnar vi de bästa spänningsprovarna under 2024. Du kommer också hitta en köpguide som lär dig allt du behöver tänka på innan köpet.

spänningsprovare bäst i test

Så väljer du bäst spänningsprovare – Köpguide

Ska du köpa en spänningsprovare måste du dels veta spänningsområdet och om den automatiskt ställer in mätområdet. Men den ska också ha en tydlig indikator – antingen via en lysdiod eller vibration. Utöver det har vi nedan listat de viktigaste sakerna du behöver ha i åtanke.

 • Hur stor växelspänning den kan mäta (spänningsområde)
 • Om den automatiskt ställer in mätområdet
 • Inbyggd indikator
 • Vibrationsindikator i tysta områden
 • Resistansmätning
 • Kontinuitets- och spänningsprovare i ett
 • Lampa som lyser upp uttaget
 • Beröringsfri
 • Falltålig
 • Clip för att fästa i verktygsbältet
 • Batterilarm
 • Fasrotationsindikator för 3-fassystem
 • Display som visar de nominella spänningsnivåerna
 • Spetsskydd

Hur stor växelspänning den kan mäta (spänningsområde)

Det första du måste kontrollera är spänningsområdet. Om du t.ex. vill mäta spänningen i ett 230 voltuttag, behöver du ha en som kan mäta upp till 250 volt för att försäkra dig om full säkerhet.

Detta handlar alltså om det är lågspänning eller högspänning som skall mätas. Vet du på förhand att du endast kommer använda den till att mäta ting med lågspänning, är det inte nödvändigt att köpa en dyr spänningsprovare med högt spänningsområde.

Det spelar också roll om det är likström (DC) eller växelström (AC) som ska mätas. De flesta modeller på marknaden är avsedda för att mäta spänningar med växelström, men de bästa klarr såklart av bådadera.

Om den automatiskt ställer in mätområdet

Alla spänningsprovare ställer inte in mätområdet automatiskt. Det betyder alltså att du måste göra det manuellt, och det är inte alltid helt enkelt. Dessutom finns det alltid en risk för att du ställer in det fel. Därför är modellerna som automatiskt ställer in mätområdet både enklare och säkrare att använda.

Inbyggd indikator

Att en spänningsprovare ska ha en inbyggd indikator är en självklarhet. Detta gör det nämligen möjligt för dig att få en indikation när spänningen mäts. En bra modell har dessutom en eller flera så kallade lysdioder som indikera spänningen i olika lägen. Det gör den mycket enklare att använda.

beröringsfri spänningsprovare

Vibrationsindikator i tysta områden

En spänningsprovare med vibrationsindikator är att föredra framför en med lysdiod. Detta eftersom det kan vara svårt att se lysdioden i starkt solljus, och i ljudliga arbetsområden hörs inte ljudsignalen alltid. Då är vibrationsindikatorn mycket bättre och du får en haptisk feedback vid varje mätning.

Resistansmätning

En variant som kan mäta resistans är också att föredra. Detta eftersom det ibland är nyttigt att kunna göra en resistansmätning, t.ex. när man ska hitta en kortslutning. Detta är dock inget krav, och det finns modeller på marknaden som inte har resistansmätning, eftersom långt ifrån alla användare behöver detta. Men vi vill ändå informera om denna faktor om det är viktigt för just ditt användningsområde.

Kontinuitets- och spänningsprovare i ett

Det finns även spänningsprovare som också fungerar som kontinuitetsprovare. Detta innebär att de inte bara kan mäta spänningar, utan även kontinuitet. Det är alltså en multifunktionell modell som är lite dyrare, men också mycket användbar för den som behöver flera funktioner i ett och samma verktyg.

Så fundera på om du behöver en sådan mätare innan köpet så du slipper köpa två separata verktyg.

Lampa som lyser upp uttaget

Arbetar du i trängre utrymmen som inte är upplysta är det en enorm fördel om spänningsprovaren har en inbyggd lampa som lyser upp det du ska mäta. Detta gör det mycket enklare att se och är som sagt en påtaglig fördel om du arbetar sent på kvällen eller i ett oupplyst område. Förvånansvärt många modeller saknar en inbyggd lampa – så glöm inte att dubbelkolla detta!

Beröringsfri

En beröringsfri spänningsprovare innebär i korthet att du inte behöver något fysiskt kontakt med spänningsförande ledningar. Detta gör den följaktligen mycket säkrare att använda. Det finns även de modeller som inte är beröringsfria, och det är helt upp till dig om du vill ha en sådan eller inte. Vanligtvis används de beröringsfria modellerna av de som avskyr elektricitet och är rädda för dess effekter, så om du är en vanlig användare som bara ska använda den i din bostad med jämna mellanrum – välj en beröringsfri provare.

Falltålig

Alla typer av verktyg och mätare av olika slag som kan tåla lite stötar är alltid att föredra. Detta gör den inte bara mer robust, utan ökar även livslängden på spänningsprovaren i detta fallet. Eftersom detta mätverktyg inte är något billigt verktyg är det bra om du kan använda den så länge som möjligt utan att vara orolig för att den går sönder från 1 meters fallhöjd.

Vi rekommenderar att du väljer en modell som klarar av en fallhöjd från minst 3 meter.

Clip för att fästa i verktygsbältet

En spänningsprovare är ett litet och händigt verktyg, och det är klart att det är en fördel om du lätt kan fästa den i ditt verktygsbälte. Detta gör det mycket smidigare att använda, och du slipper bära runt på den i handen. Men för att detta ska vara möjligt måste den vara utrustad med en clip-on så du lätt kan fästa den.

Fastän många tror att detta är en självklarhet och att alla modeller har detta så ska du veta att så inte är fallet. Därför lyfter vi denna till synes självklara faktor i köpguiden.

Batterilarm

Eftersom spänningsprovare drivs av batterier så är det en enorm fördel om den har ett batterilarm. Detta alarm går igång när batteriet är på väg att ta slut, och du får då goda tidsmarginaler att byta ut det innan den slutar fungera.

Det finns inget värre än när du mäter nånting och mätverktyget plötsligt slutar fungera. Men väljer du en modell med batterilarm så slipper du oroa dig över detta. Dessutom har varianterna med display ofta en indikator som ständigt visar exakt hur mycket batteri det finns kvar.

Fasrotationsindikator för 3-fassystem

Kom ihåg att spänningsprovare – som vi nämnde i inledningen – är avsedda för olika användningsområden. Om du t.ex. arbetar med 3-fas system är det viktigt att den har en fasrotationsindikator. Detta gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt se vilken spänning de olika faserna har, och du slipper förvirring och onödiga misstag.

Display som visar de nominella spänningsnivåerna

För extra tydlighet är det bra om den har en display som visar de nominella spänningsnivåerna. Detta gör det lättare för dig att snabbt och enkelt se vad spänningen är.

Du kan antingen välja en spänningsprovare med en analog display (visar spänningen som en linje eller med dioder) eller digital display (visar spänningen med siffror). De flesta modeller har numera digital display eftersom det är lättare för ögat att snabbt se spänningen – speciellt i mörkare utrymmen. Glöm dock inte att en färgdisplay som är bakgrundsbelyst är det absolut bästa, men det är endast nödvändigt om du som sagt arbetar i en miljö som inte är särskilt väl upplyst.

Spetsskydd

Sist men inte minst är spetsskydd väldigt användbart. Oftast har spänningsprovare 2 spetsar – en positiv och en negativ spets. Men dessa spetsar kan vara vassa, och om du inte har spetsskydd så finns det alltid risk för skador eller att spetsarna bryts om du skulle tappa den eller liknande.

Spänningsprovare eller multimeter

En spänningsprovare och en multimeter är två helt olika mätverktyg. Den förstnämnda mäter spänningen i eluttag, testkablar, urladdade batterier m.m. Den anger endast hur hög spänningen är, och används främst för att testa om spänningen är tillräckligt hög för att felsöka. Den är alltså inte avsedd för mer avancerad mätning som t.ex. bilbatterier – något som en multimeter kan mäta utan problem. Vidare är en multimeter i grunden mer komplex att använda.

Nackdelar med spänningsprovare

 • De är inte avsedda för alla sorters spänningsmätning: Så om du behöver mäta spänningen på t.ex. ett bilbatteri så ska du välja en multimeter istället. Så ska du använda den för enklare mätningar är den briljant, men så fort du behöver mäta mer komplexa saker så håller den inte måttet.

nackdelar med spänningsprovare

Sammanfattning

En spänningsprovare är ett händigt verktyg för att mäta spänningen i allt från strömbrytare, kablar, uttag och batterier. De är enkla att använda, och med en clip-on så är det lätt att fästa den i byxorna eller verktygsbältet så du slipper bära den i handen. Batterilarm och spetsskydd är två bra extrafunktioner som gör det enklare och säkrare att använda den.

Vidare har de flesta modeller antingen en analog eller digital display, och det är lätt att snabbt se spänningen. Men tänk dock på att den inte är avsedda för alla spänningsmätningar – så vid mer avancerad spänningsmätning är det bättre att använda en multimeter.

Glöm inte att läsa hela köpguiden ovan så du är införstående om alla de viktigaste aspekterna du behöver ha i åtanke.